Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Miten korvamadosta pääsee eroon?

Kuvituskuva: vanha radio.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: vanha radio. korvamato

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.

#kesäkysymys: MITEN KORVAMADOSTA PÄÄSEE EROON?

Päässä pyörivä musiikkiluuppi ei lupia kysele. Tämän sesongin uhkia ovat kesähitit ja loma-ajan mainosrenkutukset, sillä taajaan soivat, tarttuvat kappaleet ovat tyypillisiä korvamatoja.

Kognitiiviseksi kutinaksikin kutsutulle ilmiölle ei ole löydetty selitystä, vaikka se on tuttu lähes jokaiselle. Vaivan voi laukaista melkein mikä tahansa, esimerkiksi tietty tuoksu, ja erityisen alttiina tiloina pidetään stressiä, väsymystä ja joutilaisuutta.

Korvamatojen nitistämiseen löytyy monenlaisia vinkkejä. Aivoille voi antaa uutta tekemistä esimerkiksi ratkomalla sopivan haastavia sudokuja. Myös purukumin jauhaminen vie resursseja luupin pyörittämiseltä. Rytmikäs voi yrittää kävellä eri tahdissa kuin rikkinäinen levy, ja jotkut vannovat kanelin maistelun tehoon.

Jos jumitat yhdessä pätkässä, koska et muista jatkoa tai kappaleen kuuntelu jäi kesken, apu voi löytyä soittamalla se alusta loppuun. Mielellä on nimittäin tapana takertua keskeneräisiin asioihin. Kaksiteräinen miekka on Unhearit-sivusto, joka lupaa korvata nykyisen korvamadon toisella tarttuvalla kipaleella. Sydämettömimmät voivat kokeilla, pääseekö rallatuksesta eroon tartuttamalla sen eteenpäin.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

  • Vauvan aivoissa kehittyvät taidot, tunteet ja muisti

    4-osainen sarja aivojen kehityksestä sikiö- ja vauva-aikana.

    Mitä kaikkea sikiön aivoissa tapahtuu? Kuinka aistit kehittyvät? Entä kuinka ja milloin lapsi oppii äidinkielen? Mikä merkitys vauvan muistilla ja tunteiden kehittymisellä on muuhun kehitykseen? Tiedeykkösen neliosainen podcast-sarja on sukellus vauvan aivoihin, oppaina aivotutkija Minna Huotilainen sekä kehitys- ja kliinisen psykologian professori Anu-Katriina Pesonen Helsingin yliopistosta.