Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Miten korvamadosta pääsee eroon?

Kuvituskuva: vanha radio.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: vanha radio. korvamato

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.

#kesäkysymys: MITEN KORVAMADOSTA PÄÄSEE EROON?

Päässä pyörivä musiikkiluuppi ei lupia kysele. Tämän sesongin uhkia ovat kesähitit ja loma-ajan mainosrenkutukset, sillä taajaan soivat, tarttuvat kappaleet ovat tyypillisiä korvamatoja.

Kognitiiviseksi kutinaksikin kutsutulle ilmiölle ei ole löydetty selitystä, vaikka se on tuttu lähes jokaiselle. Vaivan voi laukaista melkein mikä tahansa, esimerkiksi tietty tuoksu, ja erityisen alttiina tiloina pidetään stressiä, väsymystä ja joutilaisuutta.

Korvamatojen nitistämiseen löytyy monenlaisia vinkkejä. Aivoille voi antaa uutta tekemistä esimerkiksi ratkomalla sopivan haastavia sudokuja. Myös purukumin jauhaminen vie resursseja luupin pyörittämiseltä. Rytmikäs voi yrittää kävellä eri tahdissa kuin rikkinäinen levy, ja jotkut vannovat kanelin maistelun tehoon.

Jos jumitat yhdessä pätkässä, koska et muista jatkoa tai kappaleen kuuntelu jäi kesken, apu voi löytyä soittamalla se alusta loppuun. Mielellä on nimittäin tapana takertua keskeneräisiin asioihin. Kaksiteräinen miekka on Unhearit-sivusto, joka lupaa korvata nykyisen korvamadon toisella tarttuvalla kipaleella. Sydämettömimmät voivat kokeilla, pääseekö rallatuksesta eroon tartuttamalla sen eteenpäin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.

Tiede

 • Luonto elvyttää, hoitaa stressiä ja saattaa jopa parantaa tarkkaavaisuutta

  Keskittymiskyky hukassa? - Lähde ulos luontoon!

  Luonto on tehokas lääke masennukseen ja stressiin. Nyt tamperelaistutkijat vievät ihmisiä luontoon kävelemään ja testaavat, mitä tapahtuu tarkkaavuudelle. Lähdin mukaan koehenkilöksi. Ensin tein tarkkaavuustestin, sitten reilun tunnin kävelyn vehreässä puistossa ja sen jälkeen uuden tarkkaavuustestin.