Hyppää pääsisältöön

Ilosaarirock 2017: Kiistelty stadionrock-yhtye Imagine Dragons jätti ristiriitaisen olon – keikan huipentumaksi nousivat cover-biisi ja läpimurtohitti

Imagine Dragonsin musiikkia moititaan sieluttomaksi stadionrockiksi. Ilosaarirockissa kritiikki tuntui samaan aikaan sekä perustellulta että epäreilulta.

Imagine Dragons Ilosaarirockissa 2017 // Kuva: Ami Njie

Thunder kajahtaa Joensuun pimenevässä illassa. Kaikki eivät ole vielä ehtineet paikalle, ja innokkaat fanit juoksevat kohti tunnelmallisesti valaistua Ilosaarirockin päälavaa.

- Tää on niin hyvä biisi, kaksi tyttöä kiljuu toisilleen kirmatessaan lähemmäs lavaa.

Tänä keväänä julkaistu Thunder-biisi on malliesimerkki Imagine Dragonsin musiikista. Yhdysvaltalaisbändin musiikkia pidetään yleisesti areenarockina, joskus jopa hieman tylsänä sellaisena. Yhtyeen biisit ovat täynnä mahtipontisia ja selkeitä melodioita sekä jylhiä kertosäkeitä. Imagine Dragons on kuitenkin aina ottanut vaikutteita musiikkinsa muualtakin kuin vain rockista. Bändin kappaleissa soi kaikuja edm:stä, popista ja folkistakin.

Materiaalin laajat vaikutteet kuuluivat myös bändin Ilosaarirockin keikalla. Siinä missä avausbiisi Thunder oli taattua stadiontykitystä, hieman myöhemmin kuullussa Shots-kappaleessa kaikui paljon popimpi ja orgaanisempi tunnelma.

Imagine Dragonsin keikan alku olikin bändin lukuisten erilaisten hittien esiinmarssia: alussa kuultiin esimerkiksi Demons yhtyeen ensimmäiseltä, läpimurtolevyltä sekä uuden albumin sinkkuihin lukeutuva Whatever it takes.

Kesäkuussa ilmestynyt Evolve-levy kertookin nimensä mukaisesta paljon bändin kehityksestä. Yhtye on vienyt musiikkiaan lähemmäs elektronisia soundeja.

- Albumi on vaihteleva, ja sen soundi on puhtaampi kuin aikaisemmilla levyillä. Karsimme kerroksia ja tajusimme, että vähemmän on enemmän, sanovat bändin rumpali Daniel Platzman ja basisti Ben McKee.

Imagine Dragons Ilosaarirockissa 2017 // Kuva: Ami Njie

Kitkerää palautetta kriitikoilta

Uutukainen Evolve-albumi kiteyttääkin hyvin Imagine Dragonsin asemaa kansainvälisellä rock-kentällä. Levy on kahden edellisen albumin tapaan kaupallinen menestys: se ylsi Suomessakin virallisen albumilistan kärkeen ilmestymisviikollaan. Kriitikoilta Evolve sai sen sijaan varsin tasapaksuja, jopa innottomia arvioita. Esimerkiksi The Independent -lehti syyttää albumia rock-kliseiden toistamisesta ja kirjoittaa bändin raahustavan ilottomasti kohti kesän festareita.

Vaikka Evolven arvioiden lukeminen lähinnä masentaa, Imagine Dragonsin keikka sai suomalaisyleisön viihtymään. Etenkin alussa yleisö oli hienosti mukana, kädet ilmassa. Taaempana keikkaa seuranneet tunnistivat kuitenkin lähinnä yhtyeen hitit, ja keskivaiheilla koko yleisön sai innostumaan vain lähinnä ekan levyn megahitti On top of the world.

Basisti McKee ja rumpali Platzman olivat kuitenkin ennen keikkaa innoissaan uusien biisien esittämisestä ja keikkailusta ylipäätään. Muusikoita kriitikkojen arviot lähinnä huvittavat.

- Olemme todella ylpeitä uudesta levystämme. Esitämme sitä täysille yleisöille ympäri maailmaa ja fanit rakastavat musiikkiamme. En tiedä, ketä varten kriitikot työtään tekevät, McKee tokaisee.

Laulaja Dan Reynolds juhlisti Ilosaarirockissa 30-vuotissyntymäpäiväänsä. // Kuva: Ami Njie

Cover-biisi varasti show’n

Evolve-albumilla kuuluu vahvasti ruotsalaistuottajien Mattman & Robinin kädenjälki. Duo on tuottanut suurin osan levyn biiseistä, kuten radiosoittoon nousseen Believer-hitin.

Believer kuultiin myös Ilosaaren hämärässä illassa. Koviten suomalaisyleisöön upposivat juurikin hiti. Hämmentävää kyllä, yksi keikan villeimmistä hetkistä koettiin, kun Imagine Dragons coveroi Blurin superhitti Song 2:ta. Tuolloin yleisö intoutui tanssimaan ja pomppimaan villimmin kuin siihen asti oli nähty.

Song 2 osoittautui keikan viimeistä edeltäväksi kappaleeksi. Imagine Dragons oli säästänyt kirsikaksi kakun päälle läpimurtohittinsä Radioactiven, joka päättyi ilotulituksiin.

Vaikka basisti McKee ja rumpali Platzman suhtautuvat yhtyeeseen kohdistuvaan kritiikkiin lähinnä huvittuneesti, keikan päätteeksi tulee mieleen, pitäisikö kaavaa kuitenkin muuttaa. Ainakin suomalaisyleisölle Imagine Dragons vaikuttaa olevan hittibändi, joka ei muilla biiseillään saa aikaiseksi villiä liikehdintää yleisössä.

Toisaalta suomalainen yleisö on usein hitaasti lämpiävää, ja hitit selvästi saivat suomalaisyleisön vaikuttumaan. Radioactiven mahtipontinen rock-tunnelma kipuaa helposti yhdeksi Ilosaarirock-perjantain parhaimmista hetkistä.

Lue myös:

YleX tapasi Suomessa vierailleen Imagine Dragonsin – bändi paljastaa videolla pahimman epäonnen hetkensä 

Imagine Dragons Ilosaarirockissa 2017 // Kuva: Ami Njie
Imagine Dragons Ilosaarirockissa 2017 // Kuva: Ami Njie
Imagine Dragons Ilosaarirockissa // Kuva: Ami Njie
Imagine Dragons Ilosaarirockissa // Kuva: Ami Njie
Imagine Dragons Ilosaarirockissa 2017 // Kuva: Ami Njie
Imagine Dragons Ilosaarirockissa 2017 // Kuva: Ami Njie