Hyppää pääsisältöön

Muisti: Koivulahden murhenäytelmä

Aeron DC-3 -lentokone syöksyi maahan Koivulahdessa tammikuussa 1961. Mitä koneessa oikein tapahtui?
Koivulahden lento-onnettomuudessa sukua menettänyt Håkan Sandberg halusi selvittää salaperäistä tapausta. Aeron DC-3 -lentokone syöksyi maahan Koivulahdessa tammikuussa 1961. Mitä koneessa oikein tapahtui? yle tv1

TV1 torstaina 17.8.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 22.8. klo 16.15
Yle Areenassa 30 päivää

Suomalaisessa ilmailuhistoriassa 3. tammikuuta 1961 tunnetaan synkkänä päivänä. Kruunupyyn lentokentältä aamuseitsemältä noussut Aeron DC-3 -vuorokone Vaasaan syöksyi Koivulahden metsään.

Onnettomuudessa menehtyivät kaikki koneessa olleet 25 henkilöä: 22 matkustajaa, koneen kapteeni, perämies ja lentoemäntä. Valtaosa matkustajista oli palaamassa sukulaistensa luota joulun ja uudenvuoden vietosta.

"Muistan kuin eilisen päivän"

Koneessa olleet Knut ja Gullevi Sandberg, vastavihitty nuori pariskunta Teerijärveltä, olivat palaamassa uuteen kotiinsa Tukholmaan. Heidän kuolemaansa jäivät suremaan muun muassa Knutin kahdeksan sisarusta ja vanhemmat.

Knutin nuorempi sisko Rea muistaa onnettomuuspäivän kuin eilisen. "Knut istui keittiön jakkaralla hitaasti sukkia jalkoihin vedellen, ihan niin kuin hän ei olisi halunnut lähteä. Muistan, että Kurt, toinen veljistäni vei heidät lentokentälle. Kuulimme äitini kanssa koneen lentävän läheltä ylitsemme."

Lentäjät juhlineet aamuun

Onnettomuustutkinnassa selvisi, että koneen kapteenin ja perämiehen ruumiista oli löytynyt suuri määrä alkoholia. Lentäjät olivat juhlineet reippaasti aamuyön tunteihin asti.

Koneen kapteeni oli arvostettu, kovia kokenut sotalentäjä, nuorin "lentäjä-ässä". Perämies puolestaan oli säntillinen, hyvillä arvosanoilla koulutuksen läpikäynyt lentäjä.

Håkan halusi tutkia tapausta

Håkan Sandberg, turmassa kuolleen Knutin veljenpoika, innostui ilmailusta jo pikkupoikana. Teini-ikäisenä Håkan löysi mummolastaan leikekirjan, johon mummo oli liimannut kaikki käsiinsä saamansa onnettomuudesta kertovat lehtileikkeet.

Mummo oli surrut poikansa menetystä raskaasti ja jaksoi aina puhua onnettomuudesta.

Håkan innostui leikekirjasta, alkoi tutkia tapausta ja pyrki selvittämään kaikki traagiseen lento-onnettomuuteen johtaneet seikat. Tarinoita riitti, mystisiäkin teorioita esitettiin, mutta mitä koneessa oikein viimeisinä minuutteina tapahtui?

Ohjaus: Peter Wallenius. Tuotanto: Yle, 2012. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2012.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.