Hyppää pääsisältöön

Summer Up 2017: Pikku G:n paluu ei pettänyt – nostalgiaa herättänyt keikka sai toivomaan lisää

Tänä vuonna keikkalavoille comebackin tehnyt Pikku G veti Summer Upissa kotimaisista artisteista isoimman yleisön. Joukossa olivat myös viisivuotiaasta asti räppäriä fiilistelleet superfanit.

Pikku G Summer Upissa 2017 // Kuva: Katri Norrlin

Aurinko on laskemaisillaan Mukkulan rannassa Lahdessa ja ilmapiiri Lahti Stagen edessä on odottava. Pienetkin lavalta kuuluvat äänet havahduttavat yleisön ja aiheuttavat kiljahduksia. Alkaa taputus ja huuto.

- Pikku G! Pikku G! Pikku G!

Pikku G astelee lavalle Räjähdysvaaran alun varoitusäänten saattelemana. Yleisö kiljuu, ja biisiin sopien lavan edessä nähdään heti tähtisadetehosteita.

Iso osa yleisöstä näyttää nuorelta. Niin nuorelta, että he tuskin ovat olleet keikkaiässä Pikku G:n suurimman haipin aikaan. Pikku G eli Henri Vähäkainu julkaisi Räjähdysvaara-albuminsa vuonna 2003, 15-vuotiaana. 14 vuotta sitten. Toinen levy, Suora lähetys, julkaistiin vuotta myöhemmin. Tämähän tarkoittaa sitä, että yleisön 15–18-vuotiaat ovat tällöin olleet 3–6-vuotiaita.

Hetkonen.

Annetaan muutaman nuoren superfanin selittää, miten tämän hetken nuori yleisö on artistin löytänyt. Miira Korander, Diana Hemming, Johanna Rapo ja Marika Muona ovat kaikki fanittaneet Pikku G:tä sanojensa mukaan alusta asti – eli noin viisivuotiaasta.

- Tätini järkkäsi mut keikalle, ja siitä kaikki lähti. Pääsin myös mukaan lehdistötilaisuuteen, ja siellä sain Pikku G:n käyttämän juomapullon, nyt 18-vuotias Miira kertoo.

Pullo on edelleen tallessa, tietenkin.

Myös 17-vuotiaat Johanna, Marika ja Diana ovat olleet faneja kauan.

- Äiti osallistui mun nimellä arvontaan ja voitti hienon Coca-Cola-radion. Koska ei ollut kuunneltavaa, mulle ja siskolle ostettiin yhteiseksi Pikku G:n levy. Siitä alkoi fanitus, Johanna selittää.

Marikalla vaikutus Pikku G:n kuuntelemiseen oli isoveli, jonka kanssa käytiin myös yhdessä keikalla, Dianalla taas isosisko.

Nelikosta vain Miira ja Marika ehtivät käydä Pikku G:n keikalla aiemminkin. Viisivuotiaina.

Miira, Diana (ylärivissä), Johanna ja Marika (alarivissä) ovat fanittaneet Pikku G:tä noin viisivuotiaasta. // Kuva: Katri Norrlin

Kaikilla on paluukeikasta suuret odotukset. Me ollaan nuoriso, Romeo ja Julia ja Kylki kyljessä ovat biisejä, joita fanit erityisesti odottavat. Kylki kyljessä kuullaankin Mukkulan rannassa toisena.

Kaikki baunssaa

Shala-la-la, dum daa. Shala-la-la, dum daa.

Shala-la-la (2003) on Pikku G:n ensimmäinen julkaisu. Biisi kertoo koulunkäynnistä ja ihastuksesta, 15-vuotiaalle tutuista aiheista. Pikku G spiikkaa biisin toteamalla, että koulun penkillä istumisesta hänellä onkin aikaa.

Lavalla nähtävä Pikku G on rauhallisen oloinen. Hän tuntuu tutkailevan yleisöä.

Stara omistetaan vuonna 2015 mehtyneelle räppäri Ezkimolle, joka oli Pikku G:n musiikissa paljon mukana. He olivat yhdessä myös Royal Family -ryhmässä.

Hän mennyt on pois sanomatta sanaakaan.

Sanoja kuuntelee haikein fiiliksin. Biisin jälkeen Ezkimolle pidetään hiljainen hetki.

Seuraavaksi lavalle saadaan vierailija. Alun perin Jenni Vartiaisen laulamat kohdat Kuuntele itseäs -biisissä vetääkin nyt Sanni, joka tuo lavalle hyvää extraenergiaa.

- Tajuuttekste mitä täällä tapahtuu? Sanni kysyy yleisöltä fiiliksissä.

Biisin jälkeen Sanni jää lavalle bailaamaan Kaikki baunssaa -biisiä. Ja jengi muuten baunssaa. Kun Sanni biisin jälkeen poistuu lavalta, toteaa Pikku G hänelle perään “mä oon nykyään sun fani”.

Sanni kävi vetämässä Kuuntele itseäs -biisin Pikku G:n kanssa. // Kuva: Katri Norrlin

Seuraava biisi on se biisi, jonka sanat kaikki Pikku G:tä kuunnelleet osaavat ulkoa: Romeo ja Julia. Heti kappaleen alettua alkaa kova kiljunta. Festarikävijät ryntäävät edemmäs, nappaavat kavereita kädestä kiinni ja laulavat biisiä mukana jo alkutahdeista. Sanat osataan alusta loppuun. Lopussa kertsi vedetään yhteislauluna useamman kerran.

Sun odotan vielä palaavan, vielä kerran mua halaavan
Ja jossain taivaan takana taas sydäntemme tapaavan

Aurinko on laskemassa ja linnut lentävät taivaalla. Laulu oikeasti raikaa Mukkulan rannassa.

Kun keikan viimeinen biisi alkaa, yleisö reagoi jälleen salamannopeasti huutamalla ja alusta asti pomppimalla. Biisi on tietysti Me ollaan nuoriso.

Me ollaan nuoriso, me ollaan tulevaisuus
Kaikki kasvaa, lapset varttuu,
virheist oppii ja kokemust karttuu

Sanat osataan taas ulkoa.

Pikku G oli uransa alussa 15-vuotias. On huimaa nähdä, kuinka nyt suunnilleen samanikäiset laulavat täysillä mukana.

Ketkä meist ei ois ettiny ittee?
Jokainen meistä on V.I.P
Nuoret tuomitaan koulutuksen takii,
mut Pikku G tietää paremmin – Todellaki!

Tunnelma on koko keikan ajan maaginen. Eikä se voi johtua siitä, että yleisö on nostalgiapäissään. Pikku G itsekin näyttäisi lavalla olevan ällistynyt keikan tunnelmasta ja yleisön antaumuksettomasta mukana olemisesta.

Keikka vetää superfanitkin sanattomiksi. Myös siksi, että heiltä kuuluu ääni lähteneen.

- Niin nostalgista. Siisteintä, mitä oon kokenut, Johanna kertoo.

- Kun Romeo ja Juulia tuli, aloin itkeä ja mietin että mitä tää on, hän jatkaa ja kertoo keikan ylittäneen odotukset.

Myös Miira kertoo tirauttaneensa pari kyyneltä ja kuvailee keikan tunnelmaa hulluksi.

- Täydellistä. 6/5. Oli myös siistiä huomata, että Pikku G oli vähän muokannut lyriikoita, ainakin Me ollaan nuorisossa, Marika huomauttaa.

Diana komppaa muita ja toteaa vielä jäävänsä odottamaan seuraavaa keikkaa.

Fanit odottavat artistilta myös uutta musiikkia – ja sitähän on tulossa, mahdollisesti jo tämän vuoden puolella. Mimmit kertovat, että he odottavat kuulevansa, mitä Pikku G:llä on nyt sanottavanaan, ja mitä uuttaa kokemus tuo musiikkiin. Heitä myös kiinnostaa, tuleeko musiikissa kuulumaan nykyhetkiset vaikutteet.

Onneksi Pikku G teki paluunsa nimenomaan Pikku G:nä. Nyt selvästi kaivataan nostalgiaa ja comebackeja.

Lue myös:

Tulokasartisti Juulia on julkaissut kolme kappaletta, mutta on musapiireissä jo konkari – Pikku G:n taustalaulaja on esiintynyt myös Samu Haberin kanssa jäähallissa