Hyppää pääsisältöön

Hector ja Freeman tarjosivat Tuubin täydeltä kasarirockia

Tuubi-ohjelman tunnus, esiintyjiä sekä juontajat Heikki Harma ja Leo Friman kuvakollaasissa.
Tuubi-ohjelman tunnus, esiintyjiä sekä juontajat Heikki Harma ja Leo Friman kuvakollaasissa. Kuva: Yle Elävä arkisto Tuubi,1979 (albumi),1980 (musiikkialbumi),1981 (musiikkikappale),musiikkiohjelmat,Hector,Leo Friman

Syksyllä 1979 käynnistynyt Tuubi oli alkuvaiheissaan Ylen ainoa rockpainoitteinen tv-sarja. Ensimmäisinä vuosina sitä juonsivat Heikki "Hector" Harma ja Leo "Freeman" Friman. Tuubi tallensi mm. Kauko Röyhkän, Hassisen Koneen, Jimi Suménin ja Tommi Läntisen varhaiset esiintymiset.

Tämä artikkeli sisältää Tuubi-ohjelmat vuosilta 1979, 1980 ja 1981. Vuosien 1982–1983 jaksot julkaistaan myöhemmin. Ohjelmien soittolistat ovat artikkelin lopussa. Kokonaiset jaksot ovat nähtävissä myös Yle Areenassa.

Vuosina 1979–1983 ruudussa pyörinyt Tuubi tarjosi ensimmäisinä kausinaan rockabillyä, punkkia, uutta aaltoa, suomirockia, heviä, afrorytmejä ja funkia. Useimmin nähty ulkomainen tähti oli juontaja Heikki Harman omiinkin suosikkeihin kuulunut David Bowie. Kotimaisista artisteista vierailivat ahkerimmin Dave Lindholm, Pelle Miljoona, Sumén ja Läntinen eri kokoonpanojensa kera. Muita säilyneitä harvinaisuuksia ovat mm. Esa Kotilaisen, Albert Järvisen ja Jukka Orman, The Slippersin ja Bingoksi Lämmin -yhtyeen esitykset, Juice Leskisen joulusaarna, Esa Saarisen puhe rockin vihaajille sekä Eki-sedän Beatles-muistot.

Tämä ohjelma on ihan tuubi, ja se on muuten kansainvälisesti käypä nimi koko tälle pöntölle.― Heikki Harma Tuubissa 7.11.1979

Sarjan nimi tuli englanninkielisestä tv:tä tarkoittavasta termistä, ja ohjelman tunnus muokattiin amerikkalaisen Tubes-yhtyeen logosta. Juontajat viljelivät spiikeissään mielellään pursottamiseen ja pursuamiseen liittyviä kielikuvia.

Tuubi syntyi TV2:n pitkäikäisen Iltatähti-sarjan viettäessä hiljaiseloa kesästä 1979 loppuvuoteen 1980. Kerran kuussa lähetetty Tuubi oli tuona aikana Ylen ainoa jokseenkin säännöllinen rocksarja, vaikka sekin jäi heti keväällä 1980 telakalle yli puoleksi vuodeksi.

Iltatähdestä poiketen Tuubi ei yrittänytkään syleillä populaarimusiikin koko kirjoa vaan keskittyi lähinnä rockmusiikkiin. Se imi silminnähtävää inspiraatiota ajankohtaisesta elävän musiikin liikkeestä, ja ensimmäisen talven jaksoissa esiteltiinkin vuoron perään eri kaupunkien musiikkiyhdistyksiä ja nousevia uusia bändejä. ”Tarkoituksena on välittää tämän ohjelman avulla nuorten musiikkia heidän omilla ehdoillaan ja heidän itsensä esittämänä ilman turhia kaupallisia rasitteita”, Katso-lehden Erkki Pälli muotoili ylevästi tekijöiden tavoitteet.

Heikki Harma juontaa Tuubi-ohjelmaa, taustakuvana hiekkaerämaa.
Heikki Harma ensimmäisessä Tuubissa vuonna 1979. Heikki Harma juontaa Tuubi-ohjelmaa, taustakuvana hiekkaerämaa. Kuva: Yle kuvanauha Hector,1979 (albumi),Tuubi,juontajat,kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto,Hiekka-aavikko
Leo Friman juontaa Tuubi-ohjelmaa.
Leo Friman eli Freeman isännöi Tuubia vuonna 1981. Leo Friman juontaa Tuubi-ohjelmaa. Kuva: Yle kuvanauha Tuubi,1980 (musiikkialbumi),juontajat,musiikkiohjelmat,kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto,Leo Friman
Tuubi-ohjelman juontajat Bubi Ponsivuori (valepukuinen Hector peruukissa ja tekoparrassa) ja Outi Popp vuonna 1982.
Bubi Ponsivuori (Heikki Harma) ja Outi Popp tulivat Tuubin juontajiksi vuonna 1982. Tuubi-ohjelman juontajat Bubi Ponsivuori (valepukuinen Hector peruukissa ja tekoparrassa) ja Outi Popp vuonna 1982. Kuva: Yle/Håkan Sandblom Tuubi,Hector,Outi Popp,1982,televisiotoimittajat,televisio-ohjelmat,musiikkiohjelmat

Tuubin erikoisuutena oli myös eri rocksoittimien esittelysarja, joka tosin lopahti jo kolmanteen kertaan heti lyömäsoittimien jälkeen. Ensimmäisten jaksojen sisältämässä nostalgiaosuudessa esiintyivät kotimaiset 1960-luvun rockveteraanit.

Niin Harman kuin häntä seuranneen Leo Frimaninkin juonnot olivat asiapitoisia ja vailla erityisempää huumoria tai pelleilyä. Välillä sarjaa kuitenkin kevennettiin sketseillä ja fiktiivisillä juontajahahmoilla. "Tekijätiimi yritti tehdä 'sivistynyttä', asiantuntevaa rockohjelmaa", Friman totesi Elävälle arkistolle vuonna 2017.

Levy-yhtiöiden tyrkyttämien musiikkivideoiden lisäksi nähtiin runsaasti studiossa tehtyjä live- tai playbacktaltioita. Esiintyjäkaarti oli ajalle tyypillisesti kovin miesvoittoinen. Suomessa vierailevia ulkolaisia artisteja nähtiin jaksoissa enää perin harvoin (verrattuna esimerkiksi Iltatähden varhaisvuosiin), todennäköisesti sopimusongelmista johtuen.

Tuubi oli Harman ensimmäisiä tv-töitä. Juontajat toimittivat ohjelmaa yhdessä ohjaaja Uolevi Taskisen kanssa. Harma itsekin ohjasi bändien studio-osuuksia.

Kaikki sarjan osat eivät ole tallella, ja monet säilyneetkin taltiot ovat kopioita heikkolaatuisilta U-matic- tai VHS-nauhoilta. Ne on kuitenkin julkaistu tässä kulttuurihistoriallisen arvonsa tähden. Osaa niistä on jouduttu lyhentämään tekijänoikeussyistä.

Lepakosta lakeuksille

Tuubin avausjakso lähetettiin marraskuussa 1979. Katso-lehden kertoman mukaan Harma sairastui ennen ensimmäisen osan suunnitteluvaihetta ja palasi vasta kun ohjelman sisältö lyöty lukkoon. Erkki Pälli varoittikin Katsossa, että "ensimmäinen tuubillinen on puserrettu pienessä paniikissa ja saattaa olla siksi hieman keskenkäynyt".

Ohjelman pääaiheena oli helsinkiläinen Lepakkoluola, joka oli aiemmin samana vuonna vallattu elävän musiikin käyttöön. Lepakko-osuudessa esiintyvät Jimi Sumén Project, rockabillytrio Ducktails ja Lepakkoteatteri. ELMUn aktiivi Teemu Lehto kertoo talon toiminnoista.

Antero Jakoila esittelee erilaisia kitaroita ja lisälaitteita, ja T. T. Oksala näyttää, millainen vehje on syntetisaattorikitara. Veteraanisarjan aloittaa 1960-luvun beatlaulaja Cay Karlsson. Tiettyä nostalgista vivahdetta on myös Heikki Harman mustassa juontoviitassa, joka tuo mieleen 1970-luvun mystisimmät Hector-ajat.

Täältä Tuubista pursuu elävän musiikin ääni.― Heikki Harma Tuubissa 7.11.1979

Tuubin joulukuinen kakkosjakso keskittyi tamperelaiseen rockiin ja elävän musiikin liikkeeseen. Tilanne Pirkanmaalla poikkesi tuntuvasti Helsingistä: PIMU-yhdistyksen tilaisuudet olivat vastatuulessa, ja nuorisotoimiston valtausmielenosoituksen osanottajia syytettin virkavallan vastustamisesta. Haastateltavina ovat PIMUn edustaja Viljami Nurmi ja 16-vuotias aktivisti Katariina Lillqvist. Manselaista rockia edustavat Juice Leskinen Slam, Eppu Normaali sekä nuori punkbändi Sensuuri, jossa kitaroi 16-vuotias Costello Hautamäki.

Mikael Wiik haastattelee amerikkalaisvieras Moon Martinia, kosketinvelho Esa Kotilainen esittelee syntetisaattoreita ja muita härpäkkeitä, ja veteraanisarjassa ovat vuorossa Eero ja Jussi Raittinen. Muista herkuista mainittakoon 15-vuotias ruotsalainen rockpianon ihmelapsi Per-Erik Jonsson takomassa koskettimia koulukonsertissa Saarijärvellä.

Ihan viime aikoina on näkynyt merkkejä, että uusi aalto on nousemassa maihin myös Pohjanmaalle.― KEMUn Risto Vuorinen Tuubissa 23.1.1980

Kahdeksankymmenluvun ensimmäisessä Tuubissa sivuutettiin taakse jäänyt vuosikymmen lyhyin ja epämääräisin mutinoin. Elmu-liikettä sai tällä kertaa edustaa Vaasan läänin kehittyvän musiikin yhdistys KEMU. Hieman yllättäen sen puuhamiesten haastattelussa ei puhuta mitään edellisenä kesänä alkaneesta Provinssirockista.

Pohjanmaan musiikkilähettiläinä toimivat pietarsaarelainen folkrockyhtye St. Petersaari, bluegrasskvartetti Stetson Vetelistä sekä ohjelman varsinainen aarre, omalaatuinen uuden aallon pioneeri Bingoksi Lämmin Alavudelta.

Soitinesittelysarjan päätösosassa Upi Sorvali tekee lyömäsoittimet tutuiksi hepokattihumpan tahdissa, ja veteraaniosuudesta vastaa 1960-luvun suosikkibändi Topmost. Ohjelman alkuperäinen kuvanauha on poistettu, mutta vuonna 1993 Bingoksi Lämmin -yhtyeen Seppo Samppala lähetti Ylen arkistolle VHS-kasetin, jolta oheinen video on peräisin. Tallenne ei ole tv-lähetyskelpoinen mutta kulttuurihistoriaa hyvinkin.

Tommi Läntisessä yhdistyy Pave Maijasen vakava perusasenne rockiin ja Viktor Kalborrekin mimiikka.― Heikki Harma Tuubissa 4.2.1980

Helmikuun Tuubi tutustui tuoreeseen turkulaiseen musiikkiin. Ska-henkisen Fabricsin riveissä nähdään mm. kitaristi Ari "Hombre" Lampinen ja lyhyttukkainen solisti Tommi Läntinen. Kokeilevampaa fuusiotyyliä edustaa Ismo Laakson johtama kokoonpano, ulkopaikkakuntalaisena vahvistuksenaan sipoolainen urkulegenda Jukka Gustavson. Mistreated-bändistä voi bongata tulevan Bogart-kitaristi Veijo Mäen alias Vinnie Lanen.

Ohjelman muihin esiintyjiin kuului helsinkiläinen Broadcast, jossa soittivat mm. Edu Kettunen, Kim Lönnholm ja Esa Kaartamo. Helmikuisen jakson jälkeen Tuubi vetäytyi puolisen vuotta kestäneelle tauolle.

Bubi Ponsivuori esittäytyy

Tuubi palasi ohjelmistoon pitkän tauon jälkeen syyskuussa 1980. Syyskauden ensimmäinen ohjelma koostui lähinnä kahdesta mainiosta livetaltioinnista, Hurriganesin Ruotsin-konsertista ja Pelle Miljoona Oy:n Tavastian-keikasta. Pelle Miljoonan siniristikuvioinen paita toi Ylen ohjelmapäivystykseen närkästyneitä puheluita. (Tekijänoikeussyistä kumpakaan filmiosuutta ei voida julkaista netissä.)

Lokakuun Tuubissa Harma sai juontajakumppanikseen rokkipappa Bubi Ponsivuoren. Suomenkin pienissä musiikkiympyröissä tämä tietäjä oli tyystin uusi ja tuntematon nimi. Parin jakson jälkeen hän häipyi ties minne, mutta palasi ruutuun myöhemmin uudelleen.

Lokakuisessa ohjelmassa on jälleen antoisa kotimainen livekattaus. Pitkän linjan muusikko Vando Suvanto oli uuden aallon myötä rohkaistunut esittämään omia suomenkielisiä biisejään. Oululaistulokas Kauko Röyhkä piruilee haastattelussaan rock-kulttuurille ja muistuttaa rakkauden olevan myös "limaista". Huippusuositun Kojon osuuden erikoisuutena on "Oklahoman futisköörin" avustuksella esitetty kantriralli Francoise.

Kameramiehet valittivat ääntä liian kovaksi, mutta Maijanen ja kumppanit kieltäytyivät soittamasta hiljempaa.― Erkki Pälli Katsossa joulukuussa 1980

Marraskuussa ei valmistunut uutta ohjelmaa vaan huhtikuun lähetys uusittiin. Joulukuisen Tuubin tekoa sävytti työsuojeluselkkaus, joka syntyi Pave Maijasen Mistakes-yhtyeen kuvanauhoituksessa. Katso-lehden mukaan alun perin oli tarkoitus nauhoittaa livenä kolme numeroa, mutta kiistan vuoksi bändin osuus supistui yhteen biisin. Ohjaaja Taskisen mukaan kuvaajat olivat tottuneet isompaankin meteliin, ja hän arvelikin taustalla olleen jotain aivan muuta.

Lähetykseen on tallentunut paljon kiintoisaa pophistoriaa. Juicen joulusaarnan jälkeen kuullaan tuore uutuus, sittemmin jouluklassikoksi noussut Sika.. Hiljattain salamurhassa kuollutta John Lennonia muistellaan Beatles-filmein, ja nimikirjoitusten metsästäjä Erkki Rapo eli Eki-setä kertoo ensitapaamisestaan bändin kanssa vuonna 1966. Shadows-kitaristi Hank B. Marvin – 1960-luvun rautalankasoittajien esikuva – avaa soundinsa salaisuutta. Tuleva kansansuosikki Kaija Koo ja Nylon Beatin hittimaakari Risto Asikainen ottavat ensiaskeleitaan showmaailmassa funkbändi Steel Cityn riveissä.

Freeman korvaa Hectorin

Keväällä 1981 Harma jäi Tuubista tauolle palatakseen tiimiin seuraavan vuoden alussa. Hänen viimeiset juontonsa tältä erää kuultiin tammikuun ohjelmassa, jonka studiovieraana on kitaristi Jukka Syreniuksen johtama fuusiobändi Touch. Musiikkivideot tekivät tuloaan suomalaiseenkin levybisnekseen, ja Jimi Sumén oli yksi ensimmäisistä artisteista, joille levy-yhtiö teetätti promovideon. Varhaisella No More Home Movies -pätkällä on kulttuurihistoriallista arvoa sikälikikin, että siinä nähdään koko joukko helsinkiläisiä muusikoita ja in-jengiä, kuten Vety Kumpula, Mauno Paajanen, Ralf Örn ja Helena Lindgren.

Harma oli vielä toimittamassa maaliskuista Tuubia, jossa sai ensiesityksensä Anssi Tikanmäen laaja, kotimaan maisemia ja tunnelmia kuvaava sarja Maisemakuvia Suomesta. Sävellysten lomassa kuultiin Tikanmäen kirjoittamia lyhyitä tekstejä Oiva Lohtanderin lukemina. Vuoden 1982 alussa ohjelman konserttiosuus lähetettiin uusintana, joka on nähtävänä ohessa. Lisää tietoa sävellyskokonaisuudesta löytyy sitä koskevasta artikkelista.

Synkkyys ja ahdistuneisuus, mikä niissä biiseissä ehkä on, tulee suoraan tuolta meidän ympäristöstä.― Ismo Alanko Tuubissa 13.4.1981

Kevään puolivälissä Tuubin juontajaksi vaihtui Heikki Harman lankomies Leo Friman, joka tunnettiin myös laulaja Freemanina. Hänellä oli jo juontokokemusta radiosta ja myös "jonkunlaista näkemystä suomalaisen kevyen musiikin kentästä".

Huhtikuun jakso tarjosi mm. Albert Järvisen ja Jukka Orman nautittavan kitaravuoropuhelun bluesin merkeissä. Helsinkiläinen rockabillybändi Slippers pääsi televisioon ensi kertaa urallaan. Laulusolisti Keijo Siuruainen (ent. Jääskeläinen) vaikutti paljon myöhemmin Sick Things Internationalissa.

Ohjelmassa neljä kappaletta esittänyt Hassisen Kone jäi Frimanin mieleen "pirteänä laumana pohjoiskarjalaisia velikultia". Bändin keulahahmon Ismo Alangon mukaan bändin synkkinä pidetyissä kappaleissa oli kuitenkin iloinen ja optimistinen perusvire. Seuraavana syksynä Alangon sanoituksia suomittiin julkisesti mm. toimittaja Maija Dahlgrenin radio-ohjelmassa.

Tasapuolista luovintaa

Friman kuvasi Tuubin artistivalintoja myöhemmin "tasapuoliseksi luovinnaksi" eri nimien ja tyylien välillä. Syksyn 1981 ohjelmat tarjosivatkin mm. heviä ja hardrockia, afroa, syntikkapoppia, jaziskelmää, uutta aaltoa ja bluesia.

Elokuun Tuubin vieraana oli jo toistamiseen Fabrics (tällä kertaa "fiiliksellä"), joka käytti ruutuaikaa myös manaillakseen Turun nihkeää asennetta rockmusiikkiin. Jim Pembroken lyhytikäisessä Jimbo-kokoonpanossa soittivat tulevat Sielun Veljet Jukka Orma ja Affe Forsman. Basisti Mats Huldén liittyi seuraavana vuonna Kauko Röyhkän Narttuun.

Se siitä Englannin Popedasta, sillä seuraavaksi lavalle astuu se oikea Popeda.― Leo Friman Tuubissa 28.9.1981

Syksyn aikana Tuubia pyrittiin kehittämään monimuotoisemmaksi lisäämällä ohjelmaan Matti Pellonpään ja Jukka Nurmelan esittämiä rockaiheisia sketsejä ja myöhemmin myös Timo Mäkelän sarjakuvia. Omia kotimaisia livetaltiointeja korvattiin otteilla Jouko Lehmuskallion ohjaamasta Rokki Diggari -elokuvasta, joka pyöri samana syksynä teattereissa varsin vähäiselle yleisömäärälle. (Em. elementit on tekijänoikeussyistä poistettu tässä artikkelissa julkaistuista ohjelmista.)

Syyskuun Tuubissa nähtiin mm. Popeda, Motörhead (eli "Englannin Popeda") sekä Calle Lindholmin ja Heikki Hiekkalan Helsingfors Cafe Duo vanhan jazzstandardin parissa.

Tuubin lokakuisen lähetyksen päävieraita oli Hasse Wallin All Stars -afrokokoonpano, jossa heiluivat mukana mm. Jim Pembroke, Antero Jakoila, Otto Donner, Sakari Kukko, Reino Laine, Junior Simola ja Keimo Hirvonen. Solistina on kongolainen lauluntekijä ja kitaristi Marie-Alphonse Liwata. Jakson muita esiintyjiä ovat Liisa Tavi ja etenkin Frimanin toivoma Van Halen.

On järkyttävää, että kouluopetuksessamme esitetään vastuuttomasti kirjailijoita, jotka ovat käyttäneet alkoholia tai huumeita.― Esa Saarisen juhlapuhe Tuubissa 23.11.1981

Vuoden 1981 toiseksi viimeinen Tuubi otti osaa käynnissä olleeseen polemiikkiin rockmusiikin vahingollisuudesta. "Punktohtori" Esa Saarinen avaa "juhlapuheessaan" näkökulman koululaitoksen ja armeijan turmiollisuuteen, ja väittelyn keskiössä ollut Hassisen Kone esittää esimerkin eräitä tahoja kauhistuttaneista teksteistään. Studiovieraina ovat Tanssiorkesteri Markojuhani Rautavaara sekä levytysuransa kymmenvuotisjuhlaa viettävä Jukka Tolonen duokumppaninaan ruotsalaiskitaristi Coste Apetrea. Futurock hiipii jo kuvaan brittiläisen Landscape-bändin myötä.

Mikä kumma vekotin tää peltikitara on?― Leo Friman haastattelee Antero Jakoilaa 28.12.1981

Tuubin vuosi 1981 päättyi rhythm and blues -pitoiseen jaksoon, jossa nähtiin mm. ote Spencer Davis Groupin Ylelle vuonna 1967 tekemästä nauhoituksesta, laulusolistina 19-vuotias Stevie Winwood. Muita esiintyjiä ovat mm. Bob Seger, The Blues Band sekä countrybluesin klassikoita tulkitsevat Dave Lindholm ja Antero Jakoila. Viimemainittu kertoo haastattelussa resonanssikitaroiden saloista.

Artikkelin lähteenä on käytetty mm. Katso-lehden vuosikertoja 1979–1981 sekä Leo Frimanin haastattelua heinäkuussa 2017.

Tuubi 07.11.1979 Ducktails: Tore Apart, Bop Little Baby; Boomtown Rats: I Don’t Like Mondays; Dave Lindholm: Ja sinun äänesi. Dream Belle; Jimi Sumén Project: Local Lust, Swinging London; Lepakkoteatteri: Me halutaan Lepakko; Cay Karlsson: Girls. Haastateltavina Teemu Lehto, Dave Lindholm ja Hannu Raatikainen. Antero Jakoila ja T. T. Oksala esittelevät kitaroita. Ohjelmassa esitettiin lisäksi Kellariteatterin sketsi.
Tuubi 19.12.1979 Moon Martin: Dreamer, Bad Case Of Loving You; Per-Erik Jonsson: Baby Let’s Play House; Esa Kotilainen: Keksijälapsen yölaulu; Juice Leskinen Slam: Rock'n Roll’n Blues’n Jazz, Viidestoista yö; Eppu Normaali: Njet Njet; Sensuuri: Katurock; Eero ja Jussi and The Boys: Kaunis nainen. Haastateltavina Moon Martin, Esa Kotilainen, Minna Lillqvist, Markku Nurmi, Eero ja Jussi Raittinen. Esa Kotilainen esittelee kosketinsoittimia.
Tuubi 23.01.1980 Ellen Foley: What's a Matter Baby; Bingoksi Lämmin: Tappeli, Hurja min oon ollu; St. Petersaari: Haukkani Memed, Miehen tie; Stetson: Tennessee; Upi Sorvali & co; Hepokatti; Topmost: Hän sinut jättää; Cheap Trick: Dream Police. Haastateltavina Esko Jääskä, Risto Vuorinen, Poku Tarkkonen, Kisu Jernström, Harri Saksala, Heimo Holopainen, Eero Lupari ja Gugi Kokljuschin. Upi Sorvali esittelee lyömäsoittimia.
Tuubi 04.02.1980 David Bowie: John I'm Only Dancing; Fabrics: Look at This, Factory; Ismo Laakso Group: Posliinimiesten tanssi; David Johansen: Swaheto Woman; Mistreated: Sisko; Broadcast: Boogie All Night Long, Pacific; Joe Jackson: Sunday Papers.
Tuubi 29.09.1980 David Bowie: Ashes to Ashes. Haastateltavana Remu Aaltonen. Ohjelmassa esitettiin lisäksi Ruotsin tv:n taltiointi Hurriganes Showtime sekä Jouko Lehmuskallion filmi Pelle Miljoona Oy konserttilavalla.
Tuubi 27.10.1980 Ted Nugent: Scream Dream; Kauko Röyhkä & Narttu: Dora, Kanerva; Kim Carnes: More Love; Vando Suvanto Jne: Iloinen Talo; Kojo: Sunny Southside; Veronica Hillside; Kojo ja Oklahoman futiskööri: Francoise. Haastateltavana Kauko Röyhkä.
Tuubi 22.12.1980 Juice Leskinen: Sika; The Beatles: Back In The U.S.S.R, This Boy; Pave's Mistakes: Maybe She's Coming on Sunday; The Shadows: Equinoxe V; Steel City: Seis; Stevie Wonder: Master Blaster. Haastateltavina Erkki Rapo (Eki-setä) ja Hank Marvin. Juice Leskinen esittää joulusaarnan.
Tuubi 19.01.1981 Jimi Sumén: No More Home Movies; Bruce Springsteen: Rosalita; Touch: Storm, Memories. Ohjelmassa esitettiin lisäksi Rainbow-yhtyeen konserttifilmi.
Tuubi 13.04.1981 The Slippers: Ubangi Stomp, Who's to Say; Black Slate: Amigo; Blondie: The Tide Is High; Albert Järvinen & Jukka Orma: For Your Pleasure, Triple Trouble; Hassisen Kone: Odotat, Tuomiopäivä, Führerin Puolesta, Oikeus on voittanut taas; Ian Dury: Superman's Big Sister. Haastateltavina Keijo Jääskeläinen ja Ismo Alanko.
Tuubi 31.08.1981 Toyah: I Wanna Be Free; Fabrics: Killing Time, Cat, Whatcha Gonna Do; Robert Palmer: Johnny And Mary; Jimbo: Give Me More, Green Bay Blues, Over the Moonbow; Gary U.S. Bonds: This Little Girl. Haastateltavina Tommi Läntinen ja Fabrics.
Tuubi 28.09.1981 Rod Stewart: She Won't Dance With Me; Motörhead: Ace of Spades; Popeda: Minä elän, Onnenpyörä; Helsingfors Café Duo: Onks mul blues; Juice Newton: Queen of Hearts. Ohjelmassa esitettiin lisäksi Matti Pellonpään ja Jukka Nurmelan sketsi sekä Piirpauken osuus elokuvasta Rokki Diggari.
Tuubi 26.10.1981 Van Halen: So This Is Love, Unchained; Liisa Tavi: Jäähyväiset aseille; Hasse Walli All Stars: Na mokli oyo , Mokli mobewa. Haastateltavina Hasse Walli ja Marie Alfonse Liwata. Ohjelmassa esitettiin lisäksi Matti Pellonpään ja Jukka Nurmelan sketsi, Timo Mäkelän animaatiojakso sekä Kojon osuus elokuvasta Rokki Diggari.
Tuubi 23.11.1981 Bee Gees: I'm a Liar; Tanssiorkesteri Markojuhani Rautavaara: Rock'n Roll; Hassisen Kone: Oikeus on voittanut taas; Jukka Tolonen & Coste Apetrea: Gipsy, Socoa; Landscape: Norman Bates. Haastateltavina Kim Wist ja Jukka Tolonen. Esa Saarinen pitää puheen. Ohjelmassa esitettiin lisäksi Matti Pellonpään ja Jukka Nurmelan sketsi sekä Ronski Gangin osuus elokuvasta Rokki Diggari.
Tuubi 28.12.1981 Bob Seger Hollywood Nights; Spencer Davis Group: Gimme Some Lovin'; The Blues Band: Who's Right Who's Wrong; Dave Lindholm & Antero Jakoila: Dust My Broom, Love in Vain, Mean Town Blues; Van Halen: Hear About It Later. Haastateltavina Paul Jones, Dave Lindholm ja Antero Jakoila. Ohjelmassa esitettiin lisäksi Matti Pellonpään ja Jukka Nurmelan sketsi sekä Jouko Lehmuskallion filmi Taj Mahal Puistobluesissa.
Tuubi 02.01.1982 (ensiesitys 16.03.1981) Anssi Tikanmäen sävelkokonaisuus Maisemakuvia Suomesta.
Ohjelmat 11.5.1981 (Status Quo, Zero Nine, April Wine, Kassu Halonen, Yoko Ono) ja 08.06.1981 (Girlschool, Mikko Alatalo, Kim Carnes, M. A. Numminen, Pedro Hietanen, Riki Sorsa, Whitesnake) ovat kadonneet.

Kommentit