Hyppää pääsisältöön

Karkotetut – selviytymistaistelua Australiassa

Palkitun käsikirjoittajan Jimmy McGovernin draamasarja kuvaa Australian syntyaikoja.
Russel Tovey (vas.), MyAnna Buring ja Julian Rhind-Tutt. Palkitun käsikirjoittajan Jimmy McGovernin draamasarja kuvaa Australian syntyaikoja. Kuva: RSJ Films 2014 yle tv1

TV1 lauantaisin 20.1. - 3.3.2018 klo 23.15 - 00.10
Yle Areenassa 7 päivää

Rikoksen polulle eksyneitä saattoi 1700-luvun Britanniassa odottaa karkotus laivalla rangaistussiirtolaan merten taa. Samaan laivaan päätyi muutakin ei-toivottua väkeä, kun nälkä ajoi köyhiä epätoivoisiin tekoihin, irtolaisuus rehotti eikä orpolapsista huolehtinut kukaan.

Draamasarja Karkotetut (16) kuvaa Australian traagisia syntyvaiheita ja ensimmäisen laivueen asettumista 1788 Uuteen Etelä-Walesiin eli nykyisen Sydneyn syntysijoille. Ykkönen esittää brittisarjan seitsemän jaksoa.

Ajatus uudesta kansakunnasta

Mukaan oli lähtenyt kourallinen kruunun sotilaita, joita houkutti seikkailu ja luvatut etuudet, sekä kuvernööri ja pappi. Heidän tarkoituksenaan oli perustaa maahan uusi siirtokunta, josta toivon mukaan kehittyisi kokonainen uusi kansakunta.

Jännitettä lisäsi se, että rangaistujen joukossa oli myös naisia, joilla oli lupa veljeillä vain vartijoiden kanssa.

Palkitun käsikirjoittajan Jimmy McGovernin draamasarja kuvaa Australian syntyaikoja.
Russell Tovey (vas.) ja Ryan Corr. Palkitun käsikirjoittajan Jimmy McGovernin draamasarja kuvaa Australian syntyaikoja. Kuva: RSJ Films 2014 yle tv1
Palkitun käsikirjoittajan Jimmy McGovernin draamasarja kuvaa Australian syntyaikoja.
Rory McCann Palkitun käsikirjoittajan Jimmy McGovernin draamasarja kuvaa Australian syntyaikoja. Kuva: RSJ Films 2014 yle tv1
Palkitun käsikirjoittajan Jimmy McGovernin draamasarja kuvaa Australian syntyaikoja.
Genivieve O´Reilly (vas.) ja Ewen Bremner. Palkitun käsikirjoittajan Jimmy McGovernin draamasarja kuvaa Australian syntyaikoja. Kuva: RSJ Films 2014 yle tv1

Downton-tähti karussa roolissa

Sarja kuvaa karkotettujen elämää kolkoissa olosuhteissa. Lujatahtoisen Elizabeth Quinnin roolissa nähdään MyAnna Buring, suosikkisarja Downton Abbeyn palvelija Edna Braithwaite.

Elizabethin uusi rakkaus Tommy Barrett on vahva ja rehellinen mies. Roolin näyttelee Julian Rhind-Tutt, tuttu sarjoista Vikatikki ja The Hour. Kolmikon täydentää James Freeman, jota näyttelee Looking-sarjan Russell Tovey.

Fitz-hahmon luoja käsikirjoittajana

Karkotetut-sarjan on käsikirjoittanut palkittu Jimmy McGovern, jonka kynästä on lähtöisin legendaarinen sarja Fitz ratkaisee (Cracker). McGovernin ansiolistalla ovat myös Katu (The Street), Seinää vasten (Accused) ja Moving On.

Sarjan keskiössä ovat uskollisuus, lojaalius, rakkaus ja ystävyys, pettäminen ja vallankäyttö.

Tunnettuja näyttelijöitä

Muissa rooleissa nähdään kuvernööri Arthur Philip (David Wenham, Top of the Lake), majuri Robert Ross (Joseph Millson , Campus), pappi Johnson (Ewen Bremner), rouva Mary Johnson (Genivieve O´Reilly), Anne Meredith (Orla Brady, Odyssey ja Toisia naisia), Marston (Rory McCann, Game of Thrones), Molloy (Ned Dennehy, Charles Dickensin ihmemaa) ja Will Stubbins (David Walmsley).

Mukana ovat myös kapteeni David Collins (David Dawson), sotamies Buckley (Adam Nagaitis), Katherine McVitie (Joanna Vanderham, Naisten paratiisi), sotamies McDonald (Ryan Corr), Deborah (Brooke Harman), kersantti Timmins (Cal MacAninch, Downton Abbey, Ylikomisario Banks) ja Spragg (Nick Moss).

Banished. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kommentit
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.