Hyppää pääsisältöön

PMMP:n hovituottaja Jori Sjöroos kyllästyi taiteilijanimiin ja tekee vihdoin musaa omalla nimellään – samalla hän tuottaa Vestaa ja vertaa tätä jopa Paula Vesalaan

Jori Sjöroos on haaveillut PMMP:n lopettamisen jälkeen, että löytyisipä jostain naisartisti, jota voisi tuottaa samalla lailla kuin Vesalaa ja Mira Luotia. Nyt hänellä on Vesta.

Jori Sjöroos tekee nyt musiikkia omalla nimellään. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

PMMP:n hovituottaja. Indierock-suosikki Magenta Skycoden keulahahmo. 2000-luvun taitteen tanssipop-suosikki Fu-Tourist.

Tuottaja, säveltäjä ja laulaja Jori Sjöroos on ollut kaikkia edellämainittuja. Hän on merkittävä hahmo suomalaisessa musiikissa jo parin vuosikymmenen ajan, vaikka ei ole paistatellut ihan kirkkaimmassa valokeilassa.

Sjöroos ei ole koskaan tehnyt itsestään numeroa - esimerkiksi PMMP:tä hän tuotti pseudonyymillä Think Ink, ei omalla nimellään. Sjöroos on niin sanottu perustuottaja: arvostettu skenen sisällä, mutta suurella yleisöllä ei välttämättä ole selvää kuvaa siitä, millainen tyyppi on kyseessä.

Tapaamme Sjöroosin hänen kotikaupungissaan Turussa juuri ennen Ruisrock-perjantain alkua. Keli on mainio, ja niin on myös Sjöroosin fiilis: hänen ensimmäinen omalla nimellä julkaistu kappale Animals on juuri noussut YleX:n viikon parhaimpien biisien listalle. Lisäksi hänen tuottamansa ja kovassa nosteessa oleva artisti Vesta esiintyy Ruississa jokaisena päivänä joko soolona tai fiittaavana artistina.

Jori Sjöroos – Animals Vaikka Sjöroos tekee nyt musiikkia omalla nimellä, kyseessä on kuitenkin lähes suora jatkumo Sjöroosin aiemmalle ROOXX-projektille. Sjöroos oli ROOXXin tuottaja, laulusta vastasivat Ringa Manner ja Markus Perttula – aivan kuten nytkin. Erona on vain nimi ja se, että omalla nimellään Sjöroos kokee voivansa tehdä minkälaista musiikkia tahansa genrerajoista riippumatta.

"Se on koko homman suola, että kun tekee omalla nimellä, voi tehdä mitä vain."― Jori Sjöroos

- Tiedän, että seuraava biisi tulee olemaan ihan erilainen. Se on koko homman suola, että kun tekee omalla nimellä, voi tehdä mitä vain. Olen aiemmin jotenkin jäänyt ansaan niihin nimiin - Fu-Tourist oli tanssipoppia ja Magenda tietynlaista. Enää ei tarvitse ajatella genrejä, Sjöroos sanoo.

Nimet ovat olleet Sjöroosille yllättävänkin iso ongelma. Ennen Magenta Skycodea ja ROOXXia artisti saattoi käyttää useana päivänä tunnin jos toisenkin oikean nimen keksimiseen. Nyt sen ajan voi käyttää musiikin tekemiseen.

Kun Sjöroos sanoo, että hän voi tehdä omalla nimellään musiikkia genrerajoista riippumatta, hän myös todella aikoo tehdä niin. Hän aikoo yhdistellä oman nimensä alla kaikkia niitä musagenrejä, joita hän on aiemmin työstänyt – eli kaikkea tanssipopista doom metalliin. Sjöroos mainitsee tässä mielessä esikuvakseen eri musatyylejä sekoittelevat Beckin sekä tuottaja Jeff Bhaskerin, joka on tuottanut muun muassa Kanye Westiä, Lana Del Reytä sekä Harry Stylesiä.

Sjöroos tietää musiikkityylin vaihtelemisen riskit. Kuulija voi hämääntyä: kyllähän se kummastuttaa, jos artisti julkaisee ensin Animals-tyylisen vähillä elementeillä tehdyn pop-kappaleen ja sen perään kunnon tanssilekan tai rokkikappaleen.

- En voi sille mitään, jos niin käy. Se on, mitä teen ja saan siitä suurimman nautinnon, Sjöroos sanoo.

Onko Vesta seuraava Paula Vesala?

PMMP:n toinen puolisko eli Paula Vesala on yksi arvostetuimmista suomalaisartisteista eikä suotta: hänessä yhdistyy loistava laulaja, huikea biisinkirjoittaja ja mieletön esiintyjä.

PMMP laittoi pillit pussiin vuonna 2013. Sen jälkeen Sjöroos etsi jotain sellaista suomalaista naisartistia, jota voisi tuottaa samalla tavalla kuin Paula Vesalaa ja Mira Luotia.

Sitten Sjöroos löysi Vestan.

Tai oikeastaan Vesta löysi Sjöroosin. Hän oli se, joka kysyi Sjöroosia tuottajakseen.

"Rinnastaisin Vestan Paula Vesalaan, sillä hän on myös sanoittaja ja ihan yhtä mestari kuin Vesala."― Jori Sjöroos

Ja onneksi kysyikin – sekä hänen itsensä että Sjöroosin kannalta.

- Rinnastaisin Vestan Paula Vesalaan, sillä hän on myös sanoittaja ja ihan yhtä mestari kuin Vesala. Lisäksi Vesta on vähän striitimpi, nuorempi ja vaarallisempi, Sjöroos sanoo.

Sjöroosille on erittäin tärkeää että hänen tuottama artisti on erityisen hyvä sanoittaja. Tuottaja kertoo, että vielä 2010-luvun taitteessa hän ei kiinnittänyt sanoihin juuri mitään huomiota. PMMP:n perheväkivallasta kertovaa Joku raja -biisiä lukuun ottamatta PMMP:n lyriikat olivat Sjöroosille silkkaa sanahelinää – vaikka Vesalaa pidetään yhtenä Suomen parhaista biisinkirjoittajista.

- Nyt olen todella tarkka sanoista. Musiikki on kielenä yhä voimakkaampi, mutta olen tajunnut, mitä hyvät sanat tai tarina voi saada aikaan. Sanat on 45 prossaa biisistä, musa 55.

Vestan kappaleiden lyriikoissa Sjöroos pitää erityisesti niiden tarinoista ja siitä, että jopa rankahko Sun katu -kappale sisältää huumoria, vaikkakin mustaa sellaista.

- Kun kuuntelet sen biisin, niin tulee sellainen olo, että mitä on käynyt. Noh, on käynyt huonosti, mutta sitä on että f*ck it. Ja tämä laini jos katu on sun mut loput kaupungista mun, tekee kertosäkeestä heti hauskan, Sjöroos sanoo.

- Se on vähän kuin David Lynchin leffoissa, että on tapahtunut jotain pelottavaa, niin ruutuun kävelee joku hauskan näköinen hahmo, jonka ei pitäisi olla hauskaa, mutta joka kuitenkin on.

Tällä hetkellä Sjöroosin oma tuotanto on hänelle yhtä tärkeää kuin musiikin tekeminen Vestan kanssa – etenkin, kun Vestasta on apua myös Sjöroosin omaan tuotantoon. Vesta esimerkiksi avustaa Sjöroosia englanninkielisten biisien sanoituksessa.

Lopulta tärkeintä on musiikki, ei hitit tai menestys

Vaikka kaikki kuulostaa menevän hyvin, voisi luulla, että Sjöroosia turhtauttaa.

Hän on ollut Suomen johtavan bändin tuottaja ja sitä kautta kokenut kesäfestareiden suurimmat lavat. Magenta Skycode oli yksi Suomen johtavimmista indie-bändeistä.

Nyt hän on vasta aloittelemassa omalla nimellä musiikin tekemistä. Lisäksi Vesta on vielä tuore artisti ja vasta nousemassa ylöspäin maamme musakartalla.

Sjöroos on musanörtti, joka haluaa tehdä musiikkia mahdollisimman monipuolisesti ja mahdollisimman paljon.

Mutta ei, Sjöroos on onnellinen juuri siitä, mitä hänellä on nyt. Hän on musanörtti, joka haluaa tehdä musiikkia mahdollisimman monipuolisesti ja mahdollisimman paljon.

Sekä PMMP:n että Magenta Skycoden kohdalla kävi niin, ettei hän enää tuntenut paloa niitä kohtaan – vaikka hän koki suurinta mahdollista tyydytystä siitä, kun näki, miten mahtavia Vesala, Luoti ja heidän faninsa olivat.

Sjöroos noudattaa ohjenuoraa, jonka hän oivalsi jo vuonna 2005 PMMP:n Kovemmat kädet -levyä tehdessä: pitää tehdä sellaista musiikkia, josta itse tykkää. Ei sellaista, jota tehdään vain menestyksen tavoittelun vuoksi. Jos hittejä tulee, niin mahtavaa. Jos ei, niin sitten ei. Tärkeintä on, että voi nousta aamulla vuoteesta sillä ajatuksella, että jess, pääsen taas duunaamaan sitä biisiä.

Tämä siis sooloprojektin suhteen. Vestan tuottajana tilanne on toinen, sillä silloin Sjöroos ei ole vastuussa vain omasta urastaan. Tällöin Sjöroos voi tehdä myös sellaisen kappaleen, josta ei itse niin paljon pidä, mikäli kuulee siinä hittipotentiaalin.

Näin Sjöroos on aiemmin tehnyt myös PMMP:n kohdalla: duon yksi menestyineimmistä hiteistä oli Lautturi, kappale, josta Sjöroos ei alkuunkaan pitänyt.

- Ymmärrän ja tajuan sen biisin, se soljuu ja menee kauniisti eteenpäin. Mutta kun kuulen sen, niin se on vain ok. Ei se aiheuta mitään kylmiä väreitä, vaikka ekan demon kuultuaan Paula sanoi, että se on PMMP:n paras biisi.

Lue myös:

Ruisrock 2017: Kolme keikkaa laulanut Vesta on festarin työmyyrä – vielä toissa vuonna myi kaljaa Ruississa, nyt Pariisin Kevätkin katsomassa debytanttia