Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Miksi kukko kiekuu aamuisin?

Kuvituskuva: kukko.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: kukko. kukot

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.

#kesäkysymys: MIKSI KUKKO KIEKUU AAMUISIN?

Kukko reagoi, kommunikoi ja tiedottaa itsestään kiekumalla. Erityisen tärkeitä ja kertaamisen arvoisia asioita ovat sen reviiri ja status. Punapäinen punkkari kiekuu milloin haluaa, vuorokauden ajasta riippumatta.

Kajautusten säännöllisyys aamuhämärässä ei silti ole vain uupuneiden kanalanpitäjien kuvitelmaa. Kukko ei lähde arvailemaan, milloin uusi päivä on tuloillaan. Ajan ilmoittaa sen tarkka sisäinen aamuvekkari. Kokeet kertovat, että kun kello on kerran vedetty päivän merkkien mukaan, se pitää kutinsa pitkään vaikka ympärivuorokautisessa hämärässä.

Aamun avaa johtoportaan korkein kukko, mielellään näköalapaikalta, josta muut näkevät ja kuulevat sen parhaiten. Levollisen yön jälkeen olemassaolostaan on taas hyvä muistuttaa selkein nuotein.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

  • GMO karkasi laboratoriosta - oranssien petunioiden joukkotuho alkoi Suomesta

    Muuntogeenisiä kasveja kasvoi Helsingin ytimessä vuosia.

    Monet kokevat geenimuunnellut (GM) kasvit pelottavina. Pahimmissa painajaisissa laboratoriosta karkaa GMO, joka aiheuttaa jotain hallitsematonta ja ennalta-arvaamatonta! Mitä jos kertoisin, että laboratorioista on oikeasti karannut GM-kasveja? Mitä jos kertoisin, että niitä kasvoi Helsingin ytimessä vuosien ajan?