Rauhatäti ja MC Pyhä Lehmä muistuttavat, että räppärit ovat monien idoleita. Niinpä heidän tulisi kantaa vastuu siitä, mitä biiseillään sanovat.
Naisten esineellistäminen on viime aikoina yleistynyt suomalaisessa rap-lyriikassa. Näin totesi rap-asiantuntija Inka Rantakallio Helsingin Sanomissa viime keväänä.
Väitettä ei ainakaan hälvennä Ylen selvitys, joka on tehty Ilona Raivion opinnäytetyön pohjalta. Selvityksessä tarkasteltiin parinkymmenen suomalaisräppärin lyriikoita. Artisteista vain Gasellit selvisi puhtain paperein eli ilman seksistisiä sanoja tai lyriikoita. Toisesta ääripäästä löytyivät rääväsuunä tunnettu Petri Nygård, Mouhous, Sairas T ja Tippa T.
Mitä mieltä suomalaiset naispuoliset rap-artistit ovat genressään nousseesta seksimin aallosta? Kysyimme asiaa Tytöt ei osaa räppää, piste! -kappaleesta tutulta pitkän linjan räppäri Rauhatädiltä sekä hiljattain Haamun kanssa yhteisbiisin julkaiseelta MC Pyhä Lehmältä, joilla on aiheeseen selkeä mielipide.
Uhoamisessa ei ole mitään pahaa – mutta siinä voi olla, miten sen tekee
Monille artisteille uhoaminen ja itsensä jalustalle nostaminen on luonteva osa rap-musiikkia. Se on olennainen osa etenkin gangstarap-kulttuuria.
"En pidä esineellistämisestä. Jos sulla on aivot, niin voit toteuttaa sen jollain muulla tavalla."
Uhoamisessa ei ole Rauhatädin mukaan mitään pahaa. Mutta siinä on, jos uhotaan sillä tyylillä, että kohdistetaan uho johonkin ihmisryhmään – kuten esimerkiksi naisiin – alentamalla heitä.
- En pidä esineellistämisestä. Jos sulla on aivot, niin voit toteuttaa sen jollain muulla tavalla, Rauhatäti sanoo.
MC Pyhä Lehmä on samaa mieltä: seksistisiä laineja ei voi kuitata edes sillä, että kyse olisi huumorista, alter egosta tai muunlaisesta satiirisesta hahmosta.
- Se ei vie vastuuta pois artistilta. Pitää tiedostaa, mihin se voi vaikuttaa, MC Pyhä Lehmä kertoo.
Niin, mihin seksistiset lyriikat oikeasti voivat vaikuttaa – vai voivatko mihinkään?
Kyllähän ne voivat. Lyriikoilla voi olla merkitystä nuorten fanien kielenkäyttöön ja maailmankuvan muodostumiseen. Rauhatäti muistuttaa, että nuorten vanhemmat ovat totta kai vastuussa lastensa kasvattamisesta ja siitä, kuinka seksistiseen musiikkiin tulisi suhtautua.
Mutta:
- On kuitenkin niin paljon lapsia, joiden vanhemmat eivät ota tätä vastuuta, Rauhatäti sanoo.
Tällöin idolilla voi olla suuri rooli siihen, millaisen ajatusmaailman ja maailmankuvan muodostaa.
Seksististen lyriikoiden kohdalla ongelmat eivät kuitenkaan liity pelkästään maailmankuvan muodostumiseen tai vääristymiseen.
- Taiteilijalla on vastuu siitä, että hänellä on erilaista ja monenlaista yleisöä lapsista ja satutetuista ihmisistä lähtien. Miltä läpät tuntuvat niiden tyttöjen mielestä, joita on käytetty seksuaalisesti hyväksi? Se voi olla ihan hirveää kuunneltavaa, Rauhatäti jatkaa.
Lyriikat antavat kuulijalle kuvan artistista
YleX haastatteli aiemmin Gasellit-yhtyettä, joka oli Ylen selvityksen mukaan ainoa rap-ryhmä tai -artisti, jonka kappaleissa ei esiintynyt seksistisiä lyriikoita. Gasellien Päkä kertoi, että he eivät käytä sellaista tekstiä, koska “olisi vaikeaa katsoa itselle läheisiä naisia silmiin ja olla silleen, että nyt tuli sanottua biisissä näin”.
"Toivoisin hirveästi, että naisten esineellistäminen loppuisi niin videoissa kuin teksteissä."
Toisaalta osa naisista ei välttämättä edes haluaisi katsoa silmiin sellaista artistia, joka suoltaa seksistisiä lyriikoita. Rauhatäti ja MC Pyhä Lehmä kertovat, että mikäli he tapaisivat esineellistäviä tai alistavia laineja käyttäviä suomiräppäreitä, he eivät suhtautuisi näihin kovin myötämielisesti.
- Väkisin ajattelisin, että okei, tuo on vähän sellainen tyyppi ja ajattelee naisista näin, MC Pyhä Lehmä sanoo
Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että seksistisiä laineja löytyi monilta eturivin valtavirtaräppäreiltä, osalla jopa useammasta eri kappaleesta. Ne ovat samalla juuri sellaisia biisejä, jotka menestyvät – jotta tutkimusaineistoon päätyi mukaan, artistin oli täytynyt julkaista menestynyt biisi tai albumi vuonna 2016.
Ronskeilla lyriikoilla saa usein huomiota. Jos ne vielä tuovat merkittävästi faneja ja biisien kuuntelukertoja Spotifyssä, noidankehä alkaa olla valmis: miksi muuttaa toimivaa kaavaa?
- Mutta onko se sitä, mitä kuuntelijat todella haluavat kuulla? Vai haluavatko he kuunnella sitä sen vuoksi, että se on myyty heille hyvin ja sitä syötetään joka tuutista, MC Pyhä Lehmä kysyy.
Rauhatädin mukaan valtavirrassa oleva suomirapin lyriikat esiintyvät usein sivistyneempänä vertailtaessa sitä mainstream-jenkkiräppiin, johon on kuulunut naisista ronskisti ja alentavasti puhuminen. Rauhatäti ei myöskään täysin allekirjoita rap-lyriikoista tehtyä selvitystä, sillä kuten todettu, siihen pääsivät mukaan vain viime vuoden menestyneimmät räppärit. Selvitys kattaa vain suomiräpin terävimmän kärjen.
Oli miten oli: Rauhatädillä on hyvä vinkki sille, miten toimia, että selviää mahdollisissa tulevissa selvityksissä Gasellien tavoin.
- Arvostaisin sitä, että ihmiset kunnioittaisivat toisiaan ja kirjoittaisivat toisistaan kunnioituksella. Toivoisin hirveästi, että naisten esineellistäminen loppuisi niin videoissa kuin teksteissä.
Lue myös:
Cheek Profeetat-bändin Yhtäccii-sanoituksista: Naisräppärit tekevät miehistä ihan samanlaista läppää
Laskimme suomiräpin seksistiset sanat: tässä lista pahimmista rääväsuista