Hyppää pääsisältöön

Radiodekkareita - jännitystä ja murhia keskellä kesää

Kuvassa mies juoksee pimeässä salkku kädessä
Kuvassa mies juoksee pimeässä salkku kädessä Kuva: Yle radiodraama

Mauri Sariola, Leena Lehtolainen, Georges Simenon, Jarkko Sipilä, Pentti Järvinen ja Tapani Bagge. Tässä kattaus jännityksen mestareiden luomuksia, joissa mukana loistavat niin tämän päivän eturivin näyttelijät kuin vuosikymmenten takaiset suuret tähdet. Radiodraamat tarjoavat lunta, jäätä, jännitystä, kuumia hiekkarantoja, selvittämättömiä murhia ja koukuttavia tarinoita.

Pentti Järvisen kirjoittamassa Vainaja-sarjassa Laura Tervonen (Ritva Valkama) ja entinen komisario, nykyinen antikvariaatin omistaja Salmi (Aarre Karén) selvittävät rikoksia. Mukana häärii sympaattinen koira Watson.

Kuvassa näyttelijät Aarre Karén ja Ritva Valkama
Kuvassa näyttelijät Aarre Karén ja Ritva Valkama Kuva: Yle kuunnelmat

Vainaja kaupan päälle
Dekkarifriikki Laura Tervonen ja ex-rikospoliisi Salmi tapaavat ensimmäistä kertaa vasta-avatussa antikvariaatissa. Alkaa ensimmäisen yhteisen murhamysteerin selvittely.


Kuuntele koko sarja tästä

Vainaja virittää ansan
Laura Tervonen ja entinen komisario, nykyinen antikvariaatin omistaja, Salmi selvittävät vanhaa henkirikosta. Miksi joku oli aikoinaan tunnustanut jonkun toisen tekemän murhan ja kärsinyt siitä rangaistuksenkin?

Vainaja ehtii ensin
Terävä eläkeläisrouva Laura ostaa antikvariaatista vanhan kelanauhurin. Kylkiäisenä Laura saa selvitettäväkseen vuosien takaisen murhamysteerin. Apujoukkoina häärivät eläköitynyt rikospoliisi Salmi ja urhea Watson-koira.

Vahtonen ei vedä vesiperää
Lämmin, aurinkoinen kesäpäivä kotoisalla uimarannalla. Sisarukset Kirsti ja Matti Pekkanen pilailevat keskenään, pärskyttävät vettä toistensa päälle ja kuuntelevat välillä tanssimusiikkia matkaradiosta. Äkkiä kesäpäivän rauhan rikkoo naisen kauhunhuuto. Eila, sisarusparven kolmas jäsen on huomannut kauempana rantakaislikossa miehen ruumiin. Vuoden 1963 jännityskuunnelmassa loistavat suomifilmin kulta-ajan tähdet kuten Ansa Ikonen, Pehr-Olof Siren ja Hillevi Lagerstam

Kuvassa Vahtonen ei vedä vesiperää-kuunnelman näyttelijöitä
Kuvassa Vahtonen ei vedä vesiperää-kuunnelman näyttelijöitä Kuva: Yle kuunnelmat

Legendaarisen jännityskirjailijan Mauri Sariolan rikosdraamoissa paukkuvat ilotulitteet häissä ja räjähteet Lapin maisemissa.

Kuvassa näyttelijät Jussi Jurkka ja Pentti Siimes kuunnelmassa Musta ilotulitus
Kuvassa näyttelijät Jussi Jurkka ja Pentti Siimes kuunnelmassa Musta ilotulitus Kuva: Yle Pentti Siimes,Jussi Jurkka

Mauri Sariolan luoma rikoskomisario Susikoski seikkailee kuunnelmassa Musta ilotulitus (1961). Rikas konsuli (Keijo Komppa) kuolee. Onko syyllinen veltto sukulaispoika, deekisylioppilas (Pentti Siimes), epäonnistunut arkkitehtipariskunta vai joku muu? Mauri Sariola aloitti radiokuunnelmien kirjoittamisen 1950-luvulla. Kuusiosaisen sarjan kielenkäyttö tarjoaa herkullisia heijastuksia Sariolan omasta konservatiivisesta ja karskia miehisyyttä vaalivasta arvomaailmasta. Elävässä arkistossa lisää.


koko sarja tästä

Lapin erämailla Jonkerinvaaralla sattuu suuri pamaus. Aluksi luullaan, että henkensä menettänyt malminetsintäporukan koeporaaja Kristian Blom astui Lapin sodan ajoista maastoon jääneeseen miinaan. Tutkimukset saavat uuden suunnaan, kun selviää, että räjähde onkin suomalaisvalmisteinen kranaatti ja aivan uusi. Joku on siis kätkenyt sen maahan tietyssä tarkoituksessa. Selviääkö Lapista kierimään lähtenyt vyyhti Ratakadulla? Jonkerin pamauksen ohjasi legendaarinen radioviihteen grand old lady Rauni Ranta vuonna 1977. Rikostarkastaja Olavi Susikosken roolissa Kosti Klemelä. Muissa rooleissa mm. Pertti Palo, Maija-Leena Soinne ja Tea ista.

Kuvassa Maija-Leena Soinne ja Kosti Klemelä kuunnelmassa Jonkerin pamaus
Kuvassa Maija-Leena Soinne ja Kosti Klemelä kuunnelmassa Jonkerin pamaus Kuva: Yle Kosti Klemelä,Maija-Leena Soinne

Kuuntele koko sarja tästä

Hotelli Majesticin kahvinkeittäjä Prosper Donge löytää kaapista kokoon lyyhistyneen ruumiin. Uhri on nuorehko, vaalea kolmikymppinen nainen. Piippua poltteleva ja harvasanainen pariisilaiskomisario Maigret pääsee jälleen työn touhuun. Maigret on Georges Simenonin luoma legendaarinen poliisi, joka toimi 1930-luvulta 1960-luvulle asti.
Maigret ja hotelli Majesticin murhat on kuusiosainen rikosdraamasarja, jonka on ohjannut Esko Mannermaa ja käsikirjoittanut Arvo Aallas vuonna 1962.

Kuvituskuva kuunnelmaan Maigret ja Hotelli Majesticin murhat.
Kuvituskuva kuunnelmaan Maigret ja Hotelli Majesticin murhat. Kuva: Yle kuunnelmat,maigret ja hotelli majesticin murhat

Koko sarja tässä

Lunta, jäätä, betonia ja kuumia murhia. Komisario Maria Kallio, Fröken Smilla ja rikoskomisario Rautamaa setvivät ja selvittävät.

Maria Kallio selvittää nuoren luistelijatytön murhaa. Radioteatterin Kylmä toukokuu -radiodraamassa (2002) Mariaa esittää Vuokko Hovatta. Neliosainen jännitysdraama perustuu Leena Lehtolaisen dekkareihin Kuolemanspiraali ja Tuulen puolella. Muissa rooleissa mm. Eero Saarinen, Rauno Ahonen, Aki Pelkonen ja Elena Leeve. Ohjaus: Atro Lahtela vuonna 2002.

Kuvassa kahdet naisen kasvot
Kuvassa kahdet naisen kasvot Kuva: Yle Vuokko Hovatta

Koko sarja täällä

Jännitysdraama alkaa, kun iäkäs nainen jää auton alle Mikonkadulla. Silminnäkijän mukaan yliajettu sanoi viimeisinä sanoinaan “minibussi”. Jarkko Sipilän kirjoittamassa jännitysdraamassa Nimbus rikoskomisario Rautamaan roolissa on Kari Sorvali. Muissa rooleissa mm. Kirsi Ylijoki, Eeva-Kaarina Volanen, Lasse Karkjärvi, Heikki Nousiainen. Ohjaus: Kari Paljakka 1995.

Kuvassa mies pakenee yöllä salkku kädessä
Kuvassa mies pakenee yöllä salkku kädessä Kuva: Yle Jarkko Sipilä

Lumen taju on neliosainen rikossarja, joka pohjautuu tanskalaisen Peter Hoegin samannimiseen suosittuun romaaniin. Pääosissa loistavat mm. Kristiina Elstelä, Heikki Nousiainen, Leif Wager ja Susanna Haavisto. (1996).

Kuvassa näyttelijä Kristiina Elstelä
Kuvassa näyttelijä Kristiina Elstelä Kuva: Yle kuunnelmat,radiodraama

Kuuntele koko sarja tästä.

Hieman tuoreempaa tuotantoa edustaa Tapani Baggen rikoskomedia Kasvot betonissa vuodelta 2006. Asianajaja Onni Syrjänen (Robin Svartström) saa erikoisen toimeksiannon, kun teollisuushallin lattian tuoreesta betonista löytyy kuollut mies. Liikkuuko murhaaja kainalosauvoilla ja toinen jalka kipsattuna? Mukana myös Aku Hirviniemi, Juha Muje, Mika Nuojua, Juha Kukkonen, Pertti Sveholm, Jukka Rasila ja Tarja Keinänen.

Kasvot betonissa on Tapani Baggen kirjoittama kuunnelma
Kasvot betonissa on Tapani Baggen kirjoittama kuunnelma kuvituskuva kuunnelmaan kasvot betonissa

Lisää kuunneltavaa myös täällä

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua