Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Pietari K. kävi täällä pääkuva

Ikkunat auki pohjoiseen! Saamelainen kirjallisuus on modernimpaa kuin suomalainen

Pietari K. kävi täällä -esseesarjan kuva, osa 20
Pietari K. kävi täällä -esseesarjan kuva, osa 20 Kuva: Yle Kuvapalvelu Kirjojen Suomi,Pietari K. kävi täällä, osa 20

Suomessa on vieläkin vallalla sellainen ennakkoluulo, että saamelaisuus on jotenkin perinteistä ja alkuperäistä. Tosiasiassa koko saamelainen kulttuurielämä ja taide on modernia, sanoi kirjailija, muusikko ja kuvataiteilija Nils-Aslak Valkeapää haastattelussa jo vuonna 1999. Onko se mahdollista – ja miten?

Koko saamelainen painetun kirjallisuuden perinne on vasta sata vuotta vanhaa, siis modernilla ajalla ilmestynyttä. Saamelainen kirjallisuus ei ole kuitenkaan saanut kehittyä rauhassa. Koko kulttuurin selviäminen nationalismin hallitsemasta 1900-luvusta on ollut epävarmaa.

Saamenkielisen kirjallisuuden uudelleensyntymä Suomessa 1960–70-luvuilla tarkoitti koko saamelaisuuden ajattelemista ja löytämistä uudelleen. Pakkosulautettu asuntolasukupolvi joutui opettelemaan uudestaan oman kulttuurisen identiteettinsä äidinkieltä myöten. Näin myös kirjallisuus joutui taistelemaan saamelaisuuden selviämisen puolesta. Kirjallisuuden modernismia on ehkä etsitty liikaa Etelä-Suomen kaupungeista, vaikka katse kannattaisi kääntää pohjoiseen.

Inger-Mari Aikio on kirjoittanut saamenkielistä runoutta 1980-luvun lopulta alkaen. Runokokoelmien lisäksi hän on ohjannut dokumenttielokuvia. Vaikka hän on kirjoittanut teoksensa pohjoissaameksi, runoilijan työn aloittamiseen liittyi laajempi kieli-identiteetin löytäminen. Tapasin Aikion Helsingissä aikana, jolloin saamenkielet ovat elpyneet vaaranvuosista.

– Ensin opin kirjoittamaan suomeksi, Inger-Mari Aikio sanoo: – En puhunut sanaakaan suomea kun menin kouluun ja siellä ei taas puhuttu saamea.

Saameksi kirjoittaessani tunnen suurimmat onnistumisen tunteet.

Asuntolasukupolvella tarkoitetaan 1960–70-luvuilla koulua pitkien matkojen päässä kotoa käyneitä saamelaisia, jotka joutuivat elämään asuntoloissa suomalaisessa kieliympäristössä. Moni unohti oman kielensä. Aikio muistelee kuinka herääminen pohjoissaamenkieliseen kirjoittamiseen tuli parikymppisenä:

– Muistan kuinka vaikeaa oli alkaa kirjoittaa saameksi. Herääminen oli tosi voimakas, halusin kirjoittaa omalla kielelläni! Aluksi tuntui, että ei irtoa, kun olin tottunut lukemaan vain suomenkielisiä runoja. Mutta kun kaivoin omia tunteitani ja ajatuksiani, totesin yhtäkkiä löytäneeni kotiin. Kirjoitan todella sydämeni kielellä.

Apuna oli myös saamelaisten kansalliskirjailijaksikin kutsuttu Nils-Aslak Valkeapää.

– Kun olin 13 tai 14 vuoden ikäinen, hän tuli kouluun ja luki meille runojaan. Minulle tuli tunne kuin tuntisin hänet ihmisenä, vaikka en tietenkään tuntenut. Hänelle lähetin ensimmäiset kirjoittamani runot juuri sen takia, Inger-Mari Aikio kuvailee.

– Saameksi kirjoittaessani tunnen suurimmat onnistumisen tunteet. Ah, tuntuu vain niin hyvältä, kun saa kirjoittaa omalla kielellä.

Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 20
Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 20 Kirjojen Suomi,Pietari K. kävi täällä, osa 20

Kirjallisuudentutkija Hanna Mattilan mukaan saamelaisten nykyrunoilijoiden runot ovat lähes poikkeuksetta vapaamittaisia ja puheenomaisia. Lisäksi niissä on paljon joiun piirteitä.

Joikuperinne liittää painettuun saamelaisrunouteen myös esittävän runouden piirteitä, eikä ole mitenkään yllättävää, että myös nykyrunoilijoista monet toimivat hyvin poikkitaiteellisessa ympäristössä. Tätä voisi kutsua sellaiseksi esteettiseksi huokoisuudeksi, joka puuttui pitkälti ainakin suomalaisesta sodanjälkeisestä modernismista.

Moni muistaa Nils-Aslak Valkeapään 70-luvun joikaamiskiertueet hotellien yökerhoissa sekä työn kuvataiteilijana.

Inger-Mari Aikion musiikkia ja runoa yhdistävät runoperformanssit ovat perinnetietoisia, mutta samalla täysin omalakisia. Hänen Miro Mantereen kanssa tekemä runomusiikkiteos Aurinko juo kermaa (2014) ammentaa paitsi saamelaisesta joikuperinteestä myös japanilaisen haikun estetiikasta ja modernista luontorunoudesta.

Näen saamelaisen kirjallisuuden tulevaisuuden valoisana niin kauan kuin siellä on sellaisia kuin Niillas Holmberg.

Niillas Holmberg taas on laulaja, lausuja ja kirjoihin painetun runouden kirjoittaja. Myös Holmbergin taiteessa saamelaisen lauletun runouden perinne yhdistyy muihin estetiikkoihin. Pop-musiikki lyö kättä beat-runouden ja joiun kanssa.

Inger-Mari Aikio pitää Niillas Holmbergia jopa koko saamelaisen runouden tulevaisuuden toivona.

– Näen saamelaisen kirjallisuuden tulevaisuuden valoisana niin kauan kuin siellä on sellaisia kuin Niillas Holmberg, Inger-Mari Aikio sanoo, ja lisää: – Vaikka tällä hetkellä ei ole oikein ketään muuta nuorta saamelaista kirjailijaa.

– Silti minulla on sellainen usko, että sieltä on tulossa, koska saamelaislapset saavat nyt käydä saameksi koulua. Saamenkielen taito on paljon vahvempi kuin minulla oli silloin.

Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 20
Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 20 Kirjojen Suomi,Pietari K. kävi täällä, osa 20

Kirjallisuudentutkija Hanna-Leena Nissilä on tutkinut suomalaisen kirjallisuuden ylirajaisuutta. Hänen mukaansa maahanmuuton myötä Suomessa kirjoitettua kirjallisuutta ei voi enää tulkita pelkästään ahtaan kansalliskielisen kehyksen läpi. Suomalaisen kirjallisuuden rajat ovat muuttuneet häilyvimmiksi.

Saamelaiskirjallisuus taas on ollut ylirajaista jo ennen kuin Suomessa on alettu puhua esimerkiksi maahanmuuttajakirjallisuudesta.

– Kustantajani asuu Ruotsissa, mutta hänen toimistonsa on Norjassa. Itse asun Suomessa, Inger-Mari Aikio sanoo.

Saamenmaa ulottuu neljän valtion alueelle ja sama pätee saamenkielisen kirjallisuuden lukijakuntaan. Inger-Mari Aikio kirjoittaa kaikkein elinvoimaisimmalla saamelaiskielellä, eli pohjoissaameksi, jonka puhujia lasketaan olevan noin 20 000.

Silti saamelainen kielialue on hyvin pieni. Saamenkielisen kirjallisuuden elinvoimaisuus on kuitenkin lisännyt saamelaisalueiden yhteenkuuluvuutta.

– Kirjoittaessani ajattelen ensisijaisesti saamelaista lukijakuntaa, mutta olen onnellinen joka kerta, kun joku haluaa kääntää runojani muille kielille.

Saamenmaan kolonisaation historian käsittely on vasta alussa Suomessa.

Kaikesta edellä sanotusta huolimatta saamelainen kirjallisuus on ehdottomassa marginaalissa Suomen valtion alueella julkaistun kirjallisuuden joukossa. Pienellä kielialueella kritiikit ovat harvassa, eikä saamelaisen kirjallisuuden asiaa ole auttanut saamelaisten viralliseen kansalliseen asemaan liittyvä epävarmuus ja kiistely.

Suomen valtio on suhtautunut nuivasti saamelaisten aseman vahvistamiseen kansainvälisen työjärjestön ILO:n alkuperäiskansoja koskevan sopimuksen muodossa. Saamenmaan kolonisaation historian käsittely on vasta alussa Suomessa.

– Keskustelu saamelaisuudesta on todella ahdistavaa ja yritänkin olla lukematta saamelaisasioita käsittelevien juttujen kommenttipalstoja, Inger-Mari Aikio sanoo.

Nykypäivän Suomessa saamelainen kulttuuri kohtaa uusia uhanalaisuuden syitä.

"Tunsin kaivosten uhkaavuuden ruumiissani", sanoi näyttelijä Pauliina Feodoroffin ohjaamassa CO2lonialNATION-näytelmässä, jonka esityksen näin vuoden 2017 keväällä.

Saamenmaan vuosisatoja jatkunutta kolonisaatiota käsitellyt näytelmä nosti esiin, kuinka hauras on saamelaisen kulttuurin asema oikeastaan vielä tänäänkin. Uudet uhanalaisuuden syyt pitävät toisaalta yllä saamelaisen taiteen modernia luonnetta ja herkkyyttä.

Saamelainen kirjallisuus on keksinyt oman ilmaisunsa elintärkeän sinnikkyyden avulla.

Jos Nils-Aslak Valkeapää on oikeassa, ja saamelainen kirjallisuus todella on modernimpaa kuin suomalainen, moderni tarkoittaa kolmea asiaa: eloonjäämiskamppailua kolonisoivaa valtakulttuuria vastaan, ylirajaisuutta ja kirjallisuuden keinojen huokoisuutta.

Nils-Aslak Valkeapään tarkoittama modernismi piilee paljon radikaalimmassa uutuuden tunteessa kuin suomenkielisen sodanjälkeisen modernismin ikinä tarvitsi. Siinä missä suomalainen modernismi liittyi kansainvälisten virtausten kiinnisaamiseen, saamelainen modernismi on liittynyt saamelaisen kulttuuriin eloonjäämiseen.

Saamelaisen kulttuurin selviytymisessä on myös auttanut saamelaisten kirjailijoiden ennakkoluulottomuus kirjallisten keinojen suhteen. Saamelainen kirjallisuus on keksinyt oman modernin ilmaisunsa, joka on ollut mahdollista elintärkeän sinnikkyyden avulla.

Niillas Holmberg voi runossaan hyvillä mielin ilkkua väärille ennustuksille “alkuperäiskansalopusta”. Tuhon ennustukset on voitettu ja saamelainen kirjallisuus on kyennyt luomaan oman modernin perinteensä.

Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 20
Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 20 Kirjojen Suomi,Pietari K. kävi täällä, osa 20
 • Eläköön ikuisesti #Suomi100 - pakkopullaan tukehtuu mielellään

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Olen nyt tarkastellut Suomen satavuotisjuhlia tietyllä tavalla aitiopaikalta viimeisen vuoden ajan toimittajana Ylen Kirjojen Suomi -hankkeessa ja oloni on toiveikas. Tämä Suomi100-juhlinta tuntuu nimittäin sopivan keveältä ja ilahduttavan tyhjältä, aivan kuten nationalismin jälkeiseen maailmaan kuuluukin. Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

 • Maalle mars! Suomalaisen maaseudun epäromanttinen historia

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Kaupunkilaisille on luonteenomaista, että he haluaisivat olla maalaisia - ainakin silloin tällöin. Yleensä tämä halu tulee silloin kun ahdistaa, on kiire tai sää on huono. Näinä hetkinä kaupunkilaiset ajattelevat lapsuuden pitkiä kesiä mummolassa ja miettivät, että olisiko meistäkin maalaisiksi. Ajatus kuitenkin haihtuu nopeasti, kun kaupunkilaiset tajuavat, että sama ahdistus, kiire ja huono sää jatkuvat myös maalla. Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

 • Ikkunat auki pohjoiseen! Saamelainen kirjallisuus on modernimpaa kuin suomalainen

  Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast

  Suomessa on vieläkin vallalla sellainen ennakkoluulo, että saamelaisuus on jotenkin perinteistä ja alkuperäistä. Tosiasiassa koko saamelainen kulttuurielämä ja taide on modernia, sanoi kirjailija, muusikko ja kuvataiteilija Nils-Aslak Valkeapää haastattelussa jo vuonna 1999. Onko se mahdollista – ja miten? Kuuntele podcast tai lue essee täältä!

 • Viekää vaikka munat, mutta kulutusta en lopeta! Kolmen dystopian totuus kapitalismista

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Margaret Atwoodin romaaniin perustuva hittisarja The Handmaid’s Tale -sarja on dystopia naisten orjuuttamisesta, mutta se kertoo ennen kaikkea ilmastonmuutoksesta. Ehkä dystopiakirjallisuuden suosio johtuu siitä, että muutokset tuntuvat mahdottomilta toteuttaa demokraattisesti. Selviämmekö planetaarisista haasteista ilman toisten orjuuttamista ja väkivaltaa? Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

Kirjojen Suomi

 • Lapsen kurittaminen ei kannata, sen tiesi jo Teuvo Pakkala

  Lapsen kurittaminen ei kannata, sen tiesi jo Teuvo Pakkala

  Koivuniemen herra on jo Suomessa pantu eläkkeelle, mutta lapsia kasvatetaan edelleen kurittamalla. Ei kannattaisi. Sen osoittavat nykytutkimus ja Teuvo Pakkalan lapsinovellit, jotka hän kirjoitti 1800-luvun lopussa.

 • Kahtiajakautunut maa matkalla uuteen sotaan – lue 30-luvun klassikoita e-kirjoina

  Lukulista 30-luvulle.

  Kirjojen Suomi on kertomus satavuotiaasta Suomesta ja sen vaiheista. Nyt matkamme kulkee läpi dramaattisen 30-luvun. Vuosikymmen jätti jälkeensä monia klassikoita: Toivo Pekkasen työläisromaanin Tehtaan varjossa ja Hella Wuolijoen näytelmät. Runoilija Saima Harmaja kirjoitti koko tuotantonsa 30-luvulla. Olavi Paavolainen kuvasi esseissään ajan henkeä ja F.E. Sillanpää sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

 • Nämä kirjat muuttivat elämäni – tutustu tarinoihin

  Riku Rantala, Maija Vilkkumaa ja Sanna Stellan kertovat

  Kirjat korvasivat Antti Tuurille perheen, mullistivat Riku Rantalan elämän 6-vuotiaana ja Maija Vilkkumaa löysi Saima Harmajasta sielunsisaren teini-iässä. Mikä kirja on sinulle tärkein? Kerro lempikirjastasi meille.

 • "Romaani kuvaa sitä, kuinka vaikeaa on nuorena naisena vaeltaa" - Maija Vilkkumaan verkkolukupiirissä keskusteltiin sukupolvista ja selviytymisestä

  Maija Vilkkumaan verkkolukupiirin loppukeskustelu

  Muusikko Maija Vilkkumaan vetämässä verkkolukupiirissä on luettu Anja Kaurasen (nyk. Snellman) romaani Sonja O. kävi täällä (1981). On loppuyhteenvedon aika: mitä ajatuksia kirja herätti niissä, jotka lukivat sen vuosien jälkeen uudestaan ja niissä, jotka tarttuivat siihen ensi kerran? Keskusteluun voi edelleen osallistua!

 • Kuka saa kirjallisuuden Nobelin 2017?

  Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja julkistetaan klo 14

  Ruotsin akatemia ilmoittaa torstaina klo 14 tämänvuotisen kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajan. Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen esittelee ennakkosuosikkeja ja pohtii, mitkä seikat vaikuttavat valintaan.

 • Viekää vaikka munat, mutta kulutusta en lopeta! Kolmen dystopian totuus kapitalismista

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Margaret Atwoodin romaaniin perustuva hittisarja The Handmaid’s Tale -sarja on dystopia naisten orjuuttamisesta, mutta se kertoo ennen kaikkea ilmastonmuutoksesta. Ehkä dystopiakirjallisuuden suosio johtuu siitä, että muutokset tuntuvat mahdottomilta toteuttaa demokraattisesti. Selviämmekö planetaarisista haasteista ilman toisten orjuuttamista ja väkivaltaa? Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

 • Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Kirjoitan päälauseita. Timo Soini kirjoittaa päälauseita. Uskottavat miehet kirjoittavat niin.

  Pietari K. kävi täällä -podcast ja essee lukeville

  Pietari K. kävi täällä -podcast ja esseesarja lukeville ihmisille. Jos Suomen historiasta haluaa sanoa jotain painavaa, kirkasta ja samalla moniselitteistä, on käytettävä koivuklapeja: kovia ja lämpöarvoltaan suuria lauseita. Se lisää kirjoittajan uskottavuutta, mutta on riittävän moniselitteistä. Samalla kommentoija saa sytykettä omalle itserakkaudelleen.

 • Laura Gustafsson: Ihmiseläin teki massiivisen virhearvioinnin

  Ihminen selviäisi, vaikka eläimet saisivat oikeuden elää.

  Jos eläimille annettaisiin yksinkertaisin perusoikeus, oikeus elämään, talous ja ehkä koko yhteiskunta ajautuisivat hetkelliseen kaaokseen. Järjestelmät kuitenkin muuttuvat, ja ihminen on sopeutuva laji, kirjailija Laura Gustafsson kirjoittaa kolumnissaan.

 • Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole

  Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.

  Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.

 • Kirjojen Suomi – elämyksiä lukemalla

  Valitsimme kirjan jokaiselta itsenäisyyden vuodelta

  Kirjallisuustoimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak ovat valinneet jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta yhden kirjan. Suurin osa kirjoista on luettavissa e-kirjoina vuoden 2017 loppuun saakka. Mitkä kirjat olisit itse valinnut?

 • Lukemista vailla? Anna Kirjakoneen auttaa!

  Pääset lukemaan sinulle sopivan teoksen suoraan täältä.

  Ylen Kirjakone auttaa löytämään luettavaa melkein sadan kotimaisen kirjan joukosta. Kirja on luettavana suoraan sivuilta.

 • Ahneus ja pahuus hiipivät kirjoihin – näihin teoksiin kiteytyy 1980-luku

  Seppo Puttosen suositukset luettavissa e-kirjoina

  John Lennonin murha löi karmaisevalla tavalla leiman alkaneelle vuosikymmenelle. Mies, joka oli 1960-luvulta alkaen laulanut ja puhunut rakkauden puolesta ja sotaa vastaan, surmattiin kadulle New Yorkissa. Usko maailman ja ihmisten hyvyyteen oli murentunut. Ahneus ja pahuus olivat hiipineet ihmisten sisään. Tutustu 1980-lukuun ja lue nämä kymmenen teosta e-kirjana suoraan Kirjojen Suomen verkkosivuilta.

 • Poimi e-hömppäkirja luettavaksesi täältä

  Jaa kesän parhaat kirjat hashtagilla #hömppäkirjalista

  Ei syytä paniikkiin, vaikka olisit nalkissa mökillä ilman luettavaa. Voit lukea Kirjojen Suomen e-kirjoja! Nämä kirjat viihdyttävät ja saavat suupielet kohoamaan, vaikka viikonloppu ei hellisikään helteillä. Kirjojen Suomella on käynnissä pro hömppä -liike.

 • Pentti Saarikoski, Paul Auster ja tahto nähdä tulevaan

  Paul Auster, Pentti Saarikoski ja maailman tila

  Amerikkalaiskirjailija Paul Auster vieraili Suomessa syyskuun alussa. Samana viikonloppuna muistettiin runoilija Pentti Saarikoskea, joka olisi täyttänyt 80 vuotta. Sekä Austerin että Saarikosken tekstit osuvat poliittisiin murroskohtiin, joissa voi nähdä paljon samankaltaisuutta.

 • Kuinka sitä ollaan hyvä mies, Juha Itkonen?

  Opiskelijan ja kirjailija kirjeenvaihto miesten kesken

  Kirjoitin intiimin kirjeen, jonka pääsisältö on seksi, ja lähetin sen kirjailija Juha Itkoselle. Sitten odotin. Pelkäsin kasvojen menetystä monta pitkää päivää. Sitten Juha vastasi. Onneksi hän osoittautui hyväksi mieheksi.

 • Mikä on Kirjojen Suomi?

  Mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme?

  Kirjojen Suomi on Ylen monikanavainen kirjallisuuskokonaisuus, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirjojen Suomi on osa Suomi 100-hanketta, ja kestää koko juhlavuoden 2017.

 • Kirjojen Suomen kumppanit

  Yle ja parikymmentä muuta tahoa ovat lukemisen asialla.

  Kirjojen Suomi on Ylen suursatsaus kotimaiseen kirjallisuuteen vuonna 2017, ja sen toteutumiseen on tarvittu laajaa yhteistyötä. Kiitos kaikille kumppaneille!