Hyppää pääsisältöön

Vaakakapinan kesäjatkis, osa 7

Kuvassa on oranssilinssiset aurinkolasit rannalla. Kuvassa on teksti Vaakakapinan kesäjatkis.
Kuvassa on oranssilinssiset aurinkolasit rannalla. Kuvassa on teksti Vaakakapinan kesäjatkis. Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen / stocksnap.io vaakakapinan kesäjatkis

Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä tai lähettämällä juonenkäänteitä osoitteeseen vaakakapina@yle.fi

Aiemmin tapahtunutta:
Seri viettää viimeistä työviikkoaan ennen kesälomaa, kun hänen pomonsa sukulainen Utu tulee työpaikalle lomittajaksi. Seri viehättyy Utun olemuksesta ja haluaisi tutustua tähän paremmin. Selviää, että Seri on viime kesänä tavannut Utun hääjuhlissa, joissa Seri nautti liikaa kuohuviiniä ja avautui Utulle surkeasta parisuhteestaan. Serin kollega Amia näyttää Utulle työpaikkaa tarkemmin, ja Amia menettää tajuntansa kahvihuoneessa. Serille paljastuu, että hänen exänsä on pelannut heidän yhteisiä vuokrarahojaan kolmen tuhannen euron edestä ja rahat olisi toimitettava vuokranantajalle ensi viikon tiistaihin mennessä. Seri palkataan uuteen työprojektiin, josta hän saa ainakin puolet vuokrarästeistä ennakkopalkkana. Utulla on idea loppurahojen keräämiseksi, mutta hänen ideassaan pitäisi kuulemma olla alasti. Seri ei kestä kuulla ajatusta mahdollisesta aikuisviihde-elokuvasta vaan lähtee kesken työpäivän kotiin. Seri herää päiväuniltaan siihen, että hänen ystävänsä Ruu on oven takana ja on järjestänyt Serille yllätyssyntymäpäiväreissun Tallinnaan. Alkaneet juhlat keskeytyvät Serin pomon soittaessa ja kertoessa, että hänen pitäisi mennä välittömästi takaisin työpaikalle.

OSA 7


Minä, Ruu ja kaksi muuta ystävääni tuijotamme puhelintani silmät pyöreinä. Tuntuu, että pomoni käsky palata työpaikalle juuri nyt kun yllätyssyntymäpäiväreissuni on alkamassa on kirsikkana kakun päällä maailman kamalimmassa maanantaipäivässäni.

"Haloo? Seri? Oletko siellä?" pomoni huhuilee puhelimeen. Otan kännykän käteeni ja katsahdan ystäviäni silmiin samalla virnistäen.

"Mulle on kuulemma sovittu seuraavat kolme päivää vapaata. Nähdään loppuviikosta!" hihkaisen puhelimeen ja lyön luurin esimieheni korvaan. Hiljaisuus valtaa asuntoni ja ystävieni kasvot näyttävät hämmästyneiltä. He tietävät hyvin, etten ole koskaan aiemmin kehdannut sanoa pomolleni vastaan missään asiassa. Hiljaisuus murtuu, kun Ruu purskahtaa nauruun.

"Seri, ihan käsittämättömän siistiä! Pomoille pitääkin laittaa kampoihin!" hän kiljahtaa, ja me muut yhdymme naurun remakkaan. Kilistelemme hienolle päätökselle kuohuviinilasillisilla kun ovikello soi. Huomaan, kuinka ystäväni alkavat kiemurrella.

"Kuka sieltä nyt vielä on tulossa? Joulupukkiko?" kysyn muka järkyttyynenä ja hiivin ovelle. Järkytyn oikeasti, kun näen oven takana täysissä varusteissa olevan poliisin, jolla on naamio kasvoillaan.

"Täältä on kuulemma kuulunut meteliä. Tullaan tarkastamaan", poliisi toteaa ja lampsii sisälle. Kun käännyn hänen peräänsä, huomaan, että ystäväni ovat siirtäneet yhden tuolin keskelle olohuonetta. Poliisi tarttuu minua kädestä kiinni ja taluttaa tuolille istumaan. Arvaan välittömästi mistä on kyse ja suuntaan vihaisen mulkaisun ystävilleni, jotka näyttävät pakahtuvan riemusta.

"Me oltiin jo varattu strippari Mouran polttareihin, mutta kun häät peruuntu niin mietittiin, mihin muuhun tilaisuuteen me voitaisiin häntä käyttää!" Ruu naurahtaa ja Moura nyökyttelee vieressä. Mouran polttareiden piti olla viikonloppuna, mutta hänen puolisonsa jäi muutama viikko sitten kiinni kaksoiselämästä, jolloin Moura päätti pistää hääsuunnitelmat ainakin hetkeksi jäihin. Todennäköisesti Mouran kumppani kuitenkin saa taivutettua Mouran jäämään parisuhteeseen, koska hän on aiemminkin saanut puhuttua itsensä ulos tukalista tilanteista.

Ajatukseni palaavat Mouran onnettomasta parisuhteesta takaisin poliisiksi pukeutuneeseen strippariin, joka kaivaa taskustaan matkakaiuttimen ja vyöltään pampun. Ystäväni tietävät hyvin, että en pidä huomion keskipisteenä olemisesta saati siitä, että kukaan tulee liian lähelle henkilökohtaista tilaani.

Strippari alkaa keinua matkakaiuttimesta soivan saksofonimusiikin tahtiin. Hän on selvästi harrastanut tanssimista, hänen liikkeensä näyttävät niin sulavilta. Vaate vaatteelta poliisista kuoriutuu alusvaatteisillaan kiemurteleva tanssija, ja huomaan viehättyväni hänen olemuksestaan enemmän kuin olisin uskonut. Tuntuu, kuin jokin tässä hahmossa vetäisi minua puoleensa.

"Mennäänkö loppuun asti?" strippari kysyy minulta ja raottaa alusvaatteitaan. Ystäväni karjuvat kuorossa myönteisiä vastauksia, mutta itse jättäisin mieluummin jotain mielikuvituksen varaan.

"Ei tarvitse..." totean hiljaa, kun strippari jo kääntää selkänsä minua kohti ja ottaa alusvaatteensa pois. Hänen pyllynsä näyttää erittäin hyvältä, mutta silti toivon, että minun ei tarvitsisi nähdä hänen muita yksityisiä paikkojaan. Strippari ottaa päähänsä jääneen poliisin koppalakin käteensä, peittää sillä etumuksensa ja riisuu naamionsa, minkä jälkeen hän käätyy. Nähdessään hänen kasvonsa purskautan juuri ottamani kuohuviinisiemauksen ulos suustani.

"Utu!" huudahdan ja huomaan nolostuvani. "Mitä helvettiä sä teet?" parahdan.

Utu selvästi nauttii tilanteesta. Hän virnistää tutulla, hieman vinolla hymyllään ja katsoo minua syävlle silmiin jäätävän sinisillä silmillään.

"Sä olit aiemmin tänään niin järkyttynyt, kun kerroin sulle siitä ansaintatavasta, jossa täytyy olla alasti! Tässä näit nyt oikein lähietäisyydeltä, mitä tarkoitin", Utu toteaa ja jatkaa: "Mä ajattelin päivällä kertoa sulle, millaisella lisäansiolla mä elän, mutten saanut tilaisuutta kun poistuit niin nopeasti. Kun myöhemmin tajusin, että sä olet tänään mun asiakas, päätin vetää show'n ihan huolella loppuun asti!" Utu naurahtaa.

Ystäväni katsovat hämmästellen minua ja Utua. En ehdi avata tilannetta heille, kun Utu ottaa ohjat käsiinsä.

"Me ollaan Serin kanssa ihan uunituoreita kollegoja! Tai noh, ainakin oltiin tämä päivä, ennen kuin Seri sai kuulla siirrostaan uuteen projektiin", Utu kertoo. Ystäväni katsovat minua syyttävällä katseella, koska en ole vielä kertonut heille elämäni uusimmista juonen käänteistä.

"Mun oli tarkoitus kertoa teille, mutta te sitten tilasittekin mulle jonkun stripparin!" tuhahdan ystävilleni ja katson heitä tympääntyneellä ilmeellä. Yritän näyttää siltä, että olisin vaivaantunut äskeisestä esityksestä, vaikka todellisuudessa minun tekisi mieli taluttaa Utu makuuhuoneeseeni saman tien.

"Ja Utu, voit unohtaa ne strippariansiot ainakin mun osalta, minusta ei eroottista tanssijaa tule!" sanon tiukasti ja yritän katsoa Utua vihaisesti. En kuitenkaan pysty katsomaan häntä pitkään, koska vatsaani alkaa tulla perhosia. Minusta tuntuu, että Utu huomaa tämän ja tuijottaa minua pitkään upeilla silmillään.

Ruu rikkoo kiusallisen tilanteen huudahtamalla, että meidän pitää kohta lähteä syntymäpäivämatkalleni kohti satamaa ja Tallinnaa. Asunnossani alkaa kunnon härdelli, kun neljä ihmistä pakkaa matkalle otettavia tavaroitani kasaan ja yksi strippari pakkaa poliisiunivormuaan kassiinsa.

Ennätysajassa olemme saaneet sekä matkatavarani pakattua että asuntoni siistittyä. Siirrymme kadun varteen odottamaan taksia, joka veisi meidät kohti Itämeren aaltoja ja mahtavaa kolmen päivän juhlaputkea. Utu jää seuraksemme odottamaan ja mietin, mitä sanoisin hänelle. Mieleni tekisi pyytää häntä kahville tai oluelle, kunhan palaamme matkalta. Katselen varpaitani ja keinun paikallani edestakaisin. Juuri kun olen kerännyt tarvittavan määrän rohkeutta ja olen avaamassa suutani, taksi kaartaa kulman takaa meitä kohti.

"Noniin, ryhmä rämä nyt kohti Tallinnaa!" Ruu huudahtaa matkanjohtajan elkein ja alkaa nostaa laukkujamme taksikuskin kanssa auton takatilaan.

Nyt tai ei koskaan, mietin, ja päätän pyytää Utua kahville.

"Kuule Utu...", totean turhan hiljaa, eikä hän kuule keskustelun avaustani. Taksikuski avaa minulle auton takaoven ja kehottaa istumaan kyytiin, ettemme myöhästyisi laivasta. En enää kehtaa sanoa Utulle mitään, vaan hymyillen heilautan kättäni hänelle hyvästiksi ennen kuin istahdan taksin takapenkille.

"Mahtavaa syntymäpäivämatkaa Seri!" Utu huudahtaa ja vilkuttaa minulle. "Olkaahan kiltisti!" hän jatkaa ja nauraa.

"Tottakai me ollaan, millaisina sä meitä pidät?" sanon ja hymyilen Utulle flirttailevasti. Siirryn taksin takapenkin keskipaikalle, koska Ruu tulee viereeni takapenkille istumaan.

"Kiitos tästä illasta! Nähdään loppuviikosta, kulta!" Ruu toteaa ja Utu kumartuu antamaan hänelle suudelman.

Ruu vetäisee takapenkin oven kiinni ja taksikuski hyppää ratin taakse ja käynnistää auton. Näen, kuinka Utu tuijottaa minua sivuikkunasta, mutten pysty katsomaan häntä. Lähdemme kaahaamaan kohti satamaa kyynelien kohotessa silmäkulmiini.


Kertooko Seri ystävilleen ihastuksestaan Utuun? Ovatko Ruu ja Utu pari? Miten Serin raha-asioiden käy? Osallistu Vaakakapinan kesäjatkiksen luomiseen Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä tai lähettämällä juonenkäänteitä sähköpostitse osoitteeseen vaakakapina@yle.fi!
  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina