Hyppää pääsisältöön

Rockstopin kuudes ja viimeinen vuosi

Rockstopin lavasteet studiossa.
Rockstopin autiot lavasteet studiossa. Rockstopin lavasteet studiossa. Kuva: Yle/Arja Lento Rockstop,Yle Elävä arkisto

Rockstopin kuudes vuosi jäi lopulta vain puolikkaaksi. Varsinaisia jaksoja nähtiin syksyn 1992 aikana viisi. Tammikuussa 1993 esitettiin vielä ohjelmasarjan koko viiden ja puolen vuoden lähetysajalta koottu muistokooste. Erikoisjaksossa kaudella nähtiin maineikas jenkkiyhtye Toto, lisäksi vierailtiin ulkomailla Yhdysvalloissa ja Englannissa sekä Pohjoismaissa kesäfestareilla. Ohjelmasarjan vihoviimeiset jaksot on koottu tähän artikkeliin.

Aikaisemmin julkaistut Rockstopit

Rockstopin ensimmäinen vuosi
Rockstopin toinen vuosi
Rockstopin kolmas vuosi
Rockstopin neljäs vuosi
Rockstopin viides vuosi

Achtung! Göteborg, Stockholm und Seinäjoki

Vuonna 1992 Rockstopille eivät riittäneet kotimaiset festivaalit, vaan vauhtia lähdettiin hakemaan Göteborgista sekä Tukholmasta. Kesäkatsauksen artistikattaus onkin oikein kiitettävällä tasolla: Bruce Springsteen ja Michael Jackson sekä muuan irlantilaiskomeetta nimeltä U2, joka teki 1992 pesäeroa tutuksi tekemäänsä ylistysrokkiin. Jakson tosin aloittaa yhtyeen Pride-hitti, mutta myöhemmin kuullaan tykyttävämpää tavaraa Zoo TV -kiertueelta ja Achtung Baby! -levyltä.

Kotimaiset yhtyeet kuitenkin varastavat pääosan jaksossa: mm. suurorkesteri Leningrad Cowboys sekä Tampereen härkälauma Popeda. Erittäin rockstoppimainen kuriositeetti on koko kansan laulavan talonmiehen eli Sepi Kumpulaisen kohtaaminen Provinssirockissa.

Samoilla festareilla kohtaamme myös tuolloin PIL-yhtyeen johtajana riehununeen Johnny Rottenin (John Lydonin).

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: U2 - Pride (In the name of love), Popeda - Repe ja Lissu, DAD - Grow or Pay, Anthrax & Public Enemy - Bring the Noise, Marky Mark & The Funky Bunch - I Need Money, Toto - I'll be over you

Aleksis Kivi, Frogley sekä Brian May

Kauden kakkosjaksossa palattiin rockmaailman ajankohtaisuuksiin ja teemaa syvennettiin kotimaisen Aleksis Kiven päivän varjolla. Suomalaisen kirjallisuuden päivää kunnioittivat Kaivo (Tero Kaikkonen), Jartse (Jari Tuominen), Frogley (Jukka Mänty-Sorvari), Juha Junttu sekä Neumann, jotka kaikki lukivat herra Kiven runoja omien tuotantojensa tasapainoksi.

Leijonaosa ohjelmasta meni kuitenkin brittiläiselle Queenille, oikeammin Queenin mestarikitaristille Brian Maylle. May tarinoi haastattelussa oman kitaransoittonsa alkusysäyksestä sekä muisteli poptähtien vaikeita alkuaikoja.

Englannissa sitä ei pidetty kunnon työnä.― Brian May muistelee kotimaansa asenneilmapiiriä rockin alkuaikoina.

May myös kertoo tuoreesta sooloalbumistaan (Back to the Light) sekä muistelee edellisenä vuonna menehtynyttä ystäväänsä, yhtyetoveriaan Freddie Mercurya.

Musiikkimaailman lisäksi jaksossa hypähdetään myös hetkeksi elokuvapiirien puolelle. Haastatteluissa tavataan ruotsalaisjärkäle Doplh Lundgren sekä Suomen lahja Hollywoodille: ohjaaja Renny Harlin.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Brian May - Too Much Love Will Kill You, Queen - Who Wants to Live Forever, Frogley - Vanha mies, Mike Oldfield - Moonlight Shadow, Neumann - Lasi shampanjaa, Queen - The Show Must Go On, Alex Stone Group - Joka maanantai.

Enkeleitä ja monstereita

Juontaja Heli Nevakare oli vieraillut kesällä 1992 Los Angelesissa. Enkelten kaupungissa oli vielä elokuussa ollut nähtävissä raadollisia merkkejä keväällä puhjenneiden mellakoiden voimasta. Tapahtumasarja oli saanut alkunsa kun poliisi pahoinpiteli afroamerikkalaisen Rodney Kingin. Tilanne eskaloitui useamman päivän mittaiseksi ryöstelyksi ja mellakaksi. Rakennuksia poltettiin ja paikalle kutsuttiin merijalkaväki palauttamaan rauha kaupunkiin.

Rasismin lisäksi keskeisinä taustatekijöinä mellakoille pidettiin maahanmuuttajien huonoja välejä ja mellakka-alueen asukkaiden köyhyyttä. Haastattelut saalistettiin Bon Jovilta, KISSiltä sekä Olli Mustoselta. Muusikoiden lisäksi Nevakare haastatteli paikallisia kaduntallaajia ja uteli näiden näkemyksiä mellakoista sekä niihin johtaneista syistä.

Ihmiset olivat vihaisia ja turhautuneita. He näyttivät sen polttamalla kotejaan. Todella epätoivoinen teko.― KISSin Paul Stanley L.A.:n mellakoista

Yhdysvaltojen länsirannikolta hilpaistiin harmaammille sääalueille Monters of Rock -festivaalille Englantiin ja Doningtoniin. Vierailun aikana haastateltviksi napattiin mm. The Almighty, Skid Row ja WASP. Pitkäikäistä festivaalia oli vietetty samassa paikassa jo 1980-luvun alusta lähtien.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Bruce Springsteen - Born in the USA, Kiss - God Gave Rock 'n' Roll to You, Kiss - I Was Made For Lovin' You, Shooting Gallery - House of Ecstasy, Eric Clapton & Sting - It's Probably Me, Enya - Book of Days, Bruce Dickinson - All the Young Dudes, Alice Cooper - Hey Stoopid, Skid Row - 18 and Life, WASP - The Idol, Guns N' Roses - November Rain

Jeff Porcaron muistolle

Suuryhtye Totoa muistetaan! Jenkkipumpun perustajajäsen, rumpali Jeff Porcaro kuoli vuoden 1992 elokuussa epäselvissä olosuhteissa. Media retosteli rumpalin huumeidenkäytöstä, mutta Porcaron yhtyetoverit olivat sydänkohtauksen kannalla. Rockstop kuitenkin kääri hihansa, materiaalinauhansa ja koosti sarjan viimeiseksi jääneen erikoisjakson aikuisrock-yhtyeen kunniaksi. Lopputuloksena nähdään läpileikkaus Toton tuotannosta sekä katsastetaan jäsenhaastatteluja vuosien varrelta.

Tämä kiertue oli jo lyöty lukkoon, kun Jeff kuoli.― Toton laulaja David Paich

Yhtye oli ehtinyt myös lähteä kiertueelle, joka muuttui kuolemantapauksen johdosta muistokiertueeksi. Suomessa Toto keikkaili lokakuussa 1992. Bändiläiset kertoivat keräävänsä kiertueen avulla rahaa edesmennen rumpalin perheelle.

Jaksossa esitetyt Toton musiikkivideot: Don't Chain My Heart, Hold the Line, Stop Loving You, Pamela, Lonely Beat of My Heart, Africa, Rosanna, I'll Be Over You

Viimeinen rockmaailman ajankohtaiskatsaus

Viisi yötä ennen joulua esitetyn jakson käynnisti yhdysvaltalainen suurbändi Bon Jovi, jota Heli Nevakare oli haastatellut elokuussa Los Angelesin -vierailullaan. Suosikkisolisti Jon Bonin kanssa muisteltiin myös aiemmin Rockstopissa nähtyä vierailua Neuvostoliittoon sekä kuulosteltiin miljoonia levyjä myyneen yhtyeen tulevaisuudennäkymiä.

Ulkomaisista suuruuksista nähtiin myös osansa Faith No Morelta sekä Genesikseltä.

Katselen MTV:tä, musiikkia, 24 tuntia vuorokaudessa.― Jon Bon Jovi haastattelussa 1992

Kotimaista rock-laitaa jaksossa piti kovassa nosteessa tuolloin ollut Sir Elwoodin Hiljaiset Värit. Yhtyeen laulaja Juha Lehti ja pianisti Junnu Saaresaho käväisivät myös ohjelman haastattelussa.

Yhdysvaltalainen heavy metal -yhtye Extreme oli myös käväissyt Suomessa, joten tämäkin huomioitiin. Lopulta olikin aika tiedustella Neon 2:n kundeilta joulunajan ohjeita.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Bon Jovi - Livin' on a Prayer, Bon Jovi - Keep the Faith, Bon Jovi - Lay Your Hands on Me, Faith No More esittää - Epic, Sir Elwoodin hiljaiset värit - Mustasukkaisuus, Extreme - More than Words, Extreme esittää - Stop the World, Neon 2 - Tässä talossa

Tätä kaikkea 5,5 vuoden aikana – Kiitos 1987–1993

Ohjelmasarja venyi vielä uuden vuoden puolelle, kun vuorossa oli koostejakso koko Rockstopin tv-taipaleen ajalta. Jaksossa esitettiin parhaita paloja, pahoja mokia, hyvää ja kummallista musiikkia, melkoista musiikkivideosilppua, sketsejä, kyyneliä ja videonauhaa.

Voi haikeuksien haikeutta. Tähän loppui Rockstopin taival.― Heli Nevakare

Ohjelman päätteeksi muistettiin vielä mainostaa Rockstopin paikalla aloittavaa Enemmän tätä -ohjelmasarjaa, jota esitettiin loppuvuoden 1993 ajan. Mutta se onkin sitten eri tarina...

Jaksossa esitetyt kokonaiset musiikkivideot: Queen - We Will Rock You, Roxy Music - Avalon, Clifters - Kuningatar

Lue lisää:

Rockstop"-ohjelman juontaja Heli Nevakare vuonna 1990.

Rockstopin ensimmäinen vuosi

Rockstopin ensimmäisen kauden 1987–88 herkullisimpiin kohtauksiin kuuluvat mm. Sex Pistolsista tutun Johnny Rottenin ketään kumartelematon haastattelu sekä toimittaja Heli Nevakaren kömmähdys kanadalaisrokkari Bryan Adamsin esittelyssä.

Lue lisää:

Irwin Goodman Yle TV 2:n studiolla 1988.

Rockstopin toinen vuosi

Vauhti kiihtyi ja jaksomäärä kasvoi, kun Rockstop palasi ensimmäiseltä kesätauoltaan televisioruutuihin. Ohjelmaa lähetettiin nyt kahdesti kuussa ja syksystä 1988 kevääseen 1989 pyörineellä toisella kaudella lanseerattiin erikoisjaksot eli specialit, joista tuli olennainen osa Rockstopia.

Lue lisää:

Heli Nevakare (oik.) Markku Hyvärinen (vas.) ja Eero sekä Viivi Eräpuu.

Rockstopin kolmas vuosi

Musiikkiohjelmasarjan kolmannella kaudella vuosina 1989–1990 nähtiin peräti 21 ohjelmaa. Erikoisimmat jaksot olivat hard rock -yhtye Skid Row'lle räätälöity yleisötoivejakso sekä tunnin mittainen videoteatteri ranskalaislaulaja Édith Piafin elämästä.

Lue lisää:

Rockstop-ohjelman ohjaaja Matti Grönberg ja Heli Nevakare ohjaamossa.

Rockstopin neljäs vuosi

Kauden 12 jaksossa artisteilta kysyttiin muun muassa heidän unelmistaan, uriensa huippukohdista ja jopa elämän tarkoituksesta. Myös kylmän sodan päättyminen ja juontaja Heli Nevakareen viehtymys ympäristöasioihin näkyivät ohjelmassa.

Lue lisää:

Rockstopin Heli Nevakare ja ohjaaja Matti Grönberg.

Rockstopin viides vuosi

Rock- ja pop-maailman ajankohtaisohjelma Rockstopin viides vuosi nähtiin televisiossa syksystä 1991 kevääseen 1992 saakka. Yksitoista jaksoa sisältäneellä kaudella 1980-luvun glamourin ja hiusspraylla kuorrutetujen tukkapehkojen tilalle oli tullut maallisempaa ilmaisua ja tyyliä. Erikoisohjelmia omistettiin muun muassa ajankohtaiselle Guns N' Rosesille, mystiselle The Doorsille ja suomalaiselle Hurriganesille. Juontajana toimi tuttuun tapaan Heli Nevakare.

Lisää ohjelmasta

 • Matti Ahteen tie Kekkosen lastenkutsuilta poliittisen vallan ytimeen

  Matti Ahde on ollut monessa mukana

  Matti Ahde nousi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi vuonna 1970, kun hänet valittiin kansanedustajaksi. Urheiluvaikuttajanakin tunnettu Ahde eteni nopeasti puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja kahden eri salkun ministeriksi sekä eduskunnan puhemieheksi. Yksi hänen uransa käännekohdista oli tutustuminen presidentti Urho Kekkoseen.

 • Neil Hardwickin Pakanamaan kartassa mikään ei ollut entisellään

  Pakanamaan kartta esitettiin vuonna 1991

  Neil Hardwickin suurteos Pakanamaan kartta ei ainoastaan ollut mestarillinen. Aivan uudenlaisen rakenteensa vuoksi se teki myös suomalaista tv-historiaa. Hätkähdyttävä teos oli taiteelllisesti niin kunnianhimoinen, että se jäi vuonna 1991 aikakirjoihin tv-ohjauksena, jolle ei ollut Suomessa edeltäjiä eikä myöskään seuraajia.

 • Pakanamaan kartta valokuvissa

  Näin Pakanamaan kartta kuvattiin

  Pakanamaan kartta kuvattiin vuonna 1990 Suomessa ja Britanniassa. Tässä valikoitu otos kuvausten aikana otetuista, nyt Ylen valokuva-arkistosta löytyvistä valokuvista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Matti Ahteen tie Kekkosen lastenkutsuilta poliittisen vallan ytimeen

  Matti Ahde on ollut monessa mukana

  Matti Ahde nousi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi vuonna 1970, kun hänet valittiin kansanedustajaksi. Urheiluvaikuttajanakin tunnettu Ahde eteni nopeasti puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja kahden eri salkun ministeriksi sekä eduskunnan puhemieheksi. Yksi hänen uransa käännekohdista oli tutustuminen presidentti Urho Kekkoseen.

 • Neil Hardwickin Pakanamaan kartassa mikään ei ollut entisellään

  Pakanamaan kartta esitettiin vuonna 1991

  Neil Hardwickin suurteos Pakanamaan kartta ei ainoastaan ollut mestarillinen. Aivan uudenlaisen rakenteensa vuoksi se teki myös suomalaista tv-historiaa. Hätkähdyttävä teos oli taiteelllisesti niin kunnianhimoinen, että se jäi vuonna 1991 aikakirjoihin tv-ohjauksena, jolle ei ollut Suomessa edeltäjiä eikä myöskään seuraajia.

 • Pakanamaan kartta valokuvissa

  Näin Pakanamaan kartta kuvattiin

  Pakanamaan kartta kuvattiin vuonna 1990 Suomessa ja Britanniassa. Tässä valikoitu otos kuvausten aikana otetuista, nyt Ylen valokuva-arkistosta löytyvistä valokuvista.

 • Niklas Herlinin Uusi Suomi

  Niklas Herlin ja Uusi Suomi verkkolehti Arto Nybergissä 2007

  Toimittaja-kustantaja Niklas Herlin osti vuonna 2007 oikeudet Uusi Suomi -lehden nimeen. Vuosina 1919–1991 aktiivisena toiminut sanomalehti toteutettiin aiemmasta poiketen verkkoon. Herlin saapui Arto Nybergin vieraaksi kertomaan lehden perustamisesta. Klassiselle lehtibrändille tuli kuulemma hintaa "riittävästi".

 • John Lennonin elämä ja vain elämä

  Rockstopin erikoisjakso 1988 ja Lennonin haastattelu 1965.

  Marraskuussa vuonna 1988 lähetetty Rockstopin erikoisjakso omistettiin kokonaisuudessaan John Lennonille (1940–1980). Artikkelista löytyy myös Lennonin haastattelu vuodelta 1965.

 • Esko Riihelä toimitti liikenteen sujuvaksi

  Liikennevartissa syksyllä 1999 autoja, autoja ja ruuhkia

  Toimittaja Esko Riihelä (1939–2017) tuli katsojille ja kuuntelijoille tutuksi erityisesti liikenneohjelmistaan. Liikennevartissa syksyllä 1990 oli aiheena Suomenkin kaupungeissa yleistyneet liikenneruuhkat.

 • Zarathustralla Terraan ja takaisin – hemmottelupaketti scifi-korville

  Scifi-kuunnelmia tieteiskirjallisuuden harrastajille

  Gaialla vaeltavien valjunkaisten iloksi on radiodraaman arkistoista louhittu esiin Philip K. Dickin, Mark Twainin, Stanislaw Lemin, William Gibsonin ja Arthur C. Clarkin teoksiin pohjautuvia kuunnelmia. Suuntaamme katseen ulkoplaneetoille ja niiden elämään, maapallon tulevaisuuteen ja rinnakkaistodellisuuksiin. "Olen ylpeä kun olen robotti.

 • Kokki Kolmosen lihakirves heilui Riistakakkosessa

  Vuosittainen ohjelma keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin.

  Jaakko "Kokki" Kolmosen isännöimä erikoisohjelma Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin ja niiden esittelyyn. Ohjelmissa kerrottiin Suomen saaliseläimistä ja valistettiin kansaa riistan taloudellisesta paloittelusta, lihakirveestä pitäen. Riistakakkosta esitettiin aikoinaan jakso vuodessa, alkusyksyisin TV2:ssa. Nyt Teeman Elävässä arkistossa uusitaan vuosien 1981 ja -82 ohjelmat.

 • Tom Petty ja superbändin synnyttämät anekdootit

  Tom Pettyn haastattelu vuonna 1989 täyttyi tarinoista.

  Yhdysvaltalainen rockmuusikko Tom Petty (1950–2017) teki Heartbreakers-yhtyeensä kanssa läpimurron 1980-luvun taitteessa. Vuosikymmenen lopulla Petty oli myös olennainen osa Travelling Willburys -superyhtyettä, jossa hänen lisäkseen soittivat Bob Dylan, Jeff Lynne, Roy Orbison ja George Harrison. Rockstopin Heli Nevakare oli ryhmineen paikalla Amsterdamin Music & Media -konferenssissa 1989, jossa Petty nauratti toimittajayleisöä tarinoillaan.

 • Groovymeisseli toi televisioon soulia ja klubitunnelmaa

  Groovymeisseli-ohjelmaa tehtiin vuosia -96 ja -97

  "Mitään muuta kuin rhythm and blues -pohjaista groovea sinne ei kelpuutettu." Näin muisteli muusikko ja Groovymeisseli-ohjelman toinen juontaja Sami Saari Elävälle arkistolle syksyllä 2017. Vuosina 1996 ja 1997 esitetty Groovymeisseli-ohjelma toi televisioon suomalaisen rockin ja iskelmän rinnalle soulia, acid jazzia ja afroamerikkalaisia rytmejä.

 • Sielukas Aki Sirkesalo

  Aki Sirkesalon haastatteluita ja musiikkiesityksiä kootusti.

  Suomalaisen softsoulin esitaistelijana tunnetun Aki Sirkesalon (1962–2004) musiikkiura lähti nousukiitoon kahden Emma-palkinnon siivittämänä. Musiikin lisäksi Sirkesalo työllisti itseään toimittajana ja useiden tv-ohjelmien sekä -tapahtumien juontajana. Artikkeliin on koottu Aki Sirkesalon haastatteluita ja musiikkiesityksiä vuosien varrelta.

 • Autopankeista povattiin näppärää ratkaisua pankkiasiointiin

  Suomeen avattiin ensimmäiset autopankit 1960-luvulla.

  Suomeen avattiin ensimmäiset autopankit 1960-luvulla. Uutisfilmeissä esiteltiin autopankin kätevyyttä – asiakas saattoi hurauttaa suoraan tiskille ja hoitaa pankkiasiat nousematta autosta. Parkkipaikan etsimisen vaivakin säästyi.