Hyppää pääsisältöön

Rockstopin kuudes ja viimeinen vuosi

Rockstopin lavasteet studiossa.
Rockstopin autiot lavasteet studiossa. Rockstopin lavasteet studiossa. Kuva: Yle/Arja Lento Rockstop,Yle Elävä arkisto

Rockstopin kuudes vuosi jäi lopulta vain puolikkaaksi. Varsinaisia jaksoja nähtiin syksyn 1992 aikana viisi. Tammikuussa 1993 esitettiin vielä ohjelmasarjan koko viiden ja puolen vuoden lähetysajalta koottu muistokooste. Erikoisjaksossa kaudella nähtiin maineikas jenkkiyhtye Toto, lisäksi vierailtiin ulkomailla Yhdysvalloissa ja Englannissa sekä Pohjoismaissa kesäfestareilla. Ohjelmasarjan vihoviimeiset jaksot on koottu tähän artikkeliin.

Aikaisemmin julkaistut Rockstopit

Rockstopin ensimmäinen vuosi
Rockstopin toinen vuosi
Rockstopin kolmas vuosi
Rockstopin neljäs vuosi
Rockstopin viides vuosi

Achtung! Göteborg, Stockholm und Seinäjoki

Vuonna 1992 Rockstopille eivät riittäneet kotimaiset festivaalit, vaan vauhtia lähdettiin hakemaan Göteborgista sekä Tukholmasta. Kesäkatsauksen artistikattaus onkin oikein kiitettävällä tasolla: Bruce Springsteen ja Michael Jackson sekä muuan irlantilaiskomeetta nimeltä U2, joka teki 1992 pesäeroa tutuksi tekemäänsä ylistysrokkiin. Jakson tosin aloittaa yhtyeen Pride-hitti, mutta myöhemmin kuullaan tykyttävämpää tavaraa Zoo TV -kiertueelta ja Achtung Baby! -levyltä.

Kotimaiset yhtyeet kuitenkin varastavat pääosan jaksossa: mm. suurorkesteri Leningrad Cowboys sekä Tampereen härkälauma Popeda. Erittäin rockstoppimainen kuriositeetti on koko kansan laulavan talonmiehen eli Sepi Kumpulaisen kohtaaminen Provinssirockissa.

Samoilla festareilla kohtaamme myös tuolloin PIL-yhtyeen johtajana riehununeen Johnny Rottenin (John Lydonin).

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: U2 - Pride (In the name of love), Popeda - Repe ja Lissu, DAD - Grow or Pay, Anthrax & Public Enemy - Bring the Noise, Marky Mark & The Funky Bunch - I Need Money, Toto - I'll be over you

Aleksis Kivi, Frogley sekä Brian May

Kauden kakkosjaksossa palattiin rockmaailman ajankohtaisuuksiin ja teemaa syvennettiin kotimaisen Aleksis Kiven päivän varjolla. Suomalaisen kirjallisuuden päivää kunnioittivat Kaivo (Tero Kaikkonen), Jartse (Jari Tuominen), Frogley (Jukka Mänty-Sorvari), Juha Junttu sekä Neumann, jotka kaikki lukivat herra Kiven runoja omien tuotantojensa tasapainoksi.

Leijonaosa ohjelmasta meni kuitenkin brittiläiselle Queenille, oikeammin Queenin mestarikitaristille Brian Maylle. May tarinoi haastattelussa oman kitaransoittonsa alkusysäyksestä sekä muisteli poptähtien vaikeita alkuaikoja.

Englannissa sitä ei pidetty kunnon työnä.― Brian May muistelee kotimaansa asenneilmapiiriä rockin alkuaikoina.

May myös kertoo tuoreesta sooloalbumistaan (Back to the Light) sekä muistelee edellisenä vuonna menehtynyttä ystäväänsä, yhtyetoveriaan Freddie Mercurya.

Musiikkimaailman lisäksi jaksossa hypähdetään myös hetkeksi elokuvapiirien puolelle. Haastatteluissa tavataan ruotsalaisjärkäle Doplh Lundgren sekä Suomen lahja Hollywoodille: ohjaaja Renny Harlin.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Brian May - Too Much Love Will Kill You, Queen - Who Wants to Live Forever, Frogley - Vanha mies, Mike Oldfield - Moonlight Shadow, Neumann - Lasi shampanjaa, Queen - The Show Must Go On, Alex Stone Group - Joka maanantai.

Enkeleitä ja monstereita

Juontaja Heli Nevakare oli vieraillut kesällä 1992 Los Angelesissa. Enkelten kaupungissa oli vielä elokuussa ollut nähtävissä raadollisia merkkejä keväällä puhjenneiden mellakoiden voimasta. Tapahtumasarja oli saanut alkunsa kun poliisi pahoinpiteli afroamerikkalaisen Rodney Kingin. Tilanne eskaloitui useamman päivän mittaiseksi ryöstelyksi ja mellakaksi. Rakennuksia poltettiin ja paikalle kutsuttiin merijalkaväki palauttamaan rauha kaupunkiin.

Rasismin lisäksi keskeisinä taustatekijöinä mellakoille pidettiin maahanmuuttajien huonoja välejä ja mellakka-alueen asukkaiden köyhyyttä. Haastattelut saalistettiin Bon Jovilta, KISSiltä sekä Olli Mustoselta. Muusikoiden lisäksi Nevakare haastatteli paikallisia kaduntallaajia ja uteli näiden näkemyksiä mellakoista sekä niihin johtaneista syistä.

Ihmiset olivat vihaisia ja turhautuneita. He näyttivät sen polttamalla kotejaan. Todella epätoivoinen teko.― KISSin Paul Stanley L.A.:n mellakoista

Yhdysvaltojen länsirannikolta hilpaistiin harmaammille sääalueille Monters of Rock -festivaalille Englantiin ja Doningtoniin. Vierailun aikana haastateltviksi napattiin mm. The Almighty, Skid Row ja WASP. Pitkäikäistä festivaalia oli vietetty samassa paikassa jo 1980-luvun alusta lähtien.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Bruce Springsteen - Born in the USA, Kiss - God Gave Rock 'n' Roll to You, Kiss - I Was Made For Lovin' You, Shooting Gallery - House of Ecstasy, Eric Clapton & Sting - It's Probably Me, Enya - Book of Days, Bruce Dickinson - All the Young Dudes, Alice Cooper - Hey Stoopid, Skid Row - 18 and Life, WASP - The Idol, Guns N' Roses - November Rain

Jeff Porcaron muistolle

Suuryhtye Totoa muistetaan! Jenkkipumpun perustajajäsen, rumpali Jeff Porcaro kuoli vuoden 1992 elokuussa epäselvissä olosuhteissa. Media retosteli rumpalin huumeidenkäytöstä, mutta Porcaron yhtyetoverit olivat sydänkohtauksen kannalla. Rockstop kuitenkin kääri hihansa, materiaalinauhansa ja koosti sarjan viimeiseksi jääneen erikoisjakson aikuisrock-yhtyeen kunniaksi. Lopputuloksena nähdään läpileikkaus Toton tuotannosta sekä katsastetaan jäsenhaastatteluja vuosien varrelta.

Tämä kiertue oli jo lyöty lukkoon, kun Jeff kuoli.― Toton laulaja David Paich

Yhtye oli ehtinyt myös lähteä kiertueelle, joka muuttui kuolemantapauksen johdosta muistokiertueeksi. Suomessa Toto keikkaili lokakuussa 1992. Bändiläiset kertoivat keräävänsä kiertueen avulla rahaa edesmennen rumpalin perheelle.

Jaksossa esitetyt Toton musiikkivideot: Don't Chain My Heart, Hold the Line, Stop Loving You, Pamela, Lonely Beat of My Heart, Africa, Rosanna, I'll Be Over You

Viimeinen rockmaailman ajankohtaiskatsaus

Viisi yötä ennen joulua esitetyn jakson käynnisti yhdysvaltalainen suurbändi Bon Jovi, jota Heli Nevakare oli haastatellut elokuussa Los Angelesin -vierailullaan. Suosikkisolisti Jon Bonin kanssa muisteltiin myös aiemmin Rockstopissa nähtyä vierailua Neuvostoliittoon sekä kuulosteltiin miljoonia levyjä myyneen yhtyeen tulevaisuudennäkymiä.

Ulkomaisista suuruuksista nähtiin myös osansa Faith No Morelta sekä Genesikseltä.

Katselen MTV:tä, musiikkia, 24 tuntia vuorokaudessa.― Jon Bon Jovi haastattelussa 1992

Kotimaista rock-laitaa jaksossa piti kovassa nosteessa tuolloin ollut Sir Elwoodin Hiljaiset Värit. Yhtyeen laulaja Juha Lehti ja pianisti Junnu Saaresaho käväisivät myös ohjelman haastattelussa.

Yhdysvaltalainen heavy metal -yhtye Extreme oli myös käväissyt Suomessa, joten tämäkin huomioitiin. Lopulta olikin aika tiedustella Neon 2:n kundeilta joulunajan ohjeita.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Bon Jovi - Livin' on a Prayer, Bon Jovi - Keep the Faith, Bon Jovi - Lay Your Hands on Me, Faith No More esittää - Epic, Sir Elwoodin hiljaiset värit - Mustasukkaisuus, Extreme - More than Words, Extreme esittää - Stop the World, Neon 2 - Tässä talossa

Tätä kaikkea 5,5 vuoden aikana – Kiitos 1987–1993

Ohjelmasarja venyi vielä uuden vuoden puolelle, kun vuorossa oli koostejakso koko Rockstopin tv-taipaleen ajalta. Jaksossa esitettiin parhaita paloja, pahoja mokia, hyvää ja kummallista musiikkia, melkoista musiikkivideosilppua, sketsejä, kyyneliä ja videonauhaa.

Voi haikeuksien haikeutta. Tähän loppui Rockstopin taival.― Heli Nevakare

Ohjelman päätteeksi muistettiin vielä mainostaa Rockstopin paikalla aloittavaa Enemmän tätä -ohjelmasarjaa, jota esitettiin loppuvuoden 1993 ajan. Mutta se onkin sitten eri tarina...

Jaksossa esitetyt kokonaiset musiikkivideot: Queen - We Will Rock You, Roxy Music - Avalon, Clifters - Kuningatar

Lue lisää:

Rockstopin ensimmäinen vuosi

Rockstopin ensimmäisen kauden 1987–88 herkullisimpiin kohtauksiin kuuluvat mm. Sex Pistolsista tutun Johnny Rottenin ketään kumartelematon haastattelu sekä toimittaja Heli Nevakaren kömmähdys kanadalaisrokkari Bryan Adamsin esittelyssä.

Lue lisää:

Rockstopin toinen vuosi

Vauhti kiihtyi ja jaksomäärä kasvoi, kun Rockstop palasi ensimmäiseltä kesätauoltaan televisioruutuihin. Ohjelmaa lähetettiin nyt kahdesti kuussa ja syksystä 1988 kevääseen 1989 pyörineellä toisella kaudella lanseerattiin erikoisjaksot eli specialit, joista tuli olennainen osa Rockstopia.

Lue lisää:

Rockstopin kolmas vuosi

Musiikkiohjelmasarjan kolmannella kaudella vuosina 1989–1990 nähtiin peräti 21 ohjelmaa. Erikoisimmat jaksot olivat hard rock -yhtye Skid Row'lle räätälöity yleisötoivejakso sekä tunnin mittainen videoteatteri ranskalaislaulaja Édith Piafin elämästä.

Lue lisää:

Rockstopin neljäs vuosi

Kauden 12 jaksossa artisteilta kysyttiin muun muassa heidän unelmistaan, uriensa huippukohdista ja jopa elämän tarkoituksesta. Myös kylmän sodan päättyminen ja juontaja Heli Nevakareen viehtymys ympäristöasioihin näkyivät ohjelmassa.

Lue lisää:

Rockstopin viides vuosi

Rock- ja pop-maailman ajankohtaisohjelma Rockstopin viides vuosi nähtiin televisiossa syksystä 1991 kevääseen 1992 saakka. Yksitoista jaksoa sisältäneellä kaudella 1980-luvun glamourin ja hiusspraylla kuorrutetujen tukkapehkojen tilalle oli tullut maallisempaa ilmaisua ja tyyliä. Erikoisohjelmia omistettiin muun muassa ajankohtaiselle Guns N' Rosesille, mystiselle The Doorsille ja suomalaiselle Hurriganesille. Juontajana toimi tuttuun tapaan Heli Nevakare.