Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävän arkiston Rokkikesän staroina Guns N' Roses sekä Skid Row

Rockstopin juontaja Heli Nevakare.
Heli Nevakare juonsi Rockstopia koko ohjelman viiden ja puolen vuoden mittaisen elinajan. Rockstopin juontaja Heli Nevakare. Kuva: Yle/Antero Tenhunen Heli Nevakare,Rockstop,Yle Elävä arkisto

Esitämme kaksi Rockstopin erikoisjaksoa vuosilta 1990 ja 1991. Molempien jaksojen keskiössä ovat esitysaikanaan erityistä suosiota nauttineet yhdysvaltalaiset hard rock -orkesterit: Guns N' Roses sekä Skid Row. Televisioesityksessä jaksoja ei ole nähty sitten 1990-luvun alun.

Tällä viikolla ohjelmat esitetään suorassa kanavavirrassa näin

maanantaina 24.7. klo 12
torstaina 27.7. klo 22:45
perjantaina 28.7. klo 14:25.

Molemmat jaksot on julkaistu Areenaan pysyvästi katsottaviksi. Kaikki muut Rockstopin jaksot löydät Elävästä arkistosta

Rockstopin ensimmäinen vuosi
Rockstopin toinen vuosi
Rockstopin kolmas vuosi
Rockstopin neljäs vuosi
Rockstopin viides vuosi
Rockstopin kuudes vuosi

Gunnareiden vauhti kiihtyi lavoilla – haastatteluissa väsytti

Los Angelesissa 1985 perustettu Guns N' Roses oli 1990-luvun alussa oikeastaan jokaisella rokkimaailman mittarilla mitattuna Se suurin, vaarallisin, vetovoimaisin ja myös myydyin yhtye. Orkesteri jalosti 1980-luvulla rehevästi kukkineen tukkametallin kokoluokkaan, jossa maailman suurimmat stadionit jäivät pian liian pieniksi kapasiteetiltaan. "Gunnarit" toivat 1991 valtavan Use Your Illusion Tour -maailmankiertueensa kahdeksi illaksi myös Helsingin Jäähalliin.

Ohjelmassa toimittaja Heli Nevakareen kysymyksiin vastaili lievästi väsyneen oloinen basisti Duff McKagan. Haastattelussa mies kertoi muun muassa omista musiikillisista vaikutteistaan sekä tulevan soololevynsä esiintyjävieraista. Guns N' Rosesin tuttuun tyyliin McKaganilla oli sanomista myös musiikkikriitikoista.

Mainitseepa mies oikeaoppiseen Rockstop-tyyliin myös suomalaisen Hanoi Rocksin.

Lennätimme Michael Monroen Losiin New Yorkista.― Duff McKagan vuonna 1991

Heli Nevakare muisteli myöhemmin Ylen Elävälle arkistolle, että alunperin ohjelmaan oli tarkoitus saada haastateltavaksi yhtyeen soolokitaristi Slash, mutta huonovointisuuden johdosta kitarasankari ei päässyt paikalle.

Basistin haastattelun lisäksi ohjelmassa katsastetaan musiikkivideot: Hanoi Rocks: Up around the bend, Guns N' Roses: Sweet Child O'Mine, Welcome to the Jungle, Michael Monroe: Dead, Jail or Rock n Roll, Guns N' Roses: Patience, Paradise City, You Could Be Mine.

Skid Row vastaili yleisölle ja pohdiskeli hiustenleikkuun perusteita

Yhdysvaltain itärannikolla New Jerseyssä vuonna 1986 perustettu Skid Row nousi vuoden 1989 debyyttilevyllään käsittämättömän suosituksi. Pelkästään Yhdysvalloissa lopulta viisinkertaista platinaa myynyt nimilevy sisälsi useita hittejä ja orkesterin vetovoima vaikutti Suomessa asti.

Rockstopin toimitus oli vastaanottanut melkoisen läjän yleisöpalautetta, jonka pohjalta Skid Row'lle omistettiin kokonainen jakso vuoden 1990 aprillipäivän ratoksi. Myöhäisiltaan sijoitettu puolituntinen ohjelma piti sisällään orkesterin kolme musiikkivideota Youth Gone Wild, 18 And Life ja I Remember You.

Toisin kuin luullaan, rokkarit ajattelevat asioita.
Toisin kuin yleisesti luullaan, rokkarit myös ajattelevat asioita. Kahden ensimmäisen kuvan etualalla laulaja Sebastian Bach, takana kitaristi Scotti Hill. Viimeisessä kuvassa basisti Rachel Bolan Toisin kuin luullaan, rokkarit ajattelevat asioita. Kuva: Yle kuvanauha viisaus

Päähaastattelussa Heli Nevakare esitti bändille suomalaisilta tv-katsojilta kerättyjä kysymyksiä. Eniten äänessä oli nenäketjulla koristautunut merirosvo, basisti Rachel Bolan. Etenkin naispuolisen yleisön suosikiksi noussut laulaja Sebastian Bach taas meni kysymysten kirjavuuden edessä välillä ilmeisen hämilleen. Fanien iloksi pöydän ääressä nähtiin kuitenkin koko Skid Row -orkesteri: rumpali Rob Affuso, kitaristi Dave "The Snake" Sabo ja kitaristi Scotti Hill. Kokoonpano muistetaan Skid Row'n tunnetuimpana.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa