Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Miten muurahainen löytää kotiin?

Kuvituskuva: muurahainen.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: muurahainen. muurahainen

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.


#kesäkysymys: MITEN MUURAHAINEN LÖYTÄÄ KOTIIN?

Kun Maire Muurahainen lähtee jokapäiväisen leivän perään, sen ei tarvitse viskellä eilisen rievän murusia paluureitiksi. Repussa on nippu tehokkaampia navigointikonsteja.

Muurahaisen näkö ei ole tarkka, mutta silläkin saa tehtyä ympäristöstä paljon havaintoja. Murkku painaa mieleensä maamerkkejä ja muita muistikuvia, joista se pystyy sitten palauttamaan kulloinkin tarvitsemansa erilaisilla mekanismeilla.

Metsästysreissujen eturintamassa kulkevat kokeneet tiedustelijamuurahaiset. Ne tutkivat paikkoja tuntosarvet maata viistäen. Touhu voi näyttää umpimähkäiseltä poukkoilulta, mutta vain ruoan löytymiseen saakka. Ripeä paluumatka viitoitetaan feromoneilla, ja perässätulijat ryhtyvät oikomaan polkua mahdollisimman kustannustehokkaaksi. Jokainen palloperä myös vahvistaa osaltaan tuoksuvanaa.

Sitten on sellaisia toimintaympäristöjä kuin Sahara, jossa maamerkkejä ei ole ja hajutkin haihtuvat nopeasti. Silloin suunnistuksessa auttavat aurinko ja sisäinen, etäisyyksiä arvioiva askelmittari. Keosta kantautuvat hiilidioksidituprut toimivat myös opasteina. Vinkkiin tartutaan kuitenkin vain, jos muurahainen on paikkatietonsa mukaan lähellä oma kotitölliä - tai no, sitä jopa yli miljoonan asukkaan metropolia.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua