Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Ovatko pisamat ja kesakot sama asia?

Kuvituskuva: pisamaiset kasvot.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: pisamaiset kasvot. pisamat

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.

#kesäkysymys: OVATKO PISAMAT JA KESAKOT SAMA ASIA?

Ihon väripilkkusilla, olivatpa ne rakkaita tai eivät, on monta nimeä. Niitä myös syntyy eri tavoin. Ei ihme, että taviksella puurot, pisamat ja kesakot menevät herkästi sekaisin.

Pisama eli teerenpilkku, jota myös efelidinä esitellään, on pieni vaaleanruskea pigmenttipiste. Syvemmän sävyn se saa auringon alla, kun iho annostelee ekstrasti melaniinia suojautuakseen uv-säteilyltä. Pisamat pilkuttavat etenkin punapigmenttisten ja herkästi auringossa palavien liinatukkien ihoa. Heidän pintojensa suojaaminen onkin erityisen tärkeää.

Kun pisamassa ihon solut tuottavat enemmän väriainetta, kesakossa eli lentigo simplexissä väriainetta tuottavien solujen määrä on lisääntynyt. Kesakot eivät tarvitse vetoapua auringolta, vaan pitävät värinsä ympäri vuoden. Niitä voi löytyä limakalvoiltakin.

Joukon seniori, aurinkokesakko eli solaari tai seniili lentigo, on pysyvä merkki ihon valovauriosta. Niitä näkyy varsinkin auringonpalvojien ja iäkkäiden ihmisten kasvoilla, kämmenselissä ja olkapäillä. Aurinkokesakoiden resepti on pisaman ja kesakon yhdistelmä: sekä pigmentin että pigmenttisolujen määrä on päässyt valloilleen.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua