Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Miksi etana on limainen?

Kuvituskuva: etana.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: etana. etanat

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.

#kesäkysymys: MIKSI ETANA ON LIMAINEN?

Limaisuus on vallan monipuolinen ominaisuus - suorastaan kahdehdittava. Pinnoitusta ylläpitävät kotiloiden, ja niiden kuorettomien jäsenten, etanoiden, tehtävään erikoistuneet rauhaset.

Tasamaalla nilja ei ole etenemisen kannalta välttämätöntä, sillä matkanteosta vastaa jalan aaltomainen lihassupistelu. Epätasaisilla alustoilla ja ylös- sekä ylösalaspäin liikuttaessa se on kuitenkin ratkaiseva liima-aine. Tämä sääennustajien kaveri kipuaa vaivatta vaikka veitsenterän yli. Levossa lima on kiinteää ja tahmaista, mutta kun on aika jatkaa matkaa, kotilo pusertaa siitä lihasvoimalla vetistä liukastetta.

Eikä siinä vielä kaikki. Limakerros suojaa kuivumiselta, kolhuilta, infektioilta ja uv-säteiltä. Limavanan tuoksut auttavat oman tai toisen jättämän reitin seuraamisessa, esimerkiksi parinhaun merkeissä, ja itse aktiin se antaa oman lisäelementtinsä. Vaaran uhatessa rauhaset puskevat limaa niin, että useimmat jättävät liukkaan suupalansa syömättä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua