Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kotikontujen filmattu historia kiinnostaa – Yle Areenassa näet vaikkapa rakentuvaa Tapiolaa ja 1950-luvun Iisalmea

Espoon Tapiola vuonna 1969
Espoon Tapiola vuonna 1969 Kuva: Museovirasto / Teuvo Kanerva Tapiola,1969

Oman asuinseudun historia kiinnostaa monia meistä. Tämän totesimme, kun kävimme esittelemässä Ylen arkistoaineistoja Espoossa Tapiolan kirjastossa. Koolle kerääntyi yli sata kiinnostunutta katsomaan vanhoja filmejä ja tunnistamaan niistä tuttuja kotipaikkoja. Tapahtuman innoittamina kokosimme Areenaan paketillisen entisaikojen Tapiolaa kuvaavaa aineistoa.

Filmeistä muodostuu välillä jopa ylevä, mutta toisaalta innostuneen ihmisläheinen kuva uudesta lähiöelämästä. Kaupunki kaunistuu -filmissä vieraillaan Tapiolan lisäksi myös muun muassa Helsingin Lauttasaaressa, Herttoniemessä ja Pohjois-Haagassa. Näiden uusien “valon, ilman ja auringon täyttämien nukkumakaupunginosien" myötä ihmisten ei enää kuviteltu tarvitsevan asua kaupunkien keskustojen "talonrotiskoissa".

Pohditaanpa Ajankohtaisen kakkosen insertissä vuodelta 1971, että onko Tapiola parempien ihmisten kylä? Kyllä on, jos tätä kysytään Kalliosta Tapiolaan muuttaneelta asukkaalta: “Kävin tässä eräänä päivänä Kalliossa ja kyllä ihmettelin vanhaa asuinympäristöäni. Tuntui siltä, anteeksi vain, kuin olisin tullut Venäjälle."

Myös vuonna 1965 vihitty Tapiolan kirkko sai ristiriitaisia arvioita, kuten: "Ei se ollenkaan hassumpi ole. Sitähän on tietenkin aluksi parjattu, koska se eroaa huomattavasti totutusta kirkkotyylistä." Tai näin: "Vähän oudon näköinen on." Eräs nuorempi haastateltava totesi: "Meijeri tai navetta."

Koko Tapiola-paketti löytyy Areenasta

Kuvia ympäri Suomea

Ylellä on pyrkimys tekijänoikeusrajoitusten puitteissa julkaista mahdollisimman paljon arkistoaineistoa suomalaisten iloksi ja hyödyksi. Areenasta ja Elävän arkiston verkkosivulta voit kenties jo nyt löytää välähdyksiä omasta kotipaikastasi. Elävän arkiston Vimeo-sivuilta sinäkin voit päästä hyödyntämään vapaaseen käyttöön julkaistua vanhaa video- ja filmiaineistoa. Alta löytyy esimerkkejä Areenan ja Vimeon tarjonnasta.

Areenassa pääset katsomaan filmireportaaseista miltä Iisalmi, Kuusamo ja Porvoo näyttivät 1950-luvulla:Lisäksi Areenasta löydät Sininen Saimaa -filmin, jossa esitellään esimerkiksi 1950-luvun Lappeenrantaa, Mikkeliä ja Savonlinnaa:

Postiautolla Suomea pitkin ja poikin -filmissä voit nähdä välähdyksiä 1960-luvun Kuopiosta ja Lahdesta:

1970-luvun alun Vaasa ja Oulu taas näyttäytyvät Pohjanmaa postiauton ikkunasta -filmillä:

Elävän arkiston Vimeo-sivulta voit katsoa ja vieläpä ladata omaan käyttöösi mykkäfilmejä muun muassa Helsingistä, Porista, Raumalta ja Rovaniemeltä:


Katso Areenasta myös:

Vantaan Koivukylässä 1980
Elämää Hyrynsalmella 1980
Matkalla eilisen Suomessa
Kiskojen kolketta halki Suomen
Suomi saaristossa ja merellä
Suomi postiauton ikkunasta
Jälleenrakennuksen Suomi
Suomi100 kokonaisuus

 • Rakastetut satukuunnelmat tuovat seikkailua ja jännitystä elokuun iltoihin

  Seikkailukuunnelmia lapsille ja nuorille

  Lomakauden loppuessa radiodraaman ystäviä hellitään kiehtovilla satukuunnelmilla. Tarinannälkäiset lapset ja aikuiset viedään arkiaskareista eksoottiselle saarelle etsimään nuoruuden lähdettä ja viktoriaaniseen kartanoon selvittämään salaisuuksia. Pääsemme Ville Valdemarin matkassa lännenelokuvan kuvauksiin, jännitämme onnellisia loppuja hurjissa perinnesaduissa ja kiidämme Shehrezadin lentävällä matolla Tuhannen ja yhden yön taruihin.

 • Äly-tv-laitteiden Areena-ongelmia ratkotaan

  Areenan äly-tv-ongelmien ratkaiseminen jatkuu

  Sony-laitteita vaivannut vika on korjattu, Samsung-ongelmien ratkaiseminen jatkuu. Äly-tv-laitteiden Areena-sovellusten ongelmien selvittely on edennyt jonkin verran. Joissakin Sonyn malleissa ilmennyt ongelma (ohjelmat käynnistyvät mutta kuvaa ei näy, sen sijaan ääni kuuluu) on nyt korjattu ja sovelluksen pitäisi toimia normaalisti.

 • Ongelmia Samsung-televisioiden Areena-sovelluksessa

  Ongelmia Samsung-laitteiden Areena-sovelluksessa

  Areena-sovellus ei tällä hetkellä toimi oikein kaikissa Samsungin äly-tv-laitteissa. Ongelmat eivät koske kaikkia laitteita: suurimmassa osassa Samsungin äly-tv-laitteista Areena toimii edelleen normaalisti. Ongelmia on kolmenlaisia. Ensimmäisessä ongelmassa sovellus käynnistyy normaalisti ja jotkut ohjelmista toistuvat, mutta jotkut eivät.

 • Kotikontujen filmattu historia kiinnostaa – Yle Areenassa näet vaikkapa rakentuvaa Tapiolaa ja 1950-luvun Iisalmea

  Areenasta löytyy paljon vanhaa aineistoa ympäri Suomea.

  Oman asuinseudun historia kiinnostaa monia meistä. Tämän totesimme, kun kävimme esittelemässä Ylen arkistoaineistoja Espoossa Tapiolan kirjastossa. Koolle kerääntyi yli sata kiinnostunutta katsomaan vanhoja filmejä ja tunnistamaan niistä tuttuja kotipaikkoja. Tapahtuman innoittamina kokosimme Areenaan paketillisen entisaikojen Tapiolaa kuvaavaa aineistoa.