Hyppää pääsisältöön

Rony Rex on yksi Suomen johtavista DJ-nimistä – vihdoin omia biisejä julkaisseen artistin ensimmäinen keikka oli niin kuuma, että stereot alkoivat sulaa

Rony Rex nousi Suomen eturivin DJ-kattaukseen ilman omia biisejä. Nyt ensimmäiset kappaleet ovat julki, ja ne on otettu loistavasti vastaan.

Rony Rex valittiin Suomen parhaaksi nousevaksi DJ:ksi vuonna 2014. Vuonna 2017 hän julkaisi ensimmäiset omat kappaleensa. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Se tunne, kun ensimmäinen, kauan odottamasi oma DJ-keikka päättyy siihen, että tietokone hajoaa ja stereot alkavat sulaa.

Joku voisi luovuttaa ja antaa olla. Onneksi Rony Rex ei tehnyt näin.
 

Vuonna 2017 paras tapa nousta isoksi DJ-nimeksi on olla yhtäaikaa DJ ja tuottaja – etunenässä juuri tuottaja – joka julkaisee omia kappaleita. Hyviä esimerkkejä ovat ulkomailta Kygo ja Martin Garrix, Suomessa etenkin Alex Mattson.

Huomattavasti haastavampi tapa nousta huipulle on olla vanhan liiton DJ, joka kerää mainetta soittamalla keikkoja ja järjestämällä omia tapahtumia. Tällainen DJ jää helposti vähälle huomiolle, sillä perustallaajalla ei välttämättä ole mitään kosketuspintaa siihen, mitä keikoilla tapahtuu.

Rony Rexistä tuntui, että hän on "vain" DJ, ei biisejä tekevä tuottaja.

28-vuotias Rony Rex, oikealta nimeltään Rony Vartio, edustaa jälkimmäistä kuvausta. Hän on hionut DJ-taitonsa äärimmäisen tekniseksi, järjestänyt useiden vuosien aikana kovia bileitä klubeilla sekä Suomessa että ulkomailla. Hänet on muun muassa äänestetty Suomen parhaaksi nousevaksi DJ:ksi vuonna 2014. Hän on noussut Suomen eturivin DJ-nimien joukkoon julkaisematta omaa musiikkia.

Kunnes tuli vuosi 2017. Jo paria vuotta aiemmin Rony Rex koki, että paras tapa edistää uraa olisi tehdä omia kappaleita – vaikka hänestä tuntuikin, että hänhän on “vain” DJ, ei mikään biisejä tekevä tuottaja. Biisien tekeminen olisi kuitenkin luonteva jatkumo sille, että on esittänyt muiden tekemää musiikkia yleisölle jo noin 10 vuoden ajan.

Ensimmäinen, Sticky Fingers -niminen raita julkaistiin hieman ennen vappua. Rony Rex tuumi, että olisipa siistiä, jos se saisi hyvän vastaanoton.

No, kävi niin, että biisi nousi julkaisupäivänään iTunesin kärkeen ja Suomen Spotifyn viraalilistan kärkisijoille.

- Kun kuulin tämän, niin koin täydellisen euforian. En pystynyt hetkeen liikkumaan. Käteni tärisivät, Rex kertoo YleX:lle aurinkoisena kesäpäivänä Helsingin Linnanmäellä.

Mennään siihen, miksi Rony Rex halusi tavata juuri Linnanmäellä, vähän myöhemmin.

Tehdään sitä ennen katsaus siihen, miten Rony Rexin nykypäivän mittapuulla poikkeuksellinen DJ-ura sai alkunsa.

Keskusyksikkö kainaloon ja keikalle

Espoo, noin vuonna 2007.

Teini-ikäinen Rony Rex käytti nuorena monien muiden tavoin käytti Napster-nimistä vertaisverkko-ohjelmaa, jonka kautta pystyi lataamaan muun muassa musiikkia muilta palvelun käyttäjiltä.

Rex yritti ladata 50 Centin In Da Club -hittiä itselleen Napsterin kautta, mutta moni Napster-käyttäjä oli huomannut, että palveluun ladattavaksi laitettuja itse tekemiä biisejä voi nimetä millä nimellä vain. Koska In Da Club oli tuolloin supersuosittu kappale, niin sillä nimellä löytyi jos jonkinlaisia kyhäelmiä.

Aluksi Rony Rexiä harmitti. Biisin oikeaa versiota ei meinannut löytyä.

Mutta pian se ei enää haitannut. Lataamalla hurjat määrät erilaisia In Da Club -nimisiä biisejä Rony Rex kokosi itselleen mittavan katalogin sellaista musiikkia, jota hän ei muuten löytäisi saati osaisi edes etsiä.

Vuonna 2016 ulkoministeriö nosti Rony Rexin yhdeksi 11:sta tubettajasta, joiden käsissä Suomi-brändi on.

Hänestä tuli musanörtti.

- Samalla voimistui myös halu soittaa tätä musiikkia muille, Rony Rex kertoo.

Vuonna 2007 tavalliselle muistitikuille mahtui sen verran vähän biisejä, että Rony Rex meni ensimmäisille keikoilleen kainalossaan pöytätietokoneen keskusyksikkö ja näyttö.

Kyllä, se viiden kilon mötikkä. Eikä mikään ohut led-näyttö, vaan sellainen vanhan liiton kuvaputkimalli.

Mutta mikäs siinä, kun kerran soittamaan pääsi.

Ensimmäinen keikka kotibileissä oli toki jännittävä. Ihmiset olivat kuitenkin Ronyn messissä ja tanssivat biisien tahdissa. Tunnelma ja lämpötila nousivat – kirjaimellisesti.

- Tietokoneeseen tuli jokin vika kesken keikan. Myös tilanteeseen nähden alimitoitettujen stereoiden elementit hajosivat, Rony Rex sanoo.

Lopulta stereot alkoivat jopa sulaa.

Harva DJ voi sanoa vetäneensä sellaisen keikan, että stereot sulivat. Rony Rex voi – ja se oli vasta alkua.

Rony Rex ei ole mikään harrastelija

Rony Rex on painanut koko uransa määrätietoisesti ja tavoitteellisesti duunia. Ensin kotibileissä, sitten yökerhoissa, pienemmillä klubeilla nousten hitaasti mutta varmasti muun muassa Weekend Festivalin vakiokattaukseen.

Joku voisi ajatella, että se on varmaan ollut helppoa. Riittää, kun soittaa hyvää musiikkia. Muu hoituu kuin itsestään.

Niin se ei kuitenkaan ole. Pyrkijöitä on vuosien aikana ollut monia, mutta Rony Rex on se, joka on noussut esille.

Kun kuuntelee artistin puhetta, niin esillenouseminen ei ole ollut sattumaa. Hän pyrkii kuuntelemaan joka päivä 2–3 tuntia täysin uutta musiikkia netin syövereistä, jotta omaan settiin sopivat biisit eivät menisi ohi. Lisäksi hän on tehnyt tyylikästä sisältöä sosiaaliseen mediaan vuosien ajan.

- Jo vuonna 2013 me tehtiin Samir Abyan kanssa korkealaatuisia videoita mun ulkomaankeikoilta. Tuohon aikaan se ei ollut mitenkään itsestään selvää, Rex sanoo.

Rony Rex on ollut vahvasti esillä YouTubessa ja sosiaalisessa mediassa ja sitä kautta luonut itsestään kuvaa artistina ja ihmisenä. Vuonna 2016 ulkoministeriö nosti Rony Rexin yhdeksi 11:sta tubettajasta, joiden käsissä Suomi-brändi on.

Rony Rex tunnetaan myös mielenkiintoisista tempauksistaan. Yksi tunnetuimmista on livestriimattu keikka lentokoneesta, joka kierteli Espoon ja Helsingin yllä. Tarkalleen ottaen kone kiersi sitä ainoaa Espoossa olevaa mastoa, joka on niin korkea, että sen signaali ylsi koneeseen saakka. Videon keikasta voit käydä katsomassa Rexin YouTube-kanavalta.

"Ensimmäisellä kerralla pulssi oli varmaan jotain 170–180."― Rony Rex

Tempausten ja some-osaamisen lisäksi Rony Rex on vuosien aikana hionut DJ-tekniikkaansa mahdollisimman monipuoliseksi ja tekniseksi. Pelkästään hyvä soittotaito ei kuitenkaan takaa parasta mahdollista keikkaelämystä. DJ:n pitää pystyä luomaan energiaa ja olemaan samalla vahvasti läsnä. Rex tuo itsensä läsnäolevaksi muun muassa etsimällä katsekontakia yleisönsä kanssa.

- Seuraan meininkiä tanssilattialla ja saatan katsoa pitkään jotain keskenään tanssivaa porukkaa. Kun saan heihin katsekontaktin, niin pääsen lähemmäs yleisöä. Se viba, joka heillä on, tarttuu minuun. Sama tapahtuu myös toiseen suuntaan, Rex sanoo.

Vaikka vuodet ovat tuoneet taitojen lisäksi itseluottamusta, omien biisien esittäminen keikoilla oli aluksi Rony Rexille haastavaa, sillä se tuntuu niin henkilökohtaiselta.“

- Ensimmäisellä kerralla pulssi oli varmaan jotain 170–180. Mutta onneksi yleisö on ottanut biisit sairaan hyvin vastaan, Rex sanoo.

Niin todellakin on: Rony Rexin uusin F*cked It Up -kappale nousi heinäkuun puolivälissä YleX:n soittolistalle.

Mutta palataan nyt siihen, miksi Rony Rex halusi, että haastattelu tapahtuu juuri Lintsillä.

Rex kertoo, että Linnanmäellä on samanlainen positiivinen ja hivenen jännittävä aura ja tunnelma kuin hänen keikoillaan. Milloin vain voi tapahtua jotain odottamatonta, jonka lopputulos on mielihyvä.

Erityisen hyvin Rony Rexin uraa kuvaa Linnanmäen vanha vuoristorata, joka on Rexin suosikkilaite koko huvipuistosta. Nousut toimivat metaforina haastaville hetkille, vauhdikkaat alamäet onnistumisille. Mitä jyrkemmän mäen saa kiivettyä, sitä paremmalta alamäki tuntuu.

Pakkohan se siis on käydä vetämässä Rexin kanssa yksi vuoristoratarundi.

Kierroksen jälkeinen olotila toimii jälleen metaforana. Rexin mukaan fiilis on sama kuin uuden biisin tekemisen ja julkaisun jälkeen: tätä pitää saada lisää.

Ja niin Rony Rex aikoo tehdä. DJ:n suunnitelmissa siintää jopa albumi.

Sitä odotellessa Rony Rexin meiningistä voi nautiskella esimerkiksi Weekend Festivalilla, jossa hän esiintyy uudella Dome-lavalla lauantaina 5. elokuuta kello 17:15.

- Se tulee olemaan intiimi lava, jossa pääsee toteuttamaan keikan vahvasti musiikin kannalta, Odotan sitä innolla. On ollut siistiä seurata läheltä miten Weekend on kasvanut viidessä vuodessa suomalaisen festarikentän kansainväliseksi vientituotteeksi.

YleX on vahvasti mukana Weekend Festivalilla Helsingin kyläsaaressa 4.–5. elokuuta.

Lue myös:

Haluatko keikalle Weekend Festivalille? YleX tuo festareille bilekontin – ja haluaa just sut esiintyjäksi!

Weekend Festival lähestyy: valmistaudu kuuntelemalla DJ Orionin timanttiset ja nostalgiset kesäspesiaalit Yle Areenasta – ja voita liput festareille

Hyvä DJ ei tarvitse hyvää tekniikkaa – pohdimme suomalaisten konemusa-ammattilaisten kanssa, millaista on olla DJ vuonna 2016