Hyppää pääsisältöön

"Älä vain roiku siinä kuin joku lihanpala" - Merijalkaväki vetää brittinuoria rankkuudestaan huolimatta

Kommandokoulun parhaat
Kommandokoulun parhaat

Tunnelma on kuin Richard Geren tähdittämässä Upseeri ja herrasmies -elokuvassa. Ilmassa on kuraa, kiroilua, kylmää ja kiirettä. Ankealta kuulostaa, mutta monelle nuorelle kommandokoulutus on koko elämän suurin unelma.

Lympstonessa koulutetaan Britannian laivaston eliittijoukkoja, merijalkaväen kommandoja. Koulutuksen yläikäraja on 33 vuotta ja niinpä alokkaat ovat nuoria miehiä, pääosin 20-vuotiaita.

Kun uusi joukko saapuu kasarmille, ilmassa on kylmän hien tuoksua, jännitystä ja jopa paniikkia. Huutavat ja kiroilevat kouluttajat eivät paljon auta asiaa. Koulutuksen jälkeenkään ei elämä sotilailla helpotu. Edessä voi olla komennus esimerkiksi Afganistaniin, ja palveluksessa voi hyvinkin kuolla.

Kommandokoulun parhaat (Royal Marines Commando School) on kahdeksanosainen selviytymistarina merijalkaväen alokkaista kohti sotilasuraa. (Artikkelissa on sarjan alun juonipaljastuksia.)

Veijarialokas Bond

Todellinen veijari on alokas Bond, joka ei ole ollut koskaan poissa kotoa ilman perhettään. Äiti halusi pojasta matematiikan opettajaa. - En ole vielä aikuinen, en ole kokannut enkä silittänyt, nuori alokas kertoo.

Kommandokoulun parhaat
Alokas Bond on yksi porukan hauskuuttajista. Miten hänen käy koulutuksessa, selviää katsomalla Kommandokoulun parhaat Kommandokoulun parhaat

Bond pärjää joskus rimaa hipoen humoristisella ja positiivisella asenteellaan ja kohta koulutuksen alussa onkin edessä hieno hetki, merijalkaväen baretin asettaminen päähän.

Kun kantti ei vaan kestä

Merijalkaväen kommandoilta vaaditaan paljon, niin henkistä kuin fyysistäkin kanttia. Kolmannes ei läpäise koulutusta, ja kasarmilla vedetään symbolinen punainen ruksi lopettaneiden kuvan ja palvelusnumeron päälle.

Kommandokoulun parhaat
James Smith jättää kesken merijalkaväen kommandokoulutuksen heti alussa Kommandokoulun parhaat

Lopettaminen voi olla edessä jo ensimmäisenä päivänä. Tässäkin ohjelmassa kuvatussa ryhmässä tunnelma tiivistyy, kun on aika vannoa vala joukoille ja kuningattarelle. Vala loppuu sanoihin: Jumala minua auttakoon. Valan jälkeen paluuta ei ole, vaan palveluksessa on kestettävä ainakin neljä viikkoa.

Valaa ennen ilmoittautuu kouluttajan puheille nuorimies nimeltään James Smith. Hänen molemmat vanhempansa ovat palvelleet ilmavoimissa, ja hän kertoo haluavansa jatkaa heidän jalanjälkiään Britannian asevoimien palveluksessa. Mieli muuttuu, ja mies haluaa päättää koulutuksen heti alkuunsa.

Kouluttaja on kohtelias Smithin todella kovan paikan edessä. Hän yrittää kuitenkin vakuuttaa, että kurssin lopettaneet yleensä palaavat takaisin, merijalkaväessä kun on kummaa vetoa. Smith on kuitenkin varma päätöksestään; sotilasura ei ole häntä varten vaan hän haluaa yliopistoon.

Kommandokoulun parhaat
Alokkaan rankka puhelu sotilasvanhemmille Kommandokoulun parhaat

James Smithillä on vielä edessä yhtä raskas ilmoitus. Hänen pitää kertoa äidille ja isälle, että hänestä tuskin tulee sotilasta ainakaan tällä erää. Vanhempien reaktio on kuitenkin ylpeys. Nuorimies on sanonut rohkeasti oman päätöksensä. - Hän oli kypsempi kuin minä koskaan. Olen ylpeä hänen ratkaisustaan, isä toteaa. Isä hehkuttaa, että vaatii rohkeutta nostaa kätensä valatilanteen kovassa paineessa.

Se elokuvista tuttu kouluttaja

Alikersantti Froggy Chaufforin ääni kaikuu käytävillä ja vesiesteillä, hänen äänensä vaivuttaa uneen, herättää, komentaa suihkussa ja sättii jokaisesta virheliikkeestä. Toisaalta Chauffor on se nuorten tukipilari, kiroileva äijä, johon voi luottaa kuin vuoreen.

Kommandokoulun parhaat
Alikersantti Chauffor on elementissään kouliessaan "pojista miehiä" Kommandokoulun parhaat

Chauffor nauttii selvästi ammatistaan. Hän viihtyy kovan kurin ja järjestyksen maailmassa ja ottaa koulutettavien menestymisen henkilökohtaisena haasteenaan.

Kouluttaja opettaa, että merijalkaväessä nukutaan alasti, ruoka ahmitaan kymmenessä minuutissa, jonka jälkeen rankka treeni jatkuu. Varsinkin 2010-luvun nuorille pitää opettaa kotitaloustöitä, käytöstapoja ja hygieniaa, mm. parranajoa ja esinahan pesua.

Sotilaasta löytyy myös pehmeä puoli. Chauffor puhuu kauniisti perheestään, mm. autistisesta lapsestaan. Sitten hän palaa päiväjärjestykseen. Kurilla joukko saadaan merijalkaväen otteeseen.

Ensin heidät on murrettava. Otettava otteeseen ja muokattava niin kuin haluamme.― Alikersantti Froggy Chauffor

Alikersantin mukaan alokkaat yrittävät päästä helpolla, mutta unohtavat, että kouluttajatkin ovat olleet alokkaita. - "Tämä peli voitetaan", hän myhäilee.

Kunnian ja rahan takia

Mikä vetää nuoria yhteen maailman rankimmista koulutuksista? Moni kertoo syyksi kunnian: rankka, isänmaallinen ja urhoollinen sotilaselämä on monen arvomaailmaan sopiva valinta. Toiset hakevat taas toimeentuloa kotijoukoille.

Magnus Frykman kertoo, kuinka elämä junnasi paikallaan. - Halusin tarjota perheelleni parempaa elämää. Se motivoi minua.

Kommandokoulun parhaat
Magnus Frykman on 31-vuotiaana kurssinsa vanhimpia Kommandokoulun parhaat

- Kouluaikaan merijalkaväki ei todellakaan kiinnostanut ja näytti vankilalta. Sitten se urheus ja elämäntyyli alkoi kiinnostaa, Frykman lataa.

Frykmania odottaa siviilissä tyttöystävä, tytär ja tytärpuoli. Perheen yhteydenpito tarkoittaa koulutuksen aikana lähinnä iltaisia herkkiä puheluita. - Kunpa Magnus olisi tavallisissa töissä ja tulisi illaksi kotiin, tyttöystävä haaveilee.

Kommandokoulun parhaat -sarjan lisäksi Britannian armeijan koulutuksesta on kesällä 2017 Areenassa Tähtäimessä merivoimat

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua