Hyppää pääsisältöön

17-tuntisia rääkkipäiviä Norjan naiserikoisjoukoissa - "En ole eläessäni ollut näin onnellinen!"

Norjan naisten erikoisjoukot
Norjan naisten erikoisjoukot

60 nuorta naista kilpailee paikasta Norjan ainoissa naisille tarkoitetuissa erikoisjoukoissa. Vain osa heistä pärjää vaativissa kokeissa. Puolustusvoimien eliittisotilaat valmentavat nuoria naisia, jotta he oppisivat pysyttelemään hengissä, ampumaan ja hyppäämään laskuvarjolla.

Kaksiosainen sarja Norjan naisten erikoisjoukot (Norges kvinnliga specialstyrkor) kertoo armeijan erikoiskoulutettavasta joukosta nimeltään Jegertroppen (Jeger on vapaasti käännettynä jääkäri t. "metsästäjä").

Harjoitukset ja joukkojen koostumus ovat niin salaiset, ettei naisten kasvoja saa näyttää. Rankan puolen vuoden jälkeen erikoisjoukkoihin pyrkineistä naisista jatkaa enää 11. He harjoittelevat lähitaistelua ja osallistuvat pitkään ja raskaaseen talviharjoitukseen.

Monet koulutettavista ovat huippu-urheilijoita, ja he kuntoilevat paljon. Urheilijat ovat tottuneet välillä lepäämäänkin; erikoisjoukoissa se ei käy.

Naisia kuormitetaan myös henkisesti. Ruoka ei tule pöytään kuin "Manulle illallinen". Päivän ainoa ateria pitää ensin tappaa ja nylkeä. Kunnon suihkusta ja yleensä perushygienian hoidosta saattaa joutua luopumaan viikkokausiksi. Ilman unta on selvittävä välillä monta päivää.

Norjan naisten erikoisjoukot
Norjan naisten erikoisjoukot
Kunhan meistä tulee yhtä kovia kuin miehistä. Se on jutun juju.

Norjassa kuten muuallakin puhutaan armeijakuvioissa aina naisten soveltuvuudesta rankkoihin maastoharjoituksiin. Vastaus tulee ytimekkäästi: "Kunhan meistä tulee yhtä kovia kuin miehistä. Se on jutun juju." Rankkaa koulutusta käyvät naiset eivät juurikaan välitä myöskään viittauksista, että armeija ja kova lihaskunnon kasvattaminen olisivat jotenkin naisellisuudesta pois: "Äiti sanoi etelänlomalla, että näytän enemmän mieheltä." Sotilas kuittasi kommentin olankohautuksella.

Mitä naiset sitten ajattelevat tappamisesta? - Ei tappaminen hyvältä tunnu. Sairastahan se olisi, jos tuntuisi.

Norjan naisten erikoisjoukot
Norjan naisten erikoisjoukot

Yksi tabu on myös koulutuksen rankkuuden vaikutus lapsien saamiseen. Joukkueen päällikkö murtaa tätä tabua ja on kuudennella kuulla raskaana. Rankka huumori ulottuu myös tähän:

Läski liikkuu! ― Sinulla on paljon vettä kehossa. - Ja vauva.

Vaikka koulutuksessa virtaa verta hikeä ja kyyneleitä, niin kärsimys on vaivan väärti: - En ole eläessäni ollut näin onnellinen!

Norja on ollut naisten asepalveluksen edelläkävijämaita. Naisten asepalvelus tuli mahdolliseksi jo 1980-luvulla. Norja on myös ensimmäinen NATO-maa, joka otti käyttöön naisten asevelvollisuuden.

Norjan naisillekin tuli asevelvollisuus – mutta kaikki halukkaat eivät mahdu armeijaan

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua