Hyppää pääsisältöön

Kun silakka loppui Helsingistä

Syötävät sävelet: Soiva keittokirja
Bach ja suurperheen silakat Syötävät sävelet: Soiva keittokirja Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen ruoat,Johann Sebastian Bach

"Terveisiä Kauppatorilta! Ei löydy perkaamatonta silakkaa, tarvitsisin animointia varten", pyytää Ylen animaattori Kirsi Kukkurainen tuttaviltaan apua sosiaalisessa mediassa. Kukkurainen työstää vielä heinäkuussa animaatioita Ylen kanavilla nähtävään ja kuultavaan Syötävät sävelet -kesäkokonaisuuteen, jonka aiheena ovat säveltäjien kulttuurihistorialliset ruoat ja juomat.

Johann Sebastian Bachista kertovassa ohjelmassa musiikintutkija Susanna Välimäki ja musiikkitoimittaja Janne Koskinen valmistavat silakoita suurperheen nälkäisille suille. Jakso alkaa kohtauksella, jossa kauppias on erehdyksessä myynyt Koskiselle silakoita lohimedaljonkien hinnalla. Kalaongelmat eivät kuitenkaan pääty tähän.

Syötävät sävelet -sarjan animaattori Kirsi Kukkurainen miettii, miten voisi hyödyntää Bach-kuvissaan lisätyn todellisuuden teknologiaa. Idean toteuttamiseen tarvitaan Bachin muotokuva ja yksi tuore silakka.

Kun kahdeksan helsinkiläistä kalakojua on koluttu, animaattorille valkenee, että silakalla on heinäkuussa rauhoitusaika. Kalastajat säästävät kalastuskiintiöitään syksyksi, jolloin silakka ui paremmin parvissa ja on rasvaisempaa. "Etsintäkuulutus: silakka. File ei käy, savustettu ei kelpaa, pitäisi olla pyrstö ja pää", Kukkurainen kirjoittaa Facebookissa.

Tukkutorilla ollaan avuliaita. He ottavat Kukkuraisen puhelinnumeron talteen ja lupaavat pirauttaa, jos yksittäinen silakka eksyy saaliin joukkoon. "Kelpaako savusilakka?". "Entä muikku?". Kukkurainen vastaa kaikille kysyjille kärsivällisesti ei.

Silakka on pyydettävä verkosta

Kun tuoretta silakkaa ei edelleenkään löydy, animaattorin alkuperäinen idea muuttaa muotoaan. Ruokalajissa käytetty sitruuna pääsee toteutukseen mukaan. Ja löytyyhän sitten silakkakin: tosin toisenlaisesta verkosta - internetistä!

Syötävät sävelet: Soiva keittokirja
Syötävät sävelet: Soiva keittokirja Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen Johann Sebastian Bach,ruoat

Syötävät sävelet: Soiva keittokirja
Syötävät sävelet: Soiva keittokirja Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen Giuseppe Verdi,risotot

Syötävät sävelet: Soiva keittokirja
Syötävät sävelet: Soiva keittokirja Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen Clara Schumann

Lataa mobiililaitteellesi Arilyn-sovellus ja kokeile, minkälainen animaatio kuviin ilmestyy.

Sian aivot ja yliliikkuvat nivelet

Yle Teemalla nähtävää Syötävät sävelet -televisiosarjaa varten Kirsi Kukkuraisen studiossa on puolestaan valmistunut kuusi lyhyttä Soivaa keittokirjaa eli animaatiota. Niissä yhdistyvät ruokalajien raaka-aineet, musiikki ja animaatio. Ideoita animaatioihin on karttunut samasta aiheesta kirjankin kirjoittaneen Susanna Välimäen tietovarastosta, ohjelmaa varten äänitetystä puheesta, ohjaaja Soila Valkaman näkemyksistä ja toimittaja Janne Koskisen valitsemasta musiikista.

1800-luvulla vaikuttanut viuluvelho Niccolò Paganini esitellään televisiossa paholaismaisena. "Hevari, metallimusiikin kehittäjä, kalmon näköinen, pukeutui mustiin vaatteisiin", kuvailee Susanna Välimäki Paganinia ja jatkaa karmivaa luetteloa: "Elohopean syövyttämä leukaluu, silmät kuopalla, hän saattoi tulla keikkapaikalle ruumisvaunujen näköisillä vaunuilla, ja viulun kielet oli kertomusten mukaan tehty rakastajattarien suolista. Paganini nukkui kaiket päivät ja vaipui konsertin jälkeen koomaan."

Kirsi Kukkuraisen animaatioon muodostuu pimeä tunnelma. Animaattori tutkii Paganinin erityislaatuisia käsiä, joiden nivelet olivat yliliikkuvat. Kun jakson ruokalajiksi valikoituu aivotäytteinen ravioli, Kukkurainen saa kuvattavakseen aidot sian aivot. Yritykset - ja aivot - lässähtävät kokoon, sillä ne ovat sulaneina aivan liian pehmeät, että Kukkurainen pystyisi liikuttamaan niitä toivomallaan tavalla. Siispä Ylen tarpeistossa aletaan valmistaa tekoaivoja, jotka päätyvät lopulliseen animaatioon.

Jos Paganini oli paholaismainen, niin minkälainen oli Brahms?

Kommentit
 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.