Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Voiko ikkunan läpi ruskettua?

Kuvituskuva: aurinko paistaa ikkunasta.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: aurinko paistaa ikkunasta. ikkuna

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.

#kesäkysymys: VOIKO IKKUNAN LÄPI RUSKETTUA?

Auringosta matkaa ilmakehäämme kahta erilaista ultraviolettisäteilyä. Suurin osa on UVA:ta, joka tuottaa välitöntä päivetystä tummentamalla jo olemassa olevaa ihon väripigmenttiä. UVB-säteet taas aktivoivat tehtailemaan lisää väriainetta, mikä näkyy nahassa joidenkin päivien kuluessa.

Lasi katkaisee lyhytaaltoisen UVB:n matkan, mutta näkyvän valon ohella tavallisesta ikkunasta sujahtaa sisätiloihin jonkin verran UVA-säteitä. Ruskettumisen kannalta määrä on kuitenkin niin pieni, että se edellyttäisi herkästi päivettyvän ihon ja perusteellisen oleskelun ikkunantakaisessa aurinkopaikassa.

Laminoinnit, värikalvot ja muut käsittelyt antavat lasille parhaimmillaan sataprosenttisen UVA-jarrun. Esimerkiksi autojen tuulilasit käännyttävät lähes kaiken UVA-säteilyn.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua