Hyppää pääsisältöön

Kuusi huomiota tulevaisuudesta, joiden ei pitäisi yllättää

Koillis-Australiassa sijaitseva Iso valliriutta.
Iso valliriutta Koillis-Australiassa. Koralliriuttojen katoaminen ilmastonmuutoksen myötä romahduttaisi ekosysteemejä ja veisi ruoan miljoonilta. Kuva: Public Domain / Pixabay. Koillis-Australiassa sijaitseva Iso valliriutta. koralliriutat,iso valliriutta

"Juuri nyt, enemmän kuin koskaan ennen, on tärkeää nähdä horisontin taakse, ennakoida teknologian kehitystä ja ohjata sitä oikeaan suuntaan", kirjoittaa biotekniikan tohtori ja Prisma Studion asiantuntija Lauri Reuter blogissaan. Hän listaa keskeisimmät havaintonsa Global Solutions -ohjelmasta, joka kokoaa eri alojen huiput ratkomaan ihmiskunnan suurimpia haasteita.

Kirjoitan tätä Piilaaksossa. Singularity Universityn Global Solutions -ohjelmaa on takana nyt kuusi viikkoa. Tämä kesä on ollut uusien teknologioiden maistelumenu ja sarja kiehtovia keskusteluja ihmisten kanssa, jotka seuraavat maailman tilaa huipulta: leikkikenttä valtavan suurille ajatuksille. Täällä on 90 tutkijaa, johtajaa, tekijää, yrittäjää ja insinööriä 47:stä eri maasta. Meistä on tullut uskomattoman tiivis yhteisö.

Tässä kuusi huomiota tulevaisuudesta, joista jokainen on tehnyt minuun vaikutuksen.

1. Harva ymmärtää ilmastonmuutoksen todellisen vakavuuden

Moni asiantuntija on puhunut täällä ääni väristen siitä, mitä tälle pallolle on tapahtumassa. Vaikka hiilidioksidipäästöt loppuisivat nyt, maailma muuttuu rajusti jo seuraavan parin vuosikymmenen aikana. Miljoonakaupunkeja ja kokonaisia valtiota jää veden alle, maanviljelystä tulee mahdotonta monilla alueilla ja äärimmäiset sääolosuhteet tappavat miljoonia. Kaikki tämä tapahtuu jo nyt.

Ilmastonmuutoksessa ei ole enää kyse ehkäisemisestä vaan valmistautumisesta ja selviytymisestä.

Helpoiten unohtuvat valtameret. Omana elinaikanani koralliriutat tulevat todennäköisesti häviämään kokonaan. Niiden mukana romahtaa kokonaisia ekosysteemejä ja häviää ruoka miljoonilta. Chasing Coral on yksi tämän ajan tärkeimmistä dokumenteista. Täällä moni pyyhki silmäkulmiaan.

Muutoksen nopeus ja seurausten mittakaava ovat paljon suurempia, kuin yleisesti käsitetään. Kyse ei ole enää ehkäisemisestä vaan valmistautumisesta ja selviytymisestä. Tarvitaan parempaa teknologiaa ja radikaalisti nykyistä määrätietoisempia toimia – myös Suomessa.

Lelujääkarhu katsoo nurmikkoa luminokareen päältä.
Kuva: Public Domain / Pixabay Lelujääkarhu katsoo nurmikkoa luminokareen päältä. jäätiköt,jääkarhu

2. Teknologian muutosnopeus yllättää kaikki

Tässä hyvä uutinen: nopeus, jolla teknologia kehittyy, kiihtyy jatkuvasti. Kiihdytys johtuu siitä, että jokainen askel eteenpäin nopeuttaa seuraavaa. Kiihtyvää liikettä on kuitenkin tuskallisen vaikea hahmottaa, koska se on korkoa korolle laskua. Kuvittele taikalaatikko, jossa on yksi yhden sentin kolikko. Rahamäärä laatikossa tuplaantuu joka minuutti.

Viiden minuutin päästä laatikossa on 32 senttiä,
vartin päästä 327,68 euroa,
26 minuutin päästä 671 088,64 euroa,
puolen tunnin kuluttua laatikossa on yli kymmenen miljoonaa euroa - ja se painaa 2 469 tonnia.

Aluksi ei tapahdu juuri mitään, sitten kaikki tuntuu tapahtuvan kerralla! Tietokoneiden laskentatehon kehittyminen seuraa samanlaista eksponentiaalista käyrää. Ensimmäisen kuulennon laskentateho mahtui kahteen Nintendoon. Nyt Nintendot ovat retroa ja tekoäly diagnosoi sairauksia paremmin kuin lääkärit.

Mitä seuraavaksi? Yllättävimmät edistysaskelet otetaan, kun useat nopeasti kehittyvät teknologiat yhdistyvät yhteen sovellukseen. Tämän ajan kiehtovin haaste on nähdä seuraava läpimurto ennen kuin se tapahtuu.

3. Resurssien rajallisuus on illuusio

Koko ihmisen historiaa tuntuu leimaavan ajatus resurssien rajallisuudesta. Kyse on kuitenkin vain saavutettavuudesta! On aina ollut.

Vesi ei lopu. Energia ei lopu. Arvometallit eivät lopu.

Vesi ei lopu. Maapallolla olevasta vedestä 97% on merivettä, josta tulee käyttökelpoista heti, kun suolanpoistoteknologiasta tulee tarpeeksi edullista.

Energia ei lopu. Jäljellä olevan fossiilisen hiilen ja öljyn polttaminen on lopetettava, mutta aurinkoenergiaa on saatavilla enemmän kuin ihmiskunta pystyy käyttämään. Aurinkopaneelien hinta on pudonnut eksponentiaalisesti ja ne ovat paikoin jo edullisin tapa tuottaa energiaa. Atomien ytimiin on ladattu loputtomasti energiaa. Tehokkaan ja turvallisen fuusioreaktorin kehittäminen on vain ajan – ja tahdon kysymys.

Arvometallit eivät lopu. Kuussa ja asteroideilla on mineraaleja enemmän kuin tarpeeksi. Louhintateknologiaa kehitetään jo vakavissaan, ja Luxemburg on jo säätänyt lait, jotka mahdollistavat kaivostoiminnan käynnistämisen.

4. Ne kaatuvat, jotka sitä vähiten odottavat

Nopeasti kehittyvät teknologiat ja digitalisaatio ravistelevat valta-asemia. Yritysten on pystyttävä muuttamaan radikaalisti toimintatapojaan – tai ne ohitetaan.

Kansallisvaltioiden on joko keskityttävä hyvinvoinnin turvaamiseen, tai ne menettävät merkityksensä kokonaan.

Jopa kaikkein vakaimmilla aloilla kilpailu tulee uudesta suunnasta. Elintarvikekaupan on syytä panikoida, kun Amazon vie ison osan markkinoista. Sähköiset valuutat tulevat kaatamaan pankkeja. Vanhat autonvalmistajat ovat vasta heräämässä todellisuuteen, jossa Tesla, Google ja Intel nousevat merkittävimmiksi liikennettä hallitseviksi yhtiöiksi. Nyt jokainen voi ajaa Uberia. Ainoa tapa pitkittää kärsimystä on yrittää puolusta vanhoja malleja byrokratialla. Se ei toimi kauan.

Yksittäiset ihmiset voivat nyt ottaa yritysten roolin. Yritykset ottavat rooleja, jotka ennen kuuluivat valtioille. Kansallisvaltioiden on joko keskityttävä hyvinvoinnin turvaamiseen, tai ne menettävät merkityksensä kokonaan.

Kuvituskuva: aivot ja mikropiirilevy.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: aivot ja mikropiirilevy. keinoäly

5. Ihminen ja tekoäly sulautuvat toisiinsa

Suhtautuminen tekoälyn kehittymiseen on ristiriitaista. Ehkä olemme tottuneet pitämään älykkyyttä ihmisyyden mittana. Koneet ovat monessa mielessä jo nyt suorituskyvyltään ylivoimaisia verrattuna ihmisaivoihin. Ne käsittelevät informaatiota nopeasti, eivätkä ne unohda. Tekoäly pureskelee hetkessä kaiken lääketieteellisen kirjallisuuden ja diagnosoi potilaan 95% tarkkuudella oikein. Lääkärin osumatarkkuus on noin 85%. Yhdessä kone ja lääkäri osuvat kuitenkin oikeaan 98% todennäköisyydellä.

Tulevaisuuden ihminen on biologisten aivojen ja sähköisen palvelimen hybridi.

Todennäköisesti ihminen ja tekoäly sulautuvat toisiinsa saumattomasti ja huomaamattomasti. Jo nyt olen riippuvainen mukana kulkevien laitteiden laskentatehosta ja muistikapasiteetista. Pieni askel ja mobiililaite on ihon alla. Näyttö siirtyy piilolinssiin. Suora yhteys aivokuoreen on vielä kankea ja hankala asentaa.

Parin vuoden päästä tilanne on toinen. Tulevaisuuden ihminen on biologisten aivojen ja sähköisen palvelimen hybridi. Vastakkainasettelu ihmisyyden ja teknologian välillä on turhaa.

6. Tästä kaikesta ovat vastuussa ihmiset

Selviytyminen muuttuvalla maapallolla tuntuu juuri nyt ylivoimaiselta haasteelta. Nykyteknologia ei riitä ja toisaalta uusi teknologia voi tuntua pelottavalta. Siksi juuri nyt, enemmän kuin koskaan ennen, on tärkeää nähdä horisontin taakse, ennakoida teknologian kehitystä ja ohjata sitä oikeaan suuntaan.

Pelkkä teknologia ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan johtajia, jotka kykenevät ohjaamaan yrityksiä ja yhteiskuntia, kun vauhti kiihtyy. Käsijarru on huono ajatus. Tarvitaan myös valistunutta yhteiskunnallista keskustelua, koska tätä laivaa ei ohjata pelkästään ylhäältä. Tämä kesä ja nämä ihmiset ovat olleet muistutus siitä, että teknologian takana on ihmisiä, joilla on aidosti huoli tästä maailmasta.

Ryhmäkuva, vasemmalta Lauri Reuter, Tuija Pakkanen, Singularity Universityn perustaja Peter Diamandis sekä Endre Olsvik Elvestad.
Koulutus- ja innovaatioyhteisö Singularity Universityn Global Solutions -ohjelma kokoaa eri alojen huippuja kahdeksi kuukaudeksi NASA Research Parkiin Kaliforniaan. Kuvassa Suomesta (vas.) Lauri Reuter ja Tuija Pakkanen, Singularity Universityn perustaja Peter Diamandis sekä Endre Olsvik Elvestad Norjasta. Ryhmäkuva, vasemmalta Lauri Reuter, Tuija Pakkanen, Singularity Universityn perustaja Peter Diamandis sekä Endre Olsvik Elvestad. lauri reuter

Kirjoittaja: Lauri Reuter

Prisma Studion oma biotekniikan tutkija Lauri Reuter viettää arkipäivänsä solutehtaalla. Reuter visioi, että rokotteet ja lääkkeet kasvatetaan tulevaisuudessa pelloilla ja kasvihuoneissa. Laurin intohimoina ovat geenien ja kasvisolujen lisäksi ruoka, kiipeily sekä Oopperan mehiläiset.

Prisma Studion asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

 • Oppimisvaikeus on hidaste muttei este

  Neljä eri oppimisvaikeutta ja miten niitä voi kuntouttaa.

  Oppimisvaikeudet ovat yleisempiä kuin luullaan, mutta ne ovat suurelta osin kuntoutettavissa ja voitettavissa. Usein ne linkittyvät toisiinsa: huono työmuisti hankaloittaa laskemista ja lukemista, samoin hahmotushäiriö. Neliosaisen podcast-sarjan kussakin osassa perehdytään yhteen merkittävään oppimisvaikeuteen, sen ilmenemismuotoihin, kuntoutustapoihin ja mahdollisiin arjen apukeinoihin.

 • Talousrikollinen, muista potenssiinkorotus!

  Jäät kiinni, jos rikot paitsi Suomen, myös Benfordin lakia!

  Talousrikolliset jättävät usein kirjanpitoon jälkiä rötöksistään. Kohtalokkaaksi kiinnijäämisen kannalta koituu se, että he tietämättään rikkovat paitsi Suomen, myös Benfordin lakia, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan. Huomio, kaikki epärehelliset velalliset siellä Vanajan avovankilassa! Mietittekö, miten syyttäjä keksi kaivella mätää kirjanpitoanne?

 • Vanhan ruuan museo sai alkunsa unohtuneista omenoista

  Salaisen ruokamuseon näytteet jopa 50 vuotta vanhoja

  Kieli poskessa kerätty kokoelma vanhaa ruokaa ilahduttaa Tvärminnen eläintieteellisen tutkimusaseman henkilökuntaa ja opiskelijoita Hangossa. Vanhin esine on lihaliemikuutio vuodelta 1963. Kuivaksi kovettuneita ruuantähteitä on aseteltu huolellisesti esille tutkimusaseman ruokalan vitriiniin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kun avaruuden sivilisaatio soittaa, älä vastaa

  Kiinan suosituin scifikirjailija Cixin Liu Worldcon75:ssa

  Kiinalainen tieteiskirjallisuus tekee samaan aikaan näyttävää esiinmarssia kuin Kiinan suurvalta-asema vahvistuu. Insinööri-kirjailija Cixin Liu voitti vuonna 2015 Hugon, yhden maailman suurista scifi-kirjallisuuspalkinnoista teoksellaan Three-Body Problem. Cixin Liun kekseliäs ja megalomaaninen scifi-eepos varoittaa avaruuden sivilisaatioista.

 • Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

  48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän.

  Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua ns. kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan.

 • Tiesitkö tämän mustikasta?

  Säännöllinen mustikan syöminen voi lieventää tulehdustilaa.

  Mustikka on metsien kultakimpale. Jo muutama desi mustikoita päivässä auttaa kattamaan hyvän osan esimerkiksi päivän kuitumäärästä ja E-vitamiinitarpeesta. Säännöllinen mustikoiden syöminen voi myös lieventää esimerkiksi diabetekseen ja sepelvaltimotautiin liittyvää matala-asteista tulehdustilaa.

 • Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille extreme-lajeissa

  Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja euforisia hetkiä.

  Uudessa sarjassa Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille jokamiehen extreme-lajeissa. Ensimmäiset, syksyllä 2017 suoritettavat lajit ovat 150 kilometrin merimelonta ja 130 kilometrin polkujuoksu. Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja – toivottavasti – itsensä ylittämisen euforisia hetkiä.

Tiede

 • Talousrikollinen, muista potenssiinkorotus!

  Jäät kiinni, jos rikot paitsi Suomen, myös Benfordin lakia!

  Talousrikolliset jättävät usein kirjanpitoon jälkiä rötöksistään. Kohtalokkaaksi kiinnijäämisen kannalta koituu se, että he tietämättään rikkovat paitsi Suomen, myös Benfordin lakia, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan. Huomio, kaikki epärehelliset velalliset siellä Vanajan avovankilassa! Mietittekö, miten syyttäjä keksi kaivella mätää kirjanpitoanne?

 • Kuusi huomiota tulevaisuudesta, joiden ei pitäisi yllättää

  Lauri Reuter kokoaa Global Solutions -ohjelman antia.

  Biotekniikan tohtori ja Prisma Studion asiantuntija Lauri Reuter esittelee blogissaan keskeisimmät havaintonsa Piilaaksosta, jonne eri alojen huiput ovat kokoontuneet ratkomaan ihmiskunnan suurimpia haasteita. "Juuri nyt, enemmän kuin koskaan ennen, on tärkeää nähdä horisontin taakse, ennakoida teknologian kehitystä ja ohjata sitä oikeaan suuntaan."

 • Vanhan ruuan museo sai alkunsa unohtuneista omenoista

  Salaisen ruokamuseon näytteet jopa 50 vuotta vanhoja

  Kieli poskessa kerätty kokoelma vanhaa ruokaa ilahduttaa Tvärminnen eläintieteellisen tutkimusaseman henkilökuntaa ja opiskelijoita Hangossa. Vanhin esine on lihaliemikuutio vuodelta 1963. Kuivaksi kovettuneita ruuantähteitä on aseteltu huolellisesti esille tutkimusaseman ruokalan vitriiniin.

 • Katse taivaalle kesäpilviin

  Katse taivaalle kesäpilviin

  Kesä on erinomaista aikaa tutustua pilviin. Tuttujen poutaisten Cumulus-kumpupilvien lisäksi taivaalla vaeltaa valkoisia kalanruotoja, höyheniä ja joskus ufomaisia pilviviritelmiä. Ne erottuvat hyvin sinistä taivasta vasten. Kesätaivaalle kuuluvat myös näyttävät ukkos- ja myrskypilvet.