Hyppää pääsisältöön

Arkistot avuksi: näin rakastat, avioidut ja lopulta eroat

#mittkärleksliv
#mittkärleksliv Kuva: Creative Commons / Moni Sertel rakkaus,romanssit (rakkaussuhde)

Tiedonjako ja sivistäminen kaikilla elämän alueilla on aina kuulunut Ylen tehtäviin. Teeman arkistopaikalla tarjotaan rakkauden, avioliiton ja avioeron oppitunnit 1960-luvun tyyliin.

Tällä viikolla ohjelmat esitetään suorassa kanavavirrassa näin

maanantaina 31.7. klo 12
torstaina 3.8. klo 22:35
perjantaina 4.8. klo 14:55

Kaksi nuorille, vakavaan parisuhteeseen aikoville tarkoitettua asiaohjelmaa ovat viidenkymmenen vuoden takaa, mutta niistä löytyy paljon tähän päivään istuvia totuuksia, sekä tietenkin myös melkoisen vanhanaikaisilta tuntuvia ajatuksia. "Laki pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä sopimuksena elinikäisestä yhteiselämästä. Sen tarkoituksena on suvun jatkaminen.” Näin jykevästi alkaa Mennään naimisiin -ohjelmamme. Myös rakkauden laiminlyömisestä löytyy lakitekstiä, vaikka rakkaus käsitteenä ei varsinaisesti olekaan mukana juridisessa määrittelyssä.

Rakkauden laiminlyömisestä ei rangaista

”Rakkaus, ei varsinaisesti kuulu avioliiton juridiseen sisältöön. Sen laiminlyömisestä ei seuraa mitään juridisia vaikutuksia, ellei se ilmene suoranaisena tekona.” Näin todetaan vuonna 1967 valmistuneessa ohjelmassa. Ensimmäisessä Nuori rakkaus - jaksossa kysytään miksi ihmiset menevät tai joutuvat naimisiin? Ohjelmassa tutustutaan avioliiton perusteisiin, oikeudellisiin näkökohtiin, puolison valintaa koskeviin seikkoihin ja käytännön järjestelyihin perhettä perustettaessa ja päästään myös onnellisesti naimisiin.

Nuori rakkaus

Laki pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä sopimuksena elinikäisestä yhteiselämästä. Sen tarkoituksena on suvun jatkaminen.

Kun aviopuolisoilla välit rikkoutuvat ja yhteiselämän jatkaminen on mahdotonta, edessä on avioero. Ohjelmassa pohditaan avioeroon johtavia syitä ja seurauksia sekä käydään läpi eroon liittyviä käytännön asioita.Toinen ohjelmamme kertoo avioerosta ja siinä kuulemme aika traagisenkin, mutta samalla myös oivaltavan ja rehellisen tarinan eroon johtaneista syistä. Ja mikä parasta lapsen kannalta on tehty hyvä ratkaisu ja eron jälkeen miehen ja naisen suhde toimii hyvin. Etenkin 1960-luvulla varsin poikkeuksellisesti lapsen huoltajuus on päätynyt isälle.

Nuori rakkaus - avioero

 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema