Hyppää pääsisältöön

Arkistot avuksi: näin rakastat, avioidut ja lopulta eroat

#mittkärleksliv
#mittkärleksliv Kuva: Creative Commons / Moni Sertel rakkaus,romanssit

Tiedonjako ja sivistäminen kaikilla elämän alueilla on aina kuulunut Ylen tehtäviin. Teeman arkistopaikalla tarjotaan rakkauden, avioliiton ja avioeron oppitunnit 1960-luvun tyyliin.

Tällä viikolla ohjelmat esitetään suorassa kanavavirrassa näin

maanantaina 31.7. klo 12
torstaina 3.8. klo 22:35
perjantaina 4.8. klo 14:55

Kaksi nuorille, vakavaan parisuhteeseen aikoville tarkoitettua asiaohjelmaa ovat viidenkymmenen vuoden takaa, mutta niistä löytyy paljon tähän päivään istuvia totuuksia, sekä tietenkin myös melkoisen vanhanaikaisilta tuntuvia ajatuksia. "Laki pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä sopimuksena elinikäisestä yhteiselämästä. Sen tarkoituksena on suvun jatkaminen.” Näin jykevästi alkaa Mennään naimisiin -ohjelmamme. Myös rakkauden laiminlyömisestä löytyy lakitekstiä, vaikka rakkaus käsitteenä ei varsinaisesti olekaan mukana juridisessa määrittelyssä.

Rakkauden laiminlyömisestä ei rangaista

”Rakkaus, ei varsinaisesti kuulu avioliiton juridiseen sisältöön. Sen laiminlyömisestä ei seuraa mitään juridisia vaikutuksia, ellei se ilmene suoranaisena tekona.” Näin todetaan vuonna 1967 valmistuneessa ohjelmassa. Ensimmäisessä Nuori rakkaus - jaksossa kysytään miksi ihmiset menevät tai joutuvat naimisiin? Ohjelmassa tutustutaan avioliiton perusteisiin, oikeudellisiin näkökohtiin, puolison valintaa koskeviin seikkoihin ja käytännön järjestelyihin perhettä perustettaessa ja päästään myös onnellisesti naimisiin.

Nuori rakkaus

Laki pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä sopimuksena elinikäisestä yhteiselämästä. Sen tarkoituksena on suvun jatkaminen.

Kun aviopuolisoilla välit rikkoutuvat ja yhteiselämän jatkaminen on mahdotonta, edessä on avioero. Ohjelmassa pohditaan avioeroon johtavia syitä ja seurauksia sekä käydään läpi eroon liittyviä käytännön asioita.Toinen ohjelmamme kertoo avioerosta ja siinä kuulemme aika traagisenkin, mutta samalla myös oivaltavan ja rehellisen tarinan eroon johtaneista syistä. Ja mikä parasta lapsen kannalta on tehty hyvä ratkaisu ja eron jälkeen miehen ja naisen suhde toimii hyvin. Etenkin 1960-luvulla varsin poikkeuksellisesti lapsen huoltajuus on päätynyt isälle.

Nuori rakkaus - avioero

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa