Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Miksi uidessa alkaa pissattaa?

Kuvituskuva: uimari vedessä.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: uimari vedessä. uiminen

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.

#kesäkysymys: MIKSI UIDESSA ALKAA PISSATTAA?

Ei ole sattumaa, että luonnon kutsu osuu tyypillisesti pulikoinnin yhteyteen. Hädän alullepanijoita ovat veden paine ja lämpötila.

Niin kutsuttu hydrostaattinen paine työntää verta raajoista sisäelimiin päin. Liikenteen suuntaa tehostaa vielä veden viileys. Kun uimari alkaa jäähtyä, keho ryhtyy toimiin, jotta lämpöä karkaisi mahdollisimman vähän. Pintaverisuonet supistuvat ja verta hakeutuu keskikehoon entistä enemmän.

Tässä kohtaa menee ns. puhelin rikki. Veren tulvehdinta sisäelimissä laittaa sydämen venymään. Siitä pumppu vetää johtopäätöksen, että kropassa on nestettä liiankin kanssa. Viesti lähtee muulle keholle hormonien välityksellä: tehkää jotain! Helpoimmin ja nopeimmin homma hoituu virtsaamalla. Niinpä kehon vesitaloutta säätelevän hormonin eritys laskee, munuaiset ottavat tuottavuusloikan ja rakko täyttyy joutuisasti.

Pissan piisaaminen johtuu siis väärinkäsityksestä, ei siitä, että nesteytys olisi ollut erityisen ansiokasta. Parhaiten vahinkoa voi paikata kivennäisainepitoisella vedellä. Eli hus ryystämään, jos uimaan aiot.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua