Hyppää pääsisältöön

Game of Thronesissa pelaajien vahvuudet tasoittuvat – tässä uusimman jakson tärkeimmät

Spoilereita sarjan seitsemännen kauden kolmannesta jaksosta!

Ser Davos ja Jon Snow ovat saapuneet Lohikäärmekivelle. // Kuva: HBO

Game of Thronesin uusimman – ja kauden tähän mennessä parhaan – jakson nimi on The Queen’s Justice, kuningattaren oikeus.

Älä lue pidemmälle, ellet ole katsonut kaikkia Game of Thronesin jaksoja!

Tuli ja jää kohtaavat

-Saatoin jään ja tulen yhteen, toteaa lady Melisandre Varysille.

Nyt se nimittäin vihdoin tapahtuu: Daenerys Targaryen ja Jon Snow tapaavat toisensa.

Jon Snow ja ser Davos saapuvat Lohikäärmekivelle, seitsemännen kauden tyyliin sopivalla teleporttausvauhdilla, ja kohtaavat Lohikäärmeiden äidin.

Daenerys vaatii Jonia kumartamaan häntä, mihin Jon ei suostu. Jon haluaa apuvoimia Valkeiden Kulkijoiden kukistamiseen, Dany haluaa taistelutukea Cerseitä vastaan. Hahmot ovat lähtökohtaisesti hieman epäileväisiä toisiaan kohtaan, mikä on ymmärrettävää. Ja ihanaa! Tuntuisi nimittäin liian helpolta, jos he heti tykästyisivät toisiinsa.

Daenerys ja Jon ovat hyvin toisiaan peilaavat hahmot: tuli ja jää. Kumpikin on aloittanut altavastaajana ja noussut korkeaan asemaan. Dany on vapauttanut orjia ja yhdistänyt rotuja, Jon on tuonut villit Muurin eteläpuolelle ja niin ikään yhdistänyt eri kansoja.

Jaksossa kuitenkin nähdään hyvin myös heidän eronsa. Daenerys uskoo vakaasti olevansa oikeutettu hallitsija. Nimenomaan juuri hänen on oltava valtaistuimella. Hän uskoo vakaasti omaan oikeudenmukaisuuteensa. Jon taas ei pyytänyt olla Pohjoisen Kuningas, vaan hänet kruunattiin huutoäänestyksellä. Hän tekee sen, minkä kokee velvollisuudekseen.

Kumpikin toimii kuitenkin mielestään oikein.

Daenerys ei ihan noin vain juttuja Valkeista Kulkijoista usko, vaikka itse onkin Lohikäärmeiden äiti. // Kuva: HBO

Jää nähtäväksi, lämpenevätkö heidän välinsä, ja kuinka paljon... Olisiko tulen ja jään romanssi vähän liian ilmiselvä ja lälly? Kiinnostaa myös, milloin he saavat tietää, että Jon on Targaryen, ja onko se Danyn mielestä hyvä vai huono asia.

Tekeekö se Jonista paremman liittolaisen vai peräti uhan Daenerysin asemalle?

Lannisterien peli ei olekaan pelattu

Lähtötilanne tällä kaudella oli Cersei Lannisterin kannalta surkea. Hän toki pääsi Rautavaltaistuimelle, mutta yksin.

Cersein tilanne näyttää paranevan.

Nyt Cerseillä on liittolaisia. Hän on saanut puolelleen arvaamattoman vaarallisen Euron Greyjoyn. Euron haluaa Cersein kuningattarekseen, mutta Cersei ei ole vielä suostunut kosintaan. Kosiolahjaksi Euron tuo Cerseille Ellaria Hiedan sekä tämän tyttären Tyenen. Niin, ja ehtihän Euron myös tuhota Daenerysin puolella olevat Greyjoyn laivat, joiden oli tarkoitus piirittää Kuninkaansatama.

Cersein tilanne näyttää paranevan.

Mieluisa lahja siis. Euronhan voisi olla kelpo kumppani Cerseille.

Cersei vangitsee dornelaiset ja pääsee kostamaan tyttärensä Myrcellan kuoleman. Ellaria nimittäin myrkytti viattoman Myrcellan antamalla tälle kuoleman suudelman. Cersei tekee saman Tyenelle. Hän jättää naiset tyrmään, ja Ellaria joutuu katsomaan, kun hänen tyttärensä kuolee pikkuhiljaa. Ja sitten mätänee.

Cersei on aina ollut katkera ja pahansuopa, mutta lapset menetettyään hänestä on tullut häikäilemätön ja julma. Silti on vaikea päättää, onko "Hullu Kuningatar" lopulta Cersei vai sittenkin Daenerys...

Lannistereilla on nyt lisävoimaa paitsi merellä, myös maalla. Sisarensa selän takana hännystelevä Jaime koetti aiemmin suostutella lordi Randyll Tarlya – Samin julmaa isää – antamaan sotajoukkonsa Lannisterin puolelle ja tulemaan itse joukkojen komentajaksi. Tyrelleille elämänsä uskollisena ollut Randyll ei heti hypännyt Jaimen kelkkaan.

Nyt näemme, että Randyll on tuonut armeijansa Lannisterin lipun alle. Jaime, Randyll ja bonuksena vilahtava Bronn tuovat armeijansa Tyrellien maille ja valloittavat Suurtarhan, Tyrellin kotilinnoituksen.

Tällä kertaa Tyrion olikin Lannisterin sisaruskatraasta se vähiten ovela. // Kuva: HBO

Cersei ja Jaime voittavat pikkuveljensä Tyrionin oveluudessa. Tyrionin suunnitelma on vallata Casterlynkallio eli Lannisterien kotilinna. Hän lähettää Harmaan Madon ja Tahrattomat valloittamaan sen, mutta kaikki ei olekaan kunnossa. Sotilaita ei ole tarpeeksi. Cersei ja Jaime nimittäin ovat tehneet Daenerysille saman tempun, jonka Robb Stark teki aikanaan Tywin Lannisterille: vihollinen kohtaa hämäystaistelun, kun tärkeämpi taisto käydään muualla.

Cersei ja Jaime voittavat pikkuveljensä Tyrionin oveluudessa.

Vaikka Cersei on aiemmin hölmöillyt oveluuspäissään esimerkiksi Varpus-uskonlahkon valtaan, on hän nyt onnistunut taktikoimaan hyvin.

Yhtäkkiä tilanne on tasoittunut: Daenerys on menettänyt liittolaisia, ja Cersei saanut niitä. Danylla on lohikäärmeet, mutta Cerseillä ase niitä vastaan.

Nyt kun Daenerysin ylivoimaiset mahdollisuudet ovat heikentyneet, voi olla, että hän muuttaa taktiikkaansa ja toimii Olenna Tyrelliltä saamansa neuvon mukaan ja on lohikäärme. Lannisterin kasvavalla armeijalla voi pian olla tuliset paikat.

Olenna Tyrell vetää pisimmän korren

On aina palkitsevaa nähdä, kun sarjassa palataan käänteisiin useampien tuotantokausien takaa. Olenna nimittäin toimi naruja vetelevänä “mastermindina” kuningas Joffrey Baratheonin salamurhassa. Hän – Pikkusormen avulla – onnistui myrkyttämään nuoren psykopaattihallitsijan. Tähän ei sen koommin palattu. Tyrionia syytettiin murhasta, Olenna pääsi pälkähästä.

Nyt kun Jaime joukkoineen valloitaa Tyrellien Suurtarhan, on Olennankin antauduttava.

Mutta Olenna on tyylikäs loppuun saakka. Hän ehtii näpäyttää Jaimea tämän sokeasta rakkaudesta Cerseihin. Hän ehtii tunnustaa Joffreyn murhan – kun on jo ensin kulauttanut Jaimen tarjoaman myrkyn. Sori, Cersei, et pääse kiduttamaan poikasi murhaajaa. Olenna on viimeiseen asti aina huoneen coolein.

Olenna on viimeiseen asti aina huoneen coolein.

Kiitos Diana Rigg mahtavasta roolisuorituksesta!

Suurin miinus oli harmaasuomun käsittely – jos se siis jää tähän. Sairauden kehitystä Jorah Mormontilla on seurattu viidenneltä kaudelta asti. Nyt Sam onnistuu parantamaan Jorahin sairauden yhdessä yössä. Jääkö taudin käsittely oikeasti tähän? Jos Jorahin harmaasuomulla ei ole vielä jotain merkittävää seurausta, tuntuu koko juonikuvio kovin irralliselta.

Lue myös:

Game of Thronesin uusimman jakson parhaat – onko Daenerysin polku valtaistuimelle päällystetty tuhkalla?

On vuoden kiihkein aika spekuloida Game of Thronesin käänteillä – mutta antropologia saattaa jo tietää, mitä Daenerysille käy 

Game of Thronesin seitsemännen kauden avausjaksossa aseteltiin pelinappuloita paikoilleen – Daenerys pääsi vihdoin perille 

Game of Thronesin paras hahmo on Tyrion – äänestystulokset kertovat, että altavastaajia fanitetaan eniten