Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Miksi sateen jälkeen tuoksuu voimakkaasti?

Kuvituskuva: sadepisaroita lehdellä.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: sadepisaroita lehdellä. tuoksu

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.

#kesäkysymys: MIKSI SATEEN JÄLKEEN TUOKSUU VOIMAKKAASTI?

Luonnon pesulapalvelun jälkeen ilma tuntuu olevan tiheänään tuoksua. Ilmiölle on johdettu kreikan kielestä nimi petrichor, kiveä ja antiikin jumalten suonissa virrannutta nestettä merkitsevistä sanoista.

Tuoksu on vahvimmillaan pitkän sateettoman kauden jälkeen. Kuivuuden aikana maasta irtoaa hajonnutta, eloperäistä ainesta, jota kulkeutuu multaisille ja kivisille pinnoille. Siellä seokseen yhdistyy mineraaleja. Sateella tämä molekyylien kombinaatio vapautuu ilmaan. Joukkoon liittyy myös maaperän bakteerien tuottamia yhdisteitä sekä sateen irrottamia kasvien aromaattisia aineita.

Suihkun lakattua ilmavirta kuljettaa luoksemme kosteassa ilmassa leijailevia, tuoksuja sisältäviä nanokokoisia vesipisaroita. Nuuhkaise syvään - sateen jälkeinen aistielämys on paikallisista molekyyleistä sekoitettu uniikki tuoksusinfonia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua