Hyppää pääsisältöön

Aika kertoa koko tarina

intiaanit tullee! -banneri
intiaanit tullee! -banneri

Savunhajuinen joukko tutkijoita ja professoreita saapuu yön pimeydessä kello 4, kuorma- ja linja-autoilla Sollefteåsta, Ruotsista, Haaparannan rajalle. Autoihin on pakattu ryhmä Iriadamant-elämäntapaintiaaneja, sekä koko heidän leirinsä. Oulun läheltä, Sanginjoelta löytyy väliaikainen paikka asettautua.

Matterhorn, Hidaka ja Ilpo Okkonen Kalajoella aamuhämärissä syyskuussa 1991
Matterhorn, Hidaka ja Ilpo Okkonen Kalajoella aamuhämärissä syyskuussa 1991 Matterhorn, Hidaka ja Ilpo Okkonen Kalajoella aamuhämärissä syyskuussa 1991 1991 (musiikkialbumi),Kalajoki,Matterhorn,Hidaka,Ilpo Okkonen
“Tätä tarinaa en ole kertonut kenellekään”

Oululainen arkkitehtiopiskelija ja valokuvaaja Ilpo Okkonen vieraili Ruotsin leirissä, jossa hän tapasi ryhmän karismaattisen ja ristiriitaisen johtajan, Apjoilnon. Syntyi idea tuoda yhteisö Suomeen. Ilpo ja Seija Okkonen johtivat tätä operaatiota.

Kansanedustaja Erkki Pulliaisen kutsumina, yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa, Iriadamantit aloittivat Essoc-projektin 1991. Tarkoituksena oli elvyttää luonnonkansojen, erityisesti intiaanien elämäntyyliä ja tapoja, viljellä karuissa olosuhteissa, sekä valmistaa ruokaa villiyrteistä perinteisin menetelmin mm. hapattamalla.

Elämäntapaintiaanit esittelevät yhteisöään vierailijoille Lainion Krouvissa, Kittilässä 1991
Elämäntapaintiaanit esittelevät yhteisöään vierailijoille Lainion Krouvissa, Kittilässä 1991 Elämäntapaintiaanit esittelevät yhteisöään vierailijoille Lainion Krouvissa, Kittilässä 1991

Syntyperäinen micmac-intiaani, tai näin ainakin väitettiin, Pierre Doris Maltais tunnettu mm. nimillä Apjoilno, Norman William, perusti Ecoovie-ryhmän Kanadaan 1973. Ryhmä tunnettiin myös nimillä La Tribu (heimo) sekä Iriadamant.

"Apjoilno oli huippuälykäs mies. Hän osasi valtavan monia kieliä, oli perillä kaikista maailman asioista. Hän oli äärimmäisen karismaattinen, sosiaalisesti lahjakas ja erinomainen manipuloitsija", kuvaili Erkki Pulliainen ryhmän johtajaa.

Ilpo Okkosesta tuli pian puhemies Apjoilnon tulkki ja henkilökohtainen avustaja, jonka piti olla aina valmiudessa toimimaan johtajansa puolesta ja toimintaa riitti.

Ryhmän ja erityisesti sen johtajan Apjoilnon ympärillä kuohui koko Suomessa oleskelun ajan. Osa tiedotusvälineistä vieraili leirillä, osa kirjoitti sensaatiojuttuja oletusten perusteella.

Piirrokset kappaleen jakajana
Piirrokset kappaleen jakajana

Intiaanit tullee! -sarja vie kuulijan ensimmäistä kertaa elämäntapaintiaanien leirin sisään ja lööppien taakse. Tätä tarinaa ei ole kerrottu aiemmin. Kesti 25 vuotta, että Ilpo Okkonen pystyi puhumaan asiasta. Intiaanileiri vei Okkosilta lähes kaiken ja jäljelle jäi traumat. Nyt aika on kypsä ja Ilpo valmis kertomaan mitä leirissä tapahtui.

Tämä on uskomaton tarina uskosta ja halusta tehdä maailmasta parempi paikka elää. Tämä on myös tarina huijareista ja petetyksi tulemisesta. Voiko yksilön teoilla parantaa maailmaa, onko ihmisestä siihen, vai ajaako yksilön etu yhteisen edelle.

Käsikirjoitus ja ohjaus Kai Rantala ja Katariina Kaila, äänisuunnittelu Kai Rantala, tuottaja Hannu Karisto.

Kuuntele tai lataa koko sarja podcastina Yle Areenassa.
Radio Suomi 2 osaa/viikko, tiistaisin ja torstaisin 1.8.-5.9. 2017 klo 20:20
Suora intiaanit tullee! -ilta Radio Suomessa 5.9. viimeisen osan esityksen jälkeen.

Yli 25 vuotta kateissa ollut elämäntapaintiaanien arkisto löytyi Okkosten vintiltä. Laajempi verkkoartikkeli, sisältäen ennennäkemätöntä materiaalia, julkaistaan 5.9.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua