Hyppää pääsisältöön

Menestyvä naispuolinen DJ on yhä harvinaisuus – pitkän linjan DJ Milla Lehto rikkoo kaavaa ja tekee sen mielellään

Pian 20 vuotta levyjä pyöritelleen Milla Lehdon mukaan naispuolista DJ:tä ei ole järkeä kiinnittää esimerkiksi Weekend Festivalille vain sukupuolen vuoksi. Taidot ratkaisevat.

Milla Lehto nähdään tänä vuonne Weekend Festivalilla jo kolmatta kertaa. // Kuva: Geoffrey Hubbel

Ennen kuin luet juttua pidemmälle, pysähdy hetkeksi. Luettele mielessäsi Suomen ja maailman johtavia ja tunnetuimpia DJ:itä ja DJ-tuottajia.

Noin.

Jos et ole skenessä hyvin sisällä, listallesi mahtui todennäköisesti erittäin vähän naisia – jos yhtäkään.

Tämä ei ole ainoastaan DJ-kentän ilmiö. Naiset ovat huomattavassa vähemmistössä, kun tutkitaan eri kesäfestareiden esiintyjäkatraita: suurista festareista eniten naisesiintyjiä nähdään Helsingin Flow Festivalilla. Flow’n esiintyjistä 38 prosenttia on naisia.

Toista ääripäätä pitää Blockfest, jossa vain viisi prosenttia kiinnityksistä on naisia.

Weekend Festivalkaan ei voi leuhkia statistiikallaan, sillä festarin verkkosivuilla olevasta 70 festivaalilla esiintyvästä artistista kuusi on naisia: Bebe Rexha, Icona Pop, Inna, Jekaterina, J7

...sekä pitkän uran tehnyt 40-vuotias house-DJ Milla Lehto.

Ala oli ja on pääasiassa miesten hallussa.

Lehto tutustui DJ-kulttuuriin jo 1990-luvun lopun Helsingissä. Tuolloin konemusiikki oli Suomessa vielä lapsenkengissä. Piti tietää, mistä etsiä. Yksi hyvä paikka oli nykyään jo jyrätty helsinkiläinen Screen Club.

- Sinne tuotiin Ibizalta levyjä ja vinyyleitä. Se musiikki iski rajusti. Tuli fiilis, että halusin alkaa kerätä sitä musiikkia ja harjoitella sen esittämistä, Lehto kertoo YleX:lle.

Lehto tutustui suomalaisiin konemusiikkivaikuttajiin, sai tutultaan lainaksi vinyylisoittimet – ja alkoi keikkailla. Pikku hiljaa hän sai isompia ja isompia esiintymisslotteja.

Jo tuohon aikaan Lehto huomasi, että kuuluu DJ-piireissä vähemmistöön. Naispuolisia DJ:itä oli Lehdon lisäksi vain muutama. Ala oli ja on pääasiassa miesten hallussa – sekä Suomessa että maailmalla. Tämän on huomannut muun muassa Tiësto, yksi maailman tunnetuimmista DJ:istä. Tiësto ei osaa YourEDM-verkkosivun artikkelissa sanoa, mistä naispuolisten tiskijukkien vähäinen määrä johtuu.

Lehto epäilee, että syynä on pääasiassa DJ-työskentelyn tekninen puoli. Lehdon mukaan musiikin tekeminen ja laitteiden kanssa työskenteleminen on enemmän miehistä kuin naisellista työtä.

- Niin se on aina ollut. Miksi se nyt muuttuisi, Lehto kysyy.

Niin, tälläkin hetkellä valtaosa uusista DJ:istä on miehiä.

Koska selvä enemmistö edustaa toista sukupuolta, on hyvin luonnollista, että esimerkiksi Weekend Festivalin esiintyjät koostuvat pitkälti miehistä.

"Jotkut keikkajärjestäjät tykkäävät ottaa naisia keikoille senkin vuoksi, että miehet tulevat katsomaan juuri nais-DJ:itä."― Milla Lehto

- Esiintyjäthän valitaan osittain sillä perusteella, että saadaan myytyä lippuja. Olisi ärsyttävää, että joku olisi siellä vain sukupuolensa vuoksi, Lehto sanoo.

Silloin tilanne kuitenkin menee ongelmalliseksi, jos keikkajärjestäjä syrjii DJ:tä tai ketä tahansa artistia sukupuolen vuoksi. Uransa aikana Lehto ei ole tällaiseen törmännyt, vaikka on sellaisesta kuullut. Joskus jotkut ovat saattaneet vähätellä Lehtoa ja kummastella, että ohoh, osaat soittaa, mutta siinä kaikki.

Lehto kertoo, että hänen sukupuolestaan on ollut keikkoja ajatellen enemmän hyötyä kuin haittaa.

- Jotkut keikkajärjestäjät tykkäävät ottaa naisia keikoille senkin vuoksi, että miehet tulevat katsomaan juuri nais-DJ:itä.

- Lisäksi on paljon naisfaneja, jotka supporttaa sitä, että naispuolinen DJ on siellä näyttämässä miehille, Lehto kertoo.

Avainsana on pitkäjänteisyys

Milla Lehto on leikkisästi kruunattu Suomen konemusiikin kuningattareksi. Artisti ottaa tittelin ylpeänä vastaan. Ja miksi ei ottaisi: Lehto on siinä mielessä pioneeri, että hän on näyttänyt yleisölle ja mahdollisille epäilijöille, että sukupuolella ei ole DJ-työssä merkitystä.

Sukupuolesta riippumatta DJ:llä menee usein vuosia ennen kuin hän alkaa saada kunnolla nimeä. Poikkeuksen tekevät musiikki edellä tulleet DJ-tuottajat kuten Alex Mattson tai Lenno, jotka saivat nopeasti näkyvyyttä isoilla hittisinkuillaan.

Milla Lehto on saavuttanut oman asemansa pitkäjänteisellä työllä. Ne naispuoliset DJ:t, jotka olivat kuvioissa Lehdon aloittaessa, ovat jo lopettaneet.

- Nykypäivänä halutaan, että ollaan ykkös-DJ vuoden päästä. Se on mahdotonta miehiltäkin, Lehto sanoo.

"Eihän kaikista jätkistäkään tule ketään DJ Orkideaa."― Milla Lehto

Nykyään kynnys DJ-duunin aloittamiselle on matalampi kuin Lehdon aloittaessa. Ei tarvitse hallita vinyyleitä, kun musaa voi soittaa muistitikultakin. Kuvioissa on nykyään huomattavasti enemmän soittajia kuin vielä parikymmentä vuotta sitten. Vaikka naisten prosentuaalinen osuus on yhä pieni, heitä on määrällisesti enemmän kuin ennen. Lehto uskoo, että osasta heistä kasvaa Suomen eturivin tiskijukkia.

- Mutta eihän kaikista jätkistäkään tule ketään DJ Orkideaa, Lehto sanoo.

Vaikka aloittaminen on nykyään helpompaa kuin ennen, työn määrä ei ole muuttunut. Se johtuu siitä, että nykyään läpimurtoon tarvitaan muutakin kuin hyviä soittotaitoja ja kykyä luoda energiaa. Pitää esimerkiksi olla aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja mainostaa itseään laajasti. Pelkkä kasvotusten esittäytyminen ei välttämättä riitä.

Sama pitkäjänteisyyden laki on kuitenkin edelleen voimissaan kuin Lehdon uran alkuaikoina. Vain alusta on muuttunut.

- Ennen DJ oli anonyymi tyyppi, nykyään DJ:t tekevät itsestään enemmän numeroa esimerkiksi somessa. Mä en varmaan pitäisi siitä, sillä minusta tuntuisi vieraalta koko ajan kertoa, mitä olen tekemässä, Lehto sanoo.

Milla Lehto esiintyy Weekend Festivalin Dome-lavalla perjantaina 4. elokuuta kello 17:15. YleX on vahvasti mukana Weekend Festivalilla.

Lue myös:

Rony Rex on yksi Suomen johtavista DJ-nimistä – vihdoin omia biisejä julkaisseen artistin ensimmäinen keikka oli niin kuuma, että stereot alkoivat sulaa

Weekend Festival lähestyy: valmistaudu kuuntelemalla DJ Orionin timanttiset ja nostalgiset kesäspesiaalit Yle Areenasta – ja voita liput festareille