Hyppää pääsisältöön

Velhoja, taikoja ja digikorttien läiskintää – Hearthstone-opas katsojalle

Hearthstone on digitaalinen keräilykorttipeli, jossa kaksi pelaajaa käy omilla ja itse kasaamillaan pakoilla taistoon toisiaan vastaan. Se, kumman elämä hupenee mittelön aikana ensimmäisenä nollaan, häviää.

Toisin kuin mummolasta tutussa hertassa tai ristiseiskassa, ei Hearthstonessa pelata perinteisellä 52 kortin pakalla. Sen sijaan olemmilla pelaajilla on edessään ihan oma, itse kasattu ja 30 digitaalista pelikorttia käsittävä "dekkinsä", joista pelaajat vuoroillansa kortteja nostelevat.
Pelatut kortit kuvaavat taikoja, aseita sekä erilaisia hirviöitä, joiden tehtävänä on tuottaa vahinkoa vastapelurille. Kortit maksavat ”manaa”, jota kertyy joka vuoro lisää – eli kaikkia kortteja ei voi/kannata pelata yhdessä vuorossa.

Heartstone pelilauta
Tältä näyttää Hearthstonen -pelipöytä, ja kortit lätkitään keskelle. Kuvassa vastakkain ovat maagi (numero 1) ja paladin. Pelaajien elämäpisteet ovat toistaiseksi täydet 30. Maagin erityisvoima on kaksi manaa vuorossa maksava tulipallo (2). Kädessä olevat kortit näkyvät pelaajan kuvan alalaidassa (3) – vastustajan kättä pelaajat eivät nöe! Pelaajien pakat ovat oikealla (4) ja pelattavissa oleva mana kaakossa (5). Heartstone pelilauta Kuva: Blizzard
Hearthstoneen on tähän mennessä julkaistu yhteensä 1189 erilaista pelattavaa digitaalista korttia

Hearthstone-ottelun voi periaatteessa mieltää alkavaksi jo ennen varsinaista kahden pelaajan välistä taistoa: dekkien kokoaminen on tarkkaa ja huolellista puuhaa. Ovelasti koottu, vastapelurin taiat ja örkit teilaava kombo saattaa voittaa erän jo ennen kuin se ehtii alkaakaan!

Dekkien kokoamisessa on kuitenkin monia rajoituksia. Yksi dekki saa käsittää kaikille avointen ns. neutraalien korttien lisäksi vain yhden hahmoluokan kortteja. Luit oikein, monien muiden nykypelien tapaan myös Hearthstonessa on hahmoluokat! Warrior-dekkiin ei voi siis latoa Hunterin pakkaan kuuluvia ansakortteja, eikä kivuliaisiin taikoihin luottava Mage voi sujautella 30 korttinsa joukkoon Warlockin kirouksia.

kortit heartstone
Kuvassa vasemmalta oikealle lueteltuna: pöydälle pelattava hirviö, vahinkoa tekevä taika ja pelaajahahmon ase. Vasemman yläkulman numero osoittaa kortin manahintaa. Giant Mastodon -kortilla on lisäksi hyökkäys- (6) ja puolustusteho (10). Jade Claws -aseen numerot merkitsevät puolestaan hyökkäystehoa ja kestävyyttä. Lisäksi korteissa lukee, mitä lisävaikutuksia ne pelatessa tai pöydällä ollessaan tekevät. kortit heartstone Kuva: blizzard

Lisäksi jokaista korttia saa dekissä olla maksimissaan kaksi kappaletta - poikkeuksena harvinaisimmat ja tehokkaimmat legendaariset kortit, joita pakkaansa saa sekoittaa vain yhden kutakin. Korteista ei kuitenkaan ole runsaudenpulaa: Hearthstoneen on tähän mennessä julkaistu yhteensä 1189 erilaista pelattavaa digitaalista korttia.

WOWISTAKIN TUTTU

Hearthstone on pelimaailman tunnetuimpiin yhtiöihin kuuluvan, suuren ja mahtavan Blizzard Entertainmentin tuotos. Vuonna 2013 julkaistu peli sijoittuu itse asiassa samaan fantasiamaailmaan kuin Blizzardin legendaarinen, jo 2000-luvun pop-kulttuuriin luettava massiivimoninpeli World of Warcraft, eli "WOW".

Pelin digitaalisissakorteissa esiintyviin loitsuihin ja hahmoihin samankaltaisuudet sitten jäävätkin: siinä missä WOWissa grindaillaan, raidaillaan ja keräillään parempia romppeita, lätkitään Hearthstonessa pelikortteja majatalon hempeän takkatulen lämmössä.

Hearthstonen oli tarkoitus ollu suuren puljun pieni panostus kehittyville mobiili- ja tablet-pelien markkinoille, mutta menestys räjähtikin käsiin. Sujuva käyttöliittymä ja nopeat pelisessiot tavoittivat niin WOW-niilot kuin kasuaalit pelaajat, ja Hearthstonesta on kasvanut yksi Blizzardin suosituimmista peleistä vuonna 2017 yhtiö ilmoitti Hearthstonella olevan jo yli 70 miljoonaa pelaajaa.

MAGIC: THE GATHERINGIN JALANJÄLJISSÄ

Keräilykorttipelit eivät peligenrenä ole uusi ilmiö. Lajityypin ensimmäinen ja yhä suosituin on Wizards of the Coastin vuonna 1993 julkaisema korttipeli Magic: The Gathering, jota pelataan yhä ahkerasti ympäri maailman.

Kuten monessa muussakin vuosikymmenten aikana ilmestyneessä keräilykorttipelissä, myös valtaosa Hearthsonen pelillistä elementeistä on lainattu suoraan MTG:stä: pelaajilla on omat dekit, korttien pelaamista säätelevät mana-resurssit sekä elämäpisteet, kortit kuvaavat loitsuja ja örkkejä, ja niin edelleen.
Ja tietysti molempia pelejä yhdistää se kaikista tärkein: korttien keräily. Erilaisia kortteja on hirvittävät määrät, ja jo niiden haalimisessa on oma työnsä – eritoten harvinaisimpien ja usein myös voimiltaan tehokkaimpien korttien metsästykseen voi kulua helposti tovi (tai lantti) jos toinenkin.