Hyppää pääsisältöön

Japanilaista elektroniikkaa, slaavilaista melankoliaa, sisukasta tee-se-itse-henkeä

Toimittaja Perttu Häkkinen
Toimittaja Perttu Häkkinen Kuva: Yle Kuvapalvelu / Johanna Kannasmaa toimittaja perttu häkkinen

Akateemisella elektronisella musiikilla on Suomessa pitkät ja kunniakkaat perinteet, mutta se ei ole koko totuus.

Suomalaiset musiikin rakastajat ovat jo vuosikymmenien ajan luoneet ite-taiteen peräänantamattomassa hengessä uusia ja yllättäviä musiikillisia mielenmaisemia. Innokkaat uuden sähköisen musiikin tekijät ovat makuuhuoneissaan ja autotalleissaan Hangosta Nuorgamiin väsymättä jälleenrakentaneet suomalaista identiteettiä.

Perttu Häkkisen toimittama kuusiosainen Automaattirakas-sarja tekee sukelluksen kotimaisen elektronisen musiikin hengenhistoriaan: sen hitteihin, erikoisuuksiin ja unohtuneisiin mestariteoksiin.

Elektronisella musiikilla on erikoislaatuinen kyky ohittaa inhimillisen tietoisuuden korkeimmat virtapiirit ja vaikuttaa suoraan syvätajuntaan aina liskotasoja myöten.

”Joillekin ihmisille elektronisessa musiikissa on jotain vastustamatonta ja juuri tuota vastustamatonta olen sarjassani halunnut käsitellä”, sanoo Perttu Häkkinen. ”Vai miksi muutoin jotkut meistä viihtyisivät vuosikymmeniä homeenhajuisissa kellareissa strobo-valon säksätyksessä ja korvia lamauttavassa jytkeessä”, hän kysyy.

Mikä ihme tässä touhussa ylipäätään kiehtoo?

Vielä 1970-luvun alussa elektronisen musiikin tekeminen vaati suuren ja kalliin studion, mutta vuosikymmenen lopulle tultaessa tilanne muuttui: edukkaat monofoniset syntesoijat, rytmikoneet ja huokeat äänityslaitteistot olivat jo lähes kaikkien saatavilla. Digitaaliteknologian ja kotitietokoneiden tultua tilanne helpottui entisestään. Punk-eetoksen tapaan elektroninen musiikki mahdollisti kaikille säveltaiteellisen itseilmaisun mahdollisuuden.

Automaattirakas
-sarja kunnioittaa näiden taiteilijoiden meille antamaa henkistä perintöä. Sarja tuo esiin suomalaisen elektronisen musiikin hämmästyttävän rikkauden, Kake Randelinista Mika Vainioon. Kenttä on laaja ja aluskasvillisuus on villiä.

Automaattirakas lähestyy kohdettaan yksinkertaisen yhtälön kautta:

Japanilaista elektroniikkaa
+ länsimaisia vaikutteita
+ ripaus slaavilaista melankoliaa
+ ämpärillinen suomalaista tee se itse -henkeä
= kotimainen elektroninen musiikki

Automaattirakas ei lähesty aihettaan kronologis-historiallisesti, vaan tunnetilojen kautta: rakkaus, ekstaasi, kaipaus, ilo, vaikeasti määriteltävät tunteet ja rauha. Sarjassa kuullaan suomalaisen elektronisen musiikin kiinnostavimpia saavutuksia noin 40 vuoden ajalta: vuosilta 1978-2017. Tässä muutama poiminta sarjan aarteistosta:

Kuuntele sarja Yle Areenasta:

Avaruusromua - elektronista musiikkia ja ajatuksia musiikin takaa

 • Yöt, päivät, lakkaamatta… Avaruusromua 26.11.2017

  Me ajelehdimme ajassa eteenpäin kuin virrassa.

  Kun Konfutse katseli jokea, hänen kerrotaan sanoneen, että elämä kulkee kuin tuo virta. Yöt, päivät, lakkaamatta. Monet kokevat elävänsä luonnon päättymättömän kierron keskellä. Ehkä se on eräs syy siihen, miksi musiikin tekijät ovat halunneet kuvata suhdettaan luontoon. Suhdettaan siihen suureen virtaan, jonka mukana me ajelehdimme ajassa eteenpäin, tässä loputtomassa maailmankaikkeudessa. Luonto voi olla mukana musiikissa sekä symbolisesti että konkreettisesti. Avaruusromussa lähdetään liikkeelle luonnosta ja matkataan kohti sisäistyneitä visioita. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tommi Läntinen: Rauhasta pitää laulaa aina!

  Tommi Läntinen arvosteli uutuuskappaleet Levylautakunnassa

  Raadissa istuivat Tommi Läntinen, toimittaja Minna Joenniemi ja musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Tulos ja kommentteja 1. Lohkare: Rauhaa 25 pistettä (Kartsa Huovinen - Pauli Hanhiniemi) Tommi: Kovasti tykkäsin. Tumma ja luomuinen soundi. Hienoja kuvia tekstissä. Puhuttiin isoista asioista, siitä millaisia ristiriitoja kannamme mukanamme.

 • Myös se, mitä siinä ei ole… Avaruusromua 19.11.2017

  Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole.

  ”Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole”. Näin sanoi edesmennyt elektronimuusikko Mika Vainio. Hän sanoi musiikkinsa muodostuvan siten, että mukaan otetaan vain tarvittavat äänet ja kaikki muu jätetään pois. ”Musiikki, oleminen ja soittaminen ovat etsimistä, johon sisältyy toivo uuden löytämisestä”, sanoo rumpali ja säveltäjä Teppo Mäkynen. Näillä ajatuksilla Avaruusromussa lähdetään liikkeelle. Matkan aloittaa Mika Vainiolle omistettu tuore sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miljoonasade ja Sam Smith kuuntelussa Levylautakunnassa

  Mikki Kauste arvioi uutuuslevyjä

  Viikon leyuutuuksista löytyy pop-musiikin perusasioita - tunteellisia tarinoita, ajattomia soundeja ja lauluharmonioita. Soppaan heitetään myös etnisiä rytmejä ja kamarimusiikkia. Oman arvioinsa näistä antoivat Mikki Kauste Egotripistä sekä musiikkitoimittajat Tuuli Saksala ja Pekka Laine. Tulokset ja kommentteja 1. The Staves feat.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua