Hyppää pääsisältöön

Japanilaista elektroniikkaa, slaavilaista melankoliaa, sisukasta tee-se-itse-henkeä

Toimittaja Perttu Häkkinen
Toimittaja Perttu Häkkinen Kuva: Yle Kuvapalvelu / Johanna Kannasmaa toimittaja perttu häkkinen

Akateemisella elektronisella musiikilla on Suomessa pitkät ja kunniakkaat perinteet, mutta se ei ole koko totuus.

Suomalaiset musiikin rakastajat ovat jo vuosikymmenien ajan luoneet ite-taiteen peräänantamattomassa hengessä uusia ja yllättäviä musiikillisia mielenmaisemia. Innokkaat uuden sähköisen musiikin tekijät ovat makuuhuoneissaan ja autotalleissaan Hangosta Nuorgamiin väsymättä jälleenrakentaneet suomalaista identiteettiä.

Perttu Häkkisen toimittama kuusiosainen Automaattirakas-sarja teki kesällä 2017 sukelluksen kotimaisen elektronisen musiikin hengenhistoriaan: sen hitteihin, erikoisuuksiin ja unohtuneisiin mestariteoksiin.

Elektronisella musiikilla on erikoislaatuinen kyky ohittaa inhimillisen tietoisuuden korkeimmat virtapiirit ja vaikuttaa suoraan syvätajuntaan aina liskotasoja myöten.

”Joillekin ihmisille elektronisessa musiikissa on jotain vastustamatonta ja juuri tuota vastustamatonta olen sarjassani halunnut käsitellä”, sanoo Perttu Häkkinen. ”Vai miksi muutoin jotkut meistä viihtyisivät vuosikymmeniä homeenhajuisissa kellareissa strobo-valon säksätyksessä ja korvia lamauttavassa jytkeessä”, hän kysyy.

Mikä ihme tässä touhussa ylipäätään kiehtoo?

Vielä 1970-luvun alussa elektronisen musiikin tekeminen vaati suuren ja kalliin studion, mutta vuosikymmenen lopulle tultaessa tilanne muuttui: edukkaat monofoniset syntesoijat, rytmikoneet ja huokeat äänityslaitteistot olivat jo lähes kaikkien saatavilla. Digitaaliteknologian ja kotitietokoneiden tultua tilanne helpottui entisestään. Punk-eetoksen tapaan elektroninen musiikki mahdollisti kaikille säveltaiteellisen itseilmaisun mahdollisuuden.

Automaattirakas
-sarja kunnioittaa näiden taiteilijoiden meille antamaa henkistä perintöä. Sarja tuo esiin suomalaisen elektronisen musiikin hämmästyttävän rikkauden, Kake Randelinista Mika Vainioon. Kenttä on laaja ja aluskasvillisuus on villiä.

Automaattirakas lähestyy kohdettaan yksinkertaisen yhtälön kautta:

Japanilaista elektroniikkaa
+ länsimaisia vaikutteita
+ ripaus slaavilaista melankoliaa
+ ämpärillinen suomalaista tee se itse -henkeä
= kotimainen elektroninen musiikki

Automaattirakas ei lähesty aihettaan kronologis-historiallisesti, vaan tunnetilojen kautta: rakkaus, ekstaasi, kaipaus, ilo, vaikeasti määriteltävät tunteet ja rauha. Sarjassa kuullaan suomalaisen elektronisen musiikin kiinnostavimpia saavutuksia noin 40 vuoden ajalta: vuosilta 1978-2017. Tässä muutama poiminta sarjan aarteistosta:

Kuuntele sarja Yle Areenasta:

Avaruusromua - elektronista musiikkia ja ajatuksia musiikin takaa

Kommentit
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!