Hyppää pääsisältöön

Pipefest oli suomiräppäreiden rippileiri, joka yhdisti eri kuppikunnat – silti tuntuu oudolta, että Paleface on mukana Profeettojen Pipefest-anthemilla

Pipefestiä ei enää ole, mutta sen muisto elää voimakkaana.

Paleface ja Profeetat ovat ollet mukana suomirap-geimeissä jo parinkymmenen vuoden ajan. // Kuva: Palefacen kuva: Taito Kawata, Profeettojen kuva: Katariina Salmi

Mitä yhteistä rap-musiikin lisäksi on Profeetoilla ja Palefacella?

Niin, eipä äkkiseltään tule oikein mitään mieleen.

Profeetat eli Cheek ja Elastinen ovat kansikuva-artisteja ja bisnesmiehiä. Cheek on kertonut olevansa kokoomuspresidentti Sauli Niinistön tukija, Elastisen biisiä soitettiin kokoomuksen kuntavaalijuhlissa. Elastinen pyörittää miljoonabisnestä, Cheek avasi hiljattain yökerhon Helsingin keskustaan.

Paleface on taas ottanut kappaleillaan kantaa yhteiskunnan nykytilaan ja pyrkii herättelemään päättäjiä. Monet Palefacen kappaleista ovat poliittisia, ja hänelle on myönnetty Vuoden vasemmistolainen kulttuuriteko -palkinto Helsinki-Shangri-La-albumista vuonna 2011.

"Mä luulen, että myös Kimmolle ja Jarelle on terveellistä laajentaa omaa yleisöään."― Paleface

Pikaisella pohdinnalla tuntuu siltä, että Profeetat ja Paleface ovat niin kaukana toisistaan kuin olla ja voi.

Siksi tuntuu lähtökohtaisesti hämmentävältä, että Paleface on mukana Profeettojen tuoreella Pipefest-kappaleella, joka on ylistysbiisi vuosina 2001–2016 järjestetylle rap-festarille.

Ei kai tässä ole kyse siitä, että Paleface hakisi jotain nostetta, jota fiitti Elan ja Cheekin biisillä voisi tuoda?

- Höpö-höpö. Tää biisi saa paljon huomiota myös mun takia. Mä luulen, että myös Kimmolle ja Jarelle on terveellistä laajentaa omaa yleisöään, Paleface kertoo YleX:lle.

Niin. Paleface, Elastinen ja Cheek ovat olleet kavereita aina 2000-luvun taitteesta saakka. Heitä yhdistää eräs suomirapin nousun ja kehityksen kannalta ikoninen seikka – lukuisat yhteiset vuodet legendaarisella rap-festarilla eli Pipefesteilla, jota Paleface kutsuu suomirapin rippileiriksi. Tai kuten Elastinen biisillä laulaa, Pipefest oli paikka, jossa kuppikunnat otti kuppia keskenään.

- Mä luulen, että meillä kaikilla kolmella on älyttömän hienoja muistoja Pipeilta. Se on asia, joka yhdistää meidän sukupolven suomiräppäreitä ikuisesti, Paleface kertoo.

- Kysymys oli silloin vielä vaihtoehtokulttuurista, ei valtavirrasta. Pienimuotoinen festari kasvoi nopeasti yli 10 000 fanaattisen räppipään hornankattilaksi, jossa esiintymistä odotti aina kuin kuuta nousevaa.

Pipefest järjestettiin vuosina 2001–2010 Vuokatissa, josta se siirtyi vuonna 2011 Jämsälle. Palefacen parhaat muistot tapahtumasta liittyvät Vuokatin vuosiin. Tuolloin faneilta vaadittiin todellista omistautumista – Vuokatin sijainti Kainuussa kun ei ole logistisesti se helpoin.

- Mieleen on jäänyt yleisön hullu energia, bäkkärin asevelihenki ja aamuyön lukemattomat jatkobileet mökkikylässä. Paljon sattui ja tapahtui.

"Mä en suostu kenenkään miksikään."― Paleface

Palefacen mukaan Pipefesteilla kaikki räppärit yrittivät luonnollisesti rokata lavalla paremmin kuin muut. Festareilla haisi ruuti, mutta hyvällä tavalla, kun uusia lyyrisiä tyylejä esitettiin kilpaa. Tarkoituksena oli piestä vastustajat verbaalisin keinoin, hyvässä hengessä.

Näin yleensä tapahtuikin – vaikka joukkoon mahtui myös suomirapin ledengaarisin joukkotappelu vuonna 2004.

Palataan vielä artikkelin alkuasetelmaan.

Vaikka Paleface on mukana Profeettojen biisillä, ei liene väärin todeta, että hän on monissa asioissa täysin erilainen ihminen ja artisti kuin Elastinen ja Cheek. Vai mitä, Paleface?

- Tehtiin Prinssi Jusufin ja Iso H:n kanssa hiljattain Eteenpäin-styge, jossa räppään, että meisson paljonkin eroja, mut enemmän yhteistä. Sama pätee tähän, Paleface kertoo ja jatkaa:

- Olen oppinut sen tässä vuosien mittaan, että aina kun joku yrittää määritellä sua jotenkin ahtaasti ja rajoittavasti johonkin lokeroon, kannattaa yllättää. Mä en suostu kenenkään miksikään.

Lue myös:

Paleface selittää provosoivaa musiikkivideoaan – "En ymmärrä, miksi näin annetaan tapahtua"

Paleface kutsuu itseään suursuvakiksi: “Taiteen on tarkoitus herättää reaktioita”

Cheekin kirjaankin päätynyt Pipefest lopettaa – jää historiaan suomiräpin ikonisimman tappelun ja kultavuosien ansiosta

Antti Holma näyttelee Cheekiä ja hänen kaksoisveljeään Veljeni vartija -elokuvassa

Suomiräpin elävät legendat tekivät historiaa: ensimmäinen Profeetat-show oli täynnä hittejä, pyroja ja poikkeuksellista ystävyyttä