Hyppää pääsisältöön

Weekend Festival: Deadmau5 ja Marshmello olivat festarin isot vetonaulat − Marshmello veti tyylikkään setin, Deadmau5:in keikka herätti suurta keskustelua

Lauantai-illan pääesiintyjä Deadmau5 aloitti keikkansa vartin etuajassa. Keikka loppui anteeksipyyntöön ja siihen, kun artisti sanoi, että hänen pitää mennä makuulle.

Deadmau5 Weekend Festivalilla. // Kuva: Henri Juvonen / Weekend Festival

Tämän piti olla artikkeli, jossa verrataan Weekend Festivalin erikoisia naamari-DJ:tä, perjantaina esiintynyttä Marshmelloa ja lauantain pääesiintyjä Deadmau5:ia.

Käydään sitä ennen läpi, mitä Deadmau5:in keikalla ja sen jälkeen oikein tapahtui.

Deadmau5 aloitti keikkansa festarin päälavalla noin 15 minuuttia etuajassa, Icona Popin vielä esiintyessä WKND-stagella. Deadmau5 tunnetaan mielenkiintoisesta hiirikypärästään, mutta jos keikalle tuli silloin, kun sen olisi pitänyt alkaa eli kello 23, hän oli jo riisunut kypäränsä. Siinä ei sinällään ole mitään outoa, sillä hän ei yleensäkään pidä kypärää päässään koko keikan ajan − mutta se saattoi hämätä niitä, jotka saapuivat keikkalavan nurkille sen virallisen alkamisajan aikoihin.

Deadmau5 päivitti Twitteriinsä, että häntä heitettiin kivellä.

Deadmau5 laittoi kypärän takaisin vasta yli puoli tuntia myöhemmin, noin keikan viimeisen kymmenen minuutin ajaksi. Keikka loppui kello 23:45 siihen, kun artisti pahoitteli, kiitti yleisöä ja sanoi, että hänen on mentävä makuulle. Pian tämän jälkeen Deadmau5 päivitti Twitteriinsä, että häntä heitettiin kivellä. Myöhemmin Deadmaus5 tarkensi, että kyseessä oli nyrkin kokoinen kivi, joka osui häntä rintaan.

Tänään sunnuntaina 6. elokuuta Deadmau5 kirjoitti Twitterissä, ettei enää koskaan aio soittaa festivaalilla. Lisäksi hän haukkuu festivaalin järjestelyitä. Weekend Festivalin Facebook-sivun kuvassa hän kirjoittaa henkilökohtaisella profiilillaan − josta ei tosin voi tietää, onko se aito vai ei − että häntä kohdeltiin huonosti.

Weekend Festivalin tiedottaja Tomi Lindblom kertoo YleX:lle, että Deadmau5 tuli etuajassa lavalle myös Weekend Balticin keikalla päivää ennen Helsingin Weekend Festivalia. Lindblom sanoo, että artistia on vaikea estää tekemästä näin.

- Koska hän meni aiemmin, hän tuli myös pois aiemmin. Hän teki tunnin vedon, kuten oli tilattu, Lindblom kertoo.

"Meidän silmissä mitään draamaa ei ole tapahtunut, vaikka artisti itse kokee draaman tapahtuneen."― Tomi Lindblom, Weekend Festivalin tiedottaja.

Tiedottajan mukaan Deadmau5 ei ollut keikan jälkeen vaatinut ensiapua. Hän oli istunut bäkkärillä ja vietti iloisesti aikaa muiden artistien kanssa.

- Meidän silmissä mitään draamaa ei ole tapahtunut, vaikka artisti itse kokee draaman tapahtuneen.

- Häntä ei kohdeltu mitenkään eri tavalla kuin muita artisteja. Hän ei poistunut paikalta raivostuneena. Jos häntä olisi kohdeltu huonosti, niin olisihan hän lähtenyt ovet paukkuen pois, Lindblom kertoo.

Deadmau5 veti isomman yleisön, mutta Marshmellon keikka sopi Weekendiin paremmin

Otetaan nyt katsaus itse keikkoihin.

Vaahtokarkkikypärässä esiintyvä mysteeri-DJ Marshmello avaa perjantai-illan keikan samplaamalla hänen suosittua Alone-hittiään.

Sitten DJ ilmestyy dekkien taakse. Taustalla pyörii värikkäitä vaahtokarkkiaiheisia visuaaleja. Meininki on sympaattinen - vähän kuin seuraisi future bass- ja house-musiikilla kyllästettyä videopeliä.

Marshmello Weekend Festivalilla. // Kuva: Olli Kinnunen

Marshmellon keikan rakenne on erittäin kuulijaystävällinen. Hän soittaa yleensä ensin pienen pätkän jotain nykypäivän tai viime vuosien hittiä, jota hän hiljalleen miksaa ja tiputtaa sitten kunnon big room -dropin, jonka jälkeen alkaa reivihenkinen tykitys. Keikalla kuullaan Marshmellon versioita muun muassa Blink-182:n What’s My Age Again -biisistä, Draken _Fake Lovesta _sekä Cascadan Everytime We Touch -hitistä. Yleisö osaa näiden kaikkien sanat ulkoa.

Marshmellon keikkaa ja olemusta parhaiten kuvaava sana on sympaattinen.

Hauskaa, että Marshmello samplaa myös Alice DeeJayn Better Of Alone -kappaletta, sillä kuten todettua, Alone on se biisi, josta monet Marshmellon tietävät. Lisäksi hän huomioi maailman kenties tunnetuimman naamari päässä esiintyvät artistit, kun hän soittaa Daft Punkin One More Time -kappaletta. Suurimmat bileet nähdään kuitenkin juuri Marshmellon oman Alone-biisin aikana.

Marshmello Weekend Festivalilla. // Kuva: Olli Kinnunen

Marshmellon keikkaa ja olemusta parhaiten kuvaava sana on sympaattinen. Siinä missä monet DJ:t huutavat yleisölle kirosanoja käyttäen, että ne kädet ylös nyt, Marshmello toteaa tämän lempeällä äänensävyllä, kiroilematta. Olisihan se outoa, jos lepposan näköinen vaahtokarkki kiroilisi samalla, kun taustalla olevassa pastellinsävyisessä videossa lentää parsoja.

- Tämän biisin te osaatte, Marshmello huutaa, kun enää yksi kappale on jäljellä.

Niin osaamme: viimeisenä kappaleena kuullaan Marshmellon versio Adelen Hello-megahitistä. Marshmellon kehotuksesta yleisö laittaa älypuhelimiensa taskulampun päälle ja fiilistelee.

Olisipa vähän pimeämpää kuin kesäyönä hieman iltakymmenen jälkeen.

Sitten se Deadmau5.

Kuten jutun alussa mainittiin, Deadmau5 aloitti keikan voin 15 minuuttia etuajassa. Keikan alun hän soitti hiirikypärä päässään, mutta riisui sen suunnilleen niihin aikoihin, kun keikan olisi aikataulujen puitteissa pitänyt alkaa.

Kaikki eivät välttämättä tiedä, ettei Deadmau5 pidä aina kypärää päässään koko esityksen ajan.

Onko kypärättömyys tai ehkäpä Deadmau5:in tinkimätön house-tykitys syy sille, että keikan ensimmäisen kolmenkymmenen minuutin aikana perin moni lähtee jo pois? Mutta vaikka porukkaa lähti, Deadmau5:illa oli koko Weekendin suurin yleisö.

Deadmau5 Weekend Festivalilla. // Kuva: Julius Konttinen / Weekend Festival

Keikka ei tarjonnut niin paljon sellaisille EDM-faneille, jotka ovat tottuneet Martin Garrixin, Kygon tai Marshmellon tapaisiin

Tässä mennään DJ:n ehdoilla − ja se on ihan oikein.

helposti lähestyttäviin DJ:hin. Deadmau5 ei ole sellainen DJ, joka haluaisi miellyttää yleisöä isoilla dropeilla tai samplaamalla maailman suurimpia hittejä. Ei, tässä mennään DJ:n ehdoilla − ja se on ihan oikein.

Keikan loppupuolella Deadmau5 laittaa hiirikypärän jälleen päähänsä. Samalla koetaan keikan ainoa kevyt hengähdystauko.

Tauko on visuaalisesti keikan hienoin hetki.

Kauttimista kuuluu pitkä ja syvä basso. Deadmau5in kypärän silmien ledivalot kiiltavät. Lavan takaseinällä on kuvaa avaruudesta ja siellä olevista tähdistä. Yö on pimeä. Hetkessä on jotain kaunista.

Daedmau5 Weekend Festivalilla. // Kuva: Henri Juvonen / Weekend Festival

Hengähdystauko loppuu. Vanha kunnon tykitys jatkuu − nyt hiirinaamari päässä. Tätä tänne tultiin katsomaan.

Valitettavasti keikka loppuu kuin seinään, kun Deadmau5 pyytelee anteeksi ja sanoo, että hänen pitää mennä makuulle.

Siitä huolimatta keikka oli näkemisen arvoinen.

Lue myös:

Weekend Festival: Pendulum rakastaa Suomea yli kaiken − ja toi oikeilla soittimilla raikkautta festarin DJ-bileisiin

Weekend Festival: Rae Sremmurd viskoi ananaksia yleisöön ja yllytti yleisöä heittelemään tavaroita ilmaan − vain Mannequin Challenge jäi puuttumaan

Weekend Festival: Kauriinmetsästäjät avasi festarit privakeikalla − äänestysvoittaja joutui aloittamaan keikkansa ennen kuin yleisö oli ehtinyt paikalle

Deadmau5 Weekend Festivalilla. // Kuva: Henri Juvonen / Weekend Festival
Deadmau5 Weekend Festivalilla. // Kuva: Henri Juvonen / Weekend Festival
Marshmello Weekend Festivalilla. // Kuva: Olli Kinnunen
Marshmello Weekend Festivalilla. // Kuva: Olli Kinnunen
Marshmello Weekend Festivalilla. // Kuva: Olli Kinnunen
Marshmello Weekend Festivalilla. // Kuva: Olli Kinnunen
Marshmello Weekend Festivalilla. // Kuva: Olli Kinnunen