Hyppää pääsisältöön

Hugo-palkinto on scifi- ja fantasiamaailman Oscar – kaksi suomalaiskuvittajaa ehdolla

Vesa Lehtimäen tekemä kuva Star Wars Legoilla
Vesa Lehtimäen tekemä kuva Star Wars Legoilla Kuva: Photograph © Vesa Lehtimaki and ©2015 by DK. All rights reserved Tähtien sota (elokuvasarja),legot,vesa lehtimäki

Elokuussa Suomi on koko scifi- ja fantasiamaailman keskipiste. Helsingin Messukeskuksessa järjestetään maailman vanhin science fiction -tapahtuma The World Science Fiction Convention, Worldcon. Tapahtuman yhteydessä jaetaan ehkäpä alan tunnetuimmat palkinnot Hugot.

Hugot tunnetaan erityisesti kirjallisuuspalkinnoistaan, joiden voittajiin lukeutuvat muun muassa J.K. Rowling, Neil Gaiman, Arthur C. Clarke ja Ursula K. Le Guin. Tänä vuonna Hugo-palkinto jaetaan yhteensä 17 kategoriassa.

Finalistien joukossa on peräti kaksi suomalaista parhaan fanitaiteilijan kategoriassa. Kuvittaja-sarjakuvapiirtäjä Ninni Aalto on ehdolla jo toistamiseen. Ensimmäinen ehdokkuus tuli vuonna 2015 ja hän oli ensimmäinen suomalainen, joka on koskaan ollut ehdolla Hugo-palkinnon saajaksi. Toinen suomalaisehdokas on kuvittaja Vesa Lehtimäki.

Ninni Aalto
Ninni Aalto Ninni Aalto Kuva: Sari Casal/ Yle Ninni Aalto
Vesa Lehtimäki
Vesa Lehtimäki Vesa Lehtimäki Kuva: Sari Casal/ Yle

Fanitaide pohjautuu yleensä johonkin populaarikulttuurin ilmiöön. Fanitaidetta ovat esimerkiksi teokset, jotka perustuvat muiden luomiin hahmoihin tai tarinoihin. Vanhemmassa merkityksessään fanitaiteeksi luetaan myös originaalit taideteokset, jotka liittyvät scifiin ja fantasiaan, mutta joita ei tehdä varsinaisesti ammatillisesti ja voitonhakuisesti. Hugo-palkintojen kohdalla fanitaide nähdään jälkimmäisessä, laajemmassa kontekstissa.

Tämä on ennen kaikkea mun sisäisen pikkupojan riemua. Finaalipaikka menee johonkin maagiseen, myyttiseen ja tavoittamattomaan.― Vesa Lehtimäki

Vesa Lehtimäelle Hugo-ehdokkuus on iso juttu, jonka juuret juontavat lapsuuteen. Hän luki pikkupoikana leffalehdestä, että Star Trekin City of the Edge of Forever -niminen jakso oli voittanut Hugo-palkinnon.

– Hugon tiesin ennenkin, mutta että sellaisen pystyi voittamaan tv-sarjakin, se oli jotenkin kova juttu. Se oli ikään kuin tunnustus myös omille visuaalisille haaveilleni. Laitoin palkinnon ihan Oscarin rinnalle silloin pienenä.

Lehtimäki kuvailee olleensa puulla päähän lyöty, kun tieto finaalipaikasta tuli. Se, että nimi on listalla riittää, voittajalla ei ole väliä.

– Tämä on ennen kaikkea mun sisäisen pikkupojan riemua, tämä puhuttelee sitä pikkujätkää. Finaalipaikka menee johonkin maagiseen, myyttiseen ja tavoittamattomaan. Ympyrä sulkeutuu ja vielä sopivasti 50-vuotiaana.

Ninni Aalto on ottanut tiedon Hugo-ehdokkuuksistaan vastaan rauhallisemmin. Pari vuotta sitten tieto siitä, että hän on historian ensimmäinen suomalaisfinalisti, oli kuitenkin yllätys.

– Mulle se oli uutinen. Olin ihan varma, että esimerkiksi Johanna Sinisalo olisi ollut kirjallisuuspuolella ehdolla. Ehdokkuus oli todella hienoa ja siistiä, mutta musta tuntuu, että muut olivat siitä vielä paljon enemmän innoissaan. Tänä vuonna on siinä mielessä jännempää ja kivempaa, että olen itse paikalla, koska Worldcon järjestetään Suomessa.

Sarjakuvahahmoja.
Sarjakuvahahmoja. Kuva: © Ninni Aalto Ninni Aalto

Ninni Aalto ei tee kovinkaan paljon nykymerkityksessä fanitaiteeksi luokiteltavaa materiaalia. Viime vuotisten teosten joukosta löytyy kuitenkin muun muassa muotokuva kirjailija Pasi Ilmari Jääskeläisestä.

– Halusin piirtää hänestä kuvan jänislakki päässä. Se varmaan ainakin menee fanitaiteeseen, koska hän on yksi omista suosikkikirjailijoistani.

Kuva oli mukana myös Hugo-näytetyöpaketissa, jonka Aalto valitsi ystävänsä avustuksella. Periaatteena oli esitellä mahdollisimman vaihtelevia tyylejä ja aiheita. Näytetöiden joukosta löytyy lisäksi muun muassa äkäinen marsilainen, muutama sarjakuva sekä yksisarvinen, jonka takapuolesta tulee sateenkaari.

Yksisarvinen, jonka takapuolesta tulee sateenkaari.
Yksisarvinen, jonka takapuolesta tulee sateenkaari. Kuva: © Ninni Aalto yksisarviset,Ninni Aalto

Aiemmin Aalto on maalannut tusinan verran vaihtoehtoisia muumimukeja alun perin kaverinsa innoittamana. Niissä Muumilaaksosta tutut hahmot tekevät jotain epätyypillistä. Mukien joukossa on muun muassa Hemulin sm-sessio, Muumimamman seitinohuet päiväkännit ja Vilijonkan tankotanssi.

Vaihtoehtoisista muumimukeista syntyi pienimuotoinen netti-ilmiö ja kyselyjä tilaustöistä alkoi sadella.

– Olisi ehkä pitänyt ennakoida, että kun ihmiset jostain innostuvat, niin siitä voi nousta haloo. Jossain välissä ihmisiltä tuli hirveästi kyselyjä, voisinko maalata niitä lisää. Jo pelkästään tekijänoikeussyistä myyntiin maalaaminen ei kuitenkaan ollut mahdollista. Käsinmaalaaminen on aika työlästä, joten ei niitä viitsinyt ihan huvikseenkaan tehdä, Aalto toteaa.

Piirustus Pasi Ilmari Jääskeläisestä pupunkorvat päässä.
Piirustus Pasi Ilmari Jääskeläisestä pupunkorvat päässä. Kuva: © Ninni Aalto Ninni Aalto,Pasi Ilmari Jääskeläinen

Vesa Lehtimäki on tunnettu Avanaut-nimimerkin alla julkaistuista lego- ja pienoismallikuvistaan, joissa etenkin Tähtien sodasta tutut hahmot ja alukset esitetään mitä erilaisemmissa ympäristöissä. Lehtimäki käyttää kuvissaan elokuvallista ilmaisua, joka oli uusi juttu, kun hän aloitti kuvien julkaisemisen Flickr-palvelussa vuonna 2009. Hän hyödyntää kuvissaan muun muassa tekolunta, utuja, savuja ja ympäristön manipulaatiota.

– Laitoin ensimmäiset kuvat nettiin varovaisesti salanimellä, koska pelkäsin, että mulle nauretaan. Ensimmäisessä lumikuvassa käytin vanhasta kipsimuotista raastettua jauhetta, jota kaadoin veteen ja se laskeutui hiljaa. Paljastin käyttämäni lumitempun loppuvuodesta 2009 ja yhtäkkiä miljoona ihmistä kävi katsomassa mun silloisia muutamaa kymmentä kuvaa. Vaikka kuvat eivät ehkä olleet teknisesti kummoisia, se oli jotain uutta ja ihmeellistä ja siksi kiinnostavaa.

Isoimman hypen aikaan Lehtimäelle tuli satoja yhteydenottoja vuorokaudessa ja kuvia katsottiin jopa toista miljoonaa kertaa päivässä.

Legoukko Tauntaunin kyydissä lumimyräkässä.
Legoukko Tauntaunin kyydissä lumimyräkässä. Kuva: © Vesa Lehtimäki legot,Tähtien sota (elokuvasarja)

Koko lego- ja pienoismallikuvaus sai alkunsa lasten lelujen tallentamisesta. Lehtimäki alkoi ikuistaa leluja kuviksi, jottei kaikkea tarvitsisi säilyttää. Kun tuli Star Wars -lelujen ja legojen vuoro, jotain loksahti paikalleen.

– Lapsena unelma-ammattini oli elokuvaohjaaja. Yritin kuvata tekemiäni pienoismalleja 1970-80-lukujen vaihteessa, mutta silloisella tekniikalla visioni eivät onnistuneet. Kaikki tämä oli unohtunut, mutta palautui mieleeni, kun aloin kuvata Star Wars -leluja. Nyt minulla olikin kaikki tekniset mahdollisuudet tehdä sitä, mitä olisin halunnut jo vuosikymmeniä aiemmin.

Vesa Lehtimäen omaperäinen tyyli huomattiin myös ammatillisissa piireissä ja lelujen kuvaamisesta poiki töitä. Hän on muun muassa kuvannut Hobitti- ja Taru sormusten herrasta -aiheisia promokuvia Legolle. Lelujätti Hasbro puolestaan halusi Lehtimäeltä Iron man 3 -elokuvan action figuurien kuvia. Lisäksi hän on antanut vinkkejä Lego-elokuvan tekijöille muun muassa ilman manipuloinnista, mikä on vaikuttanut lopullisen elokuvan ilmeeseen. Marraskuussa 2015 Lehtimäki julkaisi lisensoidun Lego Star Wars -kirjan omista kuvistaan.

– Tämän jälkeen takki oli pitkään tyhjä. Kuvia myös matkitaan hirveän paljon, mikä on ihan ok, jos alkuperäinen lähde mainitaan. Jotkut kuitenkin varastavat idean, toteutuksen ja jopa vitsit kerta toisensa jälkeen, ja sitten blokkaavat kaikki, jotka asiasta huomauttavat. En minä voi omia ideoitani vastaan kilpailla, Lehtimäki sanoo.

Lego Stormtrooper aluksen kyydissä.
Lego Stormtrooper aluksen kyydissä. Kuva: Photograph © Vesa Lehtimaki and ©2015 by DK. All rights reserved legot,Tähtien sota (elokuvasarja)
Tähtien sodan pienoismalli-kävelijä ja stormtrooper pilvisessä maisemassa
Tähtien sodan pienoismalli-kävelijä ja stormtrooper pilvisessä maisemassa Kuva: © Vesa Lehtimäki Tähtien sota (elokuvasarja)

Vaikka internetissä on varjopuolensa, Lehtimäki ei ole kahdeksan vuoden aikana saanut ainuttakaan negatiivista palautetta. Hän on myös otettu ja onnellinen, että on näkyvästi vaikuttanut elokuvallisen legokuvagenren syntymiseen. Pienistä tauoista huolimatta joku vetää häntä toteuttamaan Star Wars -aiheisia kuvia kerta toisensa jälkeen.

– Sitkeästi ideani pysyvät Tähtien sodan luomassa viitekehyksessä, mutta juuri elokuvan tarinoiden vieressä: mitä voisi tapahtua sivummalla. Tämä on niin syvällä omassa DNA:ssani. Kun mennään oikein ytimeen, Star Wars -kuvien parissa puuhastelu on minulle luovaa, vapaata tilaa.

Katso Puoli seitsemän -ohjelman juttu Vesa Lehtimäestä.