Hyppää pääsisältöön

Mikko Kekäläinen jännittää lapsen ekaluokkaa – "Haluaisin kävellä pojan kanssa kouluun käsi kädessä"

Mikko Kekäläinen kävelee poikansa kanssa kouluun
Mikko Kekäläinen kävelee poikansa kanssa kouluun Puoli seitsemän

Koulun aloitus on merkittävä hetki – etenkin kaikille ekaluokkalaisten vanhemmille. Myös Puoli seitsemän juontajan Mikko Kekäläisen esikoinen aloittaa tänä syksynä koulun. Se tarkoittaa, että isän on ollut hyväksyttävä pojan kasvu ja täytynyt paljastaa totuus eräästä pehmolelusta.

Meidän perheessämme ollaan tänä syksynä siinä tilanteessa, että esikoisemme aloittaa koulunsa. Poika on asian suhteen ihan cool, mutta me vanhemmat olemme kieltämättä aika täpinöissämme. Tuntuu hurjalta lähettää hänet nyt oikeasti ensimmäistä kertaa omana itsenään maailman tuuliin. Kyllä se kouraisee sydänalaa: pieni ihminen, joka on tähän asti ollut aina meissä kiinni, alkaakin levitellä siipiään ja aloitella omaa lentoaan. Vastahan hän oli pieni nyytti iskän sylissä synnytyslaitoksella ja nyt hänellä on jo ihan maailmansa, jonka kaikkiin sopukoihin meillä vanhemmilla ei tunnu enää olevan edes asiaa.

Eniten koulunaloituksessa huolettaa se, saako pikkumies heti uusia kivoja kavereita.

Ekaluokkalainen selin reppu selässään
Kuva: Mikko Kekäläinen Ekaluokkalainen selin reppu selässään Puoli seitsemän

Eniten koulunaloituksessa huolettaa se, saako pikkumies heti uusia kivoja kavereita. Olen juuri sellainen isä, joka haluaisi kävellä pojan kanssa käsi kädessä kouluun ja mennä vielä mukaan katsomaan, että kaikki varmasti sujuu eikä kukaan kiusaa. Mutta valitettavasti myös meidän poitsu on jo oppinut, että äiti ja isä ovat joskus vähän noloja. Ja ylihuolehtivainen isä pulpettikaverina saattaisi olla noloa, myönnetään.

On siis kai vaan osattava luottaa, että elämä kantaa myös meidän pikkuistamme. Vaikka kuinka tekisi mieli pitää kiinni ja puristaa tiukasti sylissä, on pakko päästää irti. Ja luottaa, että lapsi vielä tulee syliin sitten kun haluaa.

Vaikka kuinka tekisi mieli pitää kiinni ja puristaa tiukasti sylissä, on pakko päästää irti.

Toki merkkejä siitä, että poika on kasvanut isoksi on jo ollut ilmoilla. Yksi tärkeä etappi saavutettiin kesälomalla. Poikamme rakkain lelu on ihan pikkuisesta saakka ollut pehmoinen Karhuherra Paddington. Se on kulkenut mukana matkoilla ja nukkunut yöt vieressä. Virallisen selityksen mukaan poika sai karhun oravaperheeltä vastalahjana pojallamme tarpeettomaksi jääneestä tutista. Tänä kesänä poika alkoi kuitenkin epäillä karhun taustatarinan pitävyyttä. Häntä ihmetytti se, että hän ei ole koskaan nähnyt oravan pesää siinä puussa, mihin tutti jätettiin ja minkä oksaan karhu ilmestyi. Sitä paitsi hänen muistikuvissaan isä jäi puun luokse siksi lyhyeksi tuokioksi, jona tutti karhuun vaihtui.
Neljä Karhuherra Paddington -pehmonallea
Tässä karhukokoonpanomme: varamiehet takarivissä ja etualalla aito, oikea, satojen öiden ja tuhansien leikkien luottokaveri. Neljä Karhuherra Paddington -pehmonallea Puoli seitsemän

Vankimpana todisteena tarinan hataruudesta hän piti sitä, että oravilla ei ole rahaa ostaa pehmoleluja. Tässä tilanteessa eivät auttaneet vanhempien selittelyt siitä, että entisaikaan oravannahkoja käytettiin laajalti rahan asemasta. Hänen mielestään uskottavampaa on, että vanhemmat olivat ottaneet tutin ja asetelleet karhun puuhun. Jouduimme myöntämään, että niinhän se taisi olla.
Vankimpana todisteena tarinan hataruudesta hän piti sitä, että oravilla ei ole rahaa ostaa pehmoleluja.

Samassa yhteydessä tuntui luontevalta kertoa, että koska karhu on pojallemme niin rakas ja tärkeä kaveri, olemme varotoimena mahdollisen katoamisen varalta koonneet kaikessa hiljaisuudessa pientä Paddington-reserviä. Tarkoituksemme oli luovuttaa se hänelle sitten, kun hän on iso ja mielestämme kykenevä käsittelemään asiaa. Vähänpä tiesimme, että pieni ihmisemme käsittelee, päättelee ja järkeilee asioita nokkelammin kuin olisimme koskaan voineet kuvitella.

Voi rakkaamme, olet huomattavasti fiksumpi kuin isäsi ja äitisi. Kyllä sinut voi kouluun päästää.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän