Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Miten pankkiin mennään kännykällä? Viisi kysymystä pankkien mobiilisovelluksista

Tekstit: Mobiilipankki, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa pankkisovellusten kuvakkeita kännykän näytöllä.
Tekstit: Mobiilipankki, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa pankkisovellusten kuvakkeita kännykän näytöllä. Kuva: Yle. Digitreenit,pankki

Moni hoitaa jo pankkiasiat enimmäkseen puhelimella. Mobiilipankkiin pääsee, kun lataa kännykkään tai tabletille pankin mobiilisovelluksen. Perehdy alkeisiin: Miten mobiilipankki eroaa verkkopankista ja onko sen käyttö turvallista?

Lähes kaikki suomalaiset ovat jo verkkopankissa. Enää neljä prosenttia maksaa laskunsa yleensä tiskillä, maksuautomaatilla tai maksupalveluna.

Pankkien mobiilisovellukset avattiin puolestaan vasta joitakin vuosia sitten. Nyt ne ovat menneet monessa pankissa jo verkkopankin ohi - kirjautumisten määrässä mitaten. Mobiilipankissa kun tulee helposti piipahdettua tämän tästä.

Iso osa verkkopankin käyttäjistä ei kuitenkaan ole vielä kokeillut mobiilipankkia. Jos kuulut heihin, löydät tästä vastaukset viiteen peruskysymykseen.

Jutun taustatiedot on kerätty viidestä pankkiryhmästä: OP, Nordea, Danske Bank, S-Pankki ja Oma Säästöpankki. Pankkien mobiilisovelluksissa on eroja, joten oma tilanne kannattaa tarkistaa omasta pankista.

1. Miten mobiilipankki eroaa verkkopankista?

Mobiilipankkiin pääsee vain mobiililaitteella.

Verkkopankkiin mennään internet-selaimella - tietokoneella tai vaikka älypuhelimella. Mobiilipankkiin pääsee vain älypuhelimella tai tabletilla, sovelluksen kautta.

Mobiilisovelluksella voi hoitaa päivittäiset pankkiasiat - mutta ei ihan kaikkea.

Tilitietojen katselu, laskujen maksu ja muut tavalliset pankkiasiat sujuvat mobiilisovelluksella ilman ongelmia - tai jopa näppärämmin kuin perinteisessä verkkopankissa.

Verkkopankkia tarvitset yleensä näihin:

 • tilin avaaminen
 • lainan hakeminen
 • vakuutuskorvaukset
 • sijoituspalvelut
 • tunnuslukusovelluksen hallinta (ainakin Nordealla)

Käytäntö vaihtelee hiukan eri pankeilla. Tarkista pankkisi nettisivuilta, mikä mobiilipankissa onnistuu, mikä ei.

Kahden mobiilipankin latausnäkymä Google Play -kaupassa: Säästöpankin Sp-mobiili ja Oma Säästöpankin OmaMobiili.
Pankin mobiilisovellus ladataan puhelimen sovelluskaupasta. Google Play -kaupassa Säästöpankkiryhmän ja pienemmän Oma Säästöpankin latausnäkymät. Kahden mobiilipankin latausnäkymä Google Play -kaupassa: Säästöpankin Sp-mobiili ja Oma Säästöpankin OmaMobiili. Kuva: Kuvakaappaus / Yle. Digitreenit,mobiilipalvelut,mobiilisovellukset
Iso osa verkkopankin käyttäjistä ei ole vielä kokeillut mobiilipankkia.

2. Mistä mobiilipankki löytyy?

1. Jos haluat hoitaa pankkiasiasi mobiilisti, sinun pitää ensin liittyä verkkopankkiasiakkaaksi. Joissakin pankeissa verkkopankkipalvelut voi avata verkossa. Toisissa täytyy jalkautua konttoriin (S-pankissa marketin asiakaspalvelupisteeseen).

2. Lataa eli asenna pankin mobiilisovellus ilmaiseksi puhelimen tai tabletin sovelluskaupasta:

Saatat joutua luomaan kauppaan tunnukset, ellet ole sitä aikaisemmin tehnyt.

S-mobiilin tarvitsemat oikeudet puhelimen näytöllä.
S-ryhmän S-mobiili haluaa ladatessa laajat oikeudet puhelimen tietoihin. S-mobiilin tarvitsemat oikeudet puhelimen näytöllä. Kuva: Google Play / kuvakaappaus Yle Yle Oppiminen,Digitreenit,mobiilisovellus,S-Pankki
S-ryhmän mobiilisovellus S-mobiilin kirjautumisikkunaa kännykän näytöllä.
S-mobiilin Oma Kauppa -osiota voi käyttää kaikkien pankkien tunnuksilla. S-ryhmän mobiilisovellus S-mobiilin kirjautumisikkunaa kännykän näytöllä. Kuva: S-mobiili / kuvakaappaus Yle Yle Oppiminen,Digitreenit,S-mobiili

3. Mitkä pienet asiat ovat mobiilipankissa helpompia?

Mobiilisovelluksessa ainakin tällaiset pienet käytännön asiat helpottuvat:

Kirjaudu pankkiin helpommin

Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen saat mobiilipankin auki jollakin näistä:

 • Pysyvä salasana (4 numeroa), joskus tarvitaan myös käyttäjätunnus.
 • Sormenjälki (vain osalla pankeista ja osassa puhelimista).
 • Tunnuslukusovellus (ei vielä kaikissa pankeissa).
 • Operaattorien mobiilivarmenne (Oma Säästöpankissa).

Joissakin mobiilipankeissa voit myös merkitä oman laitteesi luotetuksi tai tunnetuksi. Se nopeuttaa myös sovellukseen pääsyä.

Jos olet mennyt sovellukseen vain yhdellä salasanalla, et yleensä voi tehdä ihan kaikkea. Esimerkiksi maksun vahvistus saattaa vaatia vaihtuvaa tunnuslukua. Pankkien käytäntö vaihtelee tässäkin.

Sovellus vähentää näpyttelyä verkkopankkiin verrattuna.
Nordean mobiilipankin kirjautumisnäkymä, kirjautuminen salasanalla.
Mobiilipankkiin pääsee halutessaan pelkällä nelinumeroisella koodilla. Nordealla pitää ensin luoda käyttäjänimi. Nordean mobiilipankin kirjautumisnäkymä, kirjautuminen salasanalla. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Nordea,mobiilisovellukset

Ota kuva viivakoodista

Voit ottaa kuvan paperilaskussa olevasta viivakoodista, niin vältyt laskun tietojen näpyttelyltä. Joissakin mobiilipankeissa (kuten myös verkkopankeissa) voit käyttää virtuaaliviivakoodia. Sillä kopioidaan sähköisen laskun tiedot.

Kuvakaappaukset Nordean mobiilisovelluksesta: Kameran kuvake, viivakoodin luku.
Mobiilisovelluksella voi ottaa kuvan laskun viivakoodista. Lukija aukeaa kameran kuvasta. Kuvakaappaukset Nordean mobiilisovelluksesta: Kameran kuvake, viivakoodin luku. Kuva: Kuvakaappaus / kuvankäsittely Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,Nordea

Tilaa puhelimeen ilmoituksia esimerkiksi laskuista

Monissa mobiilipankeissa voit tilata puhelimeen ilmoitusviestin saapuneesta e-laskusta - tai jopa tilin saldorajan alittumisesta. Toisaalta: Kun olet ladannut sovelluksen, pankin ilmoituksia saattaa tursuta liikaakin. Pääset rajoittamaan niitä mobiilisovelluksen asetuksista.

Katso lähin konttori tai automaatti

Useimmat mobiilisovellukset näyttävät lähimmän oman pankin konttorin tai automaatin. S-mobiili tosin näyttää kaikki S-ryhmän kaupat ja muut toimipaikat.

Kysy neuvoja chatissa tai videolla

Joissakin mobiilipankeissa on paikalla chat-neuvoja - tai jopa henkilökohtainen videoneuvoja. Monien mobiilisovellusten kautta voit myös soittaa pankin asiakaspalveluun.

Kuvakaappaus Nordean mobiilisovelluksesta: Kerrotaan jonotusaika asiakaspalveluun.
Nordean sovellus kertoo jonotusajan asiakaspalveluun. Kuvakaappaus Nordean mobiilisovelluksesta: Kerrotaan jonotusaika asiakaspalveluun. Kuva: Kuvakaappaus: Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,pankki

Varmista, että puhelu tulee pankista eikä huijarilta

Nordealla tunnuslukusovelluksessa on Varmista puhelut -toiminto, jonka avulla voi tarkistaa, että soitto tulee todella pankista. Saman toiminnon saa Nordean tunnuslukulaitteeseen.

Danske Bankin mobiilisovellukset aloitusnäyttö. Mm. Ota yhteyttä -toiminto käytössä ilman kirjautumista.
Danske Bankin sovelluksella voi muun muassa soittaa pankkiin ilman kirjautumista. Danske Bankin mobiilisovellukset aloitusnäyttö. Mm. Ota yhteyttä -toiminto käytössä ilman kirjautumista. Kuva: Kuvakaappaus: Yle. Digitreenit,Danske Bank,mobiilisovellukset

4. Onko sovelluksella turvallista mennä pankkiin?

Tietoturvan asiantuntijan mukaan sovellukset ovat yleisesti ottaen jopa nettiselainta turvallisempia. Suurimmat pankit korostavatkin yksissä tuumin, että verkkopankin ja mobiilipankin turvallisuudessa ei ole eroja.

Pankkiasioinnissa kannattaa välttää avointa wifi-verkkoa. Jollei muuta vaihtoehtoa kuitenkaan ole, myös avoimessa wifissä sovellus on verkkopankin selainta parempi vaihtoehto.

Turvallisuuden kannalta on tärkeätä muistaa nämä:

 • Pidä laitteesi päivitettyinä kaikilta osin: Käyttöjärjestelmä, selainohjelma ja sovellukset.
 • Aseta verkkopankissa tileillesi ja korteillesi turvarajat - omien tarpeidesi mukaan.
 • Älä säilytä käyttäjätunnusta, salasanaa ja paperista tunnuslukutaulukkoa samassa paikassa. Älä säilytä tunnuksiasi ja salasanojasi puhelimen tiedostoissa.
 • Muista kirjautua ulos verkkopankista tai sovelluksesta, kun lopetat pankkipalveluiden käytön.

5. Rakastan / inhoan paperisia tunnuslukulistoja. Miten niille käy mobiilipankissa?

Asia ei koske vain mobiilisovelluksia, vaan myös verkkopankkien asiakkaita. Pankit ovat kahden tulen välissä: Paperista on vähitellen päästävä eroon, mutta vanhoja asiakkaita ei haluta menettää.

Vaihtoehtoja paperille ovat:

Tunnuslukusovellus. Pahvilistojen tilalle tulee erillinen puhelimeen tai tabletille ladattava tunnuslukusovellus. Mobiilipankin sovellus avataan siis toisen sovelluksen avulla.
Nordealla tunnuslukusovellus on ollut jo muutaman vuoden. Sen käyttöönotto ei ole aivan vaivatonta ja puhelinta vaihtaessa saa myös olla tarkkana.
Erillinen tunnistus- tai tunnuslukusovellus on käytössä myös Säästöpankilla, Oma Säästöpankilla, Handelsbankenilla ja POP Pankilla (tilanne toukokuussa 2018).

Tunnuslukulaite. Tällainen on toistaiseksi vain Nordealla ja Danske Bankilla. Ne, jotka eivät voi tai halua tunnuslukusovellusta, voivat tilata ilmaiseksi uuden pienen laitteen.

Elokuussa 2019 ainoastaan Nordea ja Danske Bank ovat ilmoittaneet luopuvansa paperilistoista kokonaan. Lisää aiheesta Ylen uutisjutussa.

Kännykkä pöydällä pankin sovellus auki, vieressä ryppyisiä tunnuslukulistoja.
Paperiset tunnuslukulistat poistuvat ennemmin tai myöhemmin kokonaan. Kännykkä pöydällä pankin sovellus auki, vieressä ryppyisiä tunnuslukulistoja. Kuva: Katja Solla / Yle. Yle Oppiminen,Digitreenit,mobiilisovellus
Mobiilipankeissa on eroja - tässä viisi sovellusta
PANKKIMOBIILISOVELLUSSOVELLUKSESSA ERIKOISTA
OPOP-mobiiliTunnistautuminen tapahtuu Mobiiliavaimella. Sovellusta voi kokeilla monissa Osuuspankin konttoreissa asiakastabletilla.
Nordea Nordea mobiilipankkiKäytössä tunnuslukusovellus ja tunnuslukulaite. Paperiset tunnuslukulistat ovat kesällä 2019 edelleen käytössä.
Danske BankMobiilipankki FIKäytössä tunnistussovellus ja tunnuslukulaite. Lopettaa paperilistojen käytön syksyn 2019 aikana.
S-PankkiS-mobiiliS-ryhmän asiakasomistajat näkevät sovelluksesta mm. bonustietoja ja takuukuitteja. Itse mobiilimaksaminen tapahtuu Mobile Pay -sovelluksella.
Oma SäästöpankkiOmaMobiiliKäytössä erillinen tunnistussovellus. Näistä ainoa, jossa voi tunnistautua operaattorien mobiilivarmenteella.

Muokattu:
10.1.18: Täsmennetty aikoja: Milloin Nordea luopuu paperilistoista, milloin Danske Bank ja Oma Säästöpankki ottavat käyttöön tunnuslukusovelluksen.
9.5.18: Lisätty tietoja tunnuslukusovelluksen käyttöön otosta ja Nordean aikataulusta.
1.4.19: Korjattu lause: paperista pyritään eroon > paperista on vähitellen päästävä eroon. Korjattu tietoja paperilistoista luopumisen aikatauluista.
29.7.19: Lisätty tieto Danske Bankin tunnuslukulaitteesta. Taulukkoon täsmennetty S-mobiilin tietoja: Maksaminen tapahtuu Mobile Pay -sovelluksella.
31.7.19 Muutoksia taulukon kohtaan OP: Poistettu maininta laajasta mobiiliasiakkuudesta, lisätty maininta Mobiiliavaimesta.
29.8.19: Täsmennyksiä paperilistoista luopumisen aiktauluihin.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Kommentit