Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Miten pankkiin mennään kännykällä? Viisi kysymystä pankkien mobiilisovelluksista

Tekstit: Mobiilipankki, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa pankkisovellusten kuvakkeita kännykän näytöllä.
Tekstit: Mobiilipankki, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa pankkisovellusten kuvakkeita kännykän näytöllä. Digitreenit,pankki,mobiilisovellukset

Moni hoitaa jo pankkiasiat enimmäkseen puhelimella. Mobiilipankkiin pääsee, kun lataa kännykkään tai tabletille pankin mobiilisovelluksen. Perehdy alkeisiin: Miten mobiilipankki eroaa verkkopankista ja onko sen käyttö turvallista?

Lähes kaikki suomalaiset ovat jo verkkopankissa. Enää muutama prosentti maksaa laskunsa yleensä tiskillä, maksuautomaatilla tai maksupalveluna.

Pankkien mobiilisovelluksia alettiin avata 2010-luvun alussa. Ne ovat menneet monessa pankissa jo verkkopankin ohi - kirjautumisten määrässä mitaten. Mobiilipankissa kun tulee helposti piipahdettua tämän tästä.

Osa verkkopankin käyttäjistä ei kuitenkaan ole vielä kokeillut mobiilipankkia. Jos kuulut heihin, löydät tästä vastaukset viiteen peruskysymykseen.

Jutun taustatiedot on kerätty viidestä pankkiryhmästä: OP, Nordea, Danske Bank, S-Pankki ja Oma Säästöpankki. Pankkien mobiilisovelluksissa on eroja, joten oma tilanne kannattaa tarkistaa omasta pankista.

1. Miten mobiilipankki eroaa verkkopankista?

Mobiilipankkiin pääsee vain mobiililaitteella.

Verkkopankkiin mennään selaimella – tietokoneella tai vaikka älypuhelimella. Mobiilipankkiin pääsee vain älypuhelimen tai tabletin sovelluksella.

Mobiilisovelluksella voi hoitaa päivittäiset pankkiasiat - mutta ei ihan kaikkea.

Tilitietojen katselu, laskujen maksu ja muut tavalliset pankkiasiat sujuvat mobiilisovelluksella ilman ongelmia – tai jopa näppärämmin kuin perinteisessä verkkopankissa.

Verkkopankkia saatat tarvita näihin:

 • tilin avaaminen
 • lainan hakeminen
 • vakuutuskorvaukset
 • sijoituspalvelut
 • tunnuslukusovelluksen hallinta (ainakin Nordealla)

Käytäntö vaihtelee hiukan eri pankeilla. Tarkista pankkisi nettisivuilta, mikä mobiilipankissa onnistuu, mikä ei.

Kahden mobiilipankin latausnäkymä Google Play -kaupassa: Säästöpankin Sp-mobiili ja Oma Säästöpankin OmaMobiili.
Pankin mobiilisovellus ladataan puhelimen sovelluskaupasta. Google Play -kaupassa Säästöpankkiryhmän ja pienemmän Oma Säästöpankin latausnäkymät. Kahden mobiilipankin latausnäkymä Google Play -kaupassa: Säästöpankin Sp-mobiili ja Oma Säästöpankin OmaMobiili. Digitreenit,mobiilipalvelut,mobiilisovellukset,pankki

2. Mistä mobiilipankki löytyy?

1. Jos haluat hoitaa pankkiasiasi mobiilisti, sinun pitää ensin liittyä verkkopankkiasiakkaaksi. Joissakin pankeissa verkkopankkipalvelut voi avata verkossa. Toisissa täytyy jalkautua konttoriin (S-pankissa marketin asiakaspalvelupisteeseen).

2. Lataa eli asenna pankin mobiilisovellus ilmaiseksi puhelimen tai tabletin sovelluskaupasta:

 • Android-laite (mm. Samsung, OnePlus, uudet Nokiat): Play Kauppa.
 • Apple-laite (iPhone, iPad): App Store.
Kuvakaappauksia S-mobiili-sovelluksesta: kaikki käyttöluvat jätetty valitsematta, mutta sijainti sallittava, jos haluaa tietää lähellä olevat kaupat ym.
S-mobiili tarvitsee oikeudet puhelimen sijaintiin, jos haluat hakea sillä lähellä olevia S-ryhmän toimipisteitä – muuten ei. Kuvakaappauksia S-mobiili-sovelluksesta: kaikki käyttöluvat jätetty valitsematta, mutta sijainti sallittava, jos haluaa tietää lähellä olevat kaupat ym. Yle Oppiminen,Digitreenit,mobiilisovellus,S-Pankki

3. Mitkä pienet asiat ovat mobiilipankissa helpompia?

Mobiilisovelluksessa ainakin tällaiset pienet käytännön asiat helpottuvat:

Kirjaudu pankkiin helpommin

Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen saat mobiilipankin auki jollakin näistä:

 • Pysyvä salasana (4 numeroa), joskus tarvitaan myös käyttäjätunnus.
 • Sormenjälki (vain osalla pankeista ja osassa puhelimista).
 • Tunnuslukusovellus (ei vielä kaikissa pankeissa).
 • Operaattorien mobiilivarmenne (Oma Säästöpankissa).

Joissakin mobiilipankeissa voit myös merkitä oman laitteesi luotetuksi tai tunnetuksi. Se nopeuttaa myös sovellukseen pääsyä.

Jos olet mennyt sovellukseen vain yhdellä salasanalla, et yleensä voi tehdä ihan kaikkea. Esimerkiksi maksun vahvistus saattaa vaatia vaihtuvaa tunnuslukua. Pankkien käytäntö vaihtelee tässäkin.

Sovellus vähentää näpyttelyä verkkopankkiin verrattuna.
Nordean mobiilipankin kirjautumisnäkymä, kirjautuminen salasanalla.
Mobiilipankkiin pääsee halutessaan pelkällä nelinumeroisella koodilla. Tässä aloitussivulla varoitellaan myös huijausviesteistä Nordean mobiilipankin kirjautumisnäkymä, kirjautuminen salasanalla. Digitreenit,Nordea,mobiilisovellukset

Ota kuva viivakoodista

Voit ottaa kuvan paperilaskussa olevasta viivakoodista, niin vältyt laskun tietojen näpyttelyltä. Joissakin mobiilipankeissa (kuten myös verkkopankeissa) voit käyttää virtuaaliviivakoodia. Sillä kopioidaan sähköisen laskun tiedot.

Kuvakaappaukset Nordean mobiilisovelluksesta: Kameran kuvake, viivakoodin luku.
Mobiilisovelluksella voi skannata laskun viivakoodista. Se vaatii sovellukselle lupaa puhelimen kameran käyttöön. Kuvakaappaukset Nordean mobiilisovelluksesta: Kameran kuvake, viivakoodin luku. Digitreenit,mobiilisovellukset,Nordea

Tilaa puhelimeen ilmoituksia esimerkiksi laskuista

Monissa mobiilipankeissa voit tilata puhelimeen ilmoitusviestin saapuneesta e-laskusta - tai jopa tilin saldorajan alittumisesta. Toisaalta: Kun olet ladannut sovelluksen, pankin ilmoituksia saattaa tursuta liikaakin. Pääset rajoittamaan niitä mobiilisovelluksen asetuksista.

Katso lähin konttori tai automaatti

Useimmat mobiilisovellukset näyttävät lähimmän oman pankin konttorin tai automaatin. S-mobiili tosin näyttää kaikki S-ryhmän kaupat ja muut toimipaikat.

Kysy neuvoja chatissa

Useimmissa mobiilipankeissa on paikalla chat-neuvoja. Usein voit myös soittaa sovelluksesta pankin asiakaspalveluun tai lähettää sinne viestejä.

Kuvakaappaus Nordean mobiilisovelluksesta: Kerrotaan jonotusaika asiakaspalveluun.
Nordean sovellus kertoo jonotusajan asiakaspalveluun. Kuvakaappaus Nordean mobiilisovelluksesta: Kerrotaan jonotusaika asiakaspalveluun. Digitreenit,mobiilisovellukset,pankki

Varmista, että puhelu tulee pankista eikä huijarilta

Nordealla tunnuslukusovelluksessa on Varmista puhelu Nordeasta -toiminto, jonka avulla voi tarkistaa, että soitto tulee todella pankista. Saman toiminnon saa Nordean tunnuslukulaitteeseen.

4. Onko sovelluksella turvallista mennä pankkiin?

Tietoturvan asiantuntijan mukaan sovellukset ovat yleisesti ottaen jopa nettiselainta turvallisempia. Suurimmat pankit korostavatkin yksissä tuumin, että verkkopankin ja mobiilipankin turvallisuudessa ei ole eroja.

Pankkiasioinnissa kannattaa välttää avointa wifi-verkkoa. Jollei muuta vaihtoehtoa kuitenkaan ole, myös avoimessa wifissä sovellus on verkkopankin selainta parempi vaihtoehto.

Turvallisuuden kannalta on tärkeätä muistaa nämä:

 • Pidä laitteesi päivitettyinä kaikilta osin: Käyttöjärjestelmä, selainohjelma ja sovellukset.
 • Aseta verkkopankissa tileillesi ja korteillesi turvarajat - omien tarpeidesi mukaan.
 • Älä säilytä käyttäjätunnusta, salasanaa ja paperista tunnuslukutaulukkoa samassa paikassa. Älä säilytä tunnuksiasi ja salasanojasi puhelimen tiedostoissa.
 • Muista kirjautua ulos verkkopankista tai sovelluksesta, kun lopetat pankkipalveluiden käytön.

5. Miten paperisten ja muovisten tunnuslukulistojen käy mobiilipankissa?

Asia koskee kaikkia pankkien asiakkaita, koska pahviset ja muoviset listat eivät enää vastaa tietosuojan vaatimuksia.

Vaihtoehdot tunnuslukulistoille ovat tässä:

1. Mobiilipankkiin pääsee sen omalla PIN-koodilla tai sormenjälkitunnistuksella.

2. Verkko- tai mobiilipankkiin mennään puhelimelle tai tablettiin ladattavalla tunnuslukusovelluksella. Tässä mobiilipankin sovellus avataan siis toisen sovelluksen avulla.

3. Tunnuslukusovelluksen vaihtoehto on pieni fyysinen tunnuslukulaite. Tällainen on vain Nordealla ja Danske Bankilla (tilanne 2021 alussa).

4. Monissa pankeissa voi edelleen käyttää fyysistä listaa, korttia tai taulukkoa, mutta mukana on lisävahvistus tekstiviestillä.

Suurista pankeista ainoastaan Danske Bank on luopunut fyysisistä listoista kokonaan. Sekin kyllä kehottaa pitämään turvakortin edelleen tallessa (2021 alussa).

Tarvitset paperi- tai muoviläpyskää, kun otat pankin sovelluksen ensi kertaa käyttöön. Älä siis viskaa listaasi pois!

Kännykkä pöydällä pankin sovellus auki, vieressä ryppyisiä tunnuslukulistoja.
Paperiset tunnuslukulistat poistuvat ennemmin tai myöhemmin kaikilla pankeilla. Kännykkä pöydällä pankin sovellus auki, vieressä ryppyisiä tunnuslukulistoja. Yle Oppiminen,Digitreenit,mobiilisovellus,tunnusluvut,mobiilipalvelut

Tietoa kuudesta mobiilipankista:

OP-mobiili
Tunnistautuminen tapahtuu Mobiiliavaimella. Sovellusta voi kokeilla monissa Osuuspankin konttoreissa asiakastabletilla.

Nordea Mobile - Suomi
Käytössä tunnuslukusovellus ja tunnuslukulaite. Paperisten tunnuslukulistojen käyttö verkkopankissa loppuu noin keväällä 2021.

Mobiilipankki FI - Danske Bank
Käytössä tunnistussovellus Danske ID ja tunnuslukulaite.

S-mobiili
S-ryhmän asiakasomistajat näkevät sovelluksesta mm. bonustietoja ja takuukuitteja. Mobiilimaksaminen tapahtuu Mobile Pay -sovelluksella.

Säästöpankki mobiili
Käytössä tunnistussovellus.

OmaMobiili (Oma Säästöpankki)
Käytössä tunnistussovellus. Näistä ainoa, jossa voi tunnistautua operaattorien mobiilivarmenteella.

Muokattu:
10.1.18: Täsmennetty aikoja: Milloin Nordea luopuu paperilistoista, milloin Danske Bank ja Oma Säästöpankki ottavat käyttöön tunnuslukusovelluksen.
9.5.18: Lisätty tietoja tunnuslukusovelluksen käyttöön otosta ja Nordean aikataulusta.
1.4.19: Korjattu lause: paperista pyritään eroon > paperista on vähitellen päästävä eroon. Korjattu tietoja paperilistoista luopumisen aikatauluista.
29.7.19: Lisätty tieto Danske Bankin tunnuslukulaitteesta. Taulukkoon täsmennetty S-mobiilin tietoja: Maksaminen tapahtuu Mobile Pay -sovelluksella.
31.7.19 Muutoksia taulukon kohtaan OP: Poistettu maininta laajasta mobiiliasiakkuudesta, lisätty maininta Mobiiliavaimesta.
29.8.19: Täsmennyksiä paperilistoista luopumisen aiktauluihin.
9.12.20: Poistettu maininta Windows-puhelimista + pieniä täsmennyksiä.
26.1.21: Kuvat sovelluksista ajan tasalle, samoin tiedot pahvisten ja muovisten tunnuslukukorttien tilanteesta.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Keskustele