Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Gallo Pinto on Costa Rican kansallisruoka

Villen keittiössä juodaan kahvia, tanssitaan salsaa ja paketoidaan tamales-kääryleitä. Vieraina ovat costaricalaiset ystävykset Daniel, Kimberly, Isaura ja Esteban.

Menu:

  • Patacones
  • Mustapapusose
  • Tamales
  • Gallo Pinto
  • Tres leches
Patacones.
Patacones (4:lle)

Lämmitä friteerausöljy kattilassa tai friteerauskoneessa. Kuori keittobanaanit ja leikkaa ne noin 1,5 cm paksuiksi viipaleiksi. Friteeraa kuumassa öljyssä muutamia sekunteja niin että banaaniviipaleet kypsyvät, mutta eivät ruskistu. Nosta reikäkauhalla talouspaperille hetkeksi kuivumaan.

Friteerauksen toinen vaihe:

Litistä keittobanaanipalaset esimerkiksi lautasella tai puisella perunasurvimella leveiksi kiekoiksi ja laita takaisin öljyyn, paahda kullanruskeiksi ja valuta friteerauksen jälkeen uudelleen talouspaperilla. Mausta suolalla ja tarjoa esimerkiksi guacamolen tai salsan kera.

Mustapapusose.
Mustapapusose (4:lle)
  • 1 prk mustia papuja
  • 1 rkl voita
  • 1 dl vettä
  • 1-2 tl lizanokastiketta
  • 1-2 rkl kahvia
  • suolaa
  • pippuria

Laita pavut, voi, vesi, lizanokastike ja kahvi kasariin. Kiehauta ja alenna lämpöä niin että seos porisee rauhallisesti. Keitä 10 minuuttia tai kunnes pavut ovat pehmeitä. Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta tarvittaessa keitinvettä pois, jos haluat kiinteämmän paputahnan.

Soseuta ainekset tehosekoittimessa sileäksi.

Tamales.
Tamales (4-6:lle)
  • 2 kg maissijauhoa
  • 1 kg porsaanlihaa
  • 1 kg pitkäjyväistä riisiä
  • ½ kg porkkanoita
  • ½ kg herneitä
  • 2 punttia korianteria
  • 3 punaista paprikaa
  • 1 valkosipuli
  • 1 varsiselleri
  • 2 kanaliemikuutiota
  • 1 tl mustapippuria
  • suolaa myllystä maun mukaan
  • ruokaöljyä tai laardia
  • 1 laatikko “achiotea” eli annattoa
  • banaanin lehtiä
  • paistinarua

Keitä liha valkosipulin, kanaliemikuution ja pippurin kanssa.
Pilko porkkanat ja varsiselleri siivuiksi. Keitä porkkanat , varsisellerit ja herneet. Keitä riisi ja lisää annatto.
Kastele maissijauhot vedellä, jossa olet keittänyt lihan. Lisää suola, kanaliemikuutio, murskattu valkosipuli ja öljyä. Keitä ja sekoita vesi ja maissijauhot keskenään tahnaksi.
Laita banaaninlehden päälle kaksi ruokalusikallista maissijauhotahnaa ja ruokalusikallinen riisiä . Sen jälkeen lisää porkkana- ja sellerisiivut, tuoretta korianteria sekä vähän kanaa ja herneitä. Taittele se kiinni reunoista ja sido nauhalla kiinni. Lopuksi keitä Tamales-nyytit kaksi päällekkäin kuumassa vedessä .

Gallo pinto
Gallo pinto (6-8:lle)
  • 2 prk mustapapuja
  • 4 dl keitettyä pitkäjyväistä riisiä
  • 2 sipulia
  • 2 punaista paprikaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 2 rkl rypsiöljyä tai voita, paistamiseen
  • 1 puntti korianteria
  • 2-3 rkl Lizanokastiketta
  • suolaa & mustapippuria
  • 1 kypsä keittobanaani
  • lenkkimakkaraa
  • chorizomakkaraa
  • kotijuustoa

tarjoiluun:
Creme Fraichea

Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuutioi paprika pieneksi. Kuumenna öljy tai voi pannussa ja kuullosta kasvikset siinä. Lisää riisi ja sekoita.

Siivilöi mustapavut, mutta säästä liemi. Lisää pavut riisiin ja sekoita. Lisää papujen lientä oman maun mukaan, liemi värjää ja antaa riisille kosteutta. Lisää hienonnettua korianteria ja mausta Lizanokastikkeella, suolalla ja pippurilla. Pidä riisi lämpimänä samalla kun valmistelet muut ainekset.

Paista lenkkimakkaraa ja chirizomakkaraa ja kasaa riisin päälle. Lisää kotijuusto annokseen ja tarjoa.

Tres leches
Tres leches (6:lle)

Taikina:

  • 5 kananmunaa
  • ¼ tl suolaa
  • 2,5 dl sokeria
  • ripaus valkoviinietikkaa
  • ½ tl vaniljasokeria
  • 1¼ dl kiehuvaa vettä
  • 3 ¾ dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • voita vuoan voiteluun

Maitokastike:

  • 1 prk (350 ml) evaporated milk (makeuttamaton kondensoitu maito)
  • 1 prk (400 g) kondensoitua maitoa
  • 2,5 dl vispikermaa
  • 1 ¼ dl maitoa
  • 5 tl vaniljasokeria ja 1 tl nestemäinen vanilja-aromi
  • 2 rkl rommia
  • 2 kananmunan keltuaista

Kakun kuorrutukseen:

  • 2 kananmunan valkuaista
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 ¼ dl vettä
  • ¼ tl sitruunamehua
  • ⅛ tl suolaa

Tee ensin kakkupohja. Lämmitä uuni 180-asteeseen. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Laita valkuaiset ja suola kulhoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen kunnes saat kuohkean valkuaisvaahdon.

Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset, etikka ja vaniljasokeri kuohkeaksi ja lisää lopuksi kiehuva vesi ohuena norona seokseen vatkaten koko ajan voimakkaasti.

Siivilöi vehnäjauhot ja leivinjauhe kolmanteen kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää keltuaisseokseen vuorotellen jauhoseosta ja valkuaisvaahtoa, kunnes kaikki ainekset on sekoitettu. Kaada voideltuun, n. 20 x 30 cm kokoiseen neliskulmaiseen uunivuokaan ja paista uunin keskiosassa noin 25 min.

Tee kakun paistuessa maitokastike sekoittamalla kaikki ainekset sileäksi. Laita sivuun odottamaan.

Kun kakku on kypsä, jätä se vuokaan. Lisää maitokastike voin päälle. Kumoa kakku tarjottimelle ja pistele siihen kauttaaltaan reikiä kostutetulla hedelmäveitsellä. Lusikoi maitokastike kakun pintaan, tee tämä vaihe rauhallisesti niin kaikki kastike ehtii imeytymään pohjaan. Anna vetäytyä kylmässä.

Tee kuorrute: Riko valkuaiset yleiskoneen kulhoon, mutta älä vielä käynnistä konetta. Laita muut ainekset kasariin, sekoita ja ala lämmittämään miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen ja pintaan nousee pieniä kuplia. Anna kuplia tasan minuutin ajan, nosta sitten liedeltä ja kaada kerralla valkuaisten päälle, käynnistäen yleiskoneen. Vatkaa seosta koko ajan nopeutta lisäten, kunnes saat kuohkean kuorrutteen. Vatkaa seosta enintään 5 minuuttia ja sammuta. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.