Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Israelilaisilla herkuilla on kirjava alkuperä

Ville Haapasalo tutustuu israelilaiseen keittiöön.
Ville Haapasalo tutustuu israelilaiseen keittiöön. Ville Haapasalo tutustuu israelilaiseen keittiöön. Kuva: Yle/ Jori Heikkinen Israel,villen keittiö 30 minuutissa

Ville viettää sapattia juutalaisten vieraidensa kanssa. Illalliselle valmistetaan kokonainen kosher-kana, chraime-kalaa sekä challah-leipää.

Menu:

  • Challah- leipä
  • Chraime –lohi tomaattikastikkeessa
  • Persialainen riisi perunan kera
  • Kokonainen täytetty kana
  • Okraa tomaattikastikkeessa kurkuman kera
Challah
Challah - pullapitkon mallinen leipä
  • 1 pkt tuorehiivaa
  • 7 dl vettä
  • 1 kg vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl suolaa
  • 0,75 dl rypsiöljyä
  • vaaleita sesaminsiemeniä koristeluun
  • 1 kananmuna voiteluun

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut ainekset ja jätä taikina kohoamaan.
Vaivaa taikinaa jauhoitetulla leivinalustalla. Muotoile taikinasta pullapitkon mallinen leipä tai pieniä taikinasolmuja. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle vaaleita sesaminsiemeniä.
Paista leivät 180 asteessa, noin 20-25 min kunnes niissä on kaunis väri.

Chraime
Chraime - lohi pikantissa tomaattiliemessä (n. 8:lle)

Tomaattikastike:

  • rypsiöljyä paistamiseen
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl tomaattipyrettä
  • 2 tuoretta tomaattia
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl kurkumaa
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl harissatahnaa
  • 1 vihreä ja 1 punainen chili, hienonnettuna
  • 2 dl vettä
  • suolaa & pippuria myllystä
  • 1 kg norjalaista lohifilettä nahattomina reiluina paloina
  • 1 sitruuna renkaina koristeluun

Valmista ensin kastike. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet ja kuullota ne öljyssä pehmeiksi. Lisää tomaattipyre ja murska. Lisää kuivat mausteet sekä harissatahna, paistele hetken kunnes mausteet alkavat tuoksumaan. Lisää hienonnettu vihreä ja punainen chili ja vesi ja keitä miedolla lämmöllä 20 min, kunnes saat samettisen tomaattikastikkeen. Mausta suolalla ja pippurilla.
Viipaloi sitruuna. Mausta lohipalat suolalla ja asettele tomaattikastikkeen päälle ja jaa sitruunaviipaleet lohien päälle. Peitä kannella ja hauduta kunnes lohi on kypsää, noin 25 min.

Persialainen riisi perunan kera.
Persialainen riisi perunan kera (lisukkeena n. 6:lle)
  • 3-4 kiinteää perunaa
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • 5 dl basmatiriisiä
  • 1 l vettä
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl kasvisliemijauhetta
  • 2 porkkanaa
  • iso kourallinen taateleita
  • kourallinen kuivattuja karpaloita tai rusinoita

Kuori ja viipaloi perunat. Paista ne rapeiksi öljyssä. Kuullota riisi ja mausteet, kaada riisit lopuksi perunoiden päälle ja hauduta hiljaisella lämmöllä n. 20 min.

Kokonainen kosher-kana
Kokonainen, täytetty kana 4-6:lle
  • 1 kokonainen kosher kana

Marinadi:

  • 4 rkl öljyä
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2-3 dl punaviiniä
  • n. 1 dl taatelisiirappia
  • pari valkosipulin kynttä
  • lehtipersiljaa
  • merisuolaa

Täyte:

  • 1 omena
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • varsisellerin varsi ja lehtiä
  • 2-3 kpl kivettömiä luumuja ja 2-3 tuoreita taateleita

Lisäksi:

narua sitomiseen
2 dl punaviiniä kanan paistamiseen marinadin lisäksi

Hiero kanan pintaan merisuolaa n. tunti ennen valmistamista. Valmista marinadi yhdistämällä kaikki ainekset keskenään. Hiero marinadi kauttaaltaan kanan ulkopuolelle ja sisäonteloon. Pilko täytteet ja laita ne kanan sisään ja uunivuoan reunoille, sido kana kiinni ja laita päälle vielä taatelisiirappia. Paista n. 180 asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia.

Okraa tomaattikastikkeessa
Okraa tomaattikastikkeessa kurkuman kera (4:lle)
  • oliivi- ja rypsiöljyä
  • 4 valkosipulin kynttä, viipaloituna
  • 1 sipuli lohkoina
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 1-2 tl sokeria
  • 1-2 tomaattia kuutioina

Kaada kattilaan sekä rypsiöljyä, että oliiviöljyä ja kuumenna. Lisää viipaloidut valkosipulit ja lohkotut sipulit ja ruskista. Lisää tomaattipyre ja kuivat mausteet ja paistele, alenna lämpöä ja anna hautua kasaan.
Kuutioi tomaatit ja lisää ne okran kera kastikepohjaan, hauduta kannen alla 20-30 min. Tarkista maku.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.