Ville viettää sapattia juutalaisten vieraidensa kanssa. Illalliselle valmistetaan kokonainen kosher-kana, chraime-kalaa sekä challah-leipää.
Menu:
- Challah- leipä
- Chraime –lohi tomaattikastikkeessa
- Persialainen riisi perunan kera
- Kokonainen täytetty kana
- Okraa tomaattikastikkeessa kurkuman kera
Challah - pullapitkon mallinen leipä
- 1 pkt tuorehiivaa
- 7 dl vettä
- 1 kg vehnäjauhoja
- 3 kananmunaa
- 2 rkl sokeria
- 2 rkl suolaa
- 0,75 dl rypsiöljyä
- vaaleita sesaminsiemeniä koristeluun
- 1 kananmuna voiteluun
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut ainekset ja jätä taikina kohoamaan.
Vaivaa taikinaa jauhoitetulla leivinalustalla. Muotoile taikinasta pullapitkon mallinen leipä tai pieniä taikinasolmuja. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle vaaleita sesaminsiemeniä.
Paista leivät 180 asteessa, noin 20-25 min kunnes niissä on kaunis väri.
Chraime - lohi pikantissa tomaattiliemessä (n. 8:lle)
Tomaattikastike:
- rypsiöljyä paistamiseen
- 3-4 valkosipulinkynttä
- 4 rkl tomaattipyrettä
- 2 tuoretta tomaattia
- 1 prk tomaattimurskaa
- 2 tl paprikajauhetta
- 2 tl kurkumaa
- 2 tl juustokuminaa
- 1 rkl sokeria
- 2 tl harissatahnaa
- 1 vihreä ja 1 punainen chili, hienonnettuna
- 2 dl vettä
- suolaa & pippuria myllystä
- 1 kg norjalaista lohifilettä nahattomina reiluina paloina
- 1 sitruuna renkaina koristeluun
Valmista ensin kastike. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet ja kuullota ne öljyssä pehmeiksi. Lisää tomaattipyre ja murska. Lisää kuivat mausteet sekä harissatahna, paistele hetken kunnes mausteet alkavat tuoksumaan. Lisää hienonnettu vihreä ja punainen chili ja vesi ja keitä miedolla lämmöllä 20 min, kunnes saat samettisen tomaattikastikkeen. Mausta suolalla ja pippurilla.
Viipaloi sitruuna. Mausta lohipalat suolalla ja asettele tomaattikastikkeen päälle ja jaa sitruunaviipaleet lohien päälle. Peitä kannella ja hauduta kunnes lohi on kypsää, noin 25 min.
Persialainen riisi perunan kera (lisukkeena n. 6:lle)
- 3-4 kiinteää perunaa
- oliiviöljyä paistamiseen
- 5 dl basmatiriisiä
- 1 l vettä
- 2 tl suolaa
- 1 rkl kasvisliemijauhetta
- 2 porkkanaa
- iso kourallinen taateleita
- kourallinen kuivattuja karpaloita tai rusinoita
Kuori ja viipaloi perunat. Paista ne rapeiksi öljyssä. Kuullota riisi ja mausteet, kaada riisit lopuksi perunoiden päälle ja hauduta hiljaisella lämmöllä n. 20 min.
Kokonainen, täytetty kana 4-6:lle
- 1 kokonainen kosher kana
Marinadi:
- 4 rkl öljyä
- 2 tl paprikajauhetta
- 2 tl juustokuminaa
- 2-3 dl punaviiniä
- n. 1 dl taatelisiirappia
- pari valkosipulin kynttä
- lehtipersiljaa
- merisuolaa
Täyte:
- 1 omena
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- varsisellerin varsi ja lehtiä
- 2-3 kpl kivettömiä luumuja ja 2-3 tuoreita taateleita
Lisäksi:
narua sitomiseen
2 dl punaviiniä kanan paistamiseen marinadin lisäksi
Hiero kanan pintaan merisuolaa n. tunti ennen valmistamista. Valmista marinadi yhdistämällä kaikki ainekset keskenään. Hiero marinadi kauttaaltaan kanan ulkopuolelle ja sisäonteloon. Pilko täytteet ja laita ne kanan sisään ja uunivuoan reunoille, sido kana kiinni ja laita päälle vielä taatelisiirappia. Paista n. 180 asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia.
Okraa tomaattikastikkeessa kurkuman kera (4:lle)
- oliivi- ja rypsiöljyä
- 4 valkosipulin kynttä, viipaloituna
- 1 sipuli lohkoina
- 1 rkl tomaattipyrettä
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl juustokuminaa
- 1-2 tl suolaa
- 1-2 tl sokeria
- 1-2 tomaattia kuutioina
Kaada kattilaan sekä rypsiöljyä, että oliiviöljyä ja kuumenna. Lisää viipaloidut valkosipulit ja lohkotut sipulit ja ruskista. Lisää tomaattipyre ja kuivat mausteet ja paistele, alenna lämpöä ja anna hautua kasaan.
Kuutioi tomaatit ja lisää ne okran kera kastikepohjaan, hauduta kannen alla 20-30 min. Tarkista maku.