Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

Menu:

  • Kala-munakoisocurry
  • Gateau Pimento
  • Perunachutney
  • Vihreä omena-chilitahna
  • Tomaatti-korianterichutney
  • Banana flambee
Kala-munakoisocurry.
Kala-munakoisocurry (n. 6:lle)
  • 800 g vaalean kalan fileitä, esim. Doradoa tai kuhaa
  • suolaa & mustapippuria kalojen päälle myllystä
  • 3 rkl maissitärkkelystä
  • 1 munakoiso, leikattuna tangoiksi
  • 1 sipuli, suikaloituna
  • 1-2 rkl inkivääri- ja valkosipulitahnaa
  • 1 rkl timjamin lehtiä, tuoreena tai kuivattuna
  • 6 curryn lehteä, tuoretta tai kuivattua, hienonnettuna
  • 3 rkl curryjauhetta (Mauritiuslaista, chili)
  • 1 tl kurkumajauhetta
  • 1 tl kanelijauhetta
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl jauhettua korianterinsiementä
  • 2 tomaattia, kuutioituna
  • 2 rkl hienonnettuja korianterinlehtiä
  • 2 rkl hienonnettua kevätsipulia
  • 2-3 dl rypsiöljyä paistamiseen

Paloittele munakoiso tangoiksi ja mausta suolalla ja laita kylmään veteen tunniksi.
Pyöräytä kalafileet maissijauhossa sekä suolassa ja pippurissa. Kuumenna rypsiöljy pannussa ja paista kalafileet kullanruskeiksi. Nosta kalat vadille. Paista seuraavaksi munakoisot samassa öljyssä n. 10-15 minuuttia ja nosta kalavadille.

Lisää samaan pannuun tarvittaessa lisää öljyä ja lisää sipulit, timjami ja curryn lehdet. Paista muutaman minuutin ajan, lisää sitten inkivääri- ja valkosipulitahnat.

Tee curryjauheesta, kurkumasta, kanelista, kuminasta ja korianterinsiemenjauheesta tahna lisäämällä maustesekoitukseen tilkka lämmintä vettä. Lisää tahna pannulle. Sekoita. Lisää tomaatit ja öljy sekä noin 2dl vettä. Kiehauta. Peitä kannella ja anna porista n. 10min kunnes tomaatit ovat täysin kypsiä, lisää tarvittaessa vettä. Kun tomaatit ovat kypsiä ja kastikkeessa on kermamaisen paksu koostumus, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.

Kääntele kalat ja munakoiso varovasti kastikkeeseen. Anna porista hetken kunnes kalat ja munakoiso ovat lämmenneet. Laita curry tarjoiluastiaan ja viimeistele korianterin lehdillä sekä kevätsipulilla. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

Gateau pimento.
Gateau pimento / hernefritterit n. 6:lle
  • 500 g Yellow split peas (keltaisia, kuivattuja herneitä)
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 iso sipuli
  • hienonnettua tuoretta korianteria
  • ½ punttia kevätsipulia
  • 4-5 kpl vihreitä bird eye chilejä
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • öljyä friteeraamiseen

Laita herneet runsaaseen, ripauksella suolaa maustettuun veteen likoamaan ainakin vuorokaudeksi.

Valuta herneet. Soseuta herneet tehosekoittimessa aloittaen pienellä määrällä ja lisäämällä tahnaan vähitellen lisää liotettuja herneitä sekä suolaa ja valkosipulia, kunnes saat sileän tahnan.

Hienonna sipuli ja yrtit ja sekoita hernetahnaan. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Pyörittele tahnasta palloja ja friteeraa ne kuumassa öljyssä kullanrapeiksi. Nosta reikäkauhalla valumaan talouspaperille ja tarjoa kuumina.

Perunachutney.
Perunachutney (lisuke n. 6:lle)
  • 4-5 isoa perunaa
  • 1 punasipuli
  • 3 kpl kuivattuja chililastuja
  • yrttejä
  • 1 tl suolaa
  • ¼ dl oliiviöljyä
  • 1 sitruuna
  • korianteria hienonnettuna
  • 1-2 tl kasvisliemijauhetta

Keitä perunat suolatussa vedessä kypsiksi. Kuori perunat ja muussaa ne.
Kuumenna oliiviöljyä paksupohjaisessa pannussa ja lisää hienonnettu valkosipuli, sipulit ja chililastut öljyyn kunnes chilit alkavat tuoksumaan. Lisää perunamuusi ja paistele muutaman minuutin ajan. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla, pippurilla ja chilillä. Nosta liedeltä. Lisää hienonnettuja yrttejä, raasta päälle sitruunan kuorta ja mausta tilkalla sitruunamehua. Sekoita ja tarjoile.

Vihreä omena-chilitahna.
Vihreä omena-chilitahna (lisukkeeksi)
  • 8-10 kpl vihreitä tai punaisia linnunsilmächilejä
  • 6 Granny Smith -omenaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sokeria
  • 8 cl limemehua
  • suolaa ja mustapippuria

Yhdistä kaikki ainekset kippoon ja soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tomaatti-korianterichutney.
Tomaatti-korianterichutney (lisukkeeksi)
  • 5 isoa, kypsää kotimaista tomaattia
  • ½-1 punttia tuoretta korianteria
  • 1 rkl Demerara-sokeria
  • n. 2-3 rkl oliiviöljyä
  • merisuolaa myllystä
  • hienonnettua mustapippuria

Lohko tomaatit ja poista niistä siemenet. Kuutioi tomaatit pieniksi paloiksi. Hienonna korianteri ja yhdistä tomaatteihin. Lisää sokeri ja oliiviöljy ja sekoita. Mausta suolalla ja mustapippurila. (Tätä voi myös maustaa valkosipulilla ja chilillä).

Banane flambee.
Banane flambee (n. 8:lle)
  • 4 luomubanaania
  • n. 50 g voita
  • 3 rkl muscovado- tai demerarasokeria
  • vaniljasokeria
  • n. 10 cl laadukasta rommia
  • kookosjäätelöä

Kuori ja puolita banaanit pituussuunnassa. Sulata voita pannussa ja paista banaaneja hetken voissa. Ripottele sokeri ja vaniljasokeri banaaneille. Lisää rommi pannuun ja sytytä tulitikulla. Pyörittele pannua palavan rommin sulattaessa sokerin karamelliksi. Kun liekit palavat loppuun, jaa banaanit ja pannuun muodostunut kastike lautasille ja viimeistele kookosjäätelöllä.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.