Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

Libanonilaiset Jose, Maggie, Zeinab, Jad ja Stacy näyttävät Villelle millaista on lähi-idän vieraanvaraisuus. Ville oppii liekittämään munakoisoja ja pääsee valmistamaan kofta-perunalaatikkoa.

Menu

  • Hummus
  • Baba Ghanoush
  • Tabbouleh
  • Maksa granaattiomenasiirapilla
  • Lammaskaftaperunavuoka
  • Vihannesvati
  • Nuudelikakku pistaasilla ja mascarponella

Kaikki reseptit tarkoitettu jaettavaksi 4-8:lle hengelle.

Hummus – kikhernetahna
  • 2 dl kikherneitä
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • vettä
  • 1 dl keitinlientä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 dl tahinia eli seesamitahnaa
  • 0,5 tl jauhettua valkopippuria
  • 1 dl sitruunamehua

Koristeluun:

  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl chilijauhetta

Valmistusohje:

Liota kikherneitä kylmässä vedessä yön yli. Huuhtele ne ja keitä soodan kanssa kypsiksi. Ota desi keitinlientä talteen.
Aja herneet ja keitinliemi tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai kutterissa. Siirrä massa kulhoon ja anna jäähtyä.
Murskaa valkosipulit suolan kanssa morttelissa ja yhdistä hernemassaan. Lisää tahini ja sekoita voimakkaasti. Lisää sitruunamehu, kun massa on sakeaa. Mausta.
Koristele oliiviöljyllä ja chilijauheella.

Baba ghanoush
Baba ghanoush
  • 4 munakoisoa
  • 3 rkl tahinia eli seesamitahnaa
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 2 tl sumakkia tai hyvin pestyn (luomu) sitruunan kuorta
  • ripaus suolaa, tarjoiluun oliiviöljyä

Valmistusohje:

Grillaa tai paista munakoisoja kuumassa uunissa, kunnes kuori hiiltyy. Upota kypsät munakoisot kylmään veteen ja poista mustunut kuori. Voit myös antaa munakoisojen jäähtyä ja kaapia sisuksen lusikalla pois.
Valuta munakoisot siivilässä, soseuta ne ja lisää sekaan tahini. Sekoita joukkoon sitruunamehua sekä mausteita makusi mukaan. Koristele sumakilla ja oliiviöljyllä.

Tabbouleh
Tabbouleh
  • 2 rkl bulguria
  • 6 tomaattia
  • 2 isoa nippua lehtipersiljaa
  • 3 oksaa tuoretta minttua
  • 1 iso punasipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 tl sumakkia tai 1 rkl sitruunamehua
  • 0,25 tl suolaa ja mustapippuria
  • salaatinlehtiä

Valmistusohje:

Kuutioi tomaatit ja sekoita ne bulgurin joukkoon. Lisää kiehuva vesi, niin että bulgur turpoaa. Lisää hienonnettu persilja, minttu ja punasipuli. Lisää myös öljy sekä mausteet. Sekoita hyvin. Anna vetäytyä noin 30 minuuttia.

Lado kulhon pohjalle salaatinlehtiä ja lusikoi bulguriseos niiden päälle. Tarjoa lisäksi salaatinlehtiä, joihin jokainen voi annostella tabbouléta lusikan tapaan.

Vuohen- tai kananmaksaa granaattiomenasiirapilla
Vuohen- tai kananmaksa granaattiomenasiirapilla
  • 800 g vuohen- tai kananmaksaa
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 0,5 dl granaattiomenasiirappia
  • 1 kpl granaattiomena

Valmistusohje:

Puhdista maksa poistamalla nahka ja suonet. Kuumenna öljy pannulla hyvin kuumaksi, lisää maksa ja paista kunnolla noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ota pois liedeltä ja lisää siirappi joukkoon. Koristele granaattiomenan siemenillä. Tarjoile kuumana.

Lammaskofta-perunavuoka
Lammaskofta-perunavuoka

Koftamassa:

  • 500 g karitsanjauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 0,5 nippua persiljaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 0,5 tl jauhettua maustepippuria
  • 0,5 tl jauhettua mustapippuria
  • 0,5 tl jauhettua valkopippuria
  • 1 tl sumakkia
  • Muut ainekset:

    • 600 g perunaa
    • 400 g kirsikkatomaatteja
    • 70 g tomaattisosetta
    • 0,5 dl vettä
    • suolaa & mustapippuria
    • Libanonilainen leipä lisukkeeksi

    Valmistusohje:

    Laita jauheliha kulhoon. Sekoita loput massan raaka-aineet keskenään sauvasekoittimella tai kutterilla soseeksi. Lisää sose käsin lihan joukkoon. Pyörittele lihasta ns. ”lihapullia” eli pyöreitä palloja.

    Kuori perunat ja paloittele ne noin 2 cm paksuiksi viipaleiksi. Lisää perunat ja ”lihapullat” puhtaaseen vuokaan. Paloittele kirsikkatomaatit puoliksi ja lisää ne vuokaan. Kaada vuokaan tomaattisose. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta suoalla ja pippurilla. Laita vuoka uuniin noin 40 minuutin ajaksi.

Libanonilainen vihannesvati
Vihannesvati
  • 1 kpl iso romainesalaatti
  • 3 iso porkkana
  • 500 g pieniä kurkkuja
  • 1 nippu kevätsipulia
  • 300 g retiisiä
  • 4 kpl sitruunaa
  • ¼ osa keräkaalista
  • 2 suippopaprikaa
  • 6 kpl vihreää chiliä
  • 3 kpl punaista chiliä
Nuudelikakku pistaasilla ja mascarponella
Nuudelikakku pistaasilla ja mascarponella
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 100 g pistaasipähkinöitä
  • 1 dl Atter-lientä

Täyte:

  • 1 prk (200g) Mascarpone-juustoa
  • 1 dl kuohukermaa
  • ½ dl Atter-lientä

Atter-liemi:

  • 2 dl vettä
  • 300 g sokeria
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 ½ tl ruusuvettä
  • 1 ½ tl appelsiininkukkavettä

Atter-liemen valmistusohje:

Kiehauta vesi, vähennä lämpöä ja lisää sokeri. Sekoita kunnes sokeri on sulanut. Lisää sitruunamehu. Keitä 3 minuuttia ja lisää ruusu -ja appelsiininkukkavesi. Keitä seosta vielä noin 5 minuuttia.

Nuudelikakun valmistusohje:

Tee ensin täyte. Sekoita Mascarpone-juusto, kerma ja ½ dl Atter-lientä tasaiseksi.

Murskaa pistaasit.

Revi käsin puolet katafi-taikinasta pyöreän, halkaisijaltaan noin 30 cm, vuoan pohjalle. Levitä päälle puolet öljystä. Paista 275 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea. Paista samalla tavalla toinenkin puoli taikinasta. Siirrä ne jäähtymään alustalle.

Aseta paistettu taikinalevy tarjoiluvadille, lisää pinnalle täyte ja murskatut pistaasit. Aseta toinen levy päälle ja kaada siihen tasaisesti 1 dl Atteria. Koristele tomusokerilla ja esim. punaherukoilla. Kakun voi tehdä myös annosvuokiin.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.