Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Menu:

  • Mustasilmäpapu-jamssi-höystö
  • Kaaliletut
  • Keittobanaani
  • Pepper soup
  • Okrasoup
  • Stew
  • Puff puff -munkki
Mustasilmäpapupaistos.
Mustasilmäpapupaistos (n. 8:lle)
  • 2 dl kuivattuja mustasilmäpapuja
  • 4 punaista paprikaa
  • ½ kg jamssia
  • 1 sipuli
  • tuoretta habanerochiliä
  • rypsiöljyä
  • ½ tölkki tomaattimurskaa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 rkl palmuöljyä
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl currya
  • vettä
  • suolaa maun mukaan

Liota mustasilmäpapuja vedessä yön yli.
Valuta ja huuhtele pavut huolellisesti. Keitä liotetut pavut kypsiksi suolatussa vedessä, noin tunti.

Puolita paprikat pituussuunnassa ja koverra pois siemenet, mutta jätä kanta. Kiehauta kattilallinen vettä ja mausta suolalla, ryöppää paprikoita kiehuvassa vedessä viisi minuuttia ja nosta pihdeillä sivuun jäähtymään.

Kuori jamssit ja paloittele ne. Silppua sipulit ja hienonna chili. Laita jamssit kattilaan ja lisää vettä niin että ne melkein peittyvät, mausta vesi suolalla ja keitä miedolla lämmöllä kypsiksi.

Kuumenna erillisessä kattilassa rypsiöljyä ja kuullota sipulit siinä, kun ne ovat pehmenneet, lisää tomaattimurska ja tomaattipyre ja paistele vielä hetken.

Lisää sipuleiden sekaan kasvisliemikuutio, palmuöljy, chili, timjami ja curry. Sekoita hyvin. Lisää vielä pavut ja kaada päälle n. ½ dl vettä. Hauduta muhennosta hetken ja tarkista maku. Kääntele valutetut jamssikuutiot.
Anna seoksen hautua hetken ajan. Kun jamssit ovat kypsiä, kääntele ne papupaistoksen sekaan. Tarkista maku.

Täytä keitetytyt paprikanpuolikkaat papupaistoksella.

Kaaliletut
Kaaliletut (n. 6:lle)
  • noin. 500 g keräkaalia
  • 1 sipuli
  • ¼ purjoa
  • 1 punainen paprika
  • chiliä (habanero)
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 l maitoa
  • 2 dl kermaa
  • 1-2 tl sitruunapippuria
  • suolaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • rypsiöljyä paistamiseen

Suikaloi kaali ohuesti, hienonna sipuli ja paprika. Pese purjo huolellisesti mullasta ja hienonna. Hienonna myös chiliä.

Laita kaali kannelliseen isoon paistinpannuun pehmenemään täydellä lämmöllä vesitilkan kanssa. Kun se on pehmeää, kaada kulhoon jäähtymään.

Lisää pannulle rypsiöljyä ja kuumenna. Lisää sipulit, paprika ja purjo ja paista pehmeiksi, kaada kasvikset kaalin sekaan jäähtymään.

Sekoita jäähtyneet kasvikset keskenään ja riko niiden joukkoon kaksi kananmunaa. Sekoita tasaiseksi. Mausta sitruunapippurilla, suolalla ja chilillä. Kääntele joukkoon vehnäjauhot.

Kaada pannuun rypsiöljyä niin että pohja peittyy. Kun öljy on kuumaa, nostele pannulle lusikalla vihannesseosta pingispallon kokoisina nokareina ja paina kevyesti lusikalla pihveiksi. Paista molemmin puolin ruskeiksi ja rapeiksi, nosta talouspaperin päälle kuivumaan.

Paistetut keittobanaanit
Paistettu keittobanaani
  • keittobanaani (kypsä, keltainen)
  • kasvisöljyä

Uppopaista öljyssä.

Peppersoup
Peppersoup (n. 8:lle)
  • 2 kg häränhäntiä
  • 100 g sipulia
  • curryjauhetta
  • kuivattua timjamia
  • habanero chiliä
  • 1 rkl kasvisliemijauhetta
  • suolaa
  • öljyä
  • 500 g naudan vatsalaukkua
  • 1 naudan munuainen
  • peppersoupspice
  • Utazi-yrttiä

Laita häränhäntäpalat kattilaan ja lisää vettä kunnes palat peittyvät reilusti. Mausta vesi currylla, timjamilla, kasvisliemellä ja suolalla. Keitä kunnes liha irtoaa luista, noin 4-5 tuntia. Irroita lihat luista ja kuutioi pieneksi.

Keitä häränhäntien hautuessa vatsalaukkua reilussa vedessä noin tunnin ajan, valuta ja kuutioi.

Laita lihanpalat takaisin kattilaan ja lisää utazi, peppersoup spice, kuutioitu munuainen, kuutioitu naudan vatsalaukku ja chiliä. Keitä vielä noin 20 min.

Tarkista maku.

Okrasoup
Okrasoup (n. 6:lle)
  • 500 g stockfish -kuivattua kalaa, tai kylmäsavulohta
  • 1 sipuli, hienonnettuna
  • 1,5 kg lampaan paistia
  • vettä
  • kuivattua timjamia
  • curryjauhetta
  • rypsiöljyä
  • 500 g tuoretta okraa
  • ½ dl ogbonoa
  • palmuöljyä
  • 1 pss pakastekatkarapuja
  • habanero-chiliä
  • 50 g lehtipinaattia

Laita stockfish likoamaan runsaaseen, suolalla maustettuun veteen yön yli. Keitä liotusvedessä kypsäksi, noin 40 min. ja valuta.

Kuutioi lampaan paisti. Laita lihat ja puolet sipulista kattilaan ja peitä vedellä. Lisää timjamia ja curryjauhetta ja keitä liha mureaksi.

Kuutioi okra ja stockfish. Hienonna loput sipuleista.

Kuullota loput sipulista rypsiöljyssä korkeareunaisessa kasarissa. Lisää ogbono ja okra ja jatka paistamista vielä 2 minuuttia. Lisää palmuöljyä ja stockfish sekä lihat okran sekaan. Lisää katkaravut, chiliä ja pinaattia ja hauduta hetken. Tarkista maku.

Stew
Stew / Lammas-tomaattipata (n. 6:lle)
  • 1,5 kg lampaan paistia
  • 2 sipulia
  • n. 1 l kasvislientä
  • kuivattua timjamia
  • curryjauhetta
  • valkosipulia
  • 2 prk (á 400ml) tomaattimurskaa
  • 1 punainen paprika
  • 1 purjo
  • habanero-chiliä
  • sitruunapippuria
  • tuoretta inkivääriä
  • tuoretta basilikaa
  • rypsiöljyä
  • suolaa

Kuutioi liha. Pilko puolikas sipuli ja laita se lampaanlihan kanssa kattilaan. Lisää kasvislientä kunnes liha peittyy ja mausta curryjauheella, suolalla ja timjamilla. Keitä miedolla lämmöllä kunnes liha on mureaa.

Puolita purjo pituussuunnassa ja pese huolellisesti, pilko. Pilko paprika. Pilko loput sipuleista ja paista öljyssä noin 3 minuuttia. Lisää tomaattimurska ja hauduta 5 minuuttia. Lisää purjo, paprika ja mausteet ja hauduta muutaman minuutin. Nosta liha reikäkauhalla liemestä ja lisää tomaattikastikkeeseen, hauduta vielä muutaman minuutin ja lopuksi tarkista maku.

Puffpuff ennen paistamista.
Puffpuff / afrikkalainen munkki
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 2-3 dl sokeria
  • 1 tl suola
  • 3 dl vettä
  • 1 tl öljyä

Sekoita kuiva-aineet ja kädenlämpöinen vesi. Pyörittele taikinasta palloja ja uppopaista öljyssä.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.