Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Okinawalainen ruoka lupaa pitkää ikää

Ville tutustuu eksoottisen Okinawan saaren ruokakulttuuriin ja valmistaa muun muassa okonomiyaki-pannukakkua. Lapsivierailla on Villelle jäätävä yllätys.

Menu:

  • Okonomiyaki
  • Uunikypsennettyä munakoisoa punaisella misokastikkeella
  • Retikkapikkeli
  • Rafutee
  • Okinawa soba
Okonomiyaki.
Okonomiyaki (2:lle)
  • 250-300 g valkokaalia
  • 1 sipuli
  • n. 125 g kinkkua/pekonia/katkarapuja tai kaikkia näitä, oman maun mukaan.
  • 100 g vehnäjauhoja
  • 20 g perunajauhoja
  • 5 g leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl dashiliemijauhetta
  • ripaus suolaa
  • n. 1¾ dl vettä
  • öljyä paistamiseen

Viimeistelyyn:

  • Okonomiyakikastiketta
  • Japanilainen majoneesi
  • Bonito -hiutaleita
  • Aonori -merileväjauhetta

Suikaloi kaali, sipuli, pekoni ja kinkku.

Sekoita vehnäjauhot, perunajauho ja leivinjauhe keskenään ja lisää kananmuna, soijakastike, sokeri, dashiliemijauhe ja suola. Lisää lopuksi vesi ja sekoita sileäksi.

Kääntele kaali, sipuli ja lihat sekä ravut taikinaan. Kuumenna tilkka öljyä pannussa. Kumoa taikina pannuun ja paista okonomiyaki kypsäksi molemmin puolin, kääntäen varovasti kahden lastan avulla. Kumoa kypsä okonomiyaki lautaselle ja koristele majoneesilla, okonomiyakikastikkeella, bonito-kalan hiutaleilla ja merileväjauheella.

Uunikypsennetty munakoiso misokastikkeella
Uunikypsennettyä munakoisoa punaisella misokastikkeella (4:lle)
  • 1 kokonainen munakoiso
  • öljyä

kastike:

  • 3 rkl sokeria
  • 2 rkl punaista misotahnaa
  • 1/2 tl dashinomotoa (japanilaista kalaliemijauhetta)
  • 1/2 tl soijaa
  • 1 rkl miriniä (makeaa alkoholitonta sakea)
  • 1 rkl vettä

Lämmitä uuni noin 180 asteiseksi.
Leikkaa munakoiso puoliksi ja siivuta puolikkaat leveyssuunnassa noin 5 mm paksuisiksi viipaleiksi.
Aseta siististi uunipellille, valele pienellä määrällä öljyä. Peitä foliolla ja kypsennä uunissa noin 20min ajan.

Valmista kastike. Sekoita kaikki aineet keskenään pienessä kasarissa. Hauduta matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut.

Asettele munakoisopalat tarjoiluastiaan ja kaada päälle misokastike.

Retikkapikkeli (4:lle)
  • 240 g retikkaa, kuorittuna
  • (1 kurkku)
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl Dashi-liemijauhetta

Leikkaa retikka ohuiksi viipaleiksi ja laita kulhoon. Ripottele suola ja dashi retikkapalojen päälle, sekoita ja laita jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi. Retikan voi halutessaan korvata kurkulla.

Rafutee
  • n. 1,3 kg porsaan lapaa luulla ja kamaralla
  • 100 g inkivääriä, viipaloituna
  • 1 purjo
  • 1 pieni pala kombu-merilevää
  • reilusti vettä + 1 l vettä mausteiden kanssa
  • ½ dl soijakastiketta
  • 60 g sokeria
  • 1 rkl hondashi-jauhetta
  • ½ dl sakea

Poista luu possusta ja säätä se Okinawa-sobaan. Leikkaa possunliha pituussuunnassa kahteen osaan ja laita kattilaan. Lisää kylmää vettä niin että possu peittyy ja keitä n. 40 minuuttia.

Nosta possu keitinvedestä ja leikkaa 1 cm paksuiksi viipaleiksi ja asettele puhtaan kattilan pohjalle. Leikkaa purjo pituussuunnassa kahtia ja pese huolellisesti. Leikkaa pesty purjo muutamaan osaan. Asettele suikaloitu inkivääri, purjo, sokeri, hondashi ja kombu-merilevän pala possujen päälle, lisää vesi ja keitä ½ h miedolla lämmöllä. Lisää soijakastike ja sake ja keitä miedolla lämmöllä vielä 1½ tuntia.

Käytä possua Okinawa soba -annoksiin tai paista pannulla rapeaksi ja nauti sellaisenaan.

Okinawa soba.
Okinawa soba (noin 6:lle)

Keittopohja:

  • 2 l vettä + lisää luun ryöppäämiseen
  • 1 kpl porsaan luu
  • 20 g porsaanliemijauhetta tai lihaliemijauhetta
  • 15 g bonitoliemijauhetta (dashinomoto)
  • 1 tl soijakastiketta

Keiton viimeistelyyn:

  • 1 pkt yanchin -nuudeleita tai vehnäjauhonuudeleita (ei tattarinuudeli)
  • tilkka rypsiöljyä
  • 1 pkt surimia
  • 1 ps benishoga-inkivääriä (punaista, pikkelöityä inkivääriä)
  • 1 nippu kevätsipulia
  • 10 viipaletta rafutee-possua

Lisämausteet:

  • Koregusu (Okinawalainen sakepohjainen chilikastike)
  • Shichimi togarashi (Japanilainen chilimausteseos)

Laita porsaan luu kylmään veteen, kiehauta ja keitä muutaman minuutin. Nosta luu vedestä, heitä pois vesi ja pese kattila. -Näin porsaan luusta lähtee mahdollinen verinen maku pois.

Laita ryöpätty luu ja 2 litraa vettä kattilaan. Keitä 30 minuuttia, kuorien välillä pinnalle kertyvää harmaa vaahtoa pois. Lisää puolen tunnin keittämisen jälkeen possuliemijauhe, bonitoliemijauhe ja soijakastike. Tarkista maku. Liemi on nyt valmista.

Keitä yanchin -nuudelit runsaassa vedessä 10 minuuttia. Valuta ja pese juoksevan kylmän veden alla. Sekoita nuudeleihin tilkka rypsiöljyä jotta ne pysyvät irrallisina. Nuudelit voi myös keittää etukäteen ja säilyttää jääkaapissa.
Viimeistele muut ainekset: pilko sulatetut surimitikut ja hienonna kevätsipuli. Lämmitä nuudelit kuumassa vedessä. Jaa valutetut nuudelit keittokippoihin ja kauho päälle possulientä. Asettele jokaiseen kulhoon rafutee-viipaleita, surimiviipaleita, benishogainkivääriä ja kevätsipulia ja tarjoa shichimi togarashin ja koregusun kera.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.