Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Poronverimakkara on saamelainen herkku

Ville Haapasalo tutustuu saamelaiseen keittiöön.
Ville Haapasalo tutustuu saamelaiseen keittiöön. Ville Haapasalo tutustuu saamelaiseen keittiöön. Kuva: Yle/ Jori Heikkinen saamenmaa

Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

Menu:

  • Poroverimakkaraa
  • Poron koparakeitto
  • Kurnikka
  • Kurppi/Gurpi
  • Leipäjuusto
Poronverimakkara
Poronverimakkarat n. 6:lle
  • 5 dl poron verta
  • 2 dl vettä tai olutta
  • 100 g poron pintaa (poron rasvaa)
  • 1 sipuli
  • 1 dl ohrajauhoja
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • valkopippuria
  • 50 g voita
  • poron suolta

Lisää jauhot hyvin sekoittaen oluen ja veren joukkoon. Anna turvota.
Lisää hienonnettu voissa haudutettu ja jäähdytetty sipuli ja mausteet.
Täytä puhdistetut suolet, solmi kalastajalangalla haluamasi pituisia makkaroita. Jätä ainakin kolmasosa suolesta tyhjäksi.
Laita makkarat kiehumispisteessä olevaan suolalla maustettuun veteen,
hauduta noin tunnin ajan niin hiljalleen ettei liemi pääse kiehumaan. Pistele makkaroita muutamia kertoja terävällä tikulla.
Tarjoa kuumana puolukkasurvoksen kera.

Koparakeitto.
Koparakeitto
  • Neljälle henkilölle varataan yhden poron koparat
  • suolaa
  • 2 tl maustepippuria
  • perunoita

Jalat nyljetään, karvat poistetaan, pestään ja harjataan hyvin.
Koparat pannaan kiehumaan runsaaseen suolalla maustettuun veteen. Vaahto kuoritaan pois ja lisätään maustepippuria. Keitetään n. 3-5 tuntia.
(Jos keitetään liian kauan keitosta tulee alatoopia).
Lisää kuoritut perunat samaan kattilaan. Keittämisen ajan rasva kuoritaan pinnalta eri kuppiin.

Kuurnikka.
Kuurnikka (koltaksi kuurniǩ)

Juuritaikina:

  • reilu 1 dl kaurahiutaleita
  • 1/4 hiivaa
  • lämmintä vettä
  • ripaus sokeria
  • 2-3 siikaa fileinä, nahkoineen (riippuen miten ison kuurnikan haluaa tehdä)
  • suolaa
  • ruisjauhoja
  • (hiivaleipäjauhoja)
  • voita

Tee taikinan juuri ja anna turvota/nousta noin puoli tuntia.
Alusta taikina ruisjauhoilla (ja hiivaleipäjauhoilla) jämäkäksi.
Risti taikina ja anna taikinan nousta.

Työstä kohonnutta kuurnikkataikinaa laajaksi, suorakaiteen muotoiseksi. Jätä taikinan toinen puoli
vähän paksummaksi/koholle kaloja varten, mutta jätä taikinan reunat ohuehkoksi.

Asettele kalafileet korkeammalle taikinaosiolle, niin että pyrstöosat osoittavat vastakkaisiin suuntiin, eli "kalat uivat eri suuntiin". Suolaa kalat.

Asettele fileiden toinen puolisko päälle. Suolaa ja viillä kalojen nahkaan viillot.
Kääri taikinan reuna rennosti kalojen päälle. Käännä taikinan kansi päälle ja asettele reunat siististi
kuurnikan alapuolelle. Jauhota kuurnikan pinta.
Paista kuurnikka noin 275-300 asteisessa uunissa. Seuraa paistamista ja vähennä vähitellen lämpöä. (Kuurnikan kuoren tulee paistua ja saada kunnolla väriä. -> Paistoaika riippuu täysin kuurnikan koosta).

Kun kuurnikan kuori on kauniin ruskea ja napakka, ota kuurnikka pois uunista. Voitele kuurnikan kuori voilla.

Kääri kuurnikka folioon ja laita takaisin uuniin vielä noin 30min - 1 h ajaksi.

Anna valmiin kuurnikan levätä noin 20 minuuttia ennen kuin avaat kannen.

Kuurnikka on valmista nautittavaksi.

Gurpi
Gurpi, eli Kurppa
  • poron paisti
  • suolaa
  • mahalaukun verkko

Leikkaa poron paisti tartarin tapaan hyvin ohuiksi suikaleiksi. Suolaa hyvin. Muotoile paistista ovaalin muotoinen paketti ja kääri se mahalaukun verkkoon. Laita savustimeen savustumaan noin 20-30 minuutiksi. Liha saa jäädä roseeksi.
Lisänä voit käyttää savustuspurujen kanssa vaarapajua, joka antaa oman makean aromin.

Kanelikermassa haudutettua leipäjuustoa.
Kanelikermassa haudutettua leipäjuustoa (4:lle)
  • 500 g leipäjuustoa
  • 2-3 rkl sokeria
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 2,5 dl kermaa
  • 150 g hilloja

Leikkaa leipäjuusto neljään osaan.
Laita isohkolle paistinpannulle kerma, sokeri, kaneli ja kiehauta.
Lisää juustot ja keittele 5 min, valele välillä juustoja kermalla.
Nosta juusto lautaselle ja lisää kunnon lusikallinen hilloja päälle.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.