Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

Menu:

  • Lammaspataa irlantilaisella stoutilla - David’s style
  • Gratinoitu purjo
  • Colcannon
  • Brown bread & kylmäsavulohta
  • Trifle - Irlantilainen kerrosjälkiruoka
Lammaspataa irlantilaisella stoutilla.
Lammaspataa irlantilaisella stoutilla – David's style (6:lle)
  • 1 kg lampaan patalihaa 2 cm kuutioiksi leikattuna
  • 1 iso sipuli, kuutioituna hienosti
  • 5 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
  • 3 porkkanaa, kuorittuna ja pilkottuna
  • 500 g pieniä herkkusieniä, isoimmat puolitettuina
  • 1 plo (5 dl) irlantilaista stout-olutta
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua chiliä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl hienoa merisuolaa
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • soijakastiketta
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • paistamiseen voita ja rypsiöljyä
  • tuoretta timjamia ja persiljaa

Sekoita olut, juustokumina, korianterijauhe, chili ja hunaja kulhossa. Lisää lampaanliha ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai mielellään seuraavaan päivään.

Nosta lammas kylmästä ja valuta marinadi talteen myöhempää käyttöä varten. Hienonna sipulit ja vihannekset. Kuumenna öljyä ja voita isossa korkeareunaisessa pannussa tai padassa ja lisää pilkotut kasvikset ja paistele keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

Vihannesten paistuessa kuumenna toinen paistinpannu, lisää öljyä ja voita ja paista lihakuutiot muutamassa erässä ruskeiksi ja lisää kasvisten sekaan. Paahda lihapaloja vihannesten kera, noin 5 minuuttia ja lisää sitten tomaattipyree, suola ja soijakastike. Ripottele päälle vehnäjauhot ja paistele, kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Kaada lopuksi sekaan sivuun laitettu marinadi, kiehauta ja laske lämpöä niin että lammaspata porisee rauhallisesti. Anna hautua kannen alla reilun tunnin ajan tai kunnes lammas on mureaa. Lopuksi tarkista padan maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos liemi on liian paksua, lisää tilkka vettä. Viimeistele hienonnetuilla tuoreilla yrteillä ja tarjoa.

Gratinoitu purjo.
Gratinoitu purjo (n. 6:lle lisukkeeksi)
  • 2 keskikokoista purjoa
  • 1 pkt (140g) amerikanpekonia
  • 100 g pala cheddarjuustoa raastettuna
  • 50 g voita + hieman lisää vuoan viimeistelyyn
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl maitoa
  • 1-2 dl kermaa
  • hienoa merisuolaa
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus chilijauhetta

Pilko pekonit pieniksi kuutioiksi. Paahda ne pannulla rapeiksi ja nosta talouspaperille jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.

Poista purjon vihreät osat ja säästä johonkin toiseen ruokaan. Puolita purjo pituussuunnassa ja pese huolellisesti. Pilko purjo 2-3cm paloiksi ja keitä kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä kunnes palat ovat juuri ja juuri kypsiä, mutta niissä on vielä purutuntumaa. Nosta reikäkauhalla tai siivilällä jääveteen jäähtymään. Valuta jäähtyneet purjot.

Valmista valkokastike. Lämmitä maito lähes kiehumispisteeseen. Sulata 50 g voita paksupohjaisessa kasarissa ja ripottele vehnäjauhot sekaan ja paistele kuohkeaksi, mutta älä ruskista. Lisää kuuma maito ohuena norona voi-vehnäjauhoseokseen koko ajan sekoittaen pohjaa myöten, kunnes seos on sileää. Alenna lämpöä hyvin matalalle ja anna valkokastikkeen hautua 5 minuuttia sekoitellen koko ajan. Mausta suolalla, mustapippurilla ja ripauksella chilijauhetta. Lisää lopuksi juusto ja sekoita kunnes se on sulanut kastikkeeseen.

Asettele purjot uunivuokaan, ripottele päälle pekonit ja kaada lopuksi valkokastike vuokaan purjojen päälle. Asettele vuokaan muutama nokare voita ja nosta se 160-asteiseen uuniin n. 15 minuutiksi tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Colcannon.
Colcannon (lisukkeeksi n. 6:lle)

Colcannonia kannattaa valmistaa kerralla reilusti, sillä tähteistä voi valmistaa perunakroketteja.

  • 1 kg jauhoisia perunoita, kuorittuna
  • 250 g lehtikaalia
  • 1 dl maitoa
  • 100 g voita
  • suolaa ja mustapippuria

Pese lehtikaali huolellisesti, poista paksut lehtiruodit ja revi kaali suupaloiksi. Keitä perunat kypsiksi suolatussa vedessä, noin 15-20 minuuttia. Sillä välin kypsennä lehtikaali.

Kuumenna nokare voita ja kaksi rkl vettä paksupohjaisessa kasarissa, kunnes ne muodostavat sileän voikastikkeen. Lisää revitty lehtikaali voihin, mausta ripauksella suolaa ja peitä kannella. Ravistele pannua ja anna lehtikaalien kypsyä 2 minuutin ajan. Ravista pannua uudestaan kesken kypsennyksen. Ota lehtikaalit liedeltä ja valuta ylimääräinen liemi kasarista, mausta lehtikaali mustapippurilla.

Valuta perunat, lisää maito ja muussaa. Sekoita lehtikaalit ja loput voista perunoihin ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Lehtikaalin sijasta voi myös käyttää hienonnettua kevätsipulia ja lisätä sipulit hienonnettuna perunoiden sekaan samalla kun lisäät maidon. Myös savoijinkaali toimii hyvin colcannonissa, käytä sitä lehtikaalin tavoin.

Brown bread

Huom! Irlantilaistyyppisiä täysjyvävehnäjauhoja saat yhdistämällä 2 kg karkeita täysjyvävehnäjauhoja ja 240 g vehnäleseitä.

  • 250 g täysjyvävehnäjauhoja
  • 250 g hienoja vehnäjauhoja
  • 1 kukkurallinen rkl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa
  • 10 g auringonkukansiemeniä
  • 10 g kurpitsansiemeniä
  • n. 5 dl piimää
  • 5 g seesaminsiemeniä
  • voita

Kuumenna uuni 180-asteiseksi.
Yhdistä seesaminsiemeniä lukuun ottamatta kuivat ainekset keskenään huolellisesti. Lisää piimää, kunnes saat paksun, mutta kaadettavan taikinan.
Voitele pyöreä tai neliskulmainen leipävuoka huolellisesti voilla. Kumoa taikina vuokaan ja tasoita sen pinta. Ripottele päälle seesaminsiemenet. Paista leipää uunin keskiosassa noin 30 minuuttia tai kunnes se on kypsää. Tarkista kypsyys leivän keskiosaan pistetyllä hammastikulla: jos tikku tulee puhtaana ulos, leipä on kypsää.

Trifle.
Trifle – irlantilainen kerrosjälkiruoka (8:lle)
  • 160 g sokerikakkupohjaa puolitettuna ja paksuina viipaleina
  • 3 rkl Irish Mist -viskilikööriä
  • n. 200 g vadelmia ja mansikoita, (pakaste tai tuore)

Vadelmahyytelöön:

  • 5 dl vettä
  • 100 g pakastevadelmia
  • 150 g sokeria
  • 2 viipaletta tuoretta inkivääriä
  • 2 liivatelehteä

Minttukastikkeeseen:

  • 1 ruukku hyvää vahvaa minttua
  • 4 keltuaista
  • 3 dl täysmaitoa
  • 100 g sokeria
  • 1 rkl perunajauhoja saostukseen

Irish Cream -kermaan:

  • 2,5 dl kermavaahtoa
  • 3 rkl Irish Cream -likööriä
  • 75 g sokeria

Koristeluun:

  • Mustikoita ja muita marjoja

Lisäksi:

  • 1 iso lasinen malja (tai 8 kpl pieniä maljoja, 1 per annos)

Vuoraa maljan pohja kakkupaloilla ja pirskottele päälle Irish Mist -likööri. Nosta jääkaappiin jäähtymään.

Valmista vadelmahyytelö: kiehauta vesi, sokeri ja inkivääri kasarissa. Lisää pakastevadelmat ja anna keittyä miedolla lämmöllä 10 min. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Valuta keittynyt vadelmaliemi siivilän läpi. Purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne vadelmaliemeen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Ota tarjoilumalja jääkaapista ja kaada vadelmahyytelö kakkupalojen päälle. Laita malja kelmulla peitettynä takaisin jääkaappiin hyytymään, ainakin 90 minuutiksi tai kunnes hyytelö on hyytynyt.

Valmista minttukastike. Laita maito ja minttu varsineen kasariin ja lämmitä hiljaa kuumaksi, älä kiehauta. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi kulhossa. Kaada kuuma maito minttuineen ohuena norona sokeri-munaseokseen vatkaten koko ajan voimakkaasti. Laita seos takaisin kasariin ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike saostuu. Kaada saostunut kastike jääpedillä olevaan kulhoon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi jäähtynyt kastike painellen yrttejä lusikalla jotta saat kaiken mahdollisen maun talteen.

Ota jäähtynyt tarjoilumalja jääkaapista ja asettele mansikat ja vadelmat hyytelön päälle. Kaada minttukastike marjojen päälle ja nosta taas jääkaappiin jäähtymään puoleksi tunniksi.

Tee liköörikerma vatkaamalla kerma ja sokeri vaahdoksi ja maustamalla se Irish Cream -liköörillä. Levitä kerma tasaisesti trifle-jälkiruoan päälle ja koristele mustikoilla. Säilytä jääkaapissa tarjoiluun saakka.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.