Hyppää pääsisältöön

Scifi-elokuvat kertovat meistä enemmän kuin haluaisimme myöntää

Robotti
Robotti Kuva: Yle / Juulia Klemola & Mikko Lehtola KulttuuriCocktail,SciFi (Christian McBride)

Tieteiselokuva on yksi suosituimmista ja kalleimmista elokuvan lajeista. Valtavirran scifiä on helppo pitää viihteenä, mutta kiiltävän pintansa alla se kertoo totuuksia haaveistamme ja peloistamme. KulttuuriCocktail kävi Berliinin Kinemathek-elokuvamuseossa, jossa oli esillä scifi-elokuvan historiaa.

USA:n presidentillä on huono ilta. Hän ehti juuri ja juuri pakoon ennen kuin valtava avaruusalus tuhosi Valkoisen talon. Washingtonin vanavedessä avaruuden muukalaiset pyyhkivät kartalta kaikki maan suurkaupungit.

Nyt presidentti Thomas Whitmore seisoo turvalasin edessä Area 51:ssä ja katsoo silmiin vangiksi saatua muukalaista.

– Tiedän, että voimme oppia toisiltamme paljon, presidentti sanoo.
– Voiko välillämme olla rauhaa?
– Rauhaa? Ei rauhaa, olio sihisee.
– Mitä haluatte meidän tekevän?
– Kuolevan.

Olento liikkuu lähemmäs lasia. Presidentti tarraa päästään kiinni ja rojahtaa lattialle. Hänen turvajoukkonsa ampuvat lasin rikki ja olion kuoliaaksi.

Presidentti nousee seisomaan outo ilme kasvoillaan.

Näin sen mieleen. Näin mitä he aikovat tehdä. He ovat kuin heinäsirkkoja. He kulkevat planeetalta toiselle. Kun he ovat tuhonneet kaikki luonnonvarat, he jatkavat matkaa. Me olemme seuraavat.
Presidentti katsoo kuollutta avaruusoliota lattialla ja hänen äänessään on kylmä, päättäväinen sävy.

– Valmistakaa ydinase. Tuhotaan ne paskiaiset.

kuva näyttelystä, avaruusolion biomekaaninen puku elokuvasta Independence day
Avaruusolion biomekaaninen puku elokuvasta Independence day (1996) kuva näyttelystä, avaruusolion biomekaaninen puku elokuvasta Independence day Kuva: Yle / Juulia Klemola KulttuuriCocktail,SciFi (Christian McBride)

Tulevaisuus on nyt

Kaikkien aikojen menestyneimpien elokuvien Top 10 -listalla on neljä tai seitsemän scifi-elokuvaa riippuen siitä huomioidaanko tilastossa inflaatio vai ei.

Kumpikin luku todistaa, että scifi-elokuvat ovat erinomaista viihdettä. Niiden kertomat tarinat eivät oikeastaan olisi yhtään niin viihdyttäviä, jos niitä ei olisi liioiteltu ja etäännytetty tästä päivästä.

Jos esimerkiksi Independence Dayn (1996) vihamielisten muukalaisten tilalla olisi Yhdysvaltoihin omista syistään saapuvia ulkomaalaisia, joita maan presidentti pitäisi uhkana.

Jos World War Z (2013) kertoisi flunssa-aallosta, joka leviäisi ympäri maailman ja tekisi ihmisistä hitaita ja pöhöttyneitä.

Tai jos The Avengers (2012) kuvaisi keskenkasvuisten nuorten aikuisten viikonlopun rettelöintiä, joka sotkisi New Yorkin kadut.

kuva scifi näyttelystä
Berliinin Kinemathek-elokuvamuseon kuraattori Nils Warnecke kuva scifi näyttelystä Kuva: Yle / Juulia Klemola KulttuuriCocktail,SciFi (Christian McBride)

Onneksi meillä on scifi-elokuvia. Ne kertovat meistä asioita, joita emme halua tietää - ja tekevät sen niin, ettemme välttämättä edes huomaa sitä.

– Jokainen scifi-elokuva kertoo siitä ajasta, jolloin se on tehty. Vaikka elokuva tapahtuu tulevaisuudessa, se kertoo enemmän omasta ajastaan, Berliinin Kinemathek-elokuvamuseon kuraattori Nils Warnecke sanoo.

Metropolis elokuvan luonnos
Luonnos Metropolis elokuvasta (1927) Metropolis elokuvan luonnos Kuva: Yle / Juulia Klemola KulttuuriCocktail,SciFi (Christian McBride)

Warnecke on koonnut Kinemathekin Things to Come -näyttelyn, joka paneutuu scifin ja todellisuuden välisiin suhteisiin. Sitä kootessaan hän uppoutui erityisesti viime vuosikymmenten tieteiselokuvien logiikkaan.

– Hollywoodin tieteiselokuvat ovat erittäin visuaalisia ja niiden tekeminen on todella kallista. Siksi ne tarvitsevat ison yleisön. Se puolestaan onnistuu vain jos ihmiset viihtyvät elokuvan parissa, Warnecke sanoo.

Kymmenien tai yli sadan miljoonan dollarin budjetti tarkoittaa, että scifi-elokuvan on kaikin keinoin pyrittävä menestymään. Todellinen menestys syntyy silloin, kun elokuva vastaa isolle yleisölle yhteiseen tarpeeseen. Scifi-elokuvissa nuo tarpeet liittyvät pelkoihimme, unelmiimme ja haluumme kokea ihmeitä.

Scifi näyttely
Scifi näyttely Kuva: Yle / Juulia Klemola KulttuuriCocktail,SciFi (Christian McBride)

Ei ole sattumaa, että alienien invaasiosta kertovat elokuvat löivät läpi Yhdysvalloissa 1950-luvun kommunistipelkojen aikana. Tai se, että supersankarielokuvien kukoistus alkoi hyvin pian WTC-iskujen jälkeen.

Kuten "punaisen pelon" vainoharhaisessa ilmapiirissä tehdyn Varastettujen ihmisten (Invasion of the Body Snatchers, 1956) lääkäri varoittaa, silmät valkokankaalta anoen:

He ovat jo täällä!

Avaruuden pakolaiset

Todisteita avaruusolioiden olemassaolosta ei tarvitse etsiä kaukaa. 1950-luvulla ne olivat korvike kommunisteille, myöhemmin muun muassa vertauskuva pakolaisille. Usein ne ovat olleet vihamielisiä, mutta eivät aina.

Ensimmäinen pitkä scifi-elokuva Taivaslaiva (Himmelskibet, 1918) kertoo tanskalaisista avaruusmatkaajista, jotka löytävät Marsista väkivaltaa ja lihansyöntiä karttavan kansan. Väärinymmärrysten jälkeen retkikunta palaa zeppeliinimäisellä aluksellaan Maahan jakamaan ihmisille kehittyneiden marsilaisten ilosanomaa.

Toiveikkaasta alusta huolimatta elokuvan valtavirta otti toisen suunnan, joka muistutti enemmän aivan ensimmäistä scifi-elokuvaa, ranskalaisen Georges Méliès'n Kuumatkaa (Le voyage dans la lune, 1902). Siinä tykillä Kuuhun ammuttu miehistö pakenee näyttävien efektien kera primitiivisiä ja vihamielisiä alkuasukkaita.

Xenofobia eli vieraan pelko on tehokas polttoaine scifi-elokuville. Maailmassa on satoja elokuvia, joissa tuntematon voima (yleensä niljakkaat avaruusoliot) yrittää orjuuttaa Maan ihmiset tai tappaa heidät sukupuuttoon. Invaasioaihe on ollut erityisen suosittu Hollywoodissa silloin, kun jonkin ulkopuolisen on koettu uhkaavan amerikkalaista elämäntapaa.

Avaruuden muukalaisia käsittelevät elokuvat resonoivatkin ennen muuta sen kanssa, mitä vieraista kulttuureista ja kulttuurien kohtaamisista on länsimaissa ajateltu.

kuva scifi näyttelystä, kylttejä x-men elokuvasta
Protestikylttejä X-Men The Last stand -elokuvasta kuva scifi näyttelystä, kylttejä x-men elokuvasta Kuva: Yle / Juulia Klemola KulttuuriCocktail,SciFi (Christian McBride)

1970-luvulta lähtien alienit on nähty muutenkin kuin valloittajina. Heidän joukkoonsa tuli hyväntahtoisia muukalaisia ja E.T:n kaltaisia Maasta turvapaikkaa etsiviä avaruuden pakolaisia. Men in Black - Miehet mustissa -elokuvissa avaruusoliot asioivat Maahan-muuttoviranomaisten kanssa ja työskentelevät esimerkiksi taksikuskeina.

Avaruuden muukalaisia käsittelevät elokuvat resonoivatkin ennen muuta sen kanssa, mitä vieraista kulttuureista ja kulttuurien kohtaamisista on länsimaissa ajateltu.

– Tällä hetkellä maahanmuuttokriisi ja Trumpin ulkomaalaisiin kohdistuvat lait tekevät aiheen erityisen ajankohtaiseksi, Warnecke sanoo.

Parhaiten xenofobiaa on hyödyntänyt Paul Verhoevenin elokuva Starship Troopers (1997), joka teki näkyväksi amerikkalaisissa ihanteissa piilevän sotahulluuden ja rasismin. Elokuvassa armeijaa palvova ihmiskunta purkaa yhteiskunnan aggressiot sotaan ötököiksi kutsuttuja hämähäkkimäisiä olioita vastaan. Elokuvassa ötökät osoitetaan kuitenkin paitsi tunteviksi, myös puolustuskyvyttömiksi olennoiksi.

Scifi-elokuville tyypillisistä viholliskuvista kertoo paljon se, että kaikki katsojat eivät ymmärtäneet elokuvan ironiaa. Jopa Starship Troopersin jatko-osat ottavat asetelmansa vakavasti. Ironian mukana on kadonnut myös tarinan inhimillisyys.

Vieraan kohtaaminen asettaakin myös meidät peilin eteen. Se pistää kysymään, mikä tekee ihmisestä ihmisen. Ulkonäkö? Kyky ajatella? Empatia?

Vai onko niin, että loppujen lopuksi ihmisten ja olioiden väliset yhtäläisyydet ovat tärkeämpiä kuin heidän eronsa?

Epätäydellinen tulevaisuus

Paluu tulevaisuuteen II -elokuvan (1989) tulevaisuudessa, vuonna 1985, Kaliforniaa hallitsee äkkirikas ökydiktaattori, joka loikoilee penthouse-sviittinsä bideessä ja antaa maailman luhistua pilvenpiirtäjänsä ympärillä. Hämmentävintä on, että hahmo on hiuspehkoa myöten ilmiselvä Donald Trump.

Nuortenelokuvissa dystopiat eli tulevaisuuden epätoivottavat yhteiskunnat ovat olleet toistuva elementti ainakin Nälkäpelistä alkaen. Niissä pieni yhteiskunnallinen eliitti sortaa suuria massoja, jotka usein tuuditetaan tietämättömiksi illuusiolla hyvinvoinnista.

– Tosiasiassa me elämme jo dystopiassa, kuraattori Nils Warnick sanoo.

Toinen 2000-luvulla kukoistava dystopian muoto ovat postapokalyptiset tarinat. Niissä selviytyjät pyrkivät pärjäämään tuhoutuneen maailman raunioissa. Tällaiset tarinat lisääntyivät 1980-luvulla ydinsodan pelon takia. Viime vuosina tieto ilmastonmuutoksesta on tuonut ne takaisin valkokankaille.

Dystopia on kuva etuoikeutetuista ja niistä, joilla etuoikeuksia ei ole. Se resonoi länsimaiden murtuvan globaalin valta-aseman kanssa niin kuin myös vähemmistöjen oikeuksia koskevien vaateiden ja enemmistöön kuuluvien omatunnon kanssa.

Meidän pitäisi alkaa pohtia, miten saavutamme positiivisen tulevaisuuden.― Nils Warnecke

Karmivimmillaan dystooppinen yhteiskunta on täydelliseltä vaikuttava pinta, jonka alta paljastuu tarkkailuun ja kontrolliin pakkomielteisesti suhtautuva yhteiskunta. Yhdysvaltain kansallista turvallisuusvirasto NSA:ta koskevat paljastukset todistivat, että joskus todellisuus on kuviteltua pelottavampi.

Nils Warnecke toivoisi näkevänsä elokuvissa myös utopioita.

– Meidän pitäisi alkaa pohtia, miten saavutamme positiivisen tulevaisuuden. Ongelma on kuitenkin varmaan siinä, että utopioista on vaikeampi kirjoittaa mielenkiintoista elokuvaa kuin kriiseistä.

kuva Scifi Näyttelystä, screenillä Anne Hathaway
Interstellar-elokuvassa (2014) mennään madonreiän kautta toiseen galaksiin. kuva Scifi Näyttelystä, screenillä Anne Hathaway Kuva: Yle / Juulia Klemola KulttuuriCocktail,SciFi (Christian McBride)

Paluu tieteeseen

We're doomed, palvelijadroidi C3PO parahtaa Tähtien sodan (1977) alkuminuuteilla, kun Imperiumin iskujoukot vyöryvät avaruusaluksen käytäville punaisten lasersäteiden leikatessa ilmaa.

Jotain oleellista scifi-elokuvista kertoo se, että droidin epätoivoinen huudahdus on yksi hauskimmista sitaateista genren historiassa.

Scifi-elokuvien ja todellisuuden suhteella on nimittäin myös valoisampi puoli. Ensinnäkin elokuvien esittelemät uhkakuvat ovat saaneet ihmiset suhtautumaan varovaisemmin vaikkapa ydinvoimaan tai tekoälyyn. Toisekseen tieteisfiktiot ovat inspiroineet kuvittelemaan myös myönteisiä ratkaisuja tulevaisuuden elämälle.

Avaruusrakettien lähtölaukaisua edeltävä lähtölaskenta kymmenestä nollaan on peräisin elokuvasta, sillä ilman laskentaa raketin lähtö ei tuntunut tarpeeksi jännittävältä.

Tieteen ja teknologian kannalta scifi-elokuvat ovat olleet laboratorio ja näyteikkuna. Scifi-elokuvat ovat kirjojen tapaan herättäneet uteliaisuutta tiedettä kohtaan, mutta myös näyttäneet keksintöjä, jotka myöhemmin on toteutettu. Esimerkiksi itseohjautuvat autot, videopuhelut ja kännykät on nähty ennen aikaansa valkokankaan tulevaisuuden visioissa.

Scifi-elokuvat ovatkin alusta asti vaikuttaneet todellisuuteen. Esimerkiksi avaruusrakettien lähtölaukaisua edeltävä lähtölaskenta kymmenestä nollaan on peräisin elokuvasta. Sen keksi saksalainen Fritz Lang mykkäelokuvaansa Nainen kuussa (Frau im Mond, 1929), koska ilman laskentaa raketin lähtö ei tuntunut tarpeeksi jännittävältä.

Fifth element -elokuvan luonnos
The Fifth element (1997) -elokuvan luonnos Fifth element -elokuvan luonnos Kuva: Yle / Juulia Klemola KulttuuriCocktail,SciFi (Christian McBride)

Siinä missä tiede sai ennen inspiraatiota scifi-elokuvien mielikuvituksellisista visioista, käyttävät scifi-elokuvat nyt tiedettä apunaan. Esimerkiksi viime vuosien avaruuselokuvien, kuten The Martian (2015) ja Interstellar (2014) kuvitteelliset avaruusalukset on pyritty kuvaamaan mahdollisimman todenmukaisesti.

– Scifi-elokuvien tekijät kysyvät nykyään neuvoa Nasan tiedemiehiltä saadakseen elokuvansa näyttämään niin todellisilta kuin mahdollista. Mars-lennosta kertovan elokuvan tekijä voi saada Nasalta nähtäväksi suunnitelmat tuohon tarkoitukseen suunnitellusta avaruusaluksesta, jolla ehkä 20 vuoden päästä lennetään Marsiin, Warnecke sanoo.

Rakas vihollinen

Aina silloin tällöin elokuvantekijät tiedostavat scifi-elokuvien traditioon liittyvät pimeät puolet. Esimerkiksi avaruusolioiden ja rasismin yhteyttä on käsitellyt viime aikoina Neil Blomkamp. Elokuvassa District 9 (2009) ihmiset ovat sulkeneet avaruusoliot ghettoon ja joutuvat kohtaamaan tekojensa seuraukset uusien avaruuden vieraiden tullessa kylään. Oudosti Blomkamp sortuu kuitenkin itse rasismiin kuvaamalla Etelä-Afrikan kaltoin kohdellun nigerialaisvähemmistön elokuvassa ihmissyöjäjengiläisinä.

Vielä vahvemman sanoman välittää Wolfgang Petersenin kulttielokuva Enemy Mine (1985), jossa ihmispilotti Willis Davidge (Dennis Quaid) ja ihmisten kanssa sotivan drak-rodun edustaja Jerry (Louis Gossett Jr.) haaksirikkoutuvat samalle planeetalle ja joutuvat toimimaan yhdessä pelastuakseen.

kuva scifi näyttelystä, avaruusolio ja astronautin puku
Enemy Mine -elokuvan rekvisiittaa. kuva scifi näyttelystä, avaruusolio ja astronautin puku Kuva: Yle / Juulia Klemola KulttuuriCocktail,SciFi (Christian McBride)

Elokuvan oudot kökköydet voivat huvittaa osaa yleisöstä ja olla toisille liikaa. Silti sen juoni, johon sisältyy vihollisten välistä ymmärrystä, toisesta kulttuurista oppimista ja aseksuaalinen lisääntyminen (!), on hyvin kaukana kaikesta siitä, mihin scifi-elokuvassa on perinteisesti totuttu.

Elokuvasta tuli valmistuessaan totaalinen floppi. Sen myöhemmin saavuttama kulttimaine kuitenkin osoittaa, että tänä päivänä avaruudesta löytyy tilaa myös yhteiselolle.

kuva scifi näyttelystä, avaruusolio
Avaruusolio vitriinissä Berliinin Kinemathek-elokuvamuseossa. kuva scifi näyttelystä, avaruusolio Kuva: Yle / Juulia Klemola KulttuuriCocktail,SciFi (Christian McBride)

Korjattu 11.8.2017 Paluu tulevaisuuteen II -elokuvan vaihtoehtoiseen tulevaisuuteen liittyvä vuosiluku oikeaksi.

Kommentit