Hyppää pääsisältöön

Vuoden katsotuin tv-ohjelma uudistuu

mies juhlapuvussa
Marko Krapu mies juhlapuvussa Kuva:

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto eli tuttavallisemmin Linnan juhlat on Suomen 100-vuotisjuhlavuonna suuremman huomion kohteena kuin ehkä koskaan. Iltaan latautuu poikkeuksellisen paljon odotuksia. Ne tuntee työssään jo nyt Ylen itsenäisyyspäivän ohjelmiston päätuottaja Marko Krapu.

“Olemme kehittäneet Linnan juhlien ympärille kokonaisuuden, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Samalla tavoitteemme on tehdä ohjelmistosta iloinen koko kansan juhlapäivä. Linnan juhlien televisiointiin liittyy myös merkittävä uudistus. Aiemmista vuosista poiketen juhlavastaanotosta ei tehdä samanaikaista suomen- ja ruotsinkielistä lähetystä, vaan yksi, kaksikielinen lähetys Yle TV1:een ja Areenaan”, Krapu kertoo.

Linnan juhlat -tv-lähetys teki viime vuonna kaikkien aikojen katsojaennätyksensä, sitä seurasi parhaimmillaan 2,723 miljoonaa katsojaa. Tänä vuonna on hyvät mahdollisuudet rikkoa ennätys uudelleen.

“Kolmen miljoonan katsojan rajaa ei ole ylitetty suomalaisilla tv-kanavilla yli 30 vuoteen. Nyt jos koskaan se on lähellä. Kun tähän lisätään suora radiolähetys sekä verkon ja sosiaalisen median sisällöt, niin voimme puhua kaikkien aikojen aikojen Linnan juhlista”, Marko Krapu uskoo.

Yhteistyötä Linnan juhlien toteuttamisessa tehdään laajasti Ylen toimitusten välillä, tuloksena on aito kaksikielinen juhlalähetys joka tarjoaa jokaiselle jotakin suomeksi ja ruotsiksi tv:ssä, radiossa ja verkossa.

Lähetys selostetaan suomeksi ja ruotsiksi, ja selostuskielen voi kukin valita omasta vastaanottimestaan. Ohjelmassa nähdään sekä suomenkielisiä että ruotsinkielisiä haastatteluja. Areenaan tehdään suoratoistolähetys, joka on myös kaksikielinen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.