Hyppää pääsisältöön

Avaruussankarit, fantasiahahmot ja scifiveteraanit valtasivat Helsingin Messukeskuksen – katso kuvagalleria

Artikkelikuva KC:n juttuun
Artikkelikuva KC:n juttuun Kuva: Sari Casal Worldcon

Maailman vanhin science fiction -tapahtuma Worldcon keräsi kirjavan scifikansan Helsinkiin. Tapahtuman aikana järjestetään sadoittain erilaisia ohjelmanumeroita ja paikalla on tuhansia scifi-faneja eri puolilta maailmaa. Massiivisen ohjelmistonsa lisäksi tapahtuman tunnelma ja nimenomaan ihmiset tekevät Worldconista erityisen kokemuksen.

Girl dressed as Yondu.
“Tykkään sellaisista maailmoista, joissa ei pyritä mihinkään inhorealismiin, vaan tulevaisuus voi olla kiva ja hyvä ja ehkä tästä kaikesta selvitään. Science fictionissa ei tarvitse olla tiukkaa tieteellistä taustaa, useinhan niissä mennään metsään. Toisaalta tosi isot ajatukset science fictionissa ovat tuoneet tieteeseenkin ideoita.” (Kata) Girl dressed as Yondu. Kuva: Sari Casal/ Yle Cosplay,Worldcon,Yondu
John-Henri Holmberg
"Science fictionin ja fantasian välillä on suuri ero. Science fictionissa tietoa saa vain havaintojen kautta. Ymmärrystä ja totuutta voi etsiä ainoastaan rationaalisen ja intellektuaalisen diskurssin kautta. Fantasia on enemmän taikamaailma, jossa toivomalla voi tapahtua asioita kun taas science fictionissa toivomalla ei päästä mihinkään, vaan tarvitaan kovaa työtä ja realistista tietoa." (John-Henri Holmberg) John-Henri Holmberg Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon,John-Henri Holmberg
Matt Kosarv ja Oliver Parrilla istuvat portailla.
"Ronald Weasley on suosikkihahmoni Harry Potter -kirjasarjasta. Samaistun häneen suuresti ja hän on hieno ihminen. Aina ei tarvitse olla päähenkilö ollakseen tärkeä. Ron on Harryn paras ystävä ja erittäin lojaali." (Matt Kosarv) "Scifi ja fantasia ovat aina olleet osa elämääni, isä jo tutustutti Star Warsiin, kun olin pieni. Vähän vanhempana löysin Doctor Whon, tohtori on lempihahmoni." (Oliver Parrilla) Matt Kosarv ja Oliver Parrilla istuvat portailla. Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon
Taylor Schultz
“Erilaiset rooliasut ja pukeutuminen on erinomainen mahdollisuus itseilmaisuun. Tällaisissa tapahtumissa ei tarvitse välittää poliittisista tai muista rajoitteista, vaan voi olla ihan mitä vaan ilman ongelmia.” (Taylor Schultz) Taylor Schultz Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon
Timo "TML" Levikari in costume.
“Tapahtumissa kiertäminen on mun juttu, joten tänne oli pakko tulla. Olen kiertänyt useita kymmeniä tapahtumia Suomessa. Näissä on aina tietynlainen fiilis ja hyvää, yhteenkuuluvaa porukkaa. Uusia tuttavia saa aika helposti, koska täällä näkee ulospäin, jos jollakulla on samoja mielenkiinnon kohteita.” (Timo “TML” Levikari) Timo "TML" Levikari in costume. Kuva: Sari Casal/ Yle Minecraft
Johanna Sinisalo in a staircase
“Fantasiassa ja science fictionissa kiinnostavinta tällä hetkellä on dialogi, jota ne käyvät maailman tapahtumien kanssa. Puhutaan ilmastonmuutoksesta, liikakansoituksesta, työpaikkojen menetyksestä teknologian kehityksen kautta. Kaikki tällaiset teemat kuten tekoälyn kehittyminen, robotiikka tai vaikka poliittiset suuntaukset antavat paljonkin aihetta kirjallisuuteen.” (Johanna Sinisalo) Johanna Sinisalo in a staircase Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon,Johanna Sinisalo
Kasper Järvelin dressed as Joker.
Olen harrastanut cosplayta reilut pari vuotta. Asun suunnittelu riippuu hahmosta. Ensin hahmosta pitää etsiä kuvia joka kulmasta ja miettiä toteutusta. Tavaroiden ja sopivien asusteiden hankkimiseen voi mennä useampia kuukausia. Tämä asu on meikkipohjainen, joten itse laittautumiseen meni pari tuntia aamulla. (Kasper Järvelin) Kasper Järvelin dressed as Joker. Kuva: Sari Casal/ Yle Cosplay,Worldcon
An older lady called Eeva-Liisa
“Ajatus siitä, että Worldcon järjestettäisiin joskus Suomessa, tuntui pitkään täysin mahdottomalta. Tämän eteen on tehty todella paljon työtä. Kun selvisi, että Worldcon saadaan Suomeen, itku tuli. En meinannut millään uskoa sitä todeksi.” (Eeva-Liisa) An older lady called Eeva-Liisa Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon
Lady with a black hair .
“Olemme kaikki vapaaehtoisia, kukaan ei saa palkkaa. Itse maksamme täällä olostamme ja tulemme eri puolilta maailmaa paikalle. Worldcon on iso juhla, haluamme, että ihmiset tulevat tänne ja heillä on hauskaa. Tätä työtä tehdään rakkaudella.” (Debi Chowdhury) Lady with a black hair . Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon
A family stands together.
“Haluamme ehdottomasti siirtää scifiharrastuksemme myös pojallemme. Enimmäkseen hän itse katsoo Sesame Streetiä, mutta hänellä on muun muassa Yoda-kengät, joita kommentoidaan paljon. Siksi hän tykkää niistä itsekin, vaikkei tarkkaan vielä tiedäkään, mistä hahmo oikein tulee.” (Eric Thorne, Simon Thorne, Amanda Cohen) A family stands together. Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon
Two people in costumes.
“Rakastan eri hahmoiksi pukeutumista, koska näin kokee aivan uusia ulottuvuuksia, tavallaan persoonallisuuskin muuttuu samalla. Tämä on todella vapauttavaa, ei välttämättä tarvitse olla oma itsensä. Asu päällä saa myös ihan eri tavalla huomiota.” (Helmi-Elina Ekholm) “On tyydyttävä tunne, kun on työstänyt asua ja laittaa sen ylleen tapahtumaan. Ihmiset ottavat kuvia ja tulevat juttelemaan. Kaiken tämän saa aikaan asu.” (Jutta Laitila,) Two people in costumes. Kuva: Sari Casal/ Yle Cosplay,Worldcon
An older man.
“Osallistuin ensimmäisen kerran Worldconiin Australiassa vuonna 1985 ja muutamia kertoja lukuun ottamatta olen osallistunut tapahtumaan sen jälkeen vuosittain. Science fictionia olen fanittanut kymppiluokalta lähtien. Viimein tänä vuonna sain houkuteltua juuri sen ystäväni mukaan Worldconiin, joka tutustutti minut aikoinaan scifiin. Hänelle tämä on ensimmäinen kerta tapahtumassa.” (Ron Kotkiewicz) An older man. Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon
A lady with a big smile
“Fanitan sekä science fictionia että fantasiaa, mutta fantasiakirjoja luen enemmän. Fantasiassa voi paeta todellisuutta. Hyvässä fantasiamaailmassa on vaihtoehtoinen historia, maailma voi olla omamme kaltainen, mutta kuitenkin erilainen. Esimerkiksi Elizabeth Handin luoma post-apokalyptinen maailma Glimmering-kirjassa on todella onnistunut.” (Max Kearney) A lady with a big smile Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon
A girl in a Star Wars costume
“Näin The Force Awakens -elokuvan ja tämä hahmo iski heti. Rey on vahva naishahmo, johon samaistun, koska hän on periksiantamaton ja hänellä on selviytymiskykyä kovissa olosuhteissa. Hän ei kuitenkaan ole tunteeton, vaan hyvinkin emotionaalinen. On iso askel, että Disneyn tuottamassa isossa Hollywood-tuotannossa on nainen pääosassa.”(Tiirabird Cosplay) A girl in a Star Wars costume Kuva: Sari Casal/ Yle Cosplay,Worldcon
woman with a painted face
“Kun menin tänä aamuna junaan, yritin kovasti katsella vain alaspäin. Olin hieman kiusaantunut, koska kaikki tuijottivat. Kun tulin tänne, tunne muuttui nopeasti. Täällä on paljon muitakin pukeutuneita ja täällä saa enemmänkin kehuja.” (Elina) woman with a painted face Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon,Cosplay
Clone trooper costume
“Jos mulle olisi sanottu viisi vuotta sitten, että tulen ompelemaan, neulomaan, parsimaan ja liimailemaan vaatteita ja asusteita kotona, olisin nauranut päin naamaa. Nyt tämä kaikki on todella lähellä sydäntäni.” (Jani Keesi) Clone trooper costume Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon,Cosplay,Tähtien sota (elokuvasarja)
A man is reading a book.
“Realistinen tiede ei ole välttämätöntä hyvässä science fiction -kirjassa. Jos ei rikota liian monia sääntöjä, vaan muutamia siellä täällä, se usein saa tarinan soljumaan paremmin.” (Tom Dodds) A man is reading a book. Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon,lukuharrastus
Man with a beard
“Terry Pratchettin Kiekkomaailma on suosikkini. Se on parodia, mutta samaan aikaan käsittelee vakaviakin juttuja ihmisyydestä ja miten hullu maailma voi olla. Kirjassa on mukana kiehtovia tyyppejä ja hyvää brittihuumoria.” (Jonas Berg) Man with a beard Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon
Woman holding a name tag.
“Opiskelen kemiaa ja science fictionista voi saada ajatuksia tieteeseen. Unelmani on, että voisin muuttaa joku päivä maailmaa.” (Jinguen Xia) Woman holding a name tag. Kuva: Sari Casal/ Yle Worldcon