Hyppää pääsisältöön

Lana Del Rey järjesti nimmarisession kesken Flow-keikan, fani ryntäsi yllättäen lavalle ja mystinen laulaja sai osan yleisöstä itkemään

Lana Del Rey turvautui taustanauhoihin korostetun virheettömällä Flow-keikallaan.

Flow-perjantain päätähti Lana Del Rey esiintyi odotetun vähäeleisesti. // Kuva: Elina Leino/YleX

- Vau, Lana Del Rey sanoo saapuessaan Flow’n päälavalle yleisömeren eteen.

32-vuotias amerikkalaistähti Lana Del Rey aloittaa Flow-keikkansa vähemmän tunnetuilla kappaleillaan. Heti alkuun kuullaan biisit Body Electric, Cherry ja Shades of Cool. Vasta neljäntenä kuultava Born to Die -albumin hitti Blue Jeans vuodelta 2012 saa yleisön laulamaan mukana. Sitä seuraava Born to Die -kappale nostattaa myös tunnelmaa pimenevässä kesäyössä, jota valaisevat Del Reyn visujen lisäksi myös Flow Festivalin upeat valot.

- Kiitos paljon. Mahtavaa olla taas täällä. Olen innoissani uudesta albumistani. Onko teillä ollut kiva päivä, Del Rey juttelee ensimmäisessä varsinaisessa spiikissään muistaen olleensa aiemminkin Helsingissä.

Viimeksi Lana Del Rey nähtiin Suomessa Helsingin Hartwall Arenalla vuonna 2013. Keikka kirvoitti toisistaan hyvinkin ristiriitaisen kokonaiskuvan. Kehuja tuli, mutta myös kritiikkiä. Muun muassa Helsingin Sanomat ja Rumba arvostelivat, että yleisön reaktiot kuulostivat tulevan nauhalta.

Unenomaisen tunnelman Flow-perjantaihin luova Lana Del Rey kiemurtelee toisinaan mikkitelineen ympärillä ja kävelee korkeissa koroissaan pitkin lavaa kuin se olisi jäässä ja hänen täytyisi vain yrittää pysyä pystyssä. Del Reyn epävarmoilta näyttävät liikkeetkin ovat varmasti harkittuja, joten katsojan ei siinä mielessä tarvitse jännittää. Muuten laulajan koreografiat ovat vähäeleisiä ja vähän sinne päin. Hän on liian cool tanssimaan tosissaan, eikä se edes sopisi esiintymistyyliin.

Lana Del Rey ei todellakaan ole mikään festariyleisön villitsijä, yleisön huudattaja tai bileiden nostattaja, muttei hänen tarvitsekaan olla.

Paikoin Lana Del Rey vaikuttaa vähän liian täydelliseltä ollakseen totta. Taustanauhoihin turvautuminen kuuluu muun muassa kappaleissa _Summertime Sadness j_a Music to Watch Boys To.

- Miten teillä menee? Olen todella onnellinen, laulaja spiikkaa.

Del Rey laskeutuu rappuset alas yleisön tasolle. Hän jakaa tuttuun tapaansa nimmareita ja selfietä kesken setin. Se on parasta ikinä niille, jotka pääsevät osallisiksi tähden huomionosoituksista, mutta todella tylsää niille, jotka seuraavat keikkaa kauempaa. Bändi jammailee parin minuutin ajan, kun Del Rey poseeraa faniensa kanssa. Flow-perjantain pääkeikka muuttuu nimmarisessioksi tai meet & greetiksi.

Tämä toki kuuluu Lanan tapoihin hänen omilla keikoillaan, mutta festarioloissa temppu on poikkeuksellinen mille tahansa esiintyjälle, sillä festareiden pääesiintyjää tulevat katsomaan ihan mielenkiinnosta muutkin kuin superfanit.

Vihdoin Del Rey kipuaa takaisin lavalle ruusukimppu ja muut fanilahjat käsissään. Tähti asettelee ne nätisti lavalle ja aloittaa Ultraviolence-biisin aivan muina naisina. Tässä kohtaa keikkaa mennään todella tunnelmasta toiseen.

- Oli pakko moikata frendejä. Toivottavasti teitä ei haittaa, Del Rey perustelee asettaen samalla kuulijat kahteen leiriin eli hänen kavereihinsa (superfanit) ja muihin ihmisiin, jotka ovat tulleet keikalle.

Lana Del Rey Flow'n päälavalla. // Kuva: Flow Festival, Kohdrukhov Konstantin

Ennen uuden Lust For Life -albumin _Change-_kappaletta Del Rey tekee selväksi, ettei ole tällä hetkellä tyytyväinen USA:n politiikkaan. Kappaleen pysäyttävät sanat saavat keskittymään sanomaan.

Yhtäkkiä eräs fani ryntää kesken kaiken lavalle halaamaan amerikkalaistähteä. Turvatoimet ovat selvästi pettäneet, että näin on päässyt käymään. Lana ei ole yllättävästä tilanteesta moksiskaan ja hyvin nopeasti turvamies hakee innokkaan ihailijat lavan taakse.

- Olette mahtavia, laulaja kehuu Ride-biisiä mukana laulaneita faneja.

Lopuksi kuullaan vielä uusi biisi Love, tietysti Del Reyn suurin hitti Video Games ja viimeisenä Off to the Races. Osa yleisöstä lähtee heti _Video Games -_hitin jälkeen joko kotiin tai muille lavoille.

- Toivottavasti pidätte uudesta albumistani. Arvostamme todella paljon, että olette nyt täällä, Del Rey hyvästelee.

Lana Del Rey ottaa lavalta fanilahjat mukaan ja poistuu vähäeleisesti bäkkärille. Osa faneista pyyhkii kyyneleitä poskiltaan, toiset taas kohauttavat olkiaan ja siirtyvät kohti uusia seikkailuja ja soundeja.

Lue myös:

Frank Oceanin visut mykistivät Suvilahden – Flow’n päätöskeikka oli monelle kuin unta