Hyppää pääsisältöön

Game of Thronesin uusin jakso vinkkaa silmää katsojille, tarjoaa odotetun comebackin ja vahvistaa vaivihkaa faniteorian

Juttu sisältää spoilereita Game of Thronesin seitsemännen kauden viidennestä jaksosta!

Daenerys Targaryen ja Jon Targaryen. Täti ja veljenpoika. Tuli ja...jään ja tulen laulu? // Kuva: HBO

Jokaisen seitsemännen kauden jakson jälkeen on voinut todeta sarjan etenemistahdin olevan huima. Ja sitä se on edelleenkin. Tämänkin jakson tapahtumille olisi varmasti aiemmilla kausilla varattu useita jaksoja. Mutta nyt ollaan lähellä loppua, joten tähän on totuttava.

Tästä eteenpäin luvassa spoilereita, ellet ole katsonut kaikkia Game of Thronesin jaksoja!

Jon Targaryen

Kuudennen kauden finaalissa paljastui, ettei Jon Snow olekaan Ned Starkin äpärä, vaan itse asiassa Nedin sisaren Lyanna Starkin sekä Rhaegar Targaryenin lapsi. Pitkään puhuttu teoria vahvistui. Jon on siis puoliksi Targaryen. Tosin yhä äpärä, sillä Rhaegar oli naimisissa Elia Martellin kanssa.

Paitsi että nyt vahvistuikin, että hän on myös virallisesti Targaryen.

Sam ja Neilikka lueskelevat Kastellissa kirjoja, ja Neilikka alkaa lukea “prinssi Raggerista”, joka mitätöi avioliittonsa ja meni uudestaan naimisiin salahäissä Dornessa. Prinssi Ragger on tietysti prinssi Rhaegar. Neilikan lausuminen on mitä on, sillä vastahan hän oppi lukemaan.

Jakso siis vahvistaa salakavalasti todeksi pitkään uskotun faniteorian siitä, että rakastavaiset Rhaegar ja Lyanna olisivat menneet salaa naimisiin. Paljastus tulee niin vaivihkaa, ettei edes Sam huomaa, mitä Neilikka oikeastaan lukee.

Jon on Rhaegar Targaryenin ja Lyanna Starkin laillinen lapsi. Hän on virallisesti Targaryen. Puoliksi susi, puoliksi lohikäärme. Tulen ja jään laulu...

Hän on Daenerysia oikeutetumpi istumaan valtaistuimella.

Neilikka lukee ääneen suuren paljastuksen, eikä Sam edes huomaa. // Kuva: HBO

Eikä paljastus ole Jonin ainoa Targaryen-hetki.

Daenerys Targaryenin lohikäärmeistä suurin ja tähän mennessä tärkeimmässä roolissa ollut Drogon tulee haistelemaan ja tutkailemaan Jonia, ja antaa hänen tulla aivan lähelle, silittämään itseään. Daeneryskin hämmästelee heidän kohtaamistaan.

Taitaa Drogon tunnistaa jotain tuttua.

Toteutuukohan vielä myös toivottu skenaario, jossa Jon ratsastaisi yhdellä Daenerysin lohikäärmeistä? On hyvin mahdollista, että he lähtevät niillä yhdessä taistelemaan Yön Kuningasta vastaan.

Cersei on raskaana – mitenkäs se ennustus menikään?

Kaikki lapsensa menettänyt Cersei Lannister on jälleen raskaana. Hän on onnellinen, ja niin on myös lapsen isä – ja eno – Jaime.

Voi olla, että onni haihtuu nopeasti.

Viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa palataan Cersein menneisyyteen. Siinä nuori Cersei kuulee ennustajanoidalta, että hän tulee saamaan kolme lasta – jotka kuitenkin tulevat kuolemaan. Ennustus on käynyt toteen: Joffrey, Myrcella ja Tommen ovat kaikki menehtyneet.

Syntymättömällä vauvalla voi siis myös olla epäonninen kohtalo. Tuskin hän pitkään elää, jos edes syntyy. Ennustus kun mainitsee nimenomaan kolme lasta.

Toisaalta ensimmäisellä kaudella Cersei puhuu Catelyn Starkille ensimmäisestä lapsestaan, joka syntyi jo ennen Joffreyta, mutta kuoli kuitenkin aivan vauvana. Eli Cersei on kuitenkin synnyttänyt neljä lasta.

Jäämme odottamaan, miten Cersein raskaus tulee vaikuttamaan hänen tekoihinsa. Ja Jaimen. // Kuva: HBO

Gendry on tullut takaisin!

- Ajattelin, että saattaisit olla yhä soutamassa, Davos hymähtää Gendrylle.

Ihan hauska silmänisku faneille, sillä soutelusta on heitetty läppää jo neljän tuotantokauden ajan. Gendry nähtiin viimeksi tätä ennen kolmannella kaudella, kun hän lähti soutamaan pois Lohikäärmekiveltä.

Takaisin Kuninkaansatamaan päässyt Gendry lähtee nyt Davosin mukaan.

Gendry on ollut tärkeä hahmo, koska hän on kuningas Robert Baratheonin äpärä. Jon Snow on kuullut koko sarjan keston ajan siitä, kuinka hän on äpärä. Nyt miehet tapaavat. Heitä yhdistää tietysti myös se, että heidän isänsä – Ned Stark ja kuningas Robert Baratheon – olivat pitkään ystäviä.

He toteavat tavanneensa toistensa isät.

- Olet paljon solakampi, Jon toteaa nähdessään Gendryn.

- Olet paljon lyhyempi, Gendry sanoo vilkaistessaan Jonia.

Hyvä viittaus ensimmäiselle kaudelle ja Nedin ja Robertin väliseen suhteeseen. Sarjan ensimmäisessä jaksossa Robert saapuu Talvivaaraan ja näkee pitkästä aikaa ystävänsä Nedin.

- Olet lihonut, Robert sanoo.

Ned huomauttaa Robertille katsellaan, että niin sinäkin, ja he nauravat asialle yhdessä.

Toivottavasti Gendrylla on vielä tärkeä rooli sarjassa. Ainakin hän taitaa päästä mätkimään zombeja sotavasarallaan.

Talvi on täällä

Valkeita kulkijoita! Zombeja! Taistelua pohjoisessa!

Mutta ensin Talvivaaraan.

Starkin sisarten välille yritetään nyt saada eripuraa. Arya kyseenalaistaa Sansan uskollisuuden Jonia kohtaan. Tylsää. Hän ei taida tajuta, että Sansa on Starkeista se, jolla on taitoa pelata valtaistuinpeliä, jolla on poliittista tajua. Se, miten Sansa tällä hetkellä hoitaa Talvivaaraa sen ladyna, osoittaa nimenomaan hänen kykynsä.

Pikkusormi yrittää edistää Sansan ja Aryan eripuraa – mutta toivottavasti jää aikeistaan kiinni. Hän jättää Aryalle salaisen lapun löydettäväksi. Se on Sansan vuosia sitten kirjoittama kirje veljelleen Robbille ja äidilleen Catelynille, jossa hän toteaa Ned Starkin olevan petturi ja pyytää perhettään olemaan kuningas Joffreylle uskollisia. Kirjeen saneli tietysti Cersei. Toivottavasti Arya ei päättele löytönsä perusteella, ettei Sansalla olekaan puhtaat jauhot pussissa.

Voi tätä hypen määrää, kun miettii tulevaa jaksoa! Itävartiolle on nyt kasattu jengi Westerosin cooleimpia hahmoja: Hurtta, Tormund, Davos, Viirittömän Veljeskunnan Beric Dondarrion ja Myrin Thoros sekä Gendry. Ja tietysti tärkeät ja ritarilliset Jon Snow ja Jorah Mormont.

Jakson lopussa hahmot lähtevät yhdessä kohtaamaan Muurin eteläpuolelle pyrkivän Kuolleiden Armeijan. Lopun cliffhanger saa odottamaan ensi viikkoa ja mähinää lumen keskellä.

Lue myös:

Sota Westerosissa jatkuu – Game of Thronesin tuoreimmassa jaksossa nähtiin uusia ja vanhoja aseita

Game of Thronesissa pelaajien vahvuudet tasoittuvat – tässä uusimman jakson tärkeimmät

Game of Thronesin uusimman jakson parhaat – onko Daenerysin polku valtaistuimelle päällystetty tuhkalla?